Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Εισήγηση Δημάρχου Αλμωπίας στην 1η Κ.Ε.Ε. για τον δρόμο Προμάχων - Μάιντεν" Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στην όμορφη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι εμείς εδώ για να συζητήσουμε μία τελωνειακή Σύνδεση δύο χωρών, μία τελωνειακή σύνδεση πού προβλέπεται μετά την συνθήκη των Πρεσπών, την οποία και δεν πρόκειται να αναγνωρίσω προσωπικά σε καμία περίπτωση. Όπως και δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει και ο ελληνικός λαός γιατί πολύ απλά δεν ρωτήθηκε. Έχω συζητήσει τηλεφωνικά αλλά και προσωπικά με τον πρόεδρο εδώ τον κύριο Τσουβάλα Κωνσταντίνο και έχω εκφράσει την άρνησή μου στη συγκεκριμένη τελωνειακή σύνδεση η οποία μόνο προβλήματα θα φέρει, αν θα γίνει μέχρι τους Προμάχους. θα είναι ένα τυφλό σημείο εισόδου, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι ο νομός Πέλλας δεν έχει κάθετο δρόμο προς την Εγνατία. 

Θα με έβρισκε σύμφωνο, η πρόταση που θα σας καταθέσω προφορικά, ευθύς αμέσως. Θεωρώ πως αν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ώθηση και εξωστρέφεια στα αγροτικά μας προϊόντα και τον τουρισμό θα πρέπει να γίνει συνολικά ένας δρόμος που θα ξεκινάει από το νότο προς τον Βορρά και όχι αντίστροφα, προκειμένου η τελωνειακή σύνδεση να έχει έξοδο σύγχρονη και ασφαλή προς την Εγνατία Οδό. Πρέπει να το δούμε το θέμα συνολικά και σοβαρά προκειμένου ο οποιοσδήποτε τουρίστας, μεταφορέας, επισκέπτης να μπορεί να επικοινωνεί με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους όπως η Εγνατία. Προσωπικά ως κάτοικος του χωριού των Προμάχων, ως Δήμαρχος Αλμωπίας πιστεύω ότι με συνολική και ολοκληρωμένη παρέμβαση δίνεις ανάπτυξη σε μία περιοχή. Το να δημιουργηθεί ένα τελωνείο, που σας το ξαναλέω θα είναι ένα τυφλό σημείο εισόδου στην Ελλάδα και δεν θα έχει επικοινωνία με το υπόλοιπο δίκτυο μόνο Κερκόπορτες θα ανοίξει. Αν έγιναν λάθη πριν δύο χρόνια καλό θα είναι να μην τα συνεχίζουμε, αλλά και να τα διορθώνουμε. 

Η τοπική κοινωνία του Δήμου Αλμωπίας και ο νομός Πέλλας το 2021 θεωρώ πως άργησε αλλά πρέπει να έχει έναν κάθετο στην Εγνατία. Πιστεύω πως βιαζόμαστε υπερβολικά πολύ στο να υλοποιήσουμε μία τελωνειακή σύνδεση που δεν ξέρω ποιος την υπέδειξε, πότε και γιατί. Ξέρετε κάτι, εμείς οι αιρετοί κάνουμε λάθη όταν δεν ακούμε τον λαό. Αυτό συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε Εθνικό. Έτσι λοιπόν εγώ εδώ μεταφέρω την γνώμη της τοπικής κοινωνίας μας αλλά δεν έγινε το ίδιο όταν ο ελληνικός λαός διαμαρτυρόταν. Όλοι εδώ ζούμε, εδώ θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με τα ήθη και τα έθιμά μας της παράδοσης μας αρκεί όμως να υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός. Είμαστε φιλόξενοι, Είμαστε εξωστρεφείς, Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες για την ευημερία των κατοίκων και των επιχειρήσεων αλλά θεωρώ πως πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολο της όλη η συνθήκη των Πρεσπών, καθώς παρατηρείται πρόβλημα στα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται.

 Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να γίνει ολοκληρωμένη πρόταση παρέμβαση προκειμένου να έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και τα Σκόπια. Εμείς οι αιρετοί και όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική πρώτα τον λαό που εκπροσωπούμε θα πρέπει να σκεφτόμαστε και μετά οτιδήποτε άλλο,

Σας ευχαριστώ."


Δράση για την καταπολέμηση κουνουπιών στη ΠΕ Πέλλας

 


Έδεσσα, 28-5-2021

Δράση για την καταπολέμηση κουνουπιών στη ΠΕ Πέλλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π. Ε. Πέλλας στο πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενημερώνει όλους τους πολίτες ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύοντας στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών  από το στάδιο της προνύμφης υλοποιεί ολοκληρωμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ήδη από τις 15 Απριλίου 2021 και περιλαμβάνει:

Δράσεις Προνυμφοκτονίας με ψεκαστικές παρεμβάσεις στις υδάτινες επιφάνειες (κανάλια χωρίς συνεχή και τυρβώδη ροή, χαντάκια, ρέματα, μεγάλες συλλογές νερού κ.τ.λ.) που ξεκινούν νωρίς τον Απρίλιο (πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες όπως βροχοπτώσεις, ηλιοφάνεια, κ.ά.) και τελειώνουν αρχές Οκτωβρίου στοχεύοντας στην μείωση του πληθυσμού των προνυμφών. Επιλέγεται ως μέθοδος, γιατί κατά το στάδιο αυτό τα κουνούπια είναι συγκεντρωμένα στο νερό (μεγάλος πληθυσμός, συμπαγής μπορούμε να πούμε) και είναι εύκολος στόχος.

Δράσεις Ακμαιοκτονίας: Μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου γίνεται ψεκασμός με ( ULV ) σταγονίδια υπέρμικρου όγκου (νεφελοψεκασμός) για την καταπολέμηση των ακμαίων (ενήλικων) κουνουπιών. Στοχεύουμε στον αέρα όπου πετούν τα ακμαία με σταγονίδια 10-50 microns την ώρα που αυτά είναι ενεργά. Γίνεται πάντα μετά από αξιολόγηση περιστατικού εμφάνισης κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου και σε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και παραγόντων ( Επιστημονική Επιτροπή της Π.Κ.Μ., Ε.Ο.Δ.Υ., Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας, Δήμος).

Επιπλέον γίνεται Εποπτεία των πληθυσμών και των ειδών των κουνουπιών που περιλαμβάνει Έλεγχο με δολωματικούς σταθμούς – παγίδες που συλλέγονται κάθε εβδομάδα (Σάββατο) και αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια. Είναι ευνόητο ότι στο άμεσο ενδιαφέρον της Περιφέρειας είναι η καταπολέμηση  των ειδών Culex (φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου) και Anopheles (φορείς της ελονοσίας) σε κατοικημένες περιοχές.

Εποπτεία ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια: Γίνεται πάντα διερεύνηση έπειτα από την αποστολή Δελτίων Άμεσης Δήλωσης για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα που αξιολογείται και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τη Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Π.Κ.Μ., τις υπεύθυνες για το αντικείμενο επιτροπές (Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Κουνουπιών), την κα Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Πέλλας, με τον Ε.Ο.Δ.Υ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Υπουργείο Υγείας.

Εποπτεία για την μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών: Γίνονται συνεχείς έλεγχοι και καταγραφή σημείων με στάσιμα νερά από συνεργεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας τα οποία ύστερα από αξιολόγηση και δειγματοληψία (σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία) εντάσσονται στο πρόγραμμα Προνυμφοκτονίας της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο αποστέλλεται από την υπηρεσία μας έγγραφο πριν την έναρξη της ψεκαστικής περιόδου προς τους αρμόδιους φορείς (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους) για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των αρδευτικών και αποχετευτικών καναλιών και των δικτύων ομβρίων υδάτων.

Τέλος η εποπτεία υλοποίησης του προγράμματος είναι συνεχής από το «Τοπικό Κλιμάκιο Ελέγχου Καταπολέμησης Κουνουπιών» της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Την επόμενη εβδομάδα 31 Μαΐου με 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί στις παρακάτω περιοχές:

Δευτέρα 31-5-2021: Σκύδρα, Δάφνη, Σεβαστιανά, Σταυροδρόμι, Εσώβαλτα, Καρύωτισσα Σαρακηνοί, Κάτω Κορυφή

Τρίτη 1-6-2021: Καλλίπολη, Σανδάλι, Τριφύλλι, Κρύα Βρύση, Λύκοι, Εκκλησιοχώρι

Τετάρτη 2-6-2021: Προφήτης Ηλίας, Καλή, Πέλλα, Νέα Πέλλα, Λιποχώρι, Καλύβια, Προάστιο Έδεσσας, Καισαριανά

Πέμπτη 3-6-2021: Παλιός Μυλότοπος, Γυψοχώρι, Καρυώτισσα, Άγιος Γεώργιος, Αρχάγγελος, Περίκλεια, Λαγκαδιά, Νότια, Αετοχώρι, Αγροσυκιά, Δυτικό

Παρασκευή 4-6-2021: Τσάκοι, Πιπεριά, Ξιφιανή, Μεγαπλάτανος, Μοναστηράκι, Λουτράκι, Όρμα, Αριδαία, Υδραία, Δαμιανό, Λεπτοκαρυά.

Επισημαίνεται ότι για την επιτυχία  του έργου της και την αποτροπή μετάδοσης νοσημάτων που οφείλονται στα κουνούπια, απαιτείται παράλληλα η μεθοδική και συνεπής συνεργασία των πολιτών, με την εφαρμογή απλών και καθημερινών πρακτικών που συνίστανται κυρίως :

·         Στην αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών δηλαδή έστω και μικρών ποσοτήτων στάσιμου νερού, στις ιδιοκτησίες τους καθώς και στην εξάλειψη των υπαρχόντων στάσιμων νερών ή αυτών που δημιουργούνται από τις συχνές βροχοπτώσεις (όχι υπερβολικό πότισμα, τοποθέτηση καπακιών στους βόθρους, σίτας στους αεραγωγούς βόθρων, αποξήρανση ή συχνός καθαρισμός δεξαμενών νερού, σιντριβανιών, κλείσιμο με καπάκια βαρελιών ή δοχείων νερού κτλ).

·         Στη λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους.

·         Χρήση ενδυμάτων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κατά τις βραδινές ώρες (μακριά μανίκια, παντελόνια κτλ).

·         Χρήση σε εσωτερικούς χώρους που έχουν κουνούπια, πριν να εισέλθουν άτομα, εντομοκτόνων αέρος που κυκλοφορούν στο εμπόριο (με ένδειξη «για ιπτάμενα έντομα»), με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσης του κατασκευαστή.

·         Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.

·         Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθότι ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων καθότι το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.

Παρακαλούνται οι πολίτες για τη συνεργασία τους με την πιστή τήρηση των  παραπάνω.

Χαριστική βολή σε καλλιέργειες της Πέλλας η χθεσινή χαλαζόπτωση

 


Έδεσσα, 28 Μαΐου 2021

Χαριστική βολή σε καλλιέργειες της Πέλλας η χθεσινή χαλαζόπτωση

Επιστολή-έκκληση Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την χαριστική βολή σε αγροτικές καλλιέργειες της Πέλλας έδωσε χθες σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Νομού. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, νωρίς το πρωί βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή και με στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας εκτίμησαν την κατάσταση η οποία είναι τραγική. Με επείγουσα επιστολή του, ο κ. Τζαμτζής, ενημερώνει και καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό για τη δρομολόγηση των αναγκαίων ενεργειών αποζημιώσεων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής, η οποία επίσης κοινοποιείται επίσης στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήριο Μπάτο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη χθεσινή (27/05/2021) χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας, στις τοπικές κοινότητες  Αψάλου, Σαρακηνών, οικ. Κορυφής και Κ. Γραμματικού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η οποία έπληξε τις καλλιέργειες των συγκεκριμένων περιοχών σε κεράσια, ροδάκινα, ακτινίδια, νεκταρίνια και άλλες πολυετείς  καλλιέργειες, καταστρέφοντας τους καρπούς που είχαν απομείνει από τον παγετό του Απριλίου και ενώ βρίσκονται σε περίοδο συγκομιδής.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και την αποζημίωση των πληττόμενων καλλιεργειών,  σε μια περίοδο κατά την οποία οι παραγωγές είναι ιδιαίτερα μειωμένες και το εισόδημα των γεωργών  ανεπαρκές να καλύψει ακόμα και τα βασικά έξοδα της χρονιάς.


Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Ιορδάνης Τζαμτζής».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...