Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Λήψη έκτακτων μέτρων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στον Δήμο Αλμωπίας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και το Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας, προχώρησε στην λήψη έκτακτων μέτρων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν προστατευτικές κορδέλες σε σημεία με μεγάλη επικινδυνότητα, όπως στην Υδραία, την Αγάθη και την Ροδωνιά.
 Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

2o Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορού από τον Φ.Σ. Έδεσσας "Μέγας Αλέξανδρος"



2o Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2o Πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορού παιδικών και εφηβικών τμημάτων, που διοργάνωσε ο Φ.Σ.Ε. Μέγας Αλέξανδρος.
Μαζί με τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Φ.Σ.Ε. Μ.Αλέξανδρος συμμετείχαν:
Το Σάββατο 14 Μαΐου: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ημαθίας, Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Άμμου Βέροιας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργων «Η Κατράνιτσα», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κοζάνης «Η Κοζιάνη», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ.Αθανασίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Ρόδων.
Την Κυριακή 15 Μαΐου: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πενταλόφου Θεσσαλονίκης, Όμιλος για την προστασία και προβολή του εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες», Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου-Λιανοβεργίου «Ο Φίλιππος», Μορφωτικός Σύλλογος Κωνσταντίας.
Τα παιδικά και εφηβικά τμήματα με την παρουσία τους τις δυο ημέρες του φεστιβάλ μεγάλωσαν την ελπίδα ότι η παράδοση του τόπου μας είναι ζωντανή και έχει άξιους συνεχιστές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, με το χειροκρότημα να ηχεί ακόμη.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν στη σημαντική αυτή διοργάνωση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.






Έκθεση φωτογραφίας “ Μνήμες Ζωών „ από τον Φ.Σ. Έδεσσας "Μέγας Αλέξανδρος"



Έκθεση φωτογραφίας
“ Μνήμες Ζωών „
Εγκαίνια Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 8.30 μμ

Συνεχίζεται με επιτυχία ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ για 25η συνεχή χρονιά.  Αφορά εικαστικές εκδηλώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικοί Έλληνες αλλά και ξένοι εικαστικοί καλλιτέχνες. Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ διοργανώνεται από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Έδεσσας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ) .  Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στον φιλόξενο χώρο του Παρθεναγωγείου στη συνοικία Βαρόσι της Έδεσσας .
Η πρώτη εβδομάδα ξεκίνησε με τον εικαστικό καλλιτέχνη Τσορλίνη Πέτρο από την Σκύδρα. Φωτογράφος στο επάγγελμα , με σημαντική παρουσία σαν ζωγράφος , αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις όπου συνυπάρχουν ζωγραφική και φωτογραφία. Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.
Η δεύτερη εβδομάδα  περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες ζωών».Tα εγκαίνια της έκθεσης  θα γίνουν την Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 8.30 μμ,  θα έχει διάρκεια από 23 έως 29 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή τις ώρες 18.00-21.00.
Η ομάδα φωτογραφίας «35mm» έχει ζωή έξι χρόνια. Δημιουργήθηκε και πλαισιώθηκε από λάτρεις της φωτογραφίας και από επαγγελματίες. Κατεξοχήν στόχος της ομάδας είναι η μετάδοση γνώσης και εμπειριών μεταξύ των μελών  και  μαθητών της. Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εκθέσεων σε διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας και έχει πλαισιώσει φωτογραφικά αντιρατσιστικά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Η τελευταία ομαδική φωτογραφική εργασία αναφέρεται  στους επαγγελματικούς εγκαταλελειμμένους χώρους του Νομού Θεσσαλονίκης και πόλεων της Β. Ελλάδας. Το Φωτογραφικό εγχείρημα της καταγραφής των χώρων αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και  δυο χρόνια. Η ομάδα ευελπιστεί να το συνεχίσει σε βάθος χρόνων, ώστε να ανακαλυφθούν και να αποτυπωθούν φωτογραφικά οι μνήμες όλων των ανθρώπων, που έζησαν μέσα σε αυτούς τους χώρους και ταυτόχρονα να αναδειχθεί  η ρευστότητα τον πραγμάτων, όχι μόνο για οικονομικούς  αλλά και για πολιτικούς, κοινωνικούς και δημογραφικούς λόγους. Η Ομάδα έχει την χαρά να προβάλει στο ευρύ κοινό μέρος της δουλειάς της για πρώτη φορά έχοντας καταγράψει τους χώρους :
·         Εργοστάσιο Κεραμοποιία Αλλατίνη,
·         Εργοστάσιο Μύλοι Αλλατίνη,
·         Εργοστάσιο Ζυθοποιίας FIX,
·         Ιαματικά λουτρά θέρμης,
·         Εργοστάσιο Γάλακτος Αγνό, Εμφιάλωσης ΦΛΩΡΙΝΑ,
·         Αστυνομικός Σταθμός Οχημάτων Ντεπό,

·         Γενικό νοσοκομείο Γρεβενών.

Το τελευταίο τσίπουρο



Μια φορά το χρόνο, αρχές Αυγούστου τη μέρα που μας άφησε χρόνους, αν τύχει και βρίσκομαι στη μικρή μας πόλη, πηγαίνω αργά το απόγευμα στα μνήματα. Την ώρα που φτάνω, συνήθως φεύγουν και οι τελευταίοι επισκέπτες. Πρώτα ρίχνω ένα κουβά νερό στο μάρμαρο να φύγουν οι πευκοβελόνες. Αν έχει καμιά κουτσουλιά, μόλις μουσκέψει καλά, την τρίβω πρόχειρα με το χέρι. Αν επιμένει, με το νύχι. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνω και δεύτερο κουβά νερό. Ύστερα ανάβω το καντήλι με χίλιες προφυλάξεις. Πριν χρόνια ένας σκορπιός εκεί μέσα, κρυμμένος κάτω από το θυμιατό, λίγο έλειψε να με χτυπήσει. Σκουπίζω τα χέρια από τα λάδια, κάθομαι στο πεζούλι του επόμενου τάφου -ένα παλικάρι ούτε 20 χρόνων, δεν το ήξερα, πήγε από μηχανή όπως έμαθα.

Εκεί, αραχτός στον διπλανό τάφο, κάτω από το πεύκο που έχει πια θεριέψει, στρίβω τσιγάρο. Όσο διαρκεί το στρίψιμο με την άκρη του ματιού τον βλέπω να μου γελάει. Σαν να σχολιάζει έτσι το στριφτό, σαν να μου λέει: Βλέπω ότι από τα άφιλτρα το γυρίσαμε στον καπνό. Ανάβω και η πρώτη ρουφηξιά είναι βαθιά, ικανή να φτάσει μέχρι τις πατούσες. Ύστερα φυσάω τον καπνό προς το μέρος του, πηχτά δαχτυλίδια, έτσι όπως μου είχε μάθει. Τον κοιτάζω στη φωτογραφία και τού ανταποδίδω το χαμόγελο με πικρό στόμα.

Αντίθετα με όλους τους άλλους πεθαμένους που εικονίζονται από σοβαροί έως και βλοσυροί, ο πατέρας μου είναι γελαστός. Έχω απομονώσει το πρόσωπό του από μια ομαδική φωτογραφία όπου εκείνος καθόταν στη μέση και δεξιά, αριστερά και πίσω του στέκονται όρθια τρία ξαδέλφια του. Είχαν μαζευτεί ένα μεσημέρι στην αυλή μας με μεζεδάκια και τσίπουρο και το απόγευμα πια, στο τσακίρ κέφι αποφάσισαν να πάνε όλοι μαζί για οικογενειακή φωτογραφία. Στήθηκαν έτσι, με τον τρόπο του παλιού καιρού και ζήτησαν μάλιστα από τον φωτογράφο να την τυπώσει ασπρόμαυρη. Από όλες τις φωτογραφίες του, σε αυτή έχει το πιο ωραίο χαμόγελο. Είναι χαλαρό, μακάριο και κάπως περιπαικτικό. “Από το τσίπουρο που είχαμε κατεβάσει εκείνη τη μέρα” μου είχε πει όταν την είδα.

Έφτιαχνε μεγάλες ποσότητες. Μου έστελνε, κρατούσε για το σπίτι, χάριζε σε φίλους και συγγενείς και μερικές φορές μάλιστα είχε πουλήσει σε γνωστούς που είχαν δοκιμάσει και το είχαν βρει εξαιρετικό. Όταν πέθανε, στο κελάρι μας βρήκα μια νταμιτζάνα σχεδόν γεμάτη. Σε μια αυτοκόλλητη ετικέτα είχε γράψει όπως πάντα τη χρονιά. Ήταν το τσίπουρο που είχε φτιάξει μερικούς μήνες πριν. Το κοίταζα και σκεφτόμουν ότι με κανονική χρήση δε θα κρατούσε παρά ελάχιστο διάστημα. Και μετά; Τέλος το τσίπουρο του πατέρα; Κάθισα και υπολόγισα την ποσότητα. Λογάριασα πόσο παίρνει ένα ποτηράκι, γεμάτο -γεμάτο. Έκανα τη διαίρεση και κατέληξα ότι αν έπινα μόνο εγώ, ένα μόνο το χρόνο, τη μέρα που έφυγε, το τελευταίο του τσίπουρο θα κρατούσε μέχρι τα ενενήντα τρία μου.

Το μάρμαρο πάνω -πάνω, εκεί που αρχίζει ο χώρος για το καντήλι το θυμιατό και τη φωτογραφία, έχει μια εγκοπή. Ένα ελάχιστο κενό, μαύρο, τέσσερις επί πέντε πόντους το πολύ. Καμιά φορά από εκεί προβάλλει ένα αγριόχορτο. Άμα τελειώσει το πρώτο τσιγάρο, στρίβω δεύτερο και πριν το ανάψω, ακουμπάω πάνω στο μάρμαρο -που στο μεταξύ έχει στεγνώσει- ένα ωραίο παλιό ποτήρι με χοντρό γυαλί. Βάζω τσίπουρο από ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι. Σχεδόν το ξεχειλίζω και σκέφτομαι “εντάξει, και μέχρι τα ενενήντα μου να κρατήσει, καλά θα είναι”. Πίνω την πρώτη γουλιά. Με τα χρόνια μου φαίνεται πιο δυνατό. Ανάβω το τσιγάρο και του λέω τα νέα μου. Όλα. Χωρίς να παραλείπω τα δυσάρεστα. Γουλιά- γουλιά. Χωρίς ωραιοποιήσεις όπως έκανα καμιά φορά όταν ζούσε. Σε όλα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο· με το ασπρόμαυρο χαμόγελο που φωτίζεται καθώς νυχτώνει μόνο από το φως του καντηλιού.

Δυο γουλιές πριν το τέλος σηκώνομαι και ξεριζώνω το αγριόχορτο που προβάλλει από την εγκοπή. Ύστερα, ρίχνω εκεί μέσα σταγόνα- σταγόνα το τσίπουρο που έχει απομείνει στο ποτήρι. “Είναι από το τελευταίο σου” του λέω κάθε φορά κι ύστερα στα σκοτεινά παίρνω το δρόμο για το σπίτι.



ΠΗΓΗ...http://tsalapetinos.blogspot.gr

"Βασιλιάς Ληρ" Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (μονόλογος-απόσπασμα)



Ληρ: 
Φύσηξε, αγέρα, σκάσ’ τ’ ασκιά σου ! Λύσσα ! Φύσα !
Νεροποντές και καταρράχτες, σεις, χυθείτε,
ως να ποτίσετε πυργιά κι ανεμοδείχτες !
Σεις, φλόγες θειάφινες και σαν τη σκέψη γλήγορες
προδρόμοι του δρυκόπου αστραποπέλεκου,
τ’ άσπρα μαλλιά μου καψαλιάστε !
Και συ, που σύμπαντα ταράζεις, κεραυνέ,
χτύπα της γης τον στρόγγυλο όγκο, κάν’ τον πλάκα !
Της φύσης σύντριψε τις μήτρες, λυώσε μονομιάς
όλους τούς σπόρους πού γεννούν αχάριστους ανθρώπους.

Χύσου, βροχή ! Η βροχή, ο αγέρας, η βροντή,
η αστραπή δεν είναι κόρες μου. Μαζί σας,
στοιχειά μου, δεν τα βάζω για την ασπλαχνιά σας.
Σε σας δε μοίρασα βασίλειο, δε σας είπα
παιδιά μου, εσείς δε μου χρωστάτε υποταγή.
Λοιπόν, ας πάψει το φριχτό σας γλέντι· εδώ
σκλάβος σας στέκω, ένας φτωχός σακατεμένος,
ανήμπορος και καταφρονεμένος γέρος. 



Βασιλιάς Ληρ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ  
Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας.

Πρόσκληση σε Θεατρική Παράσταση από το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και το Τμήμα Υποκριτικής Τέχνης



Αγαπητοί φίλες & φίλοι,


Το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ και το Τμήμα Υποκριτικής Τέχνης σας

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

την ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 στις 20:30
στο ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Σε μια μοναδική παράσταση με αποσπάσματα από 7 μεγάλους δραματουργούς του Παγκόσμιου Θεάτρου
(Κοκτώ, Μουρσελάς, Τσέχωφ, Σαίξπηρ, Στίνγκμπεργκ, Μητροπούλου, Μπρεχτ).

Σε μια εκλεπτυσμένη σκηνοθεσία από την Νίκη Ποζίδου  - εκπαιδεύτρια υποκριτικής στο ΙΕΚ μας.

Για καλό σκοπό με συμβολική είσοδο 1€ (τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΔΑΠ μ ΕΑ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ")

Σε μια παραγωγή που οι σπουδαστές μας γίνονται ενεργοί συμμετέχοντες (ηθοποιοί, κομμωτές, αισθητικοί, security, chef)

Σας περιμένουμε όλες και όλες σε μια αποθέωση της Τέχνης Θέατρου!

Με εκτίμηση

Ο Δντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Γιόρτσος Γεώργιος



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...