Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τις 2 παρακάμψεις του νομού, την παράκαμψη Γιαννιτσών και την παράκαμψη Χαλκηδόνας.



ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Σήμερα 25-10-2019 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τις 2 παρακάμψεις του νομού, την παράκαμψη Γιαννιτσών και την παράκαμψη Χαλκηδόνας.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης τζαμτζής τόνισε μεταξύ άλλων τα  εξής:
«Πιστεύοντας ότι όλους μας διακατέχει η αγωνία για την πορεία ενός έργου που θεωρούμε απόλυτα πρώτης προτεραιότητας και μιλώ για την εθνική οδό Θεσ/νίκης – Έδεσσας- όρια νομού Φλώρινας, ζήτησα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση, καλώντας τους βουλευτές, τους δημάρχους, το επιμελητήριο, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και φυσικά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών έργων κ. Πάρη Μπίλια. Στόχος αυτής της σύσκεψης είναι να συντονιστούμε ώστε να μην ρίχνει ο καθένας μας «σκόρπιες τουφεκιές» και να ενοποιηθούν οι προσπάθειες γιατί ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας,  να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παράκαμψη Γιαννιτσών και την παράκαμψη Χαλκηδόνας.
Στη συνέχεια ο κ. Τζαμτζής έδωσε τον λόγο στον κ. Πάρη Μπίλια, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι μελέτες του έργου υπάρχουν και ότι θα περιμένουμε τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την διαδικασία για την δημοπράτηση του έργου. Τόνισε μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και η περιφέρεια θα προχωρήσει τις διαδικασίες για τον καθορισμό της τιμής μονάδος, ώστε να προχωρήσουν σύντομα οι απαλλοτριώσεις.
Στις αιτιάσεις της κ. Τζάκρη για αργοπορία και καθυστερήσεις ο κ. Μπίλιας απάντησε ότι οι μελέτες είναι έτοιμες από το 2013 και χρήζουν πλέον κάποιες επικαιροποιήσεις, επειδή όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν δεν έγιναν ενέργειες για να προχωρήσει το έργο.
 Στη συνέχεια το λόγο πήραν η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Δήμαρχος της Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Δήμαρχος της Σκύδρας κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Μπάτσης Χρήστος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος ΤΕΕ κ. Λευτέρης Αβραμίδης. Οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης συμμετείχαν με εκπρόσωπο τους και είχαν ενημερώσει ότι δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν λόγω των υποχρεώσεων τους στη Βουλή.
Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει ενιαία στάση και συντονισμός, συμφωνώντας με  την ενέργεια του Αντιπεριφερειάρχη να προκαλέσει τη σύσκεψη αυτή.
Ο κ. Τζαμτζής κλείνοντας την σύσκεψη,  η οποία έγινε παρουσία των μέσων ενημέρωσης, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για το ενωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε, τονίζοντας ότι θα υπάρχει συνεχής συνεννόηση και ενέργειες με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πάρη Μπίλλια και τον Υπουργό κ. Καραμανλή, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να φτάσουμε στην δημοπράτηση του έργου και τόνισε ακόμη ότι  η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί ξανά, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το τι έχει γίνει.
Ακόμη ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στην σύνδεση με την Εγνατία οδό, τονίζοντας ότι μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαιτζίδη συνεννοούνται για τις ενέργειες τους απέναντι στο αρμόδιο υπουργείο.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή ενότητα Πέλλας,  για την διαγράμμιση του εθνικού δικτύου, τον καθαρισμό από χόρτα και δένδρα που κρύβουν πινακίδες και δημιουργούν κίνδυνο για τους οδηγούς, καθώς και τον φωτισμό σε όλο το δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.

Δήμος Αλμωπίας: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΑΡΙΔΑΙΑ 25/10/2019

ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

Ο Δήμος Αλμωπίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αριδαίας και μαθητές του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αριδαίας εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Αριδαίας προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας. Περισσότερες από 200 συνδημότισσες συμμετείχαν και παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό. Ο Δήμος Αλμωπίας ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης. 

Υλοποιήθηκε ο κύκλος εργασιών των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στα πλαίσια παροχής δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους Προμάχους Αλμωπίας


Υλοποιήθηκε ο  κύκλος εργασιών των Κινητών  Ιατρικών Μονάδων στα πλαίσια  παροχής δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους Προμάχους Αλμωπίας.  Η δράση  πραγματοποιήθηκε από 04-10-2019 εως 06-10-2019 . Μέσα σε τρεις ημέρες πραγματοποιήθηκαν 711 ραντεβού με κατοίκους των Προμάχων, άλλα και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Άνθρωποι απομακρυσμένων ορεινών χωριών είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν από γιατρούς 8 ειδικοτήτων 
(χειρουργός,ακτινολόγος,καρδιολόγος,οφθαλμίατρος διαιτολόγος,ψυχολόγος,ορθοπαιδικός και ωτορινολαρυγολόγγος ).
Όμως η δράση τους δεν σταμάτησε εκεί. Παράλληλα με τη λειτουργία των ιατρείων (από τις 9.00 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ.  στις  04-10-2019 εως 06-10-2019   υλοποιήθηκαν παράλληλες ενημερωτικές ομιλίες σε ενήλικες και μαθητές σχετικά με θέματα υγιεινής, διατροφής, έγκαιρης διάγνωσης μαθησιακών δυσκολιών καθώς και μέτρηση οπτικής οξύτητας σε 150 μαθητές  περίπου. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που είναι ο αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος, την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία « Αναγέννηση & Πρόοδος», την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων υγείας (ΑΕΜΥ), τους γιατρούς, το νοσηλευτικό , τεχνικό ,παραϊατρικό  ,καθώς και το διοικητικό  προσωπικό και  όλους όσους   πλαισίωσαν την ομάδα .
Ο Δήμος μας, έχει χρέος να συνεισφέρει  στον τομέα της υγείας  με κάθε δυνατό μέσο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα συνεργασίας με Ιδρύματα και με Μ.Κ.Ο.

Η ΛΑIΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ των ΔΗΜΩΝ της ΠΕΛΛΑΣ για το "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ" ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Η ΘΕΣΗ των «ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ»                                                           των Δήμων ΕΔΕΣΣΑΣ, ΣΚΥΔΡΑΣ & ΠΕΛΛΑΣ                                                               για το “ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ” της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

       H “Ανάπτυξη” της κυβέρνησης της ΝΔ περνάει από τη δυνατότητα ξεπουλήματος λειτουργιών των Δήμων σε ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 179 του “αναπτυξια-κού πολυνομοσχεδίου  της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβού-λιο - κατά την κρίση του - και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, να εκχωρεί σε ιδιώτες την εκτέλεση σειράς υπηρεσιών, όπως την συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, την συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.
     Η κυβέρνηση ΝΔ αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προυπήρξε και δεν το αναί-ρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις κατά καιρούς κορόνες της, ότι τάχα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τέτοιων υπηρεσιών.
     Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε προεκλογικά, πως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος.
     Η πραγματικότητα τον διαψεύδει, γιατί όπου έχει εκχωρηθεί αρμοδιότητα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε εργολάβους, τα τέλη και οι φόροι δεν μειώθηκαν και δεν δόθηκε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

       Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο:
-- Επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά  
    στις κλαδικές.
-- Βάζει σε μόνιμη “πρέσα” τους μισθούς.
-- Θέτει υπό ασφυκτικό έλεγχο την λειτουργία των Συνδικάτων, με ηλεκτρονικό
    φακέλωμα και χτύπημα των Γεν. Συνελεύσεων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
     Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω μέτρων θα είναι η παραπέρα όξυνση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους Δήμους.

     Εμείς οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους των Δήμων και διεκδικούμε μαζί τους :
-- Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο .
-- Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα.
-- Καμιά ιδιωτικοποίηση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες
     του Δήμου.
-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προυποθέσεις.
-- Κάτω τα χέρια από τα βαρέα και ανθυγιεινά.


                         Για την “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

                                                            Δήμου Εδεσσας     Τσιτσάγκας Χαράλαμπος
                                                            Δήμου Σκύδρας     Σουμελίδης Γιάννης
                                                            Δήμου Πέλλας        Παπαδοπούλου Ολυμπία

Σύσκεψη για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών και για τον καθορισμό του αριθμού θέσεων των εργατών γης.



Σύσκεψη για τις  αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών και για τον καθορισμό του αριθμού θέσεων των εργατών γης.

Σήμερα 24-10-2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής είχε σύσκεψη με τους εκπροσώπους Συνεταιρισμών του Ν. Πέλλας και τους Υπηρεσιακούς Παράγοντες της Αντιπεριφέρειας για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ των αγροτών και για τον καθορισμό του αριθμού θέσεων των εργατών γης.
 Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον ΕΛΓΑ και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν προκαταβολές το συντομότερο δυνατό με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, στις οποίες αναφέρονται αναλυτικά οι καλλιέργειες τους.
 Οι αποζημιώσεις αυτές επιβάλλεται να δοθούν πριν την ολοκλήρωση των τελικών πορισμάτων ζημιάς εκτιμήσεων των παραγωγών. Ένας επιπλέον  λόγος που πρέπει να δοθούν κατ’ εξαίρεση προκαταβολές είναι και η χαμηλή τιμή των ροδάκινων την φετινή χρονιά. Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η αλλαγή κανονισμού λειτουργίας  του ΕΛΓΑ για την κάλυψη περισσοτέρων ζημιών, οι οποίες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, πρέπει να ληφθεί μέριμνα αποζημίωσης λόγω της μείωσης τζίρου εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν τα προϊόντα (σάπισαν στα ψυγεία τους) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (συνεχής βροχοπτώσεις). Παράλληλα, συμφώνησαν να ζητηθεί η ενεργοποίηση του προγράμματος De minimis (στρεμματική ενίσχυση) που συνδέεται με το Ρωσικό εμπάργκο.
 Όσον αφορά τον καθορισμό των εργατών γης, πρέπει να γίνει με ρεαλιστικά κριτήρια και να εγκρίνεται η παραμονή τους για 6 μήνες ώστε να μπορούν να κοπούν εργόσημα από τους εργοδότες κυρίως αγρότες και να διευκολυνθούν στην  ολοκλήρωση των εργασιών τους.
Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ξεκίνησε η διαδικασία για να χαρακτηριστούν ως ΠΟΠ και ως ΠΓΕ διάφορα προϊόντα (κεράσι και βερίκοκο)
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αναγνωριστούν και άλλα προϊόντα, όπως είναι το ροδάκινο, το πιπέρι Αλμωπίας, η πατάτα Αρχαγγέλου, το πράσο Δωροθέας κλπ.

Ανοιχτή συζήτηση με τον τίτλο «ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ – ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ: Το παρόν και το μέλλον του τόπου μας»



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης

Ανοιχτό κάλεσμα, στους πολίτες της Κρύας Βρύσης και της Δημοτικής Ενότητας απευθύνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρύας Βρύσης Ανδρέας Βλάχος και το Συμβούλιο,  σε ανοιχτή συζήτηση με τον τίτλο «ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ – ΏΡΑ ΜΗΔΕΝ: Το παρόν και το μέλλον του τόπου μας» για όλα τα φλέγοντα θέματα της περιοχής.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης.
Ο κ. Βλάχος, όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με φορείς, συλλόγους, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Κρύας Βρύσης και της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης (και όχι μόνο)  για την αφύπνιση και τη συγκέντρωση κόσμου που ζει και δραστηριοποιείται στην περιοχή. Μάλιστα για το σκοπό η Κοινότητα Κρύας Βρύσης έχει προσκαλέσει στην εκδήλωση τους κ.κ.: Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Βουλευτές Πέλλας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πέλλας, Δήμαρχο – Αντιδημάρχους και το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας, Προέδρους Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης και άλλους φορείς. 
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν:
·         η επανασύσταση Δήμου στην Κρύα Βρύση,
·         η επανίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης για την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους,
·         η επαναφορά τραπεζικών καταστημάτων
·         επαναφορά ως δημοσίων υπηρεσιών απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα την ερήμωση ουσιαστικά της περιοχής κι άλλα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους.
Να είστε όλοι εκεί. Η Κρύα Βρύση και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη αυτοπεποίθηση της και το δρόμο της ανάπτυξης.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...