Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Αλπικό τοπίο στα δάση των Προμάχων.


Ο ερχομός της Άνοιξης προσέφερε απρόσμενο δώρο, στα ορεινά των Προμάχων όπως στις εξαιρετικές φωτογραφίες φαίνεται.
Λευκοστολισμένα-Αλπικά τοπία στα 600 μέτρα υψόμετρο από την περιοχή "Σλίσκες" και ψηλότερα, τα οποία πολλοί κάτοικοι επισκέφθηκαν για να απολαύσουν το μαγευτικό θέαμα, με το ύψος του χιονιού να ξεπερνά τα 20 εκατοστά.

Φωτογραφίες: Γιάννης Προίκος, για τα Προμαχιώτικα Νέα. 

























 

«1821 Δένδρα» για την Αλμωπία.



 Αριδαία, 21/03/2021

Θέμα: «1821 Δένδρα» για την Αλμωπία.


Ο Δήμος Αλμωπίας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού κι Εθελοντισμού, ξεκινάει τις παράλληλες δράσεις του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρας Δασοπονίας, η οποία θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ ακριβώς 50 χρόνια πριν και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους ανθρώπους όλου του πλανήτη, σχετικά με την σημασία του δασικού οικοσυστήματος.

Σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, για τον Δήμο και τους δημότες, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, εορτάζεται μοιράζοντας «1821 δένδρα», υπενθυμίζοντας σε όλους αφενός τον άρρηκτο δεσμό μας με το φυσικό περιβάλλον, αφετέρου την ιστορική σημασία της Ελληνικής Επανάστασης.

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, στάθηκαν όλοι οι Πολιτιστικοί και Μορφωτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αλμωπίας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα και τα δέντρα μοιράστηκαν σε εκπροσώπους τους. 

Επιπλέον τις επόμενες ημέρες, εντός της πόλης της Αριδαίας θα φυτευτούν 109 δένδρα, όσα και τα χρόνια που συμπληρώνονται από την Απελευθέρωση της πόλης.

Ως Δήμος Αλμωπίας, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους εξής επαγγελματίες, που δίχως την προσφορά του, η δράση δεν θα πραγματοποιούταν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους: Φυτώρια Γαβριηλίδης (Κάτω Ροδωνιά), Κέντρο Κήπου Γεωργιάδης (Αριδαία) Φυτώρια Γκλαβάκη (Πιπεριά), Φυτώρια Δήμου (Πολυκάρπη), Φυτώρια Γεωργίου Συλλέκτη (Αριδαία), Φυτώρια Σιώπη (Αριδαία), Φυτώρια Τουφεξή Ιωάννη (Όρμα).

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και των ευαίσθητων περιβαλλοντικών ισορροπιών, έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής μας. Η δράση «1821 δένδρα» είναι ένα βήμα, προς αυτή την κατεύθυνση.


Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down.



 Αριδαία, 21/03/2021

Θέμα: Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down.


Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 2006 ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, με πρωτοβουλία του Έλληνα καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κ. Στυλιανού Αντωναράκη.  

Τα άτομα με σύνδρομο Down, είναι κάτι παραπάνω από άτομα που έχουν ανάγκη για βοήθεια. Είναι άτομα, που χρειάζονται την υποστήριξή μας για να αποδείξουν τις δυνατότητες και τον ξεχωριστό χαρακτήρα τους. Αν και βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα, εξαιτίας της βραδύτερης σωματικής και νοητικής ανάπτυξης τους, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες αυτών των ατόμων. Αποτελεί κύρια μέριμνά μας, να σταματήσει η προκατάληψη εναντίον τους. Με την κατάλληλη φροντίδα, ένα παιδί με σύνδρομο Down, προχωράει αναπτύσσοντας τις δεξιότητές του κι έχει θέση στην κοινωνία, όπως όλοι μας. Είναι σημαντικό από την πλευρά μας να προωθήσουμε της ικανότητα ανάπτυξής τους, περιβάλλοντάς τα με αγάπη και σεβασμό.


Η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας είναι σε επιφυλακή για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων κατά τις επόμενες ώρες, η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας είναι σε επιφυλακή για οποιοδήποτε  πρόβλημα προκύψει.

Παρακαλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, ιδιαίτερα στα χωριά του ορεινού όγκου.


Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΑΝΟΥ


Κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων ¨Ενότητα (Μπλόκο Γυψοχωριου ) & Κρύας Βρύσης ¨Ενότητα¨

 


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ¨ΕΝΟΤΗΤΑ¨  (ΜΠΛΟΚΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ ) & ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ¨ΕΝΟΤΗΤΑ¨

 

Με την επίσκεψή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Λιβανός, σε Πέλλα και Ημαθία, έδειξε-απέδειξε, για ποιους είναι Υπουργός. Απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι, να συναντηθεί, με Αγροτικούς Συλλόγους.

Συναντήθηκε με κάποιους πρόθυμους αγρότες, με Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχες, βιομηχάνους και μεταποιητές, με όλους, πάντως όχι με Αγροτικούς Συλλόγους που παλεύουν τόσα χρόνια.  Δεσμεύτηκε σε όλα τα αιτήματα των βιομηχάνων (ΕΚΕ), δεσμεύτηκε να προωθήσει την νέα ΚΑΠ, έταξε ζεστό χρήμα σε εργολάβους και ιδιώτες για το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού.  Θα παλέψει για το Brand Name ΠΕΛΛΑ, από το οποίο βεβαίως και πάλι θα επωφεληθούν οι έμποροι και βιομήχανοι. Στους ροδακινοπαραγωγούς έταξε 90-100 ευρώ/στρέμμα για ορισμένες ποικιλίες μέσω deminimis για τις άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις του Αυγούστου που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές υποβαθμίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών που ήταν έτοιμοι   προς συγκομιδή.  Τα έταζαν από τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2020 μέσω των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, κάνοντας εμπόριο ελπίδας, ενώ ήδη κοντεύουμε να πιάσουμε Απρίλη. Άλλωστε το ίδιο έταξε μετά τις κινητοποιήσεις των Θεσσαλών συναδέλφων μας για τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας, χωρίς να έχει προχωρήσει ακόμη τίποτα.  Απέφυγε ο Υπουργός να δεσμευτεί για τις φετινές πρώιμες ζημιές λόγω παγετού.

Η κυβέρνηση παίρνει ξεκάθαρα θέση. Δίνει τα ρέστα της για τη διασφάλιση των  κερδών των βιομηχάνων και των εμπόρων.

Κύριοι της κυβέρνησης πρέπει να αντιληφθείτε  ότι οι βιομήχανοί σας και οι εμπόροι σας, υπάρχουν γιατί έχουν την πρώτη ύλη που παράγουμε εμείς, οι αγρότες. Για να διασφαλίσετε Brand Name, πρέπει να έχουν το προϊόν που παράγουμε εμείς. Για να συνεχίσουμε όμως να παράγουμε πρέπει να έχουμε εισόδημα, να καλύπτουμε τα καλλιεργητικά έξοδα, και να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Να, γιατί απαιτούμε κατώτερη εγγυημένη τιμή για τα προϊόντα που παράγουμε. Να, γιατί απαιτούμε κάλυψη στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που προκαλείται από οποιοδήποτε αίτιο. Δε μπορείτε να προσπαθείτε να μας ξεγελάσετε με 100 ευρώ, είναι ΚΟΡΟΪΔΙΑ! Την οργή και την αγανάκτησή μας, δε μπορείτε να την εξαγοράσετε με 100 ευρώ!

Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας, είμαστε περήφανοι που είμαστε αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης και καταφέρνουμε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα για τη θρέψη του λαού. Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες και τις κατακτήσεις μας. Δε πρόκειται να υποχωρήσουμε, και προς τιμήν του Κιλελέρ σας δηλώνουμε ότι δεν επαιτούμε, απαιτούμε. 

 

Ζητάμε:

 

·         Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

·         Ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα που παράγουμε, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα γεωργικά εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο και φτηνό αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα.

·         Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες.

·         Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης.

·         Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

19 Μαρτίου 2021

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

 


Έδεσσα, 19 Μαρτίου 2021

 

Προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την Περιφερειακή Ενότητα  Πέλλας

 

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: Η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες είναι προτεραιότητά μας  

 

Μία σημαντική προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού πληροφορικής ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες, για την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών όλων των ΠΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά και της ΠΕ Πέλλας.

Αφορά την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων υπηρεσιών της ΠΕ Πέλλας και η εν λόγω προμήθεια περιλαμβάνει 115 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν παλαιότερα μηχανήματα υπηρεσιών της ΠΕ Πέλλας, περιφερειακό εξοπλισμό και εξοπλισμό δικτύωσης καθώς, επίσης, και βιντεοπροβολείς, για τις ανάγκες ενημέρωσης, δημοκρατικού προγραμματισμού και εκπαίδευσης των στελεχών. Ο εξοπλισμός, θα συμβάλει άμεσα, στην καλύτερη και περισσότερο εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, μέσω της αύξησης της ταχύτητας και του όγκου επεξεργασίας δεδομένων, αλλά και στη διασύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους.

 

Σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Με τον νέο εξοπλισμό καταφέρνουμε να εκσυγχρονίσουμε πλήρως το πληροφοριακό σύστημα της ΠΕ Πέλλας, το οποίο υποστηρίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την παρακολούθηση και υλοποίηση του Αναπτυξιακού μας προγράμματος. Πλέον, όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν τον δικό τους σύγχρονο υπολογιστή, ενώ εξασφαλίζεται και καλύτερη δυνατότητα δικτύωσης, για τη δημιουργία βάσεων δεδομένων και την ηλεκτρονική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και των στελεχών.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε ένα πολύ  σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, αλλά και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών, που θέλουμε να έχουμε».  

 

  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...