Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Ενημέρωση Δημάρχου Αλμωπίας στο Δημοτικό Συμβούλιο μηνός Μαΐου.



Ενημέρωση Δημάρχου Αλμωπίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ελπίζω αυτό να είναι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που γίνεται με αυτόν τον τρόπο και πολύ σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Η παρατεταμένη μείωση του ρυθμού της οικονομίας, μόνο δυσλειτουργικά προβλήματα θα μπορούσε να επιφέρει.
Οι Δήμοι, όπως και ο δικός μας, κλήθηκαν να επωμιστούν το μεγαλύτερο φορτίο αυτής της κρίσης. Το χειρότερο είναι ότι ο αγώνας τους ήταν άνισος γιατί δεν εμπεριείχε προηγούμενη εμπειρία και χρηματική άνεση. Η οικονομική στήριξη του κράτους προς τον Δήμο Αλμωπίας, περιορίστηκε στα 40.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της διάδοσης του Κορωνοϊού και επιπλέον 5.000 ευρώ  ειδικά για τη στήριξη των Ρομά και 5.000 ευρώ επιπλέον βοήθημα για τα αδέσποτα ζώα. Το σύνολο του ποσού   χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της καθαριότητας εν μέσω υγειονομικής κρίσης, με την πρόσληψη προσωπικού περιορισμένου χρόνου (36.000 ευρώ) το οποίο ο Δήμος μας αναγκάζεται να διατηρήσει με δικά του έξοδα για όσο χρόνο η κρίση παραμένει και το υπόλοιπο ποσό χρησιμοποιήθηκε σε απολυμάνσεις. Καταλαβαίνετε ότι όλα τα υπόλοιπα έξοδα, καλύφτηκαν από τα περιορισμένα έσοδα του Δήμου. Κατανοώ πλήρως τη δυσφορία ορισμένων συναδέλφων της οικονομικής επιτροπής να ψηφίσουν τις συνεχόμενες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού αλλά νομίζω καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η κρίση δεν ήταν δυνατό ούτε να προβλεφτεί ούτε φυσικά να αποτυπωθεί στον αρχικό προϋπολογισμό του 2020.
 Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω τον καθοριστικό ρόλο της περιφέρειας στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπως και τον πρωτόγνωρο, συγκεντρωτικό ρόλο της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ.
Η πιο δύσκολη ιδιαιτερότητα  που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως Δήμος, ήταν η καραντίνα της Φούστανης. Σημειώνω ότι ο Δήμος μας ουδέποτε πήρε έστω και ένα ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κληθήκαμε με ελάχιστο προσωπικό κυρίως χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, λόγω των ειδικών αδειών, χωρίς καμιά εμπειρία ούτε του Δήμου μας, ούτε όλης της χώρας και προπαντός χωρίς καθοδήγηση και οικονομική βοήθεια, να ανταπεξέλθουμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να δουλέψουμε συλλογικά με επίσης συλλογική καθοδήγηση επιτροπής και ομάδας έργου με μέλη αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου μας. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όλους αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν ατελείωτες ώρες εργασίας και απεριόριστα αποθέματα ψυχής. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν με τις δωρεές τους καθώς και τα τοπικά ΜΜΕ που δέχτηκαν αφιλοκερδώς, να δημοσιεύουν τις ευχαριστήριες επιστολές του Δήμου μας.  Όλη αυτή την εμπειρία που αποκομίσαμε, τα συμπεράσματα που βγάλαμε και κυρίως τον τρόπο που οι συνδημότες μας της Φούστανης βίωσαν αυτήν την κατάσταση, περιγράψαμε και αποτυπώσαμε στη συνημμένη Έκθεση Πεπραγμένων με τίτλο «Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΩΙΟΥ».
Δυστυχώς ο Κορωνοϊός δεν άφησε ανέπαφη τη Λουτρόπολη και οι άνθρωποι δεν άφησαν ανέπαφη την επιχείρηση των Λουτρών.
Ζήσαμε εν μέσω Κορωνοϊού, το έπος του εισιτηρίου.  Μια φορά και έναν καιρό, υπήρχε ένα εισιτήριο. Κάποιος το είχε. Σε κάποιον το έδειξε. Κάποιος το πήρε. Ποιος το έχεις; Κάποιος το κρύβει. Είναι σίγουρα πλαστό! Ποιος κλέβει τα Λουτρά; Δώστε μας εξηγήσεις! Και ξανά από την αρχή. Επιστρατεύτηκαν ραδιόφωνα και ηλεκτρονικός τύπος. Ακόμα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ποιο το αποτέλεσμα; Να πληγεί, προσωρινά ευτυχώς, το κύρος της επιχείρησης των Λουτρών, η οποία στηρίζει ενεργά την οικονομία του Δήμου μας και μετά να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Παρεμπιπτόντως, μέχρι σήμερα δεν ακούστηκε μία συγνώμη. Όχι για το πρόσωπό μου, ούτε για την επιχείρηση,  αλλά γι αυτόν τον άνθρωπο που εκθέσατε με το χειρότερο τρόπο. Φυσικά ένας απλός, πηγαίος άνθρωπος δεν ξέρει και δεν οφείλει να ξέρει, να χειρίζεται τα μέσα.
Όπως ήδη θα έχετε δει, στο σημερινό μας συμβούλιο υπάρχει η ενημέρωση του Προέδρου μας, σχετικά με επιστολή του κυρίου Στεφανίδη προς τον Πρόεδρο ΔΣ, όπου μου προσάπτει κατηγορίες για τον τρόπο που δρω ως Δήμαρχος και χειρίζομαι σχετικές με το αξίωμά μου υποθέσεις. Απήντησα με εξώδικη διαμαρτυρία στον υπογράφοντα  και εκείνος υπαναχώρησε με επιστολή που έχετε επίσης στα χέρια σας. Μετά από αυτό κάνω δεκτή την έγγραφη εξήγηση του κυρίου Στεφανίδη και θεωρώ το θέμα λήξαν.
Επιστρέφοντας στα Λουτρά και αυτήν τη φορά στον πολύπαθο Υδροηλεκτρικό Σταθμό και μετά τις δηλώσεις του κυρίου Μπίνου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα:
1.       Ουδέποτε ο υδροηλεκτρικός λειτούργησε. Συνδέθηκε και μπήκε τυπικά σε δοκιμαστική λειτουργία χωρίς ουδέποτε να έχει συνεχή λειτουργία και τους τελευταίους μήνες, ούτε σποραδική.
2.       Η πιστοποίηση που δώσατε στα μέσα, αφορά συγκεκριμένα μηχανήματα που αποτελούσαν μία ανάθεση και όχι το σύνολο του έργου.
3.       Η εμφανιζόμενη ηλεκτρική ισχύς κατά τη δοκιμαστική λειτουργία, υπολειπόταν κατά της αρχικά αδειοδοτημένης.
4.       Η αίτηση για άδεια λειτουργίας, δεν είναι «ένα χαρτί». Είναι το μέλλον της επένδυσης, την οποία χάσατε μην κάνοντας έγκαιρες και ορθολογικές κινήσεις. Παίξατε με την επένδυση μιας Δημοτικής επιχείρησης, η οποία σας εμπιστεύτηκε την προεδρεία.
Σας επιστρέφω λοιπόν κύριε Μπίνο την προστακτική της σοβαρότητας και σας προτρέπω, πριν απαντήσετε με εξειδικευμένες λεπτομέρειες, να απευθύνεστε σε ειδικούς και όχι σε φωτογραφίες του παρελθόντος. 
Η νέα πραγματικότητα της επανεκκίνησης της οικονομίας στο χώρο της εστίασης, επιταχύνει την υλοποίηση της δέσμευσής μας για μια πιο πραγματική, πιο ανθρώπινη πόλη της Αριδαίας. Σήμερα, με τα δύο θέματα που εισηγήθηκα προσωπικά, ουσιαστικά ζητάω τη συναίνεσή σας για την πεζοδρόμηση τριών βασικών κεντρικών οδών της Αριδαίας: 1) της Κύπρου, 2) της Χρυσοστόμου Σμύρνης και 3) της παράπλευρης στην πλατεία Σέτσκου, όπως ακριβώς αναφέρεται στην εγκριμένη ΕΠΑ και το έργο είναι υλοποιημένο επί της Κύπρου. Με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της δυνατότητας πρόσβασης και ευχερούς κίνησης των ΑΜΕΑ, δίνεται η δυνατότητα στους δημότες και τους επισκέπτες μας να χαρούν την πόλη της Αριδαίας, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο τομέας της εστίασης. Της επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε σχετική διαμόρφωση με επιπλέον φωτισμό και σκίαση, του χώρου στάθμευσης του Δημαρχείου, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις αυξημένες απαιτήσεις λόγω των πεζοδρομήσεων. Σε δεύτερη φάση, θα διαμορφωθεί τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του παλιού διοικητηρίου για να υποδέχεται περισσότερα αυτοκίνητα. Ας δώσουμε την πόλη στους κατοίκους της!
Ο αγροτικός τομέας παραμένει στην κορυφή της τοπικής μας οικονομίας. Της προηγούμενες μέρες, έστειλα μια επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να του εκθέσω το μείζον θέμα της καταστροφής των πρώιμων και μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών στο Δήμο μας και ζήτησα να γίνουν οι σχετικές ενέργειες από τον ΕΛΓΑ ώστε να μη ζημιωθούν για άλλη μια φορά οι παραγωγοί μας. Της επιστολής μου ακολούθησαν επάλληλες συναντήσεις με υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και ενημέρωσα σχετικά βουλευτές του Νομού μας. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κυβερνητικές κινήσεις προς τη ζητούμενη κατεύθυνση.
Σε προηγούμενο Δημοτικό μας συμβούλιο, σας είχα ενημερώσει για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και Συνεταιρισμών σπαραγγοπαραγωγών. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι για πρώτη φορά στην Αλμωπία, οργανωμένα συγκεντρώθηκαν ποσότητες νάιλον που προέρχονταν από την καλλιέργεια των σπαραγγιών, και διατέθηκαν σε εταιρεία ανακύκλωσης. Κάναμε την αρχή και ελπίζουμε στην ενσυνείδητη καθολική διαχείριση των αγροτικών απορριμμάτων. Στην επόμενη οικονομική Επιτροπή, θα θέσουμε και το θέμα της σύμβασης με εταιρεία ανακύκλωσης συσκευασιών φυτοφαρμάκων. 
Τέλος, το σπουδαιότερο θέμα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τους αγρότες μας είναι η άρδευση. Αναλάβαμε μια χαμένη, εν μέσω εκλογών, αρδευτική περίοδο. Με άπειρες βλάβες, χωρίς συντηρήσεις δικτύων και γεωτρήσεων, χωρίς ανάδοχο στο διαγωνισμό για τις γεωτρήσεις. Υπεστήκαμε το κούνημα του δακτύλου από την αντιπολίτευση για δήθεν ολιγωρία μας. Ναι, όντως η καλύτερη άμυνα είναι επίθεση. Σήμερα στο Δημοτικό μας συμβούλιο έχουμε 3 θέματα σχετιζόμενα άμεσα με την άρδευση:
1.       Την κατοχύρωση του διαγωνισμού προμήθειας και συντήρησης γεωτρήσεων ΔΕ Αριδαίας
2.       Την κατοχύρωση του διαγωνισμού προμήθειας και συντήρησης γεωτρήσεων ΔΕ Εξαπλατάνου
3.       Και τον ορισμό των υδρονομέων
Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ποικίλες επεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα αγροκτήματα. Ξέρουμε πως δεν είναι απλό. Ως άνθρωπος μεγαλωμένος στην αγροτιά, καταλαβαίνω τα προβλήματα και προσπαθώ με τους αντιδημάρχους μου να τα λύσω. Διάβαζα της προάλλες, ένα σχόλιο που με μέμφονταν για το ότι πήρα την τσάπα και βοηθούσα να καθαρίσουμε το αυλάκι. Πραγματικά πιστεύετε ότι αυτό για μένα είναι κατηγορία;
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο ρόλο των προέδρων των κοινοτήτων. Η ψυχή αυτής της δημοτικής αρχής είναι οι πρόεδροι. Συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτόν τον αγώνα, όχι για τα πρόσωπα, αλλά για τον τόπο. Πιστεύω ακράδαντα ότι χωρίς τη συνεργασία τους, ο Δήμος θα ήταν ανάπηρος. Δείχνοντας έμπρακτα την πίστη μου προς αυτούς, προτείνω και ακολουθώ τη γνώμη τους και την επιλογή τους στους υδρονομείς.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...