Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

«Ο ρόλος της γυναίκας στο σήμερα», μέσα από τα μάτια των εργαζόμενων του Δήμου Αλμωπίας.

 


Αριδαία, 08/03/2021

«Ο ρόλος της γυναίκας στο σήμερα», μέσα από τα μάτια των εργαζόμενων του Δήμου Αλμωπίας.

Ο Δήμος Αλμωπίας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την πρώτη μεγάλη γιορτή της άνοιξης και όλες τις εργαζόμενες του Δήμου Αλμωπίας, ζήτησε από αυτές να εκφράσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στο σήμερα. Δημοσιεύουμε τις σκέψεις αυτών των υπέροχων γυναικών, που δίνουν καθημερινά το δικό τους στίγμα στον Δήμο μας και τους ευχόμαστε Χρόνια Πολλά από καρδιάς!

«Δεν είναι τυχαίο που στην αρχή της άνοιξης, η γυναίκα γιορτάζει. Και ως εορταζόμενη  επιβάλλεται  να διεκδικεί, να δημιουργεί, να εξελίσσεται,  να προσφέρει, να διαφέρει, να δίνει την ελπίδα. Με τη δύναμη που διαθέτει, οφείλει σήμερα  να   προστατέψει  το παιδί, το κάθε παιδί που έρχεται στο κόσμο, αλλά και  το παιδί που κρύβει μέσα της. Γιατί  ‘’όταν γλιτώνει το παιδί, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα ’’».   – Σοφία Επιγαρίδου, Πρ/νη Διεύθυνσης Οικονομικών - Τοπ. Οικ Ανάπτυξης- Κοιν Προστασίας& Πολιτιστικής Ανάπτυξης

 «Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης. Ξεκινώντας από τον εαυτό της και έπειτα εστιάζοντας στους γύρω της, μπορεί να πετύχει οποιονδήποτε στόχο και να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία. Η ημέρα της γυναίκας είναι για να θυμηθούμε τι πέτυχαν οι προηγούμενες, τι έχασαν οι σημερινές και τι μπορούν να περισώσουν οι νεότερες».  – Δήμητρα Μαυρίδου, Τμ. Οικονομικών.

 «Από την γυναίκα του οίκου της Αρχαίας Αθήνας, την Λυσιστράτη και την Σπαρτιάτισσα των γυμναστηρίων, ως την γυναίκα Αγία του Βυζαντίου και τη Βασίλισσα των Μακεδόνων περνάμε σταδιακά στη γυναίκα της Γαλλικής και Οκτωβριανής επανάστασης. Θαυμάζουμε την γυναίκα Ελληνίδα αγωνίστρια Μπουμπουλίνα  και  τη γυναίκα πολεμίστρια  του έπους του ΄40.  Χρωστάμε πολλά στην γυναίκα εργάτρια της Ν.Υόρκης και τη γυναίκα που ξεριζώθηκε από τη Μ. Ασία και τον Πόντο, κουβαλώντας σε μπόγους τα μωρά της. Συμπαραστεκόμαστε στη γυναίκα του σήμερα που εξακολουθεί να κάνει το ίδιο για να επιβιώσει. Γυναίκα, μία λέξη με ρόλους πολλαπλούς και πολυσήμαντους : ως μητέρα, σύζυγος,κόρη, αδελφή, σύντροφος, εργαζομένη, νοικοκυρά. 

 Σε μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει σε οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο καλείται να συνεισφέρει ουσιαστικά σε όλους τους τομείς. Η σημερινή γυναίκα είναι έξυπνη, μορφωμένη, εργατική, δοτική και η συμβολή της στην κοινωνία τεράστια.  Η γυναίκα του σήμερα, έχει  κατακτήσει πολλά και σημαντικά πόστα του εργαζόμενου δυναμικού της χώρας και μαζί με τα οικογενειακά βάρη, ανταπεξέρχεται επάξια σε όλο το δημόσιο βίο, σπάζοντας κατεστημένα και στερεότυπα. Πολύ δύσκολο να περιγράψεις σε λίγες σειρές την ύπαρξη αυτή που ο θεός ευλόγησε να γεννά τη ζωή. Ανάμεσά μας υπάρχουν υπέροχες κυρίες, όμορφες, δραστήριες, με ψυχική και σωματική δύναμη που δίνουν απλόχερα την αγάπη τους, την χαρά, την ευτυχία, την ελπίδα και  τελικά από μέσα τους, την ίδια την ζωή. Αγωνίζονται καθημερινά ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο κόσμο για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

 Η μητέρα όλων μας, γυναίκα και αυτή , η Παναγία, να προστατεύει όλες τις γυναίκες του κόσμου από κάθε κακό!!! Αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμένη ανθρωπότητα, οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν τον σεβασμό που τις πρέπει. Αγάπη αξίζουν όλες και μια ασφαλή αγκαλιά, όσο και πετυχημένες και δυνατές και αν είναι!!!».  - Μαρία Κιρκενίδου - Προϊσταμένη Αυτοτελούς Γραφείου Δημάρχου Αλμωπίας

 «Ο ρόλος της γυναίκας σήμερα είναι πολυδιάστατος. Η σύγχρονη γυναίκα είναι μία δυνατή αγωνίστρια, καλείται να είναι εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά... Απίστευτο!!! Τόσοι πολλοί ρόλοι για ένα μόνο άτομο!!!! Όμως το μεγάλο "στοίχημα" για εμένα είναι, μέσα σ' όλη αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνει η κάθε μία από εμάς, ώστε να εξυπηρετήσει τους παραπάνω ρόλους, να ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ!!! Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρουμε! Χρόνια μας πολλά!!!» – Αναστασία Καρφιτσοπούλου - Ειδική Συνεργάτης Δημάρχου

«Μια από τις σημαντικότερες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις του εικοστού αιώνα είναι η είσοδος των γυναικών στο έμμισθο εργατικό δυναμικό .Οι παράγοντες οι οποίοι διαδραμάτισαν ρόλο για την ταχεία εξάπλωση  της γυναικείας απασχόλησης ήταν αρκετοί όπως δημογραφικές αλλαγές ,χαμηλός αριθμός γεννήσεων ,διαζύγια αλλά και η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των γυναικών.

Παρά την αξιόλογη όμως πρόοδο που σημειώθηκε στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες ακόμη και σήμερα, καλούνται να διαδραματίσουν διττό ρόλο (εργασία –οικογένεια, έναν ρόλο δύσκολο πολύπλοκο και κουραστικό αλλά συνάμα και ένα μέσο ολοκλήρωσης της προσωπικότητας τους.

Η ισότητα των φύλων  κατοχυρώθηκε  στην Ευρώπη   με την συνθήκη του Άμστερνταμ  με την αρχή της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών η οποία έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο ρόλο της γυναίκας. Αυτό τον ρόλο οφείλουμε να τιμούμε καθημερινά.»Ευδοκία Χατζηαβραμίδου – Δ/ντρια Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς.

 

«Κορίτσι,γυναίκα,μαμά ....όταν ήμουν μικρή ήθελα να είμαι αγόρι γιατί τα αγόρια έπαιζαν ως  αργά το βράδυ στις αλάνες, έπαιζαν μπίλιες ή έκαναν μπάνιο στο ποτάμι κι η μάνα μου, μου έλεγε: εσύ θα κάτσεις  σπίτι να παίξεις με τις κούκλες σου, γιατί είσαι κορίτσι....

...όταν μεγάλωσα ήθελα να είμαι αγόρι γιατί έκανα όλες τις δουλειές του σπιτιού μετά το σχολείο , ενώ ο αδελφός μου όχι κι όταν ρωτούσα τη μάνα μου γιατί, μου απαντούσε .... Γιατί εσύ πρέπει να μαθαίνεις αφού είσαι γυναίκα.....

.....όταν παντρεύτηκα  ήθελα να είμαι άντρας   γιατί  έκανα αυτό που είχα μάθει, όλες τις δουλειές  του σπιτιού ενώ δούλευα συγχρόνως.

....όμως όταν αισθάνθηκα το πρώτο σκίρτημα της ζωής που κουβαλούσα μέσα μου κι αργότερα όταν πήρα στην αγκαλιά μου  τα παιδιά μου αισθάνθηκα ο πιο ευλογημένος άνθρωπος του κόσμου γιατί είχα γίνει μαμά». Εργαζόμενη Δήμου Αλμωπίας

«Χρόνια πολλά! Γιορτάζουμε τούς αγώνες των γυναικών, για μία αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία ! Χρόνια πολλά στις γυναίκες που ξεχώρισαν!

Γυναίκες μάνες ,γυναίκες εργαζόμενες,

γυναίκες που δεν χρειάστηκε να προκαλέσουν αλλά ελκύουν τα βλέμματα με το ήθος τους– Τμήμα Κοιν. Προστασίας.

 

«Ο ρόλος-στόχος της γυναίκας, στο σήμερα, είναι ένας και σημαντικός... η αυτοκυριαρχία της....» - Ελένη Μπάρουφλη – Σχολ. Επιτροπές Δήμου Αλμωπίας

 

«Η δύναμη της γυναικάς μπορεί να μην ταυτίζεται με την σωματική ισχύ, ταυτίζεται όμως με το σθένος να ανταπεξέλθει στους πολλούς και δύσκολους ρόλους της καθημερινότητας της, στον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της εργαζομένης, ταυτίζεται με το σθένος που δείχνει σε οποιαδήποτε δυσκολία, με την αυτοθυσία της για χάρη του παιδιού της, με την αξιοπρέπεια και τον αγώνα της να μένει πιστή στα ιδανικά και στο ήθος της, ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον της. Χρόνια πολλά στα ΣΥΜΒΟΛΑ ΔΥΝΑΜΗΣ της ζωής! 

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!» - Μιχαηλίδου Ελένη, ΔΕΥΑ Αλμωπίας

«Ακόμα και αν όλος ο κόσμος καταρρέει υπάρχει πάντα κάποια που έχει χρόνο να καθοδηγεί, να συμβουλεύει και να εμπνέει.. όπως εσύ!

Χρόνια πολλά για την γιορτή της γυναίκας!» - Αλίνα Κόκκα – ΔΕΥΑ Αλμωπίας

Προμαχιώτισσα


Ερχόσουν στον κόσμο και ήσουν σε δεύτερη μοίρα.


Οι συγγενείς χτυπούσαν συγκαταβατικά την πλάτη του πατέρα σου.


"Δεν πειράζει" του λέγαν.


"Το επόμενο θα είναι "μάσκου", αρσενικό".


Μεγάλωνες, ενώ ήσουν ήδη μεγαλωμένη.


 Οι δουλειές του σπιτιού περνούσαν όλες από σένα.


Μικρό παιδί-νοικοκυρά. 


Σχολείο μόνο για τη βασική εκπαίδευση.


Ο προορισμός σου ήταν άλλος.


Στα χωράφια πάντα παρούσα, βασικός κρίκος .


Τα απογεύματα "βρώμικες" δουλειές στο σπίτι.


Στο μαντρί τα ζώα, στο σπίτι το μαγείρεμα, το πλύσιμο.


Νυχτέρια υποχρεωτικά, κεντούσες την προίκα σου.


Τις ελεύθερες ώρες στον αργαλειό.


Σε πάντρευαν μικρή.


Στο νέο σου σπιτικό, όλα επάνω σου.


Χωράφι, σπίτι. Τί κι αν η κοιλιά σου ήταν εννιά μηνών.


Κοιλοπονούσες, υπέμενες, γεννούσες στη γωνιά, μόνη αβοήθητη.


Ξενυχτούσες εσύ, δίπλα στα μικρά σου, που ψήνονταν στον πυρετό.


Και τα πρωινά εσύ πρώτη στο πόδι, να ετοιμάσεις τα πάντα.


Στερήσεις άπειρες, να μεγαλώσεις σωστά τα βλαστάρια σου.


Κι όταν τα πάντρευες, τους χάριζες τα πάντα, αποσυρόμενη σε φτωχική γωνιά.


Σταύρωνες με τα ροζιασμένα σου χέρια, προσευχόσουν, ευλογούσες.


Άσβεστο το καντήλι στο φτωχικό εικονοστάσι, ανοιχτή γραμμή με το Θείο.


Συνεχής έννοια για όλους, στο σύντομο πέρασμά σου.


Κόρη, σύζυγος, μητέρα, πεθερά, γιαγιά.


Αέναος κύκλος.


Αιώνια, αστείρευτη αγάπη, απλόχερα δοσμένη.


Όλα ξεκινούν από σένα κι όλα καταλήγουν σε σένα.



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΣΣΑ 


«Χαίρε γυναίκα, φως των οφθαλμών μου!»... Βάσω Ρουμελή



 Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην γυναίκα. Είναι μία παγκόσμια ανάμνηση των αγώνων της σε ένα κόσμο αντρών. Αγώνες που έγραψαν ιστορία και κέρδισαν δικαιώματα και ελευθερίες...

Η γυναίκα  είναι μήτρα ζωής και δίνει ζωή σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αυτήν την γυναίκα, την μάνα, την αδελφή, την σύντροφο, την εργαζόμενη, την συνοδοιπόρο και ηρωίδα αυτήν ας τιμήσουμε σήμερα γιατί παλεύει κάθε μέρα. 

Ως γυναίκα μοιράζομαι τους στίχους μου για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ: «Χαίρε γυναίκα, φως των οφθαλμών μου!»...

Βάσω Ρουμελή  


«Χαίρε γυναίκα» 

«Γυναίκα» φώναξα και ανατρίχιασε η σάρκα.

Στην ομίχλη του δρόμου σε πλησιάζω,

κερδίζω την μάχη μα χάνω τον πόλεμο.

Μην φεύγεις…είμαι εδώ για σένα!

Αξίζει η αθανασία χωρίς την μυρωδιά σου;

Μποτιλιάρισε ο έρωτας, κρεμάστηκε η αγάπη

στην υγρασία των ματιών σου.

Ξέρω σε πόνεσε η κούνια στους αιώνες 

που δεν προορίζεται για σένα…

Όλα πλασμένα για τον Αδάμ της Γένεσης

Τον γενάρχη εραστή, τον γυμνό στρατηλάτη,

που σε αγκύλωσε στο μουσαμά της αμαρτίας.

Γι αυτόν κλαις; 

Ω, γυναίκα! στη μάνταλα της μοίρας σου,

η αγιοσύνη σου κεντά ίσκιους και ρόδα.

Με στεφάνι αμάραντο στο χωροχρόνο 

σαν πόρνη και κυρά γεννάς  ήλιους.

Ολόδροση σταγόνα ποτίζεις το χώμα

φωτίζεις, εμπνέεις και καταστρέφεσαι.

Στάσου... είμαι εδώ για σένα!

Κόρη, μάνα κι εγώ στον καθρέπτη που κρατάς. 

Κανείς δεν επιτρέπω να σε λερώσει 

να σε αγγίξει με βρώμικα χέρια.

Στάσου να χαϊδέψω τα γκρίζα και ροζ μαλλιά σου, 

ανταύγειες της μνήμης και των ονείρων. 

«Χαίρε γυναίκα», φως των οφθαλμών μου!


                                             Βάσω Ρουμελή 

Έπαινος 2020 στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμός «Νίκος Καζαντζάκης» των εκδόσεων Ραδάμανθυς, Χανιά Κρήτης 


Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 


Αριδαία, 08/03/2021

 Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Αγαπητές συνδημότισσες και φίλες,

Όσες λέξεις κι αν έχουν ειπωθεί για την γυναίκα, δεν χωράνε την αγάπη μας...

Κάθε γυναίκα της ζωής μας, η μάνα, η αδερφή, η σύζυγος, η κόρη, η εγγονή, έχει για εμάς ξεχωριστή θέση στην σκέψη και την καρδιά μας. Η 8η Μαρτίου, είναι η ημέρα, που μας υπενθυμίζει την αξία όλων αυτών των γυναικών, που αγωνίζονται καθημερινά για να μας μεγαλώσουν, να μας φροντίσουν, να μας διδάξουν, να μας συμπαρασταθούν.

Με αφορμή αυτή την σημαντική ημέρα, εύχομαι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εργασία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χωρίς τις γυναίκες δεν υπάρχει ισορροπημένη κοινωνία, δεν υπάρχουν σωστές οικογένειες. Γι’ αυτό κι εμείς από την πλευρά μας, οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες, με τις πράξεις μας.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες!

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...