Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Με την υπουργό πολιτισμού η Δημ.το Αλμωπίας


ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κ.ΜΕΝΔΩΝΗ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ. 

Επίσκεψη τομεαρχών υγείας της Δημ.το Αλμωπίας στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας


Επισκεφθήκαμε σήμερα με τους ιατρούς τομεάρχες υγείας της Δημ.Το. Αλμωπίας, το Κέντρο Υγείας Αριδαίας. 
Ενημερωθήκαμε για τα πάγια προβλήματα, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την έλλειψη προσωπικού και κτιριακών υποδομών που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση της λειτουργίας του μοναδικού Κέντρου Υγείας ολόκληρης της Αλμωπίας. 
Σκοπός της επίσκεψης, η καταγραφή των εν λόγω ελλείψεων και αγώνας όλων η άμεση επίλυσή τους.  

ΕΕ για τσίπουρο: Χαιρετίζει… το τσάκισμα των διήμερων αποσταγματοποιών και των αμπελουργών.



ΕΕ για τσίπουρο: Χαιρετίζει… το τσάκισμα των διήμερων αποσταγματοποιών και των αμπελουργών.
Με την απάντησή της στην ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που αυξάνει τη φορολόγηση στο τσίπουρο και την τσικουδιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "χαιρετίζει" προκλητικά τη συγκεκριμένη απόφαση, η εφαρμογή της οποίας θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους διήμερους αποσταγματοποιούς και τους αμπελουργούς (με άδειες απόσταξης) της χώρας μας. Προκλητική είναι και η τοποθέτηση της Επιτροπής ότι «δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας».
Η εν λόγω απόφαση επιβάλλει την εκτίναξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά (αύξηση μέχρι και 18 φορές σε σχέση με το σημερινό φόρο) εξισώνοντάς τον με τον ΕΦΚ των ακριβών εισαγόμενων ποτών όπως το ουίσκι, «ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί στην απάντησή του. Σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση και για τα μικρά αποστακτήρια στα οποία επιβάλλεται διπλασιασμός του σημερινού φόρου. Το μέτρο θα πλήξει τη λαϊκή κατανάλωση των συγκεκριμένων παραδοσιακών αποσταγμάτων λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής τους.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όλα τα όργανα της ΕΕ (επιτροπή, δικαστήριο κλπ) είναι ευθυγραμμισμένα στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού,  ότι η ΕΕ βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη των  μονοπωλιακών ομίλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ποτοβιομήχανων και των μεγαλοεισαγωγέων αλκοολούχων ποτών, που από καιρό είχαν στοχοποιήσει το  καθεστώς φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητώντας επανειλημμένα την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.
Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις διάφορες προτάσεις που ακούγονται για «κατάθεση φακέλου στην ΕΕ, ανάλογου με αυτόν του ούζου», καθώς ακόμα και αν η φορολόγηση του τσίπουρου/τσικουδιάς εξισωθεί με του ούζου, πάλι η επιβάρυνση θα είναι υπέρμετρη (εννιαπλασιασμός σε σχέση με τον σημερινό κατ’ αποκοπή φόρο). Άλλωστε, η ίδια η απάντηση της Επιτροπής επισημαίνει ότι «...τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις προαναφερόμενες οδηγίες» και ότι «μια εθνική παράδοση δεν μπορεί από μόνη της να απαλλάξει τα κράτη μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου».
Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αυταπάτη ή επανάπαυση. Σήμερα η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους και ο οργανωμένος αγώνας ώστε η απόφαση να μην εφαρμοστεί.
Ακολουθεί η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου καθώς κι η απάντηση της Επιτροπής:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή - E-002329/2019
Άρθρο 138 του Κανονισμού - Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος
Θέμα:  Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που αυξάνει τη φορολόγηση στο τσίπουρο και την τσικουδιά
Με βάση την απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-91/18, η Ελλάδα απειλείται με την επιβολή κυρώσεων, αν δεν συμμορφωθεί με τις ευρωενωσιακές οδηγίες 92/83 και 92/84 σε σχέση με τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Η εφαρμογή τους θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση 6.000 αμβυκούχων – διήμερων αποσταγματοποιών και θα συμπιέσει περαιτέρω το εισόδημα 30.000 αμπελοκαλλιεργητών, μικρών στην πλειονότητά τους παραγωγών, που διαθέτουν άδειες απόσταξης, καθώς, στην καλύτερη περίπτωση, θα εννιαπλασιαστεί η φορολόγηση των προϊόντων τους.
Πλήγμα θα δεχτούν και τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια – εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς λόγω του επιβαλλόμενου σε αυτά διπλασιασμού του ισχύοντος Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα τους.
Για άλλη μια φορά, οι μεθοδεύσεις της ΕΕ και οι αποφάσεις του ΔΕΕ έρχονται να ικανοποιήσουν τους πόθους των μονοπωλιακών ομίλων της μεταποίησης και της εμπορίας, εν προκειμένω των ποτοβιομήχανων και μεγαλεμπόρων - εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών, για ενίσχυση της κερδοφορίας τους σε βάρος των παραγωγών – αμπελουργών, που ήδη υφίστανται τις ολέθριες για την παραγωγή τους και το εισόδημά τους συνέπειες της ΚΑΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια, και των μικρών μεταποιητικών μονάδων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς τοποθετείται έναντι της προοπτικής εξόντωσης των μικρών αποσταγματοποιών και της περαιτέρω συμπίεσης του εισοδήματος των αμπελουργών στην Ελλάδα;
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - E-002329/2019 -30.8.2019.
Η Επιτροπή οφείλει να εξασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ΕΕ, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς. Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Επιτροπή κατά Ελλάδας (Τσίπουρο) . Το Δικαστήριο συμφωνεί με την Επιτροπή ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, διότι η οδηγία 92/83/ΕΟΚ  και η οδηγία 92/84/ΕΟΚ δεν προβλέπουν τους εν λόγω μειωμένους συντελεστές, και διότι τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις προαναφερόμενες οδηγίες.
Όσον αφορά τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρίνισε εκ νέου ότι μια εθνική παράδοση δεν μπορεί από μόνη της να απαλλάξει τα κράτη μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η προστασία της κληρονομιάς των κρατών μελών, μεταξύ άλλων, με τη χρήση μέτρων που ευνοούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς, θα πρέπει να επιδιώκεται με μέσα που είναι σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και αποφεύγουν τις διακρίσεις εις βάρος προϊόντων της αλλοδαπής. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας».
02/09/2019                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη μόλυνση της «Τάφρου 66» που διασχίζει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών

Θέμα: Μόλυνση της «Τάφρου 66» που διασχίζει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Για μια ακόμη χρονιά σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και την υγεία των ανθρώπων, από την ανεξέλεγκτη ρίψη των ανεπεξέργαστων αποβλήτων των εργοστασίων μεταποίησης και τυποποίησης οπωροκηπευτικών στην «Tάφρο 66» των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας, παρότι διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς.
Η αυθαιρεσία αυτή συνιστά χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς τα νεκρά ψάρια ανέρχονται σε χιλιάδες, το νερό της τάφρου μολύνεται και η δυσοσμία είναι αφόρητη για τους κατοίκους των παρακείμενων οικισμών, ενώ μολύνεται και ο υδροφόρος ορίζοντας, από τον οποίο υδρεύονται αυτοί.
Η Περιμετρική «Tάφρος 66» είναι τεχνητή τάφρος συλλογής επιφανειακών υδάτων στην Κεντρική Μακεδονία, μήκους περίπου 35 χιλιομέτρων. Κατασκευάστηκε το 1935 με σκοπό τη συλλογή των υδάτων που προέκυψαν από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών. Οι απορροές της λεκάνης που δημιουργήθηκε, διοχετεύονται με μια τεχνητή τάφρο που εντοπίζεται στα δυτικά του πεδινού τμήματος, προς τον Αλιάκμονα ποταμό.
Σήμερα εκτός από τον αποστραγγιστικό της χαρακτήρα συμβάλλει στη διοχέτευση των επιφανειακών υδάτων των ποταμών και ρεμάτων της Πέλλας και Ημαθίας , όπως του Αλμωπαίου, του Εδεσσαίου, της Αράπιτσας και του Τριπόταμου, ενώ συμβάλλει και στην άρδευση των καλλιεργημένων πεδινών εκτάσεων των περιφερειακών ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας πλησίον της όδευσης του.
Τα νερά της «Τάφρου 66» χύνονται στον ποταμό Αλιάκμονα, πηγή υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης και καταλήγουν στο Δέλτα Αλιάκμονα-Αξιού-Λουδία (σημαντικό υγροβιότοπο προστατευόμενο από την Συνθήκη Ramsar) επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου. Επιπλέον, από τα νερά αυτά γίνεται η άρδευση των χωραφιών της ευρύτερης περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία.
Να σημειωθεί ότι η ρύπανση της «Τάφρου 66» από τις βιομηχανίες της περιοχής εκδηλώνεται με τα ίδια αποτελέσματα κάθε χρόνο, για περισσότερα από 20 χρόνια, χωρίς οι αρμόδιες αρχές (Κυβερνήσεις, Περιφέρεια, Δήμοι) να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που δίνουν. Στην Έκθεση, του 2010, της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, το ζήτημα της διάθεσης υγρών αποβλήτων από τις βιομηχανίες κονσερβοποιίας φρούτων στην Τ66, θεωρείται η μία από τις πιο σημαντικές αιτίες υποβάθμισης της ποιότητας των νερών του ποταμού Αλιάκμονα.
Είναι χαρακτηριστικό πως, έως και σήμερα, ούτε:
  • η κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και η 1η Αναθεώρηση τους
  • η λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων
  • τα διαχρονικά επιβαλλόμενα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, διοικητικά πρόστιμα προς τις μονάδες μεταποίησης
αντιμετώπισαν συνολικά και συστηματικά το πρόβλημα της μόλυνση της «Τάφρου 66».

Θεωρώντας ότι το νερό αποτελεί φυσικό πόρο που ανήκει στο λαό, είναι απαραίτητα τα μέτρα προστασίας του με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για:
1.    Να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και να υποχρεωθούν πλέον για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας των λυμάτων τους.
2.    Τον καθαρισμό της κοίτης της «Τάφρου 66».
3.    Την προστασία της υγείας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης που υδροδοτούνται από τον Αλιάκμονα.

Οι βουλευτές
Γιάννης Δελής


Λεωνίδας Στολτίδης


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...