Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ασφαλτοστρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Αλμωπία και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Αρχαγγέλου και Περίκλειας.

Στον Αρχάγγελο αντικαταστάθηκε η μη λειτουργική πέτρα που υπήρχε στην πλατεία του χωριού με άσφαλτο διατηρώντας παράλληλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού.

Στην Περίκλεια αποκαταστήθηκαν τμήματα του οδικού δικτύου τα οποία ταλαιπωρούσαν τους συμπολίτες μας για πολλά χρόνια.
Και στις δύο περιπτώσεις σημαντική ήταν η συμβολή των Αντιδημάρχων κ. Γιάννη Κετικίδη και κ. Στέφανου Αβραμίκα, ενώ ο στόχος είναι κοινός:
 Η βελτίωση της καθημερινότητας η οποία είναι ψηλά στην ατζέντα της σημερινής Δημοτική Αρχής.

ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ – ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ – ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ







«ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ» - ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ»  την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, ώρα 11:30 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε ενότητες από την προϊστορία μέχρι την ίδρυση της πρωτεύουσας, που παρουσιάζουν διαχρονικά την ανθρώπινη παρουσία  ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής της Πέλλας. Οι ενότητες της έκθεσης, εκτός από την πρώτη, στην οποία παρουσιάζεται η γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής, ακολουθούν τις αρχαιολογικές περιόδους χωρίς να ταυτίζονται απόλυτα με αυτές. Σε κάθε ενότητα αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναδύθηκαν στις κοινωνίες των οικισμών της περιοχής της Πέλλας σε κάθε περίοδο και αποτυπώθηκαν στον υλικό τους πολιτισμό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παρουσίαση της διαχρονικής κατοίκησης του Αρχοντικού, που ήταν το κέντρο της περιοχής πριν από τη μεγάλη πρωτεύουσα.



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα, Τηλ. 23820 31160
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: θα βρεθεί λύση για το κέντρο φιλοξενίας- μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στα Γιαννιτσά



Γιάννης Σηφάκης : θα βρεθεί λύση για το κέντρο φιλοξενίας- μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στα Γιαννιτσά

Προσπαθήσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο και προσπαθούμε σήμερα από το πρωί να βρούμε λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά. Ο χώρος στο στρατόπεδο Φιλιππάκου δεν ενδείκνυται και σε συνεργασία Υπουργείου - Δημάρχου Πέλλας και με την συμμετοχή μου επιδιώκεται η εύρεση άλλου κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.  Πιστεύω θα βρεθεί χώρος και το θέμα θα λήξει αυτές τις μέρες. Το παρακολουθώ πολύ στενά το θέμα μέχρι να λήξει θετικά. Ακόμη στην επίλυση του θέματος βοήθησαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Οι πολίτες των Γιαννιτσών ( αλλά και όλου του Νομού) ήδη ετοιμάζουν τις δράσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Οι φορείς τους θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη για να οργανωθούν και την Κυριακή θα κάνουν σχετική εκδήλωση. 
Η ίδρυση κέντρων φιλοξενίας και μετεγκατάστασης κοντά στην Ειδομένη είναι αναγκαία όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για ρεαλιστικούς, για να γίνει δυνατός ο έλεγχος και η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. α
Τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν, το κλείσιμο των συνόρων και η παντελής έλλειψη αλληλεγγύης και ανάληψης ευθύνης από όλους είναι ντροπή για την Ευρώπη και δυναμιτίζει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πόλεμος στην Συρία πρέπει να τελειώσει. Οι προσφυγικές ροές να περιοριστούν δραστικά, να χτυπηθούν οι διακινητές την Τουρκία και να μην ξεκινούν καθόλου ροές από εκεί, όπου εντοπίζεται τέτοιο θέμα η FRΟΝΤΕX να επιστρέφει τις βάρκες στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ που ενεπλάκη να κάνει σωστά την δουλειά που του ανετέθη. 
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην αλληλεγγύη. 5.000.000 Έλληνες έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετάσχει σε δράσεις αλληλεγγύης. Kαι μάλιστα μέσα στην πολύ μεγάλη εσωτερική οικονομική κρίση που ταλανίζει τους Έλληνες. Απαιτούμε την αλληλεγγύη και την ανάληψη ευθύνης και από την ΕΕ και κάθε μέλος της ξεχωριστά!!

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Σας καλούμε να έρθετε στη 1 Mαρτίου ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016

ΘΕΜΑ 2ο   ΈΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ “ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ BEECONOMY  IPA-CBC ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΚΩΝ (ΥΠΟΕΡΓΟ 4)”.

ΘΕΜΑ 3ο   ΈΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΙΚΟΥ ΑΡΘΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ».

ΘΕΜΑ 4ο   Τροποποίηση της με αρ.352/2015 απόφασης Ο.Ε. με θέμα «Συγκρότηση  Επιτροπής Παραλαβής Χαρακτηρισμού Εδάφους 
Επιτροπής Παραλαβής και Ελέγχου Ποιότητας Υλικών  
Επιτροπής Παραλαβής Αφανών Εργασιών
για το έργο  υποέργο 1 «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» της Πράξης(340155) «ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ».            

ΘΕΜΑ 5ο   Έγκριση του φακέλου και καθορισμός των όρων του διαγωνισμού της μελέτης με τίτλο "Μελέτη συνολικής ανάδειξης του Σπηλαιοβάραθρου στα Λουτρά Λουτρακίου " της πράξης "Living history, Living nature II".

ΘΕΜΑ 6ο Παράταση της συμβατικής προθεσμίας και τον επανακαθορισμό της μηνιαίας συμβατικής προθεσμίας του Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση, του έργου ¨Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α 1ης διαχειριστικής ενότητας Ν.Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος Βιολογικού¨».

ΘΕΜΑ 7ο   Τροποποίηση της υπ΄αριθμ. 345/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, του έργου ¨Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α 1ης διαχειριστικής ενότητας Ν.Πέλλας (Χ.Υ.Τ.Α. Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος Βιολογικού¨».

ΘΕΜΑ 8ο     Έγκριση παράτασης της σύμβασης με τίτλο Τοπογραφικές εργασίες κατά την υλοποίηση του έργου «Επέκταση ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν.Πέλλας(ΧΥΤΑ Αλμωπίας)».

ΘΕΜΑ 9ο   Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θες/νίκης για εκδίκαση αγωγής με αριθμό κλήσης ΚΛ 1171/2015.

ΘΕΜΑ 10ο     Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θες/νίκης για εκδίκαση αγωγής με αριθμό κλήσης ΚΛ 1173/2015.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Τα φιλανθρωπικά σωματεία της Πέλλας αποδεικνύουν καθημερινά την κοινωνική αλληλεγγύη

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Φιλανθρωπικών Σωματείων Κυριών και Δεσποινίδων Έδεσσας


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Φιλανθρωπικών Σωματείων Κυριών και Δεσποινίδων Εδέσσης δέχθηκε σήμερα (29/2) στο γραφείο του στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος Κυβέλη Μπουρεζάνη, η Αντιπρόεδρος Γεωργία Παναγιώτου, η Γραμματέας Νία Ζλάτη, η Ταμίας Πόπη Γκιούρου και τα μέλη Ραγκούση Κατερίνα, Νουσηκύρου Έλενα και Δήμητρα Θωμά.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων που απασχολούν την Ένωση και, ιδιαίτερα, το ζήτημα της συνέχισης χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση ενισχύεται οικονομικά με ένα σημαντικό ποσό που δίνεται ως επιχορήγηση στο σωματείο για την εκπλήρωση των σκοπών του. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της χρηματοδότησης απαιτείται μια σειρά από γραφειοκρατικές ενέργειες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες.

Η Ένωση είναι ένα ιστορικό σωματείο, αριθμεί περίπου 400 μέλη και ο κύριος σκοπός του είναι η λειτουργία του Ασύλου του Παιδιού, ενός παιδικού σταθμού που φιλοξενεί μικρά παιδιά έως 4 ετών, απόρων και εργαζόμενων μητέρων. Παράλληλα, η Ένωση πραγματοποιεί δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και φιλανθρωπικό έργο.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Ένωση και το Διοικητικό Συμβούλιο και ανέλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα για την Ένωση προκειμένου να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του η οποία, όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης «Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης».

Ο ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΠΕ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι αναρτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πίνακας με τον επιμερισμό των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αλμωπίας.
Ακολουθεί ο επιμερισμός των ποσών που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ ΑΕ για την περίοδο 2010 – 2014 τα οποία πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές των Τοπικών Κοινοτήτων:

ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ: 30.146,86 ευρώ
ΟΡΜΑΣ: 17.857,81 ευρώ
ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ: 9.820,25 ευρώ
ΒΟΡΕΙΝΟΥ: 148.585,63 ευρώ
ΠΡΟΜΑΧΩΝ: 18.165,11 ευρώ
ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ: 5.187,27 ευρώ
ΝΟΤΙΑΣ: 10.392,90 ευρώ
ΦΟΥΣΤΑΝΗΣ: 33.958,78 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: 274.114,61 ευρώ

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ






Νεαρή αγγλιδούλα γυρίζει σπίτι με κλάματα

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΟΣΚΑΡ" 2016

Όσκαρ 2016: Οι νικητές της 88ης Απονομής των Βραβείων Oscar

Δεν στερήθηκε της λάμψης τελικά η 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ. Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε μεγάλος θόρυβος για τις υποψηφιότητες και τον φημολογούμενο ρατσισμό της επιτροπής που τις αποφασίζει. 
Τα Όσκαρ 2016, όπως και όλα τα Oscars που προηγήθηκαν ή θα ακολουθήσουν είναι, ήταν και θα παραμείνουν η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου και το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς. 
AdTech Ad
Βοηθάει φυσικά σε αυτό και το κόκκινο χαλί με τις λαμπερές ή και άτυχες εμφανίσεις των παγκοσμίου φήμης σταρ αλλά και η αγωνία για το ποιος ή ποια θα πάρει στα χέρια της το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Γιατί τα βραβεία Όσκαρ φυσικά έχουν νικητές και "ηττημένους". Με το «Mad Max: Fury Road» να σαρώνει τα ειδικά βραβεία και τα φαβορί να ξεχωρίζουν, όπως έδιναν λίγο πολύ τα προγνωστικά. 
Και οι νικητές των Oscars 2016 είναι οι εξής με τη σειρά ανακοίνωσης, όπως ξεκίνησαν  με την πρώτη απονομή για φέτος: 
Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου
Τομ ΜακΚάρθι & Τος Σίνγκερ για το «Spotlight»
Όσκαρ Διασκευασμένου σεναρίου
Ανταμ ΜακΚέι & Τσαρλς Ράντολφ για το «The Big Short» («Το Μεγάλο Σορτάρισμα»)
Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου
Αλίσια Βικάντερ για το «The Danish Girl»
Όσκαρ Eνδυματολογίας (κοστουμιών)
Τζένι Μπίβαν για το «Mad Max: Fury Road»
Όσκαρ Καλλιτεχνικής διεύθυνσης
Κόλιν Γκίμπσον και Λίσα Τόμπσον για το «Mad Max: Fury Road»
Όσκαρ μακιγιάζ και κομμώσεων
«Mad Max: Fury Road»
Όσκαρ Φωτογραφίας
Εμάνουελ Λουμπέσκι για το «The Revenant»

Όσκαρ Μοντάζ
Mάργκαρετ Σίξελ για το «Mad Max: Fury Road»
Όσκαρ Ηχητικού μοντάζ
«Mad Max: Fury Road»

Όσκαρ Hχητικού μιξάζ
«Mad Max: Fury Road»
Όσκαρ Οπτικών εφέ«Ex Machina»
Όσκαρ Μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων
«Bear Story» (Historia De Un Oso)
Όσκαρ Ταινίας animation
«Inside Out»
Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου
Μαρκ Ράιλανς για το «H Γέφυρα των Κατασκόπων»
Όσκαρ Nτοκιμαντέρ μικρού μήκους
«A Girl in the River: The Price of Forgiveness»
Όσκαρ Ντοκιμαντέρ
«Amy: Το Κορίτσι Πίσω από το Ονομα» του Ασίφ Καπάντια
Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας
«Ο Γιος του Σαούλ» (Ουγγαρία)
Όσκαρ Μουσικής
Ενιο Μορικόνε για το «The Hateful Eight»
Όσκαρ Τραγουδιού
«Writing's On The Wall» (Spectre)
Όσκαρ Σκηνοθεσίας
Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου για το «The Revenant»
Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου
Μπρι Λάρσον για το «Room»
Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου
Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το «The Revenant»
Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
«Spotlight»






Πηγή: gossip-tv.gr

Η ΗΠΙΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το Science Translational Medicine, πειράματα και επιστημονικές δοκιμές πλέον αποδεικνύουν ότι στη μάχη με τον καρκίνο είναι απείρως πιο αποτελεσματική η χορήγηση συγκεκριμένου συνδυασμού φαρμάκων, παρά ο «βομβαρδισμός» του ασθενή με πανίσχυρες δόσεις χημειοθεραπείας.

Σε μία σπουδαία διαπίστωση, για τη μάχη εναντίον του καρκίνου, προχώρησαν την Τετάρτη κλινικοί ερευνητές και ογκολόγοι και πάντα αναφορικά με τη συχνότητα και τις δόσεις της χημειοθεραπείας σε ασθενείς που παλεύουν με τη νόσο.

   Έτσι και σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το Science Translational Medicine, πειράματα και επιστημονικές δοκιμές πλέον αποδεικνύουν ότι στη μάχη με τον καρκίνο είναι απείρως πιο αποτελεσματική η χορήγηση συγκεκριμένου συνδυασμού φαρμάκων, παρά ο «βομβαρδισμός» του ασθενή με πανίσχυρες δόσεις χημειοθεραπείας.

   Βάσει των αποτελεσμάτων της πειραματικής μελέτης, που έγινε σε ποντίκια και σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, οι επιστήμονες φαίνεται ότι άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ογκολογία. «Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μας έδειξαν ότι αυτή η θεραπευτική στρατηγική μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τον καρκίνο του μαστού και να παρατείνει το διάστημα ζωής της ασθενούς», αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη που εκπονήθηκε από τον ογκολόγο Pedro Enriquez-Navas και τους επιστημονικούς συνεργάτες του στο αντικαρκινικό κέντρο H. Lee Moffitt στην Τάμπα της Φλόριντα.

   Όλα αυτά, ύστερα από τις ολοένα και αυξανόμενες απορίες της ερευνητικής κοινότητας για την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, που σε κάποιες περιπτώσεις – όπως χαρακτηριστικά τονίζουν - εξουδετερώνει τον καρκίνο, πολύ συχνά, όμως, αφήνει ενεργά καρκινικά κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει την εκρηκτική ανάπτυξη τους.

   Συγκεκριμένες δόσεις paclitaxel(πανίσχυρου φαρμάκου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στις χημειοθεραπείες) σε εργαστηριακά πειράματα, απέδειξε οτι ναι μεν συρρικνώνει τους όγκους, οι οποίοι όμως επανέρχονται, με το πέρας της θεραπείας. Στην ίδια μελέτη, γίνεται λόγος και για ακόμη μία θεραπευτική αγωγή, κατά την οποία παραλείπονται δόσεις, κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι ο όγκος συρρικνώνεται, ακριβώς για να μην πυροδοτηθεί το προαναφερθέν αποτέλεσμα.

   Ωστόσο, ακόμη και έτσι, και παρά το γεγονός ότι οι έρευνες στο συγκεκριμένο πεδίο συνεχίζονται, σύμφωνα με τη Giannoula Klement, ογκολόγο, στην Ιατρική του Tufts, "όλο και περισσότεροι ογκολόγοι φαίνεται ότι ασπάζονται αυτή τη θεραπευτική στρατηγική, κυρίως, λόγω αποτελέσματος. 



Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

papasdist1

Τις τελευταίες μέρες, εκδηλώνεται μια φοβία από ορισμένους συμπολίτες μας απέναντι στην προοπτική εγκλωβισμού ενός αριθμού προσφύγων στον τόπο μας. Ας δούμε τι έχει να μας πει σχετικά η μαρτυρία του επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Σουηδού Στούρε Λίννερ κατά την περίοδο της Κατοχής, για μια συγκλονιστική εμπειρία που είχε από το μαρτυρικό Δίστομο (από το αυτοβιογραφικό του έργο: “Η Οδύσσειά μου”).

…Παντρευτήκαμε στις 14 Ιουνίου. Ο Emil Sandstrom, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, διοργάνωσε μία δεξίωση για την περίσταση. Αργά το βράδυ με πλησίασε και με τράβηξε στην άκρη σε μια γωνία, μακριά από τα γέλια και φωνές, να μιλήσουμε ιδιαιτέρως.
Μου έδειξε ένα τηλεγράφημα που μόλις είχε λάβει: Οι Γερμανοί έσφαζαν επί τρεις μέρες τους κατοίκους του Δίστομου, κοντά στους Δελφούς, και στη συνέχεια έκαψαν το χωριό. Αν υπήρχαν επιζώντες, θα έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια. Το Δίστομο ήταν εντός της περιοχής ευθύνης μου για την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων. Πέρασα στο τηλεγράφημα στην Κλειώ [τη σύζυγό του] να το διαβάσει. Εκείνη έκλεισε τα μάτια και αμέσως αναχώρησε διακριτικά από τη γιορτή.
Περίπου μία ώρα αργότερα ήμασταν στο δρόμο μας μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Χρειάστηκαν αρκετές αγωνιώδεις ώρες για να ταξιδέψουμε ανάμεσα στους λεηλατημένους δρόμους και να περάσουμε αρκετά οδοφράγματα. Ήταν ξημερώματα όταν φτάσαμε τελικά στον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στο Δίστομο.
Όρνια ανέβαιναν αργά και διστακτικά σε χαμηλό ύψος από τις πλευρές του δρόμου, όταν άκουσαν να ερχόμαστε. Κατά μήκος του δρόμου ανθρώπινα σώματα κρέμονταν από κάθε δέντρο, τρυπημένα με τις ξιφολόγχες – μερικοί ήταν ακόμα ζωντανοί. Αυτοί ήταν οι χωρικοί, που τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο επειδή ήταν ύποπτοι για την παροχή βοήθειας στους αντάρτες της περιοχής, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα σε μια μονάδα SS. Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη.

Στο χωριό τα τελευταία απομεινάρια των σπιτιών ακόμα καίγονταν. Εκατοντάδες νεκρά σώματα ανθρώπων όλων των ηλικιών, από ηλικιωμένους μέχρι νεογέννητα, ήταν σκορπισμένα γύρω στο χώμα. Αρκετές γυναίκες θανατώθηκαν με ξιφολόγχες, με τις μήτρες τους στο χώμα και τα στήθη τους κομμένα. Άλλοι ήταν στραγγαλισμένοι με τα έντερά τους  τυλιγμένα γύρω από το λαιμό τους. Φαινόταν σαν να κανείς να μην είχε επιζήσει …
Όμως εκεί! Ένας γέρος στο τέλος του χωριού! Είχε ως εκ θαύματος επιζήσει της σφαγής. Ήταν σοκαρισμένος από τον τρόμο γύρω του, με ένα άδειο βλέμμα, και μια έκφραση απορίας. Κατεβήκαμε στη μέση της καταστροφής και φωνάξαμε στα ελληνικά: «Ερυθρός Σταυρός! Ερυθρός Σταυρός! Ήρθαμε για να βοηθήσουμε! “
Από κάποια απόσταση μια ακόμη γυναίκα πλησίασε με δισταγμό. Μας είπε ότι μόνο μια χούφτα χωρικοί κατάφεραν να διαφύγουν πριν αρχίσει η επίθεση. Μαζί της αρχίσαμε την αναζήτησή τους. Είχαμε προχωρήσει αρκετά στο ψάξιμο, όταν η ίδια συνειδητοποίησε ότι είχε πυροβοληθεί στο χέρι. Αμέσως η Κλειώ έπεσε πάνω της και τη χειρούργησε. Κατά τ’άλλα, ήταν το ταξίδι του μέλιτός μας!
Όχι πολύ καιρό μετά από αυτή την τρομακτική σφαγή, η σύνδεσή μας με το Δίστομο, θα ολοκληρωθεί με αυτόν τον αξιοσημείωτο επίλογο.
Όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν. Μια γερμανική μονάδα αιχμαλωτίστηκε από αντάρτες ακριβώς στην ίδια περιοχή, στο Δίστομο. Σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να ληφθεί από τους Έλληνες ως ευκαιρία για μια αιματηρή εκδίκηση, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα η περιοχή είχε αποκοπεί από κάθε προμήθειες τροφίμων.
Φορτώσαμε με τα απαραίτητα τρόφιμα μερικά φορτηγά, ειδοποιήσαμε στο Δίστομο για την προγραμματισμένη μας άφιξη, και βρεθήκαμε στον ίδιο δρόμο, για άλλη μια φορά, η Κλειώ κι εγώ.
Όταν φτάσαμε στα περίχωρα του χωριού, μας συνάντησε μια επιτροπή με επικεφαλής τον ηλικιωμένο ιερέα. Ήταν μια μορφή πατριάρχη του παλιού καιρού, με μακριά, κυματιστή, λευκή γενειάδα. Δίπλα του ο καπετάνιος ανταρτών, πλήρως οπλισμένος. Ο ιερέας μίλησε πρώτος και μας ευχαρίστησε για λογαριασμό καθενός για τις προμήθειες τροφίμων. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Πεθαίνουμε όλοι από την πείνα εδώ, και εμείς και οι Γερμανοί κρατούμενοι. Τώρα, αν είμαστε εμείς πεινασμένοι, είμαστε τουλάχιστον στον τόπο μας. Οι Γερμανοί δεν έχουν χάσει μόνο τον πόλεμο, είναι επίσης μακριά από τη χώρα τους. Δώστε τους σ’αυτούς το φαγητό που έχετε μαζί σας, έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους“.
Στο άκουσμα αυτής της φράσης. η Κλειώ γύρισε τα μάτια της σε μένα. Υποπτευόμουν τι ήθελε να μου πει με αυτό το βλέμμα, αλλά δεν μπορούσα να δω καθαρά πια. Στεκόμουν απλά βουρκωμένος ….
Πηγή: Sture Linner, Min Odysse, Stockholm: Norstedt, 1982

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ “ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ” (Απόσπασμα)




Αυτά διηγόταν η μεγάλη αρκούδα για την ιστορία της φυλής τους στο αρκουδάκι, τη σεληνοφώτιστη νύχτα, ψηλά στα Κιμιντένια. Άκουγε το μικρό με ξαφνιασμένα μάτια και προσπαθούσε να καταλάβει το νόημα του κόσμου.
“Τι γίνανε οι άλλες αρκούδες της φυλής μας που ήρθανε στα Κιμιντένια;” ρώτησε.
‘Κι εδώ μας βρήκε ο άνθρωπος. Χάθηκαν όλες απ’ το χέρι του”.
“Κι ο πατέρας μου; Τι απόγινε ο πατέρας μου;”
Η μεγάλη αρκούδα θα ‘θελε πολύ να μη βάζει σε λύπη από τόσο μικρό το παιδί της. Μα δε γινόταν. Έπρεπε από τώρα ν’ αρχίσει να μαθαίνει τον κόσμο και να ξέρει τη μοίρα του:
“Ήταν τον καιρό που τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν κι οι αγριομέλισσες αφήνουν τις φωλιές τους και γυρίζουν στα δέντρα να φάνε”, είπε. “Πήγε να μας φέρει μια φωλιά με μέλι, γιατί ό,τι σε είχα γεννήσει κι ήμουνα ανήμπορη. Δεν ξαναγύρισε”.
“Γιατί;”
“Ο άνθρωπος!”, είπε η μάνα. “Θα συναπαντήθηκε με άνθρωπο!”
Τι φοβερό θεριό, λοιπόν, να ‘ναι αυτό, “ο άνθρωπος”, συλλογιζόταν το αρκουδάκι. Και να βρίσκεται παντού, να ‘χει πλημμυρίσει τον κόσμο: απ’ το Λίβανο ίσαμε το Καζ – Νταγ και τα Κιμιντένια!
“Τι έχει μ’ εμάς ο άνθρωπος; Τι έχει με τη φυλή μας;”
“Του μοιάζουμε”, είπε η μεγάλη αρκούδα. “Μπορούμε να σταθούμε στα δυο ποδάρια καταπώς στέκεται αυτός. Μπορούμε να χορέψουμε ολόρθες σαν αυτόν. Μπορούμε όπως κι αυτός να σηκώσουμε αλύσίδες. Του μοιάζουμε”.
“Και μ’ αυτό τι;”
“Ο άνθρωπος αγαπά να χτυπά όσους του μοιάζουν”, είπε πάλι η μεγάλη αρκούδα. “Αγαπά να σκοτώνει τον όμοιό του”.
“Αχ!” στενάζει το αρκουδάκι, κι είναι ο πρώτος στεναγμός που βγαίνει απ’ το στόμα του στον κόσμο. “Τι καλά που θα ‘ταν να μην ήταν ο άνθρωπος”.
“Τι καλά που θα ‘ταν”, είπε η μεγάλη αρκούδα.

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ “ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ”
Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

"ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ" - ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ



Ἀπροσδιόριστη χρονολογία

Αὐτὴ ἡ μέρα πέρασε χωρὶς καμιὰν ἀπόχρωση
Τόσο διαφορετικὴ ἀπὸ τὶς ἄλλες μέρες
(Ἴσως ἡ ἀπαρχὴ ὁμοίων ἡμερῶν)
ἔσβησεν ἔτσι ἀνάλαφρα ὅπως ἦρθε
χωρὶς νὰ παιχνιδίσει ὁ ἥλιος στὰ κλαδιὰ
Τράβηξε τὶς κουρτίνες της μὲ διάκρισην ἡ νύχτα.
Μιὰ μέρα τόσο διάφορη ἀπ᾿ τὶς ἄλλες
Χωρὶς τὰ σύμβολα τοῦ «πλήν» καὶ τοῦ «σὺν»
π᾿ αὐλακώνουν τὴ σκέψη
Χωρὶς νὰ βαραίνει κἂν τὴ ζυγαριὰ τῆς μνήμης
Πὲς σὰ μιὰ σαπουνόφουσκα ποὺ τρυπήσαμε μὲ τὴν καρφίτσα
Σὰν τὸν καπνὸ τσιγάρου χωρὶς ἄρωμα.
Ἔτσι ἔπεσε ἕνα φύλλο ἀπὸ τὸ καλαντάρι
Δίχως τὸν παραμικρότερο ἦχο
(Χάθηκε καὶ δὲν ψάξαμε νὰ τὸ βροῦμε)
Ἔμεινε τὸ συρτάρι μας ὅπως τὸ ἀφήσαμε.
Ἴσως -λές- πὼς δὲν ἤτανε κἂν μία μέρα
Μόνο που σήμερα φωνάζουν ἀρνητικὰ οἱ ἀριθμοὶ
Τὸ ρολόι γυρισμένο ἕνα ἀκόμη εἰκοσιτετράωρο
-Λές- πῶς περάσαμε ἀσυνείδητα τὰ μεσάνυχτα
Ἕναν ὁλόισιο ἀσφαλτοστρωμένο δρόμο.


Μανόλης Ἀναγνωστάκης - Ποιήματα

Μανόλης Ἀναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη 1925 - Ἀθήνα 2005): 

Ἰατρὸς ἀκτινολόγος, ποιητὴς καὶ δοκιμιογράφος.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...