Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

ΑΣ Πρόμαχοι - Όλυμπος Αψάλου 3 - 0

Για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Πέλλας ο ΑΣ Πρόμαχοι κέρδισε τον Όλυμπο Αψάλου με σκορ 3-0.

Εύκολη σχετικά νίκη για τους γηπεδούχους, χωρίς να απειληθεί η εστία τους, ξεκίνησαν πολύ μέτρια τον αγώνα και στη συνέχεια βρήκαν τα πατήματά τους και  επιβλήθηκαν των φιλοξενουμένων, οι οποίοι προσπάθησαν φιλότιμα, αλλά στο τέλος ξέμειναν από δυνάμεις.

Τα γκολ:

Στο 11’ ο Μιχαηλίδης με πλασέ σε κενό τέρμα το 1-0.

Το 2-0 ο Τσόλκας στο 75’ με ατομική προσπάθεια.

Το τελικό 3-0 ο Τρίψης με προβολή εντός της μικρής περιοχής στο 85’.

Από τον ΑΣ Πρόμαχοι διακρίθηκαν οι Άτζος, Γ. Ελευθεριάδης, Μιχαηλίδης και Θ. Ελευθεριάδης.

Από τον ΟΛΥΜΠΟ Αψάλου ξεχώρισαν οι Παπαδόπουλος, Σπανίδης, Καραπατάκης και Σιδηρόπουλος.


Η διαιτησία του κυρίου Ταγκαλίδη(Σταμανίκη-Γκόγκος) ήταν καλή.

ΑΣ Πρόμαχοι: Μπελητάσιος, Σέλκος(Μεσκίνης), Νάνος, Πέικος, Άτζος(Παπαγεωργίου), Γ. Ελευθεριάδης, Μιχαηλίδης(Θ. Ελευθεριάδης), Αθανασιάδης, Γεωργιάδης, Τρίψης, Τσόλκας. Προπονητής: Μπογδάνης.

ΟΛΥΜΠΟΣ Αψάλου: Καρυπίδης(Παυλίδης), Καρακασίδης, Σταυρουλάκης(Καραπαναγιωτίδης), Παπαδόπουλος, Σπανίδης, Παπαδάκης, Γκάγκας, Τσολερίδης, Μητιτανίδης(Ζαχαράκης), Καραπατάκης, Σιδηρόπουλος. Προπονητής: Καρυπίδης.

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης



















Ο περίλαμπρος στολισμός των εικόνων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Προμάχων.


Στην μακραίωνη ιστορία τους, οι Προμαχιώτες τιμούσαν και τιμούν ποικιλοτρόπως τον προστάτη και υπερασπιστή του ιστορικού οικισμού τους, Άγιο Δημήτριο.
Έτσι κι εφέτος, πραγματοποιήθηκε από πιστούς ενορίτες, ο περίλαμπρος στολισμός των εικόνων του Ιερού Ναού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Χάρη Του. 

Χρόνια Πολλά.



















 

25 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

25 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου για να ενισχύσει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η πρόληψη στην αντιμετώπιση της νόσου. Η Διοίκηση της ΝΜ Γιαννιτσών θα ήθελε να αποστείλει μήνυμα συμπαράστασης και ενημέρωσης προς όλες τις γυναίκες ασθενείς και να τονίσει την αξία της έγκαιρης διάγνωσης. Επίσης ενημερώνει ότι από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ψηφιακού μαστογράφου υψηλής ευκρίνειας ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί με επιπλέον δυνατότητες όπως αυτή του ελαστογραφικού ελέγχου.

Ακολουθεί ενημέρωση σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού και την πρόληψη του από τον Διευθυντή Ακτινολόγο Ιατρό κ. Ιωάννη Ρετσιλά του Ακτινολογικού Εργαστηρίου της ΝΜ Γιαννιτσών.

Ως γνωστόν ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον ΠΌΥ ως ‘Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού΄, με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Για πολλά χρόνια ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος πρόληψη (μήνας πρόληψης, η πρόληψη σώζει ζωές, προληπτική μαστογραφία). Σύμφωνα με το λεξικό της ακαδημίας Αθηνών το ρήμα ‘προλαμβάνω’ σημαίνει ‘εμποδίζω να συμβεί κάτι δυσάρεστο παντελώς’. Αυτή η έννοια είναι συνυφασμένη κυρίως με την έννοια του εμβολιασμού, της αμφοτερόπλευρης μαστεκτομής, της αμφοτερόπλευρης σαλπιγγοωοθηκεκτομής ή της χημειοπροφύλαξης σε κάποιες περιπτώσεις.

Συνεπώς δυστυχώς με την στενή έννοια του όρου δεν υπάρχει πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Τι υπάρχει όμως πολύ σημαντικό;

Η ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ’. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να διαγνώσουμε τον καρκίνο του μαστού όσο νωρίτερα γίνεται, δηλαδή σε υποκλινικό στάδιο, πριν να γίνει δηλαδή αντιληπτός με την ψηλάφηση. Για παράδειγμα ενός όγκου διαμέτρου ενός εκατοστού (1cm) και με αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες μια γυναίκα έχει πιθανότητα επιβίωσης 10 ετών  πάνω από 98% και σχεδόν πλήρους ίασης.

Πώς όμως επιτυγχάνεται η ‘ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ΄; Μόνο με την screening απεικόνιση με τη ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι  κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία σε ηλικία 35 ετών για γενικότερο προσανατολισμό και στη συνέχεια μετά την ηλικία των 40 ετών ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ κάθε χρόνο. Σε γυναίκες με γονιδιακή επιβάρυνση (μεταλλαγμένα γονίδια BRCA 1,2) πρέπει να εκτελεστεί η πρώτη μαστογραφία ακόμα και 5-6 χρόνια πριν την ηλικία των 35 ετών. Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ συχνά συνοδεύεται από υπέρηχο (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) κλινική εξέταση και πιο σπάνια με μαγνητική μαστογραφία.

Συμπερασματικά με δεδομένο ότι στατιστικά μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει την νόσο κατά την διάρκεια τα ζωής της (συχνότητα 12,8%) μπορούμε κάνοντας μαστογραφία σύμφωνα με το πρωτόκολλο να μειώσουμε την θνητότητα κατά 50% από καρκίνο του μαστού. Θυμίζουμε ότι το 70% των καρκίνων του μαστού ανακαλύπτονται σε ασυμπτωματικές γυναίκες και χωρίς κανένα επιβαρυντικό παράγοντα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ  ΠΛΕΟΝ  ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗΣ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Τελειώνοντας επομένως θα πρότεινα τον όρο, ’’ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ για τον καρκίνο του μαστού’’ (awerness), αντί του όρου ’’Μήνας πρόληψης’’ .

Τον όρο, ’’Η ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ’’ (early diagnosis) σώζει ζωές αντί του όρου, ’’Η ΠΡΟΛΗΨΗ’’ σώζει ζωές.

Τέλος τον όρο, ’’ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-SCREENING’’ αντί του όρου ’’προληπτική  ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ’’.

 

          Εκ της Διοίκησης της ΝΜ Γιαννιτσών.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...