Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

"Χωματερή φτώχειας" της Βάσως Ρουμελή

Th. Benjamin Kennington, Άστεγοι. 1890.

Χωματερή φτώχειας

Περίεργη σιωπή. Περίεργη ματαίωση. Όλα δείχνουν να κυλάνε κανονικά. Τίποτε όμως δεν είναι ίδιο. Θεωρίες, θεωρίες και πάλι θεωρίες. Όπου σταθείς όπου βρεθείς όλοι μιλάνε για αυτό το τίποτα. Ένας φόβος, μία πληγωμένη κραυγή, ένα ηφαίστειο που αχνοβράζει κι ένα θερμόμετρο που χάλασε. Αυτό βιώνουμε.  Κάθε μέρα ξυπνάμε με την ανασφάλεια στα μάτια και κάθε βράδυ μας κοιμίζει η ασφάλεια της αυλής μας. «Στου γείτονα Θεέ μου κράτα το κακό. Εκεί να ξεσπάσει και να φύγει αλλού…»
Κρύο ζέστη, ψέματα αλήθειες, τρόμος επανάσταση, αριστερά δεξιά….μια στο καρφί και μια στο πέταλο κι οι αντοχές παραλύουν. Παραλύουν στην δαγκάνα της πλεκτάνης των σπουδαίων μελετητών και των πιο σπουδαίων εκτελεστών…  Είναι πραγματικά επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αν θες να χειραγωγήσεις έναν άνθρωπο ή έναν λαό τον κάνεις ντουζάκια. Καυτά και παγωμένα. Είναι τόσο απλό, σκέψου: απαγάγεις το θύμα σου, τον κλείνεις σε ένα παλάτι, τον περιποιείσαι και τον ταΐζεις, μετά τον πας στο υπόγειο τον μαστιγώνεις, τον  αφήνεις νηστικό και κουρελή και πάλι από την αρχή μέχρι να μπερδευτούν το κεφάλι και οι αντιδράσεις του. Έπειτα  τον αφήνεις ελεύθερο και του λες ότι έξω είναι γεμάτο νάρκες και εκρηκτικά… 
…Αποχαυνωμένοι περάσαμε σε άλλο μοτίβο ζωής. Βασικά δεν περάσαμε μας περάσανε. Στην χωματερή της φτώχειας. Κι η φτώχεια δεν είναι μόνο υλική. Παλεύουμε για την επιβίωση της σάρκας και της ψυχής. Η δημοκρατία, η ορθοδοξία, η παιδεία, η οικογένεια πάλλονται  στις ληστρικές διαθέσεις, στα συμφέροντα και στις υπογραφές.
Σας γονιός, σαν πατριώτης, σαν χριστιανός διαφωνώ με όλα αυτά που γίνονται για μένα, με δούλο εμένα. Τα μνημόνια μου ορίζουνε μόνο οικονομικές δουλείες και όχι κοινωνικές. Δεν  πρέπει κανείς να στρέφει την κοινωνία σε συγκρούσεις αυτήν την δύσκολη στιγμή. Ας σταματήσουμε την κολοκυθιά των ευθυνών. Οι ευθύνες ανήκουν κατά μερίδιο σε όλους μας.
…κι ο χειμώνας έρχεται βαρύς. Νέοι νόμοι θέλουν να ψηφιστούν για να ταράξουν την ισορροπία της φύσης αλλά η πίστη μου είναι  πιο δυνατή από ποτέ. Δεν θα κρυφτώ πίσω από σκιές ούτε θα βολευτώ σε λιγότερο ουρανό. Η χωματερή της φτώχειας είναι δημιούργημα των ανθρώπων. Η χωματερή της κόλασης είναι αποτέλεσμα   της πτώσης των ανθρώπων. Μέσα σε αυτές τις χωματερές ας ευχηθούμε να βρούμε διδαχές, προσκυνητές, φωτισμένους δασκάλους και ευλογημένους άρχοντες.

 Βάσω Ρουμελή

Συνεδρίασε το Δίκτυο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Λουτροπόλεων στο Λουτράκι Κορίνθου, παρουσία του Δημάρχου Αλμωπίας


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεδρίασε το Δίκτυο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Λουτροπόλεων στο Λουτράκι Κορίνθου, παρουσία του Δημάρχου Αλμωπίας, Προέδρου των Λουτρών και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Δημήτρη Μπίνου. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής κ. Χρήστος Δήμτσης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γιάννης Μπίνας, κ. Σάνια Πέγιου και κ. Μένια Μπουρνάζη.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

- Έγκριση πρακτικών προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης

- Εκλογή Δ.Σ.

- Παρουσίαση νέων μελών

- Οικονομική παρουσίαση (προϋπολογισμοί, συνδρομές κ.α.)

- Πιστοποίηση δρόμων πολιτισμού

- Ενημέρωση για τις εργασίες της επιστημονικής επιτροπής (πρόγραμμα Thermal Atlas)

- Ενημέρωση για αλλά Ευρωπαϊκά προγράμματα

- Προγραμματισμένες συναντήσεις και δραστηριότητες

- Ενημέρωση για την επόμενη Γενική Συνέλευση στο Αζερμπαϊτζάν τον Μάιο του 2018

Κατά τη Συνεδρίαση επανεκλέχτηκε Πρόεδρος του Δικτύου ο κ. Bellandi Giuseppe, μετά από μια επιτυχημένη θητεία.

Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου, ο οποίος κλήθηκε στο βήμα και αναφέρθηκε στη Λουτρόπολη του Δήμου μας, υπογραμμίζοντας ότι έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς συνδυάζει τα ιαματικά νερά με το μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον. Παράλληλα, ο κ. Μπίνος μίλησε για την πορεία μας στο Δίκτυο και στα σημαντικά οφέλη που καταγράφονται και με τη σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας, σύμφωνα με σχετική στατιστική έρευνα. Επίσης, προσκάλεσε όλα τα μέλη του Δικτύου στα Λουτρά Πόζαρ την Άνοιξη του 2019, όπου θα γίνει η διοργάνωση της αντίστοιχης Συνεδρίασης. Επιπλέον, ο Δήμαρχος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ του Λουτρακίου Κορίνθου, μιλώντας για την περιοχή μας και τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού του Λουτρακίου Κορίνθου, από τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Γιώργο Γκιώνη, τον οποίο συνεχάρη θερμά ο κ. Μπίνος για την άψογη διοργάνωση της Συνεδρίασης και τη φιλοξενία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επόμενη Συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2018 στο Αζερμπαϊτζάν.









Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. νομού Πέλλας καλεί σε παράσταση αλληλεγγύης υπέρ των διωκόμενων αγροτών


Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. νομού Πέλλας καλεί σε παράσταση αλληλεγγύης υπέρ των διωκόμενων αγροτών, οι οποίοι δικάζονται την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 στα Γιαννιτσά.
Οι αγρότες δικάζονται επειδή συμμετείχαν σε μαζικές κινητοποιήσεις και μπλόκα ενάντια στην πολιτική που θέλει τους επιβάλλει δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη και να τους εξωθήσει σε εγκατάλειψη της γης τους.
Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα όλες οι διώξεις όσων αγωνίζονται ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα που προωθούν Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ.
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 9-10 ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Εκδήλωση Μνήμης στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι


    Στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι βόρεια της Έδεσσας, ανάμεσα στα βουνά Καϊμακτσαλάν και Βέρμιο, το Παράρτημα Έδεσσας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ πραγματοποίησε και φέτος την Εκδήλωση Μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών, που περνούσαν από τα στενά τον Αύγουστο του 1944.

      Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετιασμό καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Έδεσσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Συμεωνίδης Αλέκος.
      Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης το μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ & επικεφαλής της Περιφερειακής Διοίκησης Κ.Μακεδονίας Σαπρανίδης Κώστας.

      Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αριδαίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Δρόσογλου Σταύρος , που στην ομιλία του τόνισε  :
     «Τιμούμε σήμερα στα Στενά του Μουχαρέμ -Χάνι όλους τους μαχητές & μαχήτριες , που στη δύσκολη ώρα της φασιστικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα , αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις, ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Αυτούς, που ανταποκρί-θηκαν στο σάλπισμα οργάνωσης της αντίστασης του Λαού μας από το ΕΑΜ & συσπειρώθηκαν στον θρυλικό ΕΛΑΣ και ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του  ελληνικού λαού.
      Εξαίρεση οι λίγοι που λάκισαν, οι λιγότεροι που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές. Οι τελευταίοι άφησαν την κληρονομιά τους στη φιλοναζιστική-φασιστική Χρυσή Αυγή, που δηλητηριάζει με τις ρατσιστικές αντιλήψεις & πρακτικές κάποια νοσηρά μυαλά και στη Πέλλα. Πρέπει νάναι διαρκής & καθημερινή η απάντηση στον φασισμό του οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και στα χωριά μας. Να μην απλώσουν τα δηλητηριώδη δημαγωγικά τους δίχτυα σε νέα παιδιά εργατόπαιδα, αγροτόπαιδα, άνεργα παιδιά λαϊκών οικογενειών, μη διστάζοντας να κλέψουν ακόμα και αντικαπιταλιστικά ανατρεπτικά συνθήματα για να υπηρετήσουν σαν μπράβοι του κεφαλαίου την εξουσία τους.
      Πάλεψαν οι αγωνιστές αντάρτες για μια πατρίδα με αφεντικό στο τόπο του το Λαό, χωρίς στρατιωτικούς – πολιτικούς – οικονομικούς – κοινωνικούς κατακτητές. Μια πατρίδα με αυτόνομη ανάπτυξη και αξιοποίηση των αγαθών της στη γη, στη θάλασσα και τον αέρα σε όφελος του Λαού της.
      Όπως πρέπει να παλεύουμε και μείς καθημερινά για την καλύτερη οργάνωση & συσπείρωση του λαού μας σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, εργάτες - αγρότες - επαγγελματίες - νεολαία ενάντια στην εκμετάλλευση του ιδρώτα μας από μια χούφτα πλουτοκράτες του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Να αντιπαλέψουμε στην πράξη τα μνημόνια & τα αντιλαϊκά μέτρα των κομμάτων, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
    Αντιπάλεψαν οι ηρωικοί μας αντάρτες τον κατακτητή με όλες τους τις δυνάμεις, ανταποκρι-νόμενοι στην πρωτοπορία & πρωτοβουλία οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης, που αναγνωρίζε-ται ιστορικά από τη πλειοψηφία του Λαού μας, στο τιμημένο ΚΚΕ.
Συνολικά η συμβολή της ακριτικής Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ & του ΔΣΕ ήταν σχεδόν καθολική . Χιλιάδες αμούστακα πολλές φορές αγόρια & άβγαλτα κορίτσια , αγροτόπαιδα στην πλειοψηφία τους από τα χωριά της περιοχής , έδειξαν έναν απαράμιλλο ηρωισμό για τα ιδανικά τους και συνέβαλαν στην αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών το Σεπτέμβρη του 1944 .
    
    Ερχόμαστε σήμερα να τιμήσουμε αγωνιστικά τη μνήμη των ηρωικών νεκρών του 30ου & των άλλων Συνταγμάτων  του ΕΛΑΣ , που έπεσαν εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι ανάμεσα στα βουνά του Βερμίου δυτικά & του Καϊμάκτσαλαν στα βορειοανατολικά .  
   Οι σημαντικότερες μάχες και οι επιθέσεις των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν στις 3 προς 4 Αυγούστου με  60 νεκρούς & 2 αιχμαλώτους Γερμανούς και στις 6 Αυγούστου του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων  & γερμανικές αμαξοστοιχίες με εφόδια για τις δυνάμεις Κατοχής , κύρια από τις δυνάμεις του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με έδρα το βουνό Πάϊκο βόρεια των Γιαννιτσών & του 16ου Συντάγματος με έδρα το Βέρμιο.
     Το 30ο Σύνταγμα έφτασε νάχει δύναμη μόνιμων μαχητών στους 2.500 άνδρες και ενίσχυση από τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ των χωριών του κάμπου της Πέλλας με 3.500 άνδρες . Ανάμεσα στους μαχη-τές του είχε προσχωρήσει  και μια διμοιρία Γερμανών αντιφασιστών από το φρουραρχείο Γιαννιτσών .
      Ίσως η σημαντικότερη μάχη νάναι αυτή τα χαράματα στις 6 Αυγούστου του 1944  με την επίθεση  σε  γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας - Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές , που είχε σαν αποτέλεσμα 130 νεκρούς και 158 αιχμαλώτους Ιταλούς & Γερμανούς .
       Η μάχη ήταν πολύ σκληρή . Οι δυνάμεις των Γερμανών εισβολέων στην αμαξοστοιχία πολλαπλάσιες & ισχυρές . Υποχώρησαν όμως μπροστά στην ηρωική επίθεση των Ελασιτών και παραδόθηκαν . Η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και - κύρια - με υγειονομικό υλικό απαραίτητο για τον αντιστασιακό αγώνα , καταλήφθηκε.

   Συνολικά στις μάχες του Μουχαρέμ - Χάνι οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εξουδετέρωσαν 640 γερμανο-ιταλούς φασίστες εισβολείς και ντόπιους συνεργάτες αυτών , εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι .
   Το τίμημα για τους ένδοξους μαχητές του ΕΛΑΣ ήταν ο ηρωικός χαμός 18 παλικαριών του , που σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε και τα ονόματά τους είναι χαραγμένα πρώτα-πρώτα στην ιστορική μνήμη όλων μας και βέβαια στο απέριττο μνημείο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εδώ στα Στενά του Μουχαρέμ - Χάνι . Ανάμεσά τους και ο ελληνοεβραίος έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ Μάρκος Αλμπέρτο Καρασσό.

     Έλαβαν μέρος τα παρακάτω 3 Τάγματα του ΕΛΑΣ : Το 2ο Τάγμα του 30ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Κατσώνη , το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν - Μαύρο και το  3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα . Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν-Πέτρος , που έδωσε και το σύνθημα έναρξης της επίθεσης με τη ρίψη  3 φωτοβολίδων.
       Αναμεσά τους ξεχωριστή η συμβολή και της ομάδας του Κόμματος στην περιοχή, με επικεφα-λής το στέλεχος του ΚΚΕ Μουστάκη Γιώργο. Στην ομάδα αυτή σημαντική η παρουσία της ηρωίδας της Αντίστασης Ειρήνης Γκίνη από τα γειτονικό Ροσίλοβο, τα σημερινά Ξανθόγεια. Η ανταμοιβή τους από το ελληνικό αστικό κράτος, η παραπομπή της ομάδας στο Έκτακτο Στρατο-δικείο των Γιαννιτσών και η εκτέλεσή τους. Έμεινε στην πλούσια αντιστασιακή ιστορία του λαού μας η Ειρήνη Γκίνη σαν η πρώτη γυναίκα εκτελεσμένη απο τον Ελληνικό στρατό, που σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης : “πηγαίνοντας στον τόπο της εκτέλεσης στα νεκροταφεία των Γιαννιτσών τα χαράματα της 26ης Ιούλη του 1946 έψαλε τον Ύμνο της Γ' Διεθνούς και ζητοκραύγαζε υπέρ του ΚΚΕ”.

     Η φετινή μας Εκδήλωση Μνήμης γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τα λαϊκά στρώματα . Η καπιταλιστική οικονομική κρίση προχωράει με φόρτωμα των συνεπειών της από τους κυβερνώντες στις πλάτες του λαού, παρά τις διακυρήξεις τους για “δίκαιη ανάπτυξη”.
        Προχωράνε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα ενόψη της αξιολόγησης του μνημονίου  σε συνέχεια των προηγούμενων από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και σε αγαστή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιούνται στις πλάτες του λαού μας βάρβαρες πολιτικές .
      Είναι ωμή κοροϊδία οι διακηρύξεις για “δίκαιη ανάπτυξη” στον βάρβαρο καπιταλισμό. Στην «καλύτερη» περίπτωση, μια ομάδα εργαζομένων θα παίρνει κάτι και θα το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Ο φτωχός θα πληρώνει για το φτωχότερο και θάρχονται όλο και χειρότερα νέα αντιλαϊκά μέτρα ( νέες μειώσεις μισθών & συντάξεων, ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, άγρια φορολογία επαγγελματιών & αγροτιάς, απανωτά χαράτσια σε εισόδημα, στέγη , στα χωράφια,  ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων , διόγκωση της ανεργίας , κλπ. ) .
Αν κάποιος σήμερα επιζητά φιλολαϊκή διέξοδο απ' τη βαθιά καπιταλιστική κρίση αυτή βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με  μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Για να γίνει επιτέλους ο ελληνικός λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και να διαχειρίζεται αυτός την υπόθεση της ανάπτυξης με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό πλαίσιο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον. Και αυτό θα γίνει με ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης που , και θα αντιπαλεύει άμεσα τα  απανωτά αντιλαϊκά μέτρα  , και θα ανοίγει το δρόμο για τη πραγματική λαϊκή εξουσία και οικονομία.Και χρειάζεται πραγματικά ο πόλεμος των εργαζομένων , των αγροτών , των μικροεμπόρων-βιοτεχνών , της νεολαίας στην σημερινή λυσσαλέα επίθεση που μας κήρυξαν  οι εκφραστές & υπηρέτες του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ε.Ε.
    Εμείς οι εναπομείναντες μαχητές του ΕΛΑΣ & του ΔΣΕ και οι απόγονοί τους, με την πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη αγώνων μπορούμε να γαλουχήσουμε τη νεολαία , τα παιδιά & τα εγγόνια μας , στα ιδανικά του αγώνα για τις μικρές & μεγάλες κατακτήσεις και στις σημερινές συνθήκες.  Όπως και νάχει οι ηρωικές παρακαταθήκες των αγώνων ΕΑΜ & ΔΣΕ είναι ο άσβεστος φάρος στους αγώνες του σήμερα ! Οι εργάτες, οι αγρότες , τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τα μεγάλα αστικά κόμματα & τα συμπληρώματά τους έχουν εδώ τη θέση τους με καθοδηγητή τις παρακαταθήκες των μαχητών του Μουχαρέμ -Χάνι.
       Οι ιδέες τους δεν πεθαίνουν ! 
     Όσοι έπεσαν στον αγώνα , δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν σωματικά, τις ιδέες τους πολεμούσαν. Μα οι ιδέες τους είναι εδώ , είναι μέσα μας  , είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου.
        Κι αυτές θα νικήσουν !!!»

      Στο χώρο υπήρχε Έκθεση Υλικού από την Εθνική Αντίσταση και Βιβλιοπωλείο αντιστασιακού-λογοτεχνικού-πολιτικού βιβλίου.
     Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων και με αντάρτικα τραγούδια από τους Σαπουνά Βαγγέλη ( τραγούδι ) και συνοδεία στην κιθάρα από τον γιό του Σαπουνά Κωνσταντίνο,που χειροκροτήθηκαν ζωηρά από τους παραβρισκόμενους για την πολύ όμορφη παρουσία τους .

     Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς των ηρωικών νεκρών , αντιστασιακοί από όλη τη Μακεδονία και απόγονοί τους . Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Έδεσσας Φουνταλής Μιχάλης, στο Δήμο Σκύδρας Κανάκης Μάνος και στο Δήμο Πέλλας Παπαδοπούλου Ολυμπία. Παραβρέθηκε πολυμελής Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ  με επικεφαλής τον Γραμματέα της Καλαϊτζή Μιχάλη , ο Πρόεδρος της Διοίκησης Κ.Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σαπρανίδης Κώστας, αντιπροσωπείες από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ  Κέντρου Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Αριδαίας Πέλλας.  


Έναρξη Μαθημάτων στο ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ


Ενημερώνουμε τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ πως ημερομηνία έναρξης μαθημάτων για το Φθινοπωρινό Εξάμηνο 2017Β ορίζεται η ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017.

Οι σπουδαστές παρακαλούνται να βρίσκονται στον αύλειο χώρο του ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ στις 14:30.

Η διοίκηση και το προσωπικό εύχονται σε όλους καλή ακαδημαϊκή χρονιά

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...