Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Μπάμπης Παρασίδης: Ένας μοναχικός, σεμνός και ακούραστος πνευματικός δημιουργός


Από τον Ιωάννη Παπαλαζάρου  εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Με τον Μπάμπη Παρασίδη μας συνέδεαν κοινές ανησυχίες και πνευματικές αναζητήσεις δεκαπέντε χρόνων περίπου, από προσωπική γνωριμία, αλλά και μέσα από την Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία «ΦΙΛΙΠΠΟΣ», με την οποία είχε χρόνια συνεργασία, καθώς και με την Ακαδημία Εθνικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, της οποίας ο Πρόεδρος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Στεφανόπουλος, λόγω εκτάκτου προβλήματος υγείας, δεν μπόρεσε να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του.
Μοίρα σκληρή και αδυσώπητη έκοψε πρόωρα και απρόσμενα το νήμα της ζωής του, βυθίζοντας όλους εμάς, που τον αγαπούσαμε και πιστεύαμε στην ανθρωπιά και στην καθαρότητα της ψυχής του, σε βαθιά θλίψη.
Πάντα αξιοπρεπής και ευγενικός, ευπρεπής και διακριτικός, ό,τι έγραφε ήταν  ένας αδιάκοπος αγώνας αρχών και αξιών, μια συνεχής προσπάθεια για την επικράτηση της καλής ιδέας, του εποικοδομητικού διαλόγου, του ωραίου και του αληθινού.
Με το αγαπημένο του «ΛΥΧΝΑΡΙ» του αναχείρας, σαν τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη του 4ου π.Χ. αιώνα, εδώ και μια 15ετία περίπου, φώτιζε, ερευνούσε και αναζητούσε ανθρώπους, με την παροιμιώδη λιτότητα, απλότητα και σεμνότητά που τον διέκριναν.
Πρωτοεξέδωσε το περιοδικό του στη 2ετία 2004-2005 με 5 τριμηνιαία τεύχη και επανήλθε κατά την 5ετία 2013-2018 με 21 τριμηνιαία τεύχη με θέματα πολιτιστικού, κοινωνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, με βιβλιοπαρουσιάσεις, με λαογραφικά σημειώματα και με αφιερώματα σε μεγάλους των ελληνικών γραμμάτων, όπως στον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη, τον Σολωμό, τον Πολέμη, σε ηρωικές μορφές της νεώτερης ιστορίας μας, όπως στη Σοφία Βέμπο, αλλά και σε ανθρώπους με αξιόλογη κοινωνική προσφορά, όπως στον τυφλό Μοναχό Μελέτιο, τον Ορφανοτρόφο, όπου χρειάσθηκε μαζί να επισκεφτούμε τους τόπους όπου ασκήτευσε ο Μοναχός Μελέτιος και να γνωρίσουμε ανθρώπους που ως ορφανά ανέστησε και βοήθησε, για να αποκτήσει πλήρη την εικόνα του έργου του, αφού είχε εξασφαλίσει την ευλογία του Μητροπολίτη μας.
Ήταν πάντα και το ίδιο αγαπητός και αποδεκτός τόσο για τα γραπτά του κείμενα όσο και για την ειλικρίνεια και σεμνότητα του χαρακτήρα του, στην Έδεσσα από τον Σύλλογο Βιβλιοφίλων, στα Γιαννιτσά, από τον «ΦΙΛΙΠΠΟ» και από την Παιδαγωγική Εταιρεία που τίμησε ποιήματά του, στη Θεσσαλονίκη από την Ακαδημία Εθνικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών που βράβευσε το έργο του, στην Κατερίνη από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΔΙΟΝ», όπου σχολιάσθηκαν αποσπάσματα κειμένων του στην εκπομπή «ΕΥ ΖΗΝ» από τον Ευγένιο Παπαδόπουλο.
Όπου και όποτε εντόπιζε κείμενα με ιστορικό ενδιαφέρον, δεν παρέλειπε να μου στέλνει φωτοτυπίες τους τόσο για την προσωπική μου βιβλιοθήκη όσο και για τη βιβλιοθήκη του «ΦΙΛΙΠΠΟΥ». Παρά τα προβλήματα της υγείας του, παρακολουθούσε τακτικά ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων μου, στην Αριδαία, στην Έδεσσα ή στα Γιαννιτσά.
Η Αριδαία ήταν ο τόπος όπου για υπηρεσιακούς λόγους εγκαταστάθηκε, ως υπάλληλος του Ι.Κ.Α., απέκτησε πολλούς φίλους που του παραστάθηκαν και στήριξαν όλες του τις προσπάθειες. Σε κάθε τεύχος του περιοδικού δεν παρέλειπε να αναφέρει τους φίλους-χορηγούς της κάθε έκδοσης.
Η Σκύδρα όμως ήταν πάντα η αγαπημένη του γενέτειρα, η πόλη των αναμνήσεων. Πριν λίγο καιρό μου είχε εκμυστηρευθεί ότι σύντομα σκοπεύει να μετεγκατασταθεί στη Σκύδρα, όπου μάλιστα διαμόρφωνε σχετικά και το πατρικό του. Πόσο προφητικός υπήρξε! Ήδη εγκαταστάθηκε μονίμως στη γενέτειρα πόλη, πλάι στις παιδικές του αναμνήσεις, πλάι στους τάφους των γονιών του!
Μέσα από τα γραπτά του και κυρίως από τα ποιήματά του, αναδύεται ο πνευματικός και ψυχικός του κόσμος, όπως τον είχε αποθησαυρίσει και όπως ήθελε να τον γνωρίσουν και οι άλλοι. Είναι χαρακτηριστικές οι προτροπές του σε ένα ποίημα-αφιέρωμα του στη διδασκαλία και στο έργο του Χριστού:

Να διδαχτούμε όλοι μας απ’ το παράδειγμά Του
Και πάντοτε να κάνουμε το άγιο θέλημά Του.
Και η αγάπη ν’ απλωθεί σ’όλη την οικουμένη.
Να μην υπάρχουν δυστυχείς ούτε και πονεμένοι.
Γιατί η αγάπη μοναχά παρηγοριά μας δίνει.
Μας πλημμυρίζει από χαρά και από καλοσύνη.

Ήταν ένα κύτταρο φωτεινό, ο Μπάμπης, φορτισμένος με καρδιά, υπομονή και πνεύμα για δράση. Πίστευε πως η ζωή είναι πράγμα ιερό και σαν τέτοιο την αντίκριζε παντού τριγύρω σου και τη λάτρευε.
Θα μας λείψει ο Μπάμπης Παρασίδης σε όσους τον γνωρίσαμε, θα μας λείψει η ευγένεια, η καλοσύνη και η ειλικρίνεια του χαρακτήρα του. Οι πνευματικές του ανησυχίες και ο λόγος του ο ερευνητικός. Η Αριδαία και η Σκύδρα σίγουρα πρέπει να αισθάνονται φτωχότερες πνευματικά, ισχνότερες πολιτιστικά. Μόνο το «ΛΥΧΝΑΡΙ» του θα μας μείνει ως όργανο αναζήτησης και αναγνώρισης του έργου του και της ανθρωπιάς του.


Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα αναγκαία μέτρα ώστε να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Έχοντας υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δωρεάν φιλοξενία σε Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τη σχολική χρονιά 2018-2019, αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι τάχα θα διευρύνει τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, θα στηρίξει «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», είναι παραμύθια!
Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών και έλαβαν το πολυπόθητο εισιτήριο του voucher μόλις 93. 611!!
Πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων παιδικών σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος, 15.455 βρέφη και 29.678 νήπια από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και 21.958 παιδιά από τις δομές των ΚΔΑΠ. Είναι παιδιά που οι οικογένειες τους καταγράφονται σε ποσοστό 65% ως άνεργοι και μερικώς απασχολούμενοι και με εισόδημα από 0 έως 12 χιλιάδες ευρώ σε ποσοστό 81%!! Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.
 Όμως ούτε και τα 52.761 βρέφη/νήπια και 40.850 παιδιά για τις δομές των ΚΔΑΠ που τελικά πήραν το voucher είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές. Την περσινή χρονιά 10χιλιαδες voucher άλλαξαν χέρια γιατί δεν υπήρχαν οι αναγκαίες δομές ανά τη χώρα. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία δήθεν 400 νέων παιδικών σταθμών στο 2018 δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήμους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται με προσωπικό, ούτε λειτουργεί παιδικός σταθμός!
Οι δημοτικές δομές παραμένουν συρρικνωμένες, ελλειμματικές, σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα πολλές φορές κτήρια για να υλοποιηθεί η παιδαγωγική πράξη και να διασφαλιστεί η φροντίδα και η ασφάλεια των παιδιών. Οι δε δημόσιες επενδύσεις για αυτές τις υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με χαρακτηριστικό το στοιχείο για την Περιφέρεια Αττικής το 2017 ολοκληρώθηκαν μόλις 2 παιδικοί σταθμοί! Είναι δε αποκαλυπτικό το στοιχείο ότι για τις δυο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας (Αττική, Κεντρική Μακεδονία) που διαθέτουν και τον μεγαλύτερο αριθμό παιδικών δομών (δημοτικών - ιδιωτικών ) οι αιτήσεις που έγιναν είναι πάνω από 82 χιλιάδες παιδιά και τα voucher μόλις 34,5 χιλιάδες! Δυο στα τρία παιδιά φτωχών και άνεργων νοικοκυριών που είχαν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση αποκλείστηκαν!!
Η πραγματικότητα των τεράστιων ελλείψεων γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με βάση τον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα μας. Ο μέσος όρος των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ανέρχεται σε 93 χιλιάδες παιδιά κατά έτος. Με βάση τις υποδεχόμενες ηλικίες στους παιδικούς σταθμούς είναι τουλάχιστον 300 χιλιάδες τα βρέφη /νήπια που εν δυνάμει αναζητούν μια θέση ως εκ τούτου 2 στα 3 παιδιά θα μένουν από χέρι εκτός κάθε δομής (δημόσιας – ιδιωτικής).
Αν δε στα παραπάνω προστεθεί ως παράγοντας, ότι δημοτικές - ιδιωτικές δομές μοιράζονται σχεδόν ισομερώς τις προσχολικές δομές αυτών των ηλικιών και το ότι οι δημοτικές επιβάλουν τροφεία, γίνεται φανερό ότι το δικαίωμα του παιδιού στην φροντίδα και την αγωγή έχει διαμορφωθεί κύρια ως εμπορεύσιμο είδος και στην αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας. Η διανομή των voucher και η μοιρασιά της χρηματοδότησης, που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών έρχεται να μονιμοποιήσει αυτή την πραγματικότητα.
Με την πολιτική του voucher νομιμοποιείται η αντιδραστική ευρωενωσιακή πολιτική ότι η αγωγή και φροντίδα του παιδιού δεν υφίσταται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά αλλά ως εμπόρευμα και η όποια παρέμβαση του κράτους παίρνει την μορφή λοταρίας της φτώχειας, είναι ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης.
Τα στοιχεία προβάλλουν διαχρονικά και σταθερά την υποβάθμιση των δημόσιων δομών για το παιδί ως επιλογή του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν. Την εμπορευματοποίηση των αναγκών του παιδιού και της λαϊκής οικογένειας, την ένταση του ταξικού χαρακτήρα των πολιτικών που αναπτύσσονται στην αγωγή και την συνολική φροντίδα του παιδιού, την εκπαίδευση, την υγεία, σε κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Οι δε εξαγγελίες της κυβέρνησης, για εφαρμογή από φέτος, της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά 4 και 5 ετών, αρχικά σε 184 δήμους της χώρας, αποτελεί ένα ακόμη «πυροτέχνημα», αφού δεν έχει εξασφαλίσει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αντίστοιχων δομών των νηπιαγωγείων ώστε να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο ρόλο τους, να μην στοιβάζουν τα παιδιά και τις ανάγκες τους. Μια πραγματικότητα που αντί να ενισχύσει την υποχρεωτικότητα και την καθολικότητα της 2χρονης προσχολικής αγωγής με την ευθύνη του κράτους ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες του χώρου .

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν προτίθεται η κυβέρνηση:
·        Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτηρίων – την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους είτε έχουν κατάθεση αίτημα στους δήμους.
·        Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
·        Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα και να προχωρήσει, επιτέλους, στη μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·        Να διαθέσει κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτηριακών υποδομών για παιδικούς σταθμούς και Νηπιαγωγεία που σήμερα λείπουν ανά τη χώρα με ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
·        Με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, να διαθέσει έκτακτο κονδύλι προς τους δήμους προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεμβάσεις να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισμό.

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης
Γιάννης Δελής
Λιάνα Κανέλλη
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης
Σταύρος Τάσσος
Θανάσης Παφίλης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...