Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

"Χωματερή φτώχειας" της Βάσως Ρουμελή

Th. Benjamin Kennington, Άστεγοι. 1890.

Χωματερή φτώχειας

Περίεργη σιωπή. Περίεργη ματαίωση. Όλα δείχνουν να κυλάνε κανονικά. Τίποτε όμως δεν είναι ίδιο. Θεωρίες, θεωρίες και πάλι θεωρίες. Όπου σταθείς όπου βρεθείς όλοι μιλάνε για αυτό το τίποτα. Ένας φόβος, μία πληγωμένη κραυγή, ένα ηφαίστειο που αχνοβράζει κι ένα θερμόμετρο που χάλασε. Αυτό βιώνουμε.  Κάθε μέρα ξυπνάμε με την ανασφάλεια στα μάτια και κάθε βράδυ μας κοιμίζει η ασφάλεια της αυλής μας. «Στου γείτονα Θεέ μου κράτα το κακό. Εκεί να ξεσπάσει και να φύγει αλλού…»
Κρύο ζέστη, ψέματα αλήθειες, τρόμος επανάσταση, αριστερά δεξιά….μια στο καρφί και μια στο πέταλο κι οι αντοχές παραλύουν. Παραλύουν στην δαγκάνα της πλεκτάνης των σπουδαίων μελετητών και των πιο σπουδαίων εκτελεστών…  Είναι πραγματικά επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αν θες να χειραγωγήσεις έναν άνθρωπο ή έναν λαό τον κάνεις ντουζάκια. Καυτά και παγωμένα. Είναι τόσο απλό, σκέψου: απαγάγεις το θύμα σου, τον κλείνεις σε ένα παλάτι, τον περιποιείσαι και τον ταΐζεις, μετά τον πας στο υπόγειο τον μαστιγώνεις, τον  αφήνεις νηστικό και κουρελή και πάλι από την αρχή μέχρι να μπερδευτούν το κεφάλι και οι αντιδράσεις του. Έπειτα  τον αφήνεις ελεύθερο και του λες ότι έξω είναι γεμάτο νάρκες και εκρηκτικά… 
…Αποχαυνωμένοι περάσαμε σε άλλο μοτίβο ζωής. Βασικά δεν περάσαμε μας περάσανε. Στην χωματερή της φτώχειας. Κι η φτώχεια δεν είναι μόνο υλική. Παλεύουμε για την επιβίωση της σάρκας και της ψυχής. Η δημοκρατία, η ορθοδοξία, η παιδεία, η οικογένεια πάλλονται  στις ληστρικές διαθέσεις, στα συμφέροντα και στις υπογραφές.
Σας γονιός, σαν πατριώτης, σαν χριστιανός διαφωνώ με όλα αυτά που γίνονται για μένα, με δούλο εμένα. Τα μνημόνια μου ορίζουνε μόνο οικονομικές δουλείες και όχι κοινωνικές. Δεν  πρέπει κανείς να στρέφει την κοινωνία σε συγκρούσεις αυτήν την δύσκολη στιγμή. Ας σταματήσουμε την κολοκυθιά των ευθυνών. Οι ευθύνες ανήκουν κατά μερίδιο σε όλους μας.
…κι ο χειμώνας έρχεται βαρύς. Νέοι νόμοι θέλουν να ψηφιστούν για να ταράξουν την ισορροπία της φύσης αλλά η πίστη μου είναι  πιο δυνατή από ποτέ. Δεν θα κρυφτώ πίσω από σκιές ούτε θα βολευτώ σε λιγότερο ουρανό. Η χωματερή της φτώχειας είναι δημιούργημα των ανθρώπων. Η χωματερή της κόλασης είναι αποτέλεσμα   της πτώσης των ανθρώπων. Μέσα σε αυτές τις χωματερές ας ευχηθούμε να βρούμε διδαχές, προσκυνητές, φωτισμένους δασκάλους και ευλογημένους άρχοντες.

 Βάσω Ρουμελή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...