Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τις ζημιές από παγετό σε καλλιέργειες οπωροφόρων

 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Ζημιές από παγετό σε καλλιέργειες οπωροφόρων της Π.Ε. Πέλλας, της Π.Ε. Ημαθίας και της περιοχής Αμυνταίου.

 

Καταστροφικός παγετός έπληξε τις δεντροκαλλιέργειες κυρίως της ΠΕ Πέλλας, αλλά και της ΠΕ Ημαθίας και της περιοχής Αμυνταίου.  Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό κατά τις 24-26 & 27 Μαρτίου είναι τεράστιες και ιδιαίτερα στην Πέλλα αφορούν σχεδόν το σύνολο της ΠΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον κάμπο των Γιαννιτσών οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους -3,7 C.

Καθολική είναι η ζημιά στα βερίκοκα και στα νεκταρίνια. Επίσης σημαντική ζημιά προκλήθηκε σε καλλιέργειες ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, σε πρωιμανθείς ποικιλίες αχλαδιάς (κρυστάλλια, κοντούλες κλπ), αλλά και σε κερασιές. Επιπλέον ζημιά προκλήθηκε και σε καλλιέργειες ακτινιδίου, που βρίσκονταν στο στάδιο του φουσκώματος των οφθαλμών.

Ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται ότι οι κερασιές βρίσκονταν σε στάδιο πριν την άνθηση και για αυτόν τον λόγο, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να τις εντάξει σε μελλοντικές αναγγελίες. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, αν και υπήρξε δέσμευση από τον ΕΛΓΑ ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς αναγγελίας ζημιάς παγετού, η όποια αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να καλύψει ούτε κατ’ ελάχιστο τις μεγάλες απώλειες τους, λόγω του ισχύοντος Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που υπολογίζει την αποζημίωση με βάση την ασφαλιζόμενη αξία - και αυτή κουτσουρεμένη - και όχι με βάση την πραγματική απώλεια παραγωγής.

Οι βιοπαλαιστές δενδροκαλλιεργητές ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους,  φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους,  υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης – πλειστηριασμού των περιουσιών τους) και της πολιτικής της ΕΕ (πχ ρώσικο εμπάργκο). Για άλλη μια φορά έρχονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

·      Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των χωριών της Πέλλας και της Ημαθίας.

·      Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότηση του, με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

·      Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών  σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστο μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

·      Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Να μην αφήσουμε να πέσει και το τελευταίο οχυρό της Ελληνικής οικονομίας.

 


ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ

Εδώ και δεκαπέντε ημέρες είμαστε  μάρτυρες  μια καθημερινής και ανυπολόγιστης καταστροφής , που έπληξε τους αγρότες του Δήμου μας και της χώρας εκτενέστερα. Οι συνέπειες αυτής της καταστροφής θα είναι ανυπέρβλητες αν δεν ληφθούν έγκαιρα από την κυβέρνηση, αποφάσεις και μέτρα στήριξης , με πρακτικό και ουσιαστικό  αποτέλεσμα .

                 Δυστυχώς τα χτυπήματα είναι απανωτά. Πρώτα το ηχηρό χτύπημα του οικονομικού  και κοινωνικού ιστού της χώρας , λόγω κορωνοϊού και  με την χαριστική βολή να έρχεται από τον  παγετό  αποτελειώνοντας  την τελευταία ελπίδα για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.

Τα άρθρα και οι σελίδες  που γράφτηκαν για αυτό το μεγίστης αξίας πρόβλημα είναι πολλά και  πολλές. Πιστεύω λοιπόν, ακράδαντα πως όσοι περισσότεροι είμαστε, όσες περισσότερες  φωνές «ακουστούν» , τόσο πιο πιθανό είναι η λύση να αποδώσει καρπούς. Πολιτικοί, αγρότες και οι πολίτες εν γένει,  κάθε πληγείσας περιοχής της χώρας μας, πρέπει να ενωθούν με κάθε τρόπο και να απαιτήσουν τον μόχθο τους. Αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει .

Προκειμένου η πολιτεία να δώσει οριστικές και ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα ,το οποίο μας φέρνει μνήμες από το 2003 , τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα :

1.       Άμεση εκτίμηση της ζημίας από τον ΕΛΓΑ

2.       Καταβολή γενναίας προκαταβολής ανά δέντρο ή ανά στρέμμα και εκκαθάριση το αργότερο ως το τέλος του 2021

3.       Διαβούλευση για την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ένας κανονισμός , ανεπαρκής , η τροποποίηση του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη από τη στιγμή που βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι αδυναμίες αντιμετώπισης των ζητημάτων.

Έφτασε η ώρα για ώριμες αποφάσεις και σωστές πολιτικές πρακτικές που θα οδηγήσουν σε  διέξοδο.

Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία και δεν επέλθει η ισορροπία μέσα από σωστές πρακτικές επίλυσης των ζητημάτων του αγροτικού κόσμου, τότε αναπόφευκτα αυτό θα μας οδηγήσει με οδυνηρό τρόπο στην έλλειψη αρμονίας και άλλων τομέων που βασίζονται σε αυτόν.

Ο αγροτικός τομέας, αποτελεί τον μεγαλύτερο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας.

Είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μας.

Να μην αφήσουμε να πέσει και το τελευταίο οχυρό της Ελληνικής οικονομίας.

 

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΑΛΜΩΠΙΑ ΨΗΛΑ»»

ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...