Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.) ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


ΟΧΙ
Ψηφίζει ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ.
ΟΧΙ...
...Γιατί όταν οι άνθρωποι περνάνε το κατώφλι μας, παύουν να είναι ξένοι, γίνονται δικοί μας, τους νιώθουμε και η αγωνία τους είναι και αυτή δική μας, και η μνημονιακή τους φτώχεια, ολόδική μας.
...Γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια 3000 συνάδελφοί μας αντί να απλώσουν χέρι επαιτείας προτίμησαν να αυτοκτονήσουν!!!
...Γιατί 600.000 άνθρωποι ζούνε δουλεύοντας στις επιχειρήσεις μας οι οποίες θα πρέπει να μείνουν ανοικτές , γιατί αλλιώς που θα πάνε όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και εμείς οι 100.000 επιχειρηματίες, στο σπίτι μας στην Ευρώπη εκδιωγμένοι από το πατρογονικό μας; Μα και αυτή αρχίζει και γεμίζει, καθημερινά, φεύγει ο ανθός μας, οι νέοι μας.

Έλληνες μη φοβάστε,
είμαστε η βαριά βιομηχανία της χώρας,  η οποία σε οποιοδήποτε σενάριο δεν χρειάζεται επανεκκίνηση, μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα, διότι ακόμη έχουμε την θάλασσα, τα ψηλά βουνά, τον ήλιο και τις υποδομές υποδοχής για να δώσουμε οξυγόνο στην οικονομία.

ΟΧΙ...

...Γιατί ασέλγησαν επάνω στο γιγαντιαίο κορμί της φιλοξενίας και του τουρισμού με κάθε τρόπο , είτε με την αύξηση του ΦΠΑ, την στιγμή που η μεσόγειος έχει μονοψήφιο συντελεστή, είτε αυξάνοντας τους φόρους προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις, χωρίς να εξετάζουν αν προκύπτουν χρήματα από το παραγόμενο έργο, αφανίζοντάς μας, είτε δίνοντας τα χρήματα που προορίζονταν για την ανάπτυξή μας, στους χρωματισμένους και φτιασιδωμένους τριτοβάθμιους  συνδικαλιστές , εταίρες του κράτους της διαπλοκής, που τόσα και τόσα μνημόνια υπέγραψαν για λογαριασμό μας  με ιδιωτικές επιχειρήσεις αφαίμαξής μας από το 2002 , μετατρέποντας ολόκληρο τον κλάδο μας σε ομήρους των συνδικαλιστοκομματικών σχεδιασμών τους και την τελευταία στιγμή να ουρλιάζουν τα συμφέροντά τους με το ναι, όταν την ίδια στιγμή οι αντίστοιχες οργανώσεις στην Ευρώπη μάχονται για τα δικαιώματά μας.
ΟΧΙ που να πάρει και να σηκώσει γιατί εδώ και ένα χρόνο σφραγίζουν εντός 24ώρου τις επιχειρήσεις μας με τρείς μηνύσεις χωρίς να τελεσιδικούν  αφαιρώντας μας το τεκμήριο της αθωότητας, αυτοί που φτιάξανε νόμους για να ενισχύσουν την εξουσία τους και όχι την χώρα μας και τους ανθρώπους της.
ΟΧΙ  γιατί εμείς τα χρήματά μας τα κινούμε στην αγορά δίνοντας μισθούς και αγοράζοντας πρώτες ύλες, δεν τα κρύψαμε στις σπηλιές των τραπεζών του εξωτερικού.
ΟΧΙ γιατί κοιτάμε την οικονομία ως έχει, δηλαδή ως σύνολο… και όχι απ την πλευρά μας όπως λανθασμένα τόσα χρόνια κάνουν πολλοί και γι αυτό φτάσαμε ως εδώ…
Και αναρωτιόμαστε εύλογα, αν πεινάσει ο διπλανός μας αυτό δεν θα μας επηρεάσει;  Προφανώς και ναι γιατί η οικονομία είναι ένας μεγάλος κύκλος αλληλεπιδράσεων. Πρώτη φορά λοιπόν σε αυτή την μαύρη διαδρομή των 5 ετών παρατηρούμε με λύπη ότι μας επιβάλλουν μέτρα που δεν είναι απλώς εισπρακτικά αλλά στοχεύουν κατευθείαν πυλώνες της οικονομίας μας… τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, τις φαρμακοβιομηχανίες μας… και φωτογραφίζουν πλέον, ξεκάθαρα συμφέροντα.
Για παράδειγμα  ζητάνε μείωση της έκπτωσης του γεωργικού πετρελαίου, κάνοντας ακριβότερο το προϊόν.  Σε αυτή την περίπτωση ο αγροτικός κόσμος βγαίνει εκτός  ανταγωνισμού έναντι των γειτονικών χωρών και   δεν θα πουλήσει τίποτα. Άρα δεν θα εισπράξει  η εφορία, με αποτέλεσμα αυτό το μέτρο να μην εξυπηρετεί την εξόφληση του χρέους προς τους δανειστές, που υποτίθεται είναι ο επίσημος στόχος, αντίθετα οδηγεί στην καταστροφή της αγροτικής οικονομίας.
Βλέπουμε να ζητάνε αυξήσεις στο ΦΠΑ του Τουρισμού, της Εστίασης και Διασκέδασης και ιδιαίτερα στα νησιά μας αυξάνοντας την τιμή του προϊόντος .Αυτό το μέτρο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους  τουρίστες στα μικρασιατικά παράλια, γιατί; Δεν θέλουν να πραγματοποιηθούν  έσοδα από τον τουρισμό που θα επιφέρουν αύξηση εισροής χρήματος στα δημόσια ταμεία και  αποπληρωμή του χρέους;  Μήπως γιατί το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων εκεί, απέναντι,  είναι γερμανικών συμφερόντων;
Βλέπουμε να προτείνουν ρυθμίσεις στα φάρμακα που θα καταστήσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μη ανταγωνιστική, γιατί; Για έρθουν τα δικά τους φάρμακα, απ τις βιομηχανίες  των βόρειων χωρών;.  Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα.
ΟΧΙ...
...Γιατί θέλουν να παίξουν και με την εθνική μας άμυνα ξαφνικά… δεδομένης της σπουδαιότατης γεωπολιτικής μας θέσης. Μέχρι και στις εξοπλιστικές δαπάνες πρότειναν τέτοια μείωση που αναγκάστηκε να επέμβει το ΝΑΤΟ και να υπενθυμίσει ότι επιβάλλεται για όλα τα κράτη μέλη το 2% του ΑΕΠ να δίνεται σε στρατιωτικό εξοπλισμό και ότι δεν μπορεί να τις μειώσει η Ελλάδα περεταίρω, διότι δεν θα πληροί τις προδιαγραφές της συμμαχίας.
ΟΧΙ...
...Γιατί το οφείλουμε στους παππούδες μας οι οποίοι με το όχι το δικό τους αλλάξανε την πορεία της Ευρώπης αψηφώντας το κρύο την πείνα και τον θάνατο.
ΟΧΙ...
...Γιατί σιχαθήκαμε τους ιδιώτες αγγελιοφόρους να πέφτουν σαν κοράκια πάνω στους πολίτες που προσπαθούν ταλαιπωρημένοι, να εκταμιεύσουν τα ελάχιστα χρήματα για να βιοποριστούν αυτές τις δύσκολες μέρες, εξευτελίζοντάς τους με τη διάδοση της εικόνας των προσώπων τους,  αναφέροντάς τους ως ουρά στα ΑΤΜ, και, όταν αυτοί απαντούν με αξιοπρέπεια, να τους προσπερνάνε  και να τους  σπρώχνουν χυδαία και ντροπιαστικά όπως παρακολουθήσαμε  εχθές  σε μεγάλο ιδιωτικό κανάλι, γιατί δεν εξυπηρετεί την είδηση που θέλουν να προβάλουν.
Για χάρη της δικαιοσύνης και της αλήθειας υπάρχουν ευτυχώς για την Ελλάδα δημοσιογράφοι που επιτελούν το έργο τους στο ακέραιο καρφώνοντας τους εαυτούς τους στο μαχαίρι του συμφέροντος, προσφέροντας τα μέγιστα στην  χώρα μας.     Αναρωτώμαστε ,αν υπήρχαν οι ρεπόρτερ της εποχής μας στα χαρακώματα στα βουνά της Αλβανίας το 40 τι θα μετέδιδαν στα γυναικόπαιδα στις πόλεις και στα χωριά;  Tους κάτισχνους και ματωμένους ήρωες να μάχονται υπέρ της πατρίδας, διαδίδοντας τη θυσία τους ως συμφορά και ζητώντας απελπισμένα να γυρίσουν πίσω για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία ;
ΟΧΙ... για τα κόκκαλα των Ελλήνων. ΟΧΙ... για τις επόμενες γενιές.
ΟΧΙ... γιατί  για 5 χρόνια η συνταγή τους απέτυχε παταγωδώς και επιμένουν να την συνεχίσουμε σπέρνοντας φόβο και ανασφάλεια.

ΟΧΙ… γιατί  ΄΄δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύουμαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι΄΄.Νίκος Καζαντζάκης


Με τιμή

Νίκη Κωνσταντίνου                                                                                                Ηλίας Καλιώρας


Πρόεδρος                                                                                                              Γεν. Γραμματέας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 5ης ΙΟΥΛΙΟΥ



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κατέληξε ομόφωνα, επί των παρόντων, στο ακόλουθο ψήφισμα.
Στην έκτακτη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος.
Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκφράζει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η θέση της χώρας μας είναι στην Ευρώπη.
Η θέση αυτή διαταράσσεται σοβαρά από την απόφαση της Κυβέρνησης να προκηρύξει για τις 5 Ιουλίου δημοψήφισμα, με ένα «θολό» ερώτημα που αφενός δεν διασφαλίζει τη έκφραση της πραγματικής δημοκρατικής βούλησης του λαού μας, αφετέρου θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
Η αδυναμία της Κυβέρνησης να πετύχει μέχρι σήμερα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, δημιουργεί ήδη πρωτόγνωρες για μια ευρωπαϊκή χώρα καταστάσεις.
Καταστάσεις όπως κλειστές τράπεζες, περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, «ουρές ντροπής» των συνταξιούχων που αδυνατούν να εισπράξουν τη σύνταξή τους, στα πρατήρια βενζίνης και τα σούπερ μάρκετ, περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων που ακυρώνουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων, σε απολύσεις εργαζομένων και στην αύξηση της ανεργίας.
Η Αυτοδιοίκηση λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΟΧΙ στο λαϊκισμό!
Σε αυτήν την κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν θα παρακολουθήσει αδρανής τις εξελίξεις.
Για μας η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και ο αποκλεισμός μας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι καταστροφική. Θα οδηγήσει:
  • Στην απώλεια πόρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ μελλοντικά, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κλπ.
  • Στην κατάρρευση κρίσιμων δημοτικών και κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, ή η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, δεν θα μπορούν να συνεχιστούν.
  • Στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλους τους Δήμους,  που αφορούν εργαζομένους μας που απασχολούνται σε δομές και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Στην αδυναμία εκτέλεσης σημαντικών έργων σε όλη τη χώρα, σε όλους τους Δήμους, όπως σχολεία, δρόμοι, πλατείες, αναπλάσεις, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης  κλπ
  • Στην ακύρωση κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ελλήνων.
  • Στην κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αφού πλέον οι έλληνες αγρότες δεν θα έχουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις αγροτικές επιδοτήσεις.
  • Στην πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης, διαχείρισης και στήριξης των μεταναστευτικών ροών.
Σήμερα η Ευρώπη παραμένει, παρά τα όποια προβλήματα της, ο καλύτερος τόπος για να ζει κάποιος. Αποτελεί μεγάλο ρίσκο για τη ζωή όλων μας, να αποφασίσουμε να βρεθούμε εκτός Ευρώπης. Αντίθετα, αν παραμείνουμε εντός Ευρώπης, θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε προς το καλύτερο, αυτά που σήμερα μας ενοχλούν.
Οφείλουμε λοιπόν να επιλέξουμε την ασφαλέστερη επιλογή, κι όχι να παίξουμε στα ζάρια το μέλλον της Πατρίδας μας.
Για τους παραπάνω λόγους, η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού:

  • Τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, γιατί η παραμονή μας στην Ευρώπη των αξιών και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αποτελεί την ασφαλέστερη για την Πατρίδα μας και τους πολίτες επιλογή.
  • Τασσόμαστε κατά του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου , όχι γιατί συμφωνούμε με τις προτάσεις των δανειστών, αλλά γιατί ισοδυναμεί με έξοδο της χώρας μας από την Ευρώπη.
  • Τασσόμαστε υπέρ του ΝΑΙ γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν η χώρα μας βγει εκτός Ευρώπης, οι Δήμοι μας θα καταρρεύσουν και δεν θα είναι σε θέση ούτε να χρηματοδοτήσουν έργα, αλλά ούτε και να λειτουργήσουν κρίσιμες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατομμυρίων συμπολιτών μας.
  • Λέμε ΝΑΙ γιατί αυτό σημαίνει παραμονή της Ελλάδος στην Ευρώπη και παράλληλα την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ( ΒΙΝΤΕΟ)



Δείτε την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη στην  συγκέντρωση για το ΟΧΙ στην Αριδαία.


Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥ MUZAREF SHERIF

To κλασικό πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας του Muzafer Sherif από το οποίο προήλθε η θεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης, διεξήχθη το 1961 και διαπραγματεύεται τις ενδοομαδικές, τις εξω-ομαδικές σχέσεις και τις σχέσεις μεταξύ των ομάδων.
Το πείραμα επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην έννοια της «ομάδας» και τι μπορεί να κάνει η αντίληψη του "ανήκειν" σε μια ομάδα στις σχέσεις των μελών μέσα σε αυτήν και τις σχέσεις τους με άτομα εκτός της ομάδας τους.
Το ίδιο πείραμα προσπάθησε επίσης να παρατηρήσει τις συγκρούσεις ή τις "τριβές" μεταξύ των δύο ομάδων και τη διαδικασία συνεργασίας ή "ενσωμάτωσης" των δύο προηγούμενων συγκρουόμενων ομάδων.
Σε αυτό το πείραμα 22 αγόρια, ηλικίας 11 ετών με καλές σχολικές επιδόσεις, άνω του μέσου όρου νοημοσύνη προερχόμενα από οικογένειες με δύο γονείς, στάλθηκαν σε μία απομακρυσμένη θερινή κατασκήνωση στην Οκλαχόμα. Ο σκοπός της αποστολής τους σε μία απόμακρη κατασκήνωση, έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η έρευνα δεν θα επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, έτσι ώστε να μελετηθεί η αληθινή φύση της σύγκρουσης και της προκατάληψης. Τα αγόρια δεν γνώριζαν το ένα το άλλον πριν. Στη συνέχεια οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο διαφορετικές ομάδες όπου η κάθε μία έμεινε σε καμπίνες που είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι ομάδες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της άλλης ομάδας. "Τα αγόρια ανέπτυξαν μια σύνδεση με τις ομάδες τους σε όλη την πρώτη εβδομάδα της κατασκήνωσης, κάνοντας μαζί διάφορες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, κολύμπι κλπ. Τα αγόρια επέλεξαν τα ονόματα για τις ομάδες τους: η μία ομάδα ήταν οι "Αετοί" και η άλλη οι "Κροταλίες", ονόματα τα οποία τυπώθηκαν πάνω σε μπλουζάκια και σημαίες" (Baron, Byrne 1997, Cialdini, Kenrick , Neuberg , 1999 )
sherif_psychologynowgr_0
sherif_4
Στη συνέχεια, οι ερευνητές οργάνωσαν μία σειρά από αγώνες μεταξύ των ομάδων αυτών που είχαν διάρκεια τέσσερις ημέρες και με βραβεία για τους νικητές. Καθώς συνεχιζόταν ο ανταγωνισμός, η προκατάληψη άρχισε να γίνεται εμφανής μεταξύ των δύο ομάδων. Η προκατάληψη αυτή εκφραζόταν στην αρχή μόνο λεκτικά, με χλευασμούς και βρισιές. Ωστόσο, καθώς ο ανταγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη, οι άσχημες λεκτικές εκφράσεις γίνονταν πιο άμεσες: Οι Aετοί έκαψαν τη σημαία των Kροταλίων, oι Kροταλίες λεηλάτησαν τις καμπίνες των Αετών, αναποδογύρισαν κρεβάτια και έκλεψαν ιδιωτική περιουσία. Οι ομάδες προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο, έγιναν πολύ επιθετικές μεταξύ τους σε σημείο που οι ερευνητές αναγκάστηκαν να τους χωρίσουν σωματικά.
robbers-cave-eagle-banner
Οι ερευνητές στη συνέχεια, ανακοίνωσαν δύο ημέρες ανακωχής και ζήτησαν από τα αγόρια να καταγράψουν σε μία λίστα τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα είχε την τάση να κάνει υψηλότερες εκτιμήσεις για τη δική της ομάδα και χαρακτήριζε την άλλη ομάδα με εξαιρετικά άσχημους όρους. "Ο Sherif στη συνέχεια προσπάθησε να μειώσει την προκατάληψη μεταξύ των δύο ομάδων. Αυξάνοντας απλά την επαφή των δύο ομάδων, κατάφερε να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Αναγκάζοντας όμως τις ομάδες να συνεργαστούν για την επίτευξη των υποδεέστερων στόχων, ή κοινών στόχων, μπόρεσε να χαλαρώσει την προκατάληψη και την ένταση μεταξύ των ομάδων" (Baron , 1997 Byrne - Cialdini, Kenrick , Neuberg , 1999 ).
Ο Sherif κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα από τη μελέτη αυτή: υποστήριξε ότι οι ομάδες αναπτύσσουν με φυσικό τρόπο τους δικούς τους πολιτισμούς, τις υπαρξιακές δομές και τα όριά τους. Σκεφτείτε κάθε μια από αυτές τις ομάδες των αγοριών και σαν μία χώρα-μικρόκοσμο. Κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα, την κυβέρνησή της, το νομικό της σύστημα και αντλεί τα όρια της για να διαφοροποιηθεί από τις γειτονικές χώρες. Από αυτές τις εσωτερικές δομές  δημιουργούνται οι ρίζες της σύγκρουσης και στις δύο ομάδες των αγοριών και μεταξύ των χωρών, σε μεταγενέστερο επίπεδο.
Ένας από τους λόγους που η έρευνα του Sherif έγινε τόσο διάσημη, είναι ότι θα έδειχνε πώς θα μπορούσε να συμβιβάσει τις ομάδες και τελικά πως η ειρήνη θα μπορούσε να επικρατήσει. Το κλειδί ήταν η εστίαση στις υποδεέστερους στόχους, σε εκείνους που εκτείνονται πέρα από τα όρια της ίδιας της ομάδας. Όλα έδειχναν ότι αυτό ήταν που έφερε και πάλι μαζί τους Κροταλίες και τους Αετούς.
Διάφοροι ψυχολόγοι καταθέτουν και μία άλλη οπτική της έρευνας, όχι τόσο εμφανή. Ο Michael Billig υποστηρίζει ότι η έρευνα του Sherif δεν περιλαμβάνει μόνο δύο αλλά τρεις ομάδες καθώς και οι πειραματιστές είναι μέρος του συστήματος. Στην πραγματικότητα, με τους πειραματιστές να συμπεριλαμβάνονται ως τρίτη ομάδα, είναι σαφές ότι αποτελούν την πιο ισχυρή ομάδα. Μεγάλο μέρος της σύγκρουσης μεταξύ των δύο ομάδων των αγοριών είναι ενορχηστρωμένη από αυτούς. Οι πειραματιστές έχουν έννομο συμφέρον για τη δημιουργία συγκρούσεων μεταξύ των δύο ομάδων των αγοριών. Ήταν αυτοί που θα έχαναν αν τα πειράματα πήγαιναν στραβά και θα είχαν να κερδίσουν, αν πήγαινε καλά.
Sherif_1965f_19_2aΣχέσεις εξουσίας
Μέσα από αυτή τη νέα οπτική του πειράματος του Sherif μπορεί να δει κανείς την άποψη των πιθανών εκβάσεων, όταν μια ισχυρή ομάδα προσπαθεί να χειραγωγήσει δύο πιο αδύναμες ομάδες. Μερικές φορές μπορεί να ενωθούν για ένα κοινό σκοπό, μερικές φορές οι ομάδες θα ενωθούν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό και μερικές φορές θα στραφούν στην ισχυρή ομάδα.
Αδύναμες ομάδες μπορούν να επαναστατήσουν
Τα άνισα επίπεδα της εξουσίας μεταξύ των ομάδων, μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη δυναμική μεταξύ τους. Είτε πρόκειται για χώρες, εταιρείες ή απλά οικογένειες, αν μία ομάδα έχει περισσότερη δύναμη, ξαφνικά ο δρόμος είναι ανοικτός για ενορχηστρωμένες αναμετρήσεις και συνεργασίες, για να μην αναφέρουμε χειραγώγηση. Ο χειρισμός άλλων ομάδων, όμως, είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και οι ασθενέστερες ομάδες δεν παίζουν πάντα με τους κανόνες που καθορίζονται για αυτούς.
--------------------------------
Πηγές: Classics in the History of Psychology
               Koινωνική Ψυχολογία, Τόμος Β΄, Δημητρίου Γεώργα, Αθήνα 1995
Πηγήpsychologynow

ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ



Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή και είναι πολύ πιθανό να έρθουμε οι ίδιοι ή κάποιος από τα κοντινά μας πρόσωπα αντιμέτωποι με αυτή.
 Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη τη θεωρήσουμε ως μια απλή ασθένεια που την αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική αγωγή.
 Τα αίτια που την προκαλούν είναι πολλά και αρκετές φορές απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της ανάρρωσης. Αντιθέτως, αν αρχίσουμε μια φαρμακευτική αγωγή χωρίς να αλλάξουμε τον τρόπο ζωή μας πιθανόν να γίνουμε εξαρτημένοι από τα φάρμακα και να μην μπορέσουμε να αναρρώσουμε φυσιολογικά.
 Επειδή κάθε περίπτωση όμως είναι διαφορετική και υπάρχουν και παθολογικές αιτίες εμφάνισής της μη περιοριστείτε στις παρακάτω υποδείξεις αλλά αν δεν δείτε κάποια βελτίωση επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ιατρό που θα μπορέσει να σας εξετάσει και να αξιολογήσει τη δική σας περίπτωση ανάλογα.

Η παρακάτω συμβουλές είναι από το βιβλίο «Depression: the Way Out» του Neil Nedley, MD, και παρέχουν ένα οδηγό θεραπείας που βασίζεται σε αλλαγές της καθημερινότητάς μας. Μερικές από τις συμβουλές είναι απλές ενώ άλλες είναι δυσκολότερες, όμως αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε. 

1. Εξάσκηση. Διαρκή εξάσκηση έως 30 - 45 λεπτά, ζωηρό βάδισμα ή κάτι ισοδύναμο. Καθημερινά σε εξωτερικό χώρο όσο περισσότερο είναι δυνατό. [ Καλό σε συνδυασμό με το #7.]

2. Συμπληρώματα διατροφής. Παίρνετε Ωμέγα3, τρυπτοφάνη, φολικό οξύ, ασβέστιο, Β-12 και άλλες βιταμίνες τους συμπλέγματος Βήτα. (Για διπολική διαταραχή, είναι αναγκαίο να προσλάβετε πολύ περισσότερο Ωμέγα3. Λάβετε τουλάχιστον 9,6 γραμμάρια, αυτό σημαίνει 9.600 mg, ημερησίως).

3. Καφεΐνη. Ολική αποχή από καφεΐνη για 2 εβδομάδες (τότε αξιολογείτε αν θα την επανεντάξετε στη δίαιτά σας).

4. Κλασσικής μουσικής. Να ακούτε τουλάχιστον για 45 λεπτά κάθε 2 εβδομάδες, με δραστήρια ακρόαση, συμφωνικής μουσικής (παραδοσιακή, συμπεριλάβετε μελωδικά κι αρμονικά ακούσματα – για παράδειγμα Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπράμς, Τσαϊκόφσκι, Μπαχ). Δεν έχει σημασία αν σας αρέσει η κλασική μουσική ή όχι, διότι και πάλι θα λειτουργήσει θετικά για σας! [Καλό σε συνδυασμό με το #6 και/ή το #7.]

5. Στοχασμός - περισυλλογή. Στοχασμός θετικών αναγνωσμάτων που προκαλούν τη σκέψη μας καθημερινά. [Καλό σε συνδυασμό με το #6 και/ή το #7.]

6. Θεραπεία φωτός (bright light therapy, blue light therapy). Kαθημερινά για 30 λεπτά, (προτιμότερο με 10λεπτο περπάτημα το πρωί) με έκθεση στον ήλιο. Εναλλακτικά με τη χρήση συσκευής θεραπείας φωτός 10.000 λαμπτήρων στην συνιστώμενη απόσταση έκθεσης. [Καλό σε συνδυασμό με το #4, #5 και/ή το #7.]

7. Ασκήσεις βαθειάς αναπνοής. Στεκούμενοι σε όρθια στάση, παίρνοντας πολύ βαθιές ανάσες. Για 30-45 λεπτά, μια αναπνοή κάθε 10 δευτερόλεπτα, ή λιγότερες (3-6 αναπνοές ανά λεπτό). Χρησιμοποιείστε το διάφραγμά σας (τον μεγάλο μυ που διαχωρίζει το στήθος από την κοιλιακή κοιλότητα), γεμίζοντας τελείως και αδειάζοντας τους πνεύμονές σας σε την κάθε αναπνοή.

8. Ύπνος. Κοιμηθείτε 7-8 ώρες κάθε βράδυ, πηγαίνοντας για ύπνο τουλάχιστον μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα. Κρατείστε ένα πρόγραμμα, προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα.

9. Εθιστικές ουσίες ή συνήθειες. Εξαλείψετε όλες τις εθιστικές ουσίες (πχ αλκοόλ) ή τις συνήθειες από τη ζωή σας για έναν μήνα τουλάχιστον (μετά αξιολογήστε αν πραγματικά θέλετε να τις επανεντάξετε στο πρόγραμμά σας). Σταματήστε επίσης την ποπ/ροκ μουσική, την τηλεόραση και τις ταινίες.

10. Διατροφή. Να τρώτε γενναιόδωρες ποσότητες από μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Προτιμήστε να τα καταναλώνεται ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα. Να έχετε σε 2 με 3 γεύματα που να είναι σε προκαθορισμένη ώρα, χωρίς να καταναλώσετε με τίποτα ενδιάμεσα παρά μόνο νερό. Περιορίστε ή απέχετε εντελώς από κρεατικά και ζωικά προϊόντα. Κρατήστε το λίπος και την ζάχαρη σε χαμηλά επίπεδα.

11. Νερό. Πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού. Προτιμείστε να πίνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι σε αυτά. Πίνετε ακόμη περισσότερο νερό αν ασκήστε, ή έχετε έντονη δραστηριότητα-εργασία. Επίσης να χρησιμοποιείστε ζεστό νερό στο ντους ή στο μπάνιο σας (τουλάχιστον μια φορά την ημέρα). Πριν πάτε στο κρεβάτι σας κάντε ένα 30λεπτο μπάνιο (ή 15λεπτο ντους) με πολύ ζεστό νερό.

12. Θεραπεία γνωσιακής συμπεριφοράς. Μάθετε για τις τεχνικές Θεραπευτικής Γνωσιακής Συμπεριφοράς – δείτε βιβλία του William Backus (Telling Yourself the Truth και Learning to Tell Myself the Truth ή του David Burns (Feeling Good: the New Mood Therapy και The Feeling Good Handbook). Μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια από θεραπευτή ή γιατρό για να εξοικειωθείτε με αυτές τις τεχνικές.

13. Κοινωνική υποστήριξη. Αν είστε άτομα χωρίς κοντινούς ανθρώπους, οικογενειακά μέλη ή φίλους με τους οποίους να μπορείτε να επικοινωνήσετε αρκετές φορές την εβδομάδα, πρέπει να εμπλακείτε σε κοινωνικές ομάδες που να έχουν θετική επιρροή. Για παράδειγμα κοινωφελείς οργανώσεις, καλλιτεχνικές ομάδες, ορειβατικοί σύλλογοι, και να παρακολουθείτε με συνέπεια τις δραστηριότητές τους. Έτσι θα αποκτήσετε μια αίσθηση ότι ανήκετε κάπου και θα αυξηθεί η αυτοεκτίμησή σας. Είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό το να θέσετε ως στόχο να λαμβάνετε μέρος σε δραστηριότητες που παρέχουν βοήθεια σε συνανθρώπους σας.

14. Αποφυγή αρνητικών δηλώσεων. Σταματήστε να παραπονιέστε, να κριτικάρετε και να κάνετε αρνητικές δηλώσεις. Ακόμα και η «εποικοδομητική» κριτική πρέπει να σταματήσει. Προσπαθήστε έως ότου το καταφέρεται για 14 ημέρες στη σειρά. Αν κάνετε το λάθος κάποια μέρα, αρχίστε να μετράτε ξανά από την αρχή. Κουράγιο, αν κι αυτό είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που θα κάνετε, είναι από τα πιο σημαντικά! Δεν είναι αδύνατο! Θα το καταφέρετε!

ΠΗΓΗ...www.skepsou.gr.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 121


Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής του πρώτου αιτήματος πληρωμής των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης του Μέτρου 121 "Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013"  που έχουν εγκριθεί μέχρι τις 30-9-2014.

ΣΧΕΤ.: Υπ΄αριθμ. 4985/21-6-2010 ΚΥΑ και υπ΄αριθμ. 26610/19-12-2014 ΚΥΑ.

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 12337/30-6-2015 έγγραφο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προωθηθεί για υπογραφή σχέδιο τροποποίησης των ανωτέρω ΚΥΑ του μέτρου, σύμφωνα με το οποίο η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του πρώτου αιτήματος πληρωμής των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης του Μέτρου 121 "Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013"  που έχουν εγκριθεί μέχρι τις 30-9-2014 ορίζεται στις 20-7-2015.  
                                                                                                                  Ο Διευθυντής



                                                                                                                     Τρύφων Τσαντάκης

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


Δήλωση  Γιώργου Καρασμάνη  για το δημοψήφισμα
02/07/2015

Η απερίσκεπτη και χρονικά άστοχη επιλογή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος οδηγεί την πατρίδα μας σε αχαρτογράφητα μονοπάτια, ενώ ήδη έχει πλήξει ζωτικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι ήδη ξεπερασμένο από τα ίδια τα γεγονότα και έχει πλέον μετατραπεί στην πιο κρίσιμη ιστορικά επιλογή για τους πολίτες της χώρας μας. Αυτή της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια παραμονή, που αποτέλεσε και πάντα θα αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας μας και του λαού της, ανεξάρτητα από τις όποιες ατέλειες και αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που είναι, σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί και να αλλάξει προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών. Με την παρουσία μας όμως και την ενεργή μας συμμετοχή και όχι με την απουσία και την αποχή μας στην κοινή προσπάθεια. Οι μοναχικοί δρόμοι ουδέποτε ωφέλησαν τις χώρες και τους ανθρώπους και δεν ανήκουν στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας.
 Έτσι, την Κυριακή 5 Ιουλίου η κρίσιμη επιλογή είναι μια και μόνη : Ή θα συνεχίσουμε να ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να ζούμε κάτω από το κοινό μας σπίτι, όπως το κάναμε 35 χρόνια τώρα ή θα διαγράψουμε με μια μονοκονδυλιά όλες μας τις προσπάθειες, τις θυσίες και τους αγώνες που καταβάλαμε όλες αυτές τις δεκαετίες για να είμαστε ισότιμοι με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.
Στη δύσκολη αυτή επιλογή κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος. Κανείς δεν θα πρέπει να λείψει από τις κάλπες αυτού του δημοψηφίσματος. Και η τελευταία ψήφος μετράει. Και η απάντησή μας πρέπει την Κυριακή να είναι θετική και μόνο στη συνέχιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας.

Από τη Δευτέρα με εθνική συνεννόηση, πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής της χώρας μας στην ομαλότητα, την οικονομική σταθερότητα και την επάνοδό της στην ανάπτυξη και την προκοπή. Και αυτό δεν θα το καταφέρουμε με παλινωδίες και αλλοπρόσαλλες πολιτικές δίχως στόχους και προτάσεις, αλλά με το ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο κοινό μας μέλλον.

Ο Σ.Φ. ΠΑΟΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ



Σ.Φ. ΠΑΟΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - ΑΛΜΩΠΙΑΣ
 ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΩΝ Π.Α.Ο.Κ. | ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια είμαστε εμείς. Εμείς που είδαμε τους εαυτούς μας να μένουν άνεργοι ή να δουλεύουν για 400-500 ευρώ το μήνα, εμείς που είδαμε συγγενείς και φίλους να μεταναστεύουν μαζικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, εμείς που είδαμε ουρές χιλιομέτρων έξω από τον ΟΑΕΔ, εμείς που είδαμε ουρανοκατέβατους τραπεζίτες να προσγειώνονται στην πρωθυπουργική καρέκλα.
Εμείς που είδαμε ειδικούς τεχνοκράτες να συμβουλεύουν αυτούς που δεν είχαν λεφτά για το επόμενο γεύμα τους , να κάνουν οικονομία. Εμείς, οι “άτυχοι της υπόθεσης”, η χαμένη γενιά που θυσιάστηκε για να σωθούν ντόπιες και ξένες τράπεζες, δεν περιμένουμε κανέναν πολιτικό και κανένα κόμμα να μας πει τι θα κάνουμε: Θα σεβαστούμε την αξιοπρέπεια μας και τις αρχές που χαρακτηρίζουν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ σήμερα, αύριο, την Κυριακή, αλλά και πάντα...
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς την Κυριακή ψηφίζουμε ΟΧΙ , αλλά σεβόμαστε και αυτούς που έχουν την αντίθετη άποψη. Στην τελική αυτό που έχει σημασία είναι η ομοψυχία όλου του λαού , τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σ.Φ. Π.Α.Ο.Κ. ΝΕΑΠΟΛΗ,
 ΘΥΡΑ 4,
 ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 
ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, 
ΤΟΥΜΠΑ, 
ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ,
 ΣΕΡΡΕΣ, 
ΚΑΒΑΛΑ, 
“LEMMY” ΕΥΟΣΜΟΣ, 
ΚΥΜΙΝΑ-ΜΑΛΓΑΡΑ,
 ΕΔΕΣΣΑ,
 ΑΜΠΑΛΑΕΑ, 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ,
ΚΟΡΔΕΛΙΟ,
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΨΩΜΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ "ΒΕΝΕΤΗ"

Τέσσερα είδη ψωμιού θα προσφέρονται από αύριο 3 Ιουλίου δωρεάν σε συνταξιούχους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τους άπορους από τους φούρνους Βενέτη. Τα ψωμιά θα προσφέρονται όλη μέρα, μέχρι εξαντλήσεως ημερησίων αποθεμάτων.
Ειδικότερα, σε όλα τα καταστήματα Βενέτη συνταξιούχοι, άποροι, άνεργοι και πολύτεκνοι ( οι δύο τελευταίες κατηγορίες με επίδειξη σχετικής ταυτότητας) θα μπορούν να προμηθευτούν ψωμί δωρεάν, από αύριο το πρωί και καθ' όλο το διάστημα μέχρι να επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά και στις ελληνικές οικογένειες.
Τα είδη ψωμιού που θα προσφερθούν δωρεάν είναι η Φρατζόλα Πολυτελείας, το Χωριάτικο Χειροποίητο, η Φρατζόλα Πετρόμυλου και το Χωριάτικο με σουσάμι. Τα ψωμιά θα προσφέρονται όλη μέρα, μέχρι εξαντλήσεως ημερησίων αποθεμάτων.
Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που αναπτύσσει η εταιρεία, εδώ και 4 χρόνια τα καταστήματα Βενέτη, καθημερινά μετά τις 22.00, προσφέρουν δωρεάν τα προϊόντα ημέρας που έχουν περισσέψει, σε όσους έχουν ανάγκη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η πληρωμή της μισθοδοσίας του προσωπικού της Βενέτη, την περίοδο αυτή, θα γίνει μετρητοίς και όχι μέσω τραπεζικού συστήματος.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ-ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ



Ανακοίνωση του Τομεακού Συμβουλίου Κιλκίς - Πέλλας
  της  ΚΝΕ

Μπροστά στο δίλημμα που μπαίνει από την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιούλη, η ΚΝΕ, καλεί τους νέους εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που βλέπουν τη ζωή τους να τσακίζεται κάτω από τα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια των προηγούμενων χρόνων, να βγάλουν συμπέρασμα για τη νέα επίθεση που προετοιμάζεται απέναντι τους, με το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται, είτε με τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είτε με τη σφραγίδα της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Η ΚΝΕ, καλεί ιδιαίτερα τη νεολαία, να μη πιαστεί στη φάκα που προβάλλει στο δημοψήφισμα της κυβέρνησης. Από τη μία το «ΝΑΙ» σε ένα νέο μνημόνιο των «θεσμών» και από την άλλη το «ΌΧΙ» στο μνημόνιο των «θεσμών» που ουσιαστικά προκρίνει την πρόταση για συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπου το αποτέλεσμα για τον λαό και τη νεολαία θα είναι το ίδιο και το αυτό: Νέες θυσίες, στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων με ένα νέο, 3ο Μνημόνιο. 
Τα ψέματα τελείωσαν. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να μετατραπεί από λυκοσυμμαχία των καπιταλιστών, σε φιλολαϊκό «κοινό σπίτι των λαών». Αποκαλύφθηκε πως, παρά τα φούμαρα του ΣΥΡΙΖΑ τους προηγούμενους μήνες για «περήφανη διαπραγμάτευση», μέσα στα πλαίσια της εξουσίας των μονοπωλίων, της Ε.Ε. και των στρατηγικών κατευθύνσεων της, το αποτέλεσμα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, θα το πληρώσει ο λαός.
Οι νέοι των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, δε πρέπει να τσιμπήσουν! Η νέα γενιά το μόνο που πρέπει να φοβάται, είναι το να μην εγκλωβιστεί ξανά στο δίλημμα που της βάζουν: Να διαλέξει ανάμεσα στη «Σκύλα» και στη «Χάρυβδη», ουσιαστικά να πάρουν τη συγκατάθεσή της για το νέο μνημόνιο που θα σαρώσει το παρόν και το μέλλον της.
Γι' αυτό μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα, το ψηφοδέλτιο που καλεί τον λαό να ρίξει στην κάλπη της Κυριακής, μπορεί να τους φοβίσει. Γιατί δείχνει πως ο λαός δεν τσιμπάει στο ψευτοδίλημμά τους, δεν επιλέγει με πια θηλιά θα κρεμαστεί!

Το δίλημμα είναι ένα: 
Ή ο λαός θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με ισχυρό ΚΚΕ, αξιοποιώντας την πείρα του και τις ανεκμετάλλευτες δυνάμεις που έχει και τις οποίες δεν έχει ακόμη δοκιμάσει. 
Ή τα επόμενα χρόνια θα μετρήσει νέες απογοητεύσεις, νέες ήττες και μάλιστα σε μάχες που δεν θα έχει καν δοκιμάσει να δώσει

Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αυτήν την τεράστια δύναμη έχει έρθει η ώρα να την δοκιμάσουμε, σε μια πορεία αποφασιστικών κι ανυποχώρητων αναμετρήσεων. Δημιουργώντας προϋποθέσεις και παρακαταθήκες για να αλλάξουμε το συσχετισμό, μέχρι την τελική αναμέτρηση, τη ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.
Να παλέψει ο νέος και η νέα για κατάργηση εδώ και τώρα όλων των μνημονίων, και των εφαρμοστικών τους νόμων, για ανάκτηση των απωλειών ξεκινώντας από συγκεκριμένα άμεσα μέτρα πραγματικής ανακούφισης του λαού.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη πιο πολλοί νεολαίοι να στρατευτούν στον αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να δυναμώσει η αμφισβήτηση στην ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει η εναντίωση με την στρατηγική του κεφαλαίου, να σταλθεί μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που οδηγεί σε αδιέξοδο την ζωή και το μέλλον των νέων ανθρώπων
Η προσπάθεια τους να βάλουν το λαό και τη νεολαία στο χέρι, να πάρει απάντηση από χιλιάδες νέους, ακυρώνοντας τα σχέδιά τους, ρίχνοντας στην κάλπη και εκφράζοντας από την επόμενη μέρα στον δρόμο, στους χώρους μόρφωσης και δουλειάς, την πρόταση του ΚΚΕ:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...