Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Συναντήσεις του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Εδεσσας

 


Συναντήσεις του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Εδεσσας

Δυναμικά φαίνεται ότι ξεκίνησαν τα μέλη του νεοσύστατου συλλόγου φίλων του Νοσοκομείου Εδεσσας καθώς ήδη έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις ενόψει της συγκρότησης σε σώμα, της εθελοντικής τους ομάδας. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Νοσοκομείο Εδεσσας παρουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δόντσου, των κυριών Χρήστου, Κατσικά και του κ. Μπαδινάκη. Την εθελοντική ομάδα εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο δικηγόρος και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δ Εδεσσας Ξυλουργίδης Αντώνης, η γνωστή από την πολιτιστική της δράση Ροζαλία Γαβριηλίδου, η  Δήμητρα Σουλιώτη, επιχειρηματίας και καλλιτέχνιδα και η δημοσιογράφος Μαρία Βαγουρδή.

Στην συζήτηση αναδείχθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ ήδη καταρτίσθηκε πίνακας με τις ανάγκες που υπάρχουν για την στήριξη του Νοσοκομείου  καθώς όπως τονίστηκε η πανδημία ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Μετά την συνάντηση στο Νοσοκομείο, οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας συναντήθηκαν με τον πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Εδεσσας, κ Χρήστο Κίτσο, ο οποίος προσέφερε, έπειτα από πολυετή θητεία ως Διοικητής των Νοσοκομείων Εδεσσας και Βέροιας, πολύτιμες σκέψεις σε ότι αφορά την λειτουργία, την στόχευση και τις δράσεις του συλλόγου αλλά και τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τονίστηκε δε η σημασία των λέξεων εθελοντισμός και φίλος του Νοσοκομείου ως απαρχή για την ουσιαστική επίτευξη των στόχων που τέθηκαν. Οι συναντήσεις με φορείς των Δήμων Εδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας θα συνεχιστούν ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι εγγραφές νέων μελών στην κοινή αυτή προσπάθεια.


Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου ΕδεσσαςΑποτελέσματα αναλύσεων των αστικών λυμάτων της πόλης της Αριδαίας Αποτελέσματα αναλύσεων των αστικών λυμάτων της πόλης της Αριδαίας

Όπως είναι γνωστό, όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται ανελλιπώς δειγματοληψίες στα λύματα της πόλης μας, με σκοπό την ανίχνευση ποσοτήτων του ιού Covid-19. Οι συνδημότες μας έχουν ενημερωθεί  σχετικά με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνεται η περιοχή μας και σε προηγούμενες ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στις 11/12/2020 και 14/01/2021.

Τη σταθερή διατήρηση του ιικού φορτίου των λυμάτων σε «Αρνητικό», επιβεβαιώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας. Από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι και την πιο πρόσφατη δειγματοληψία που τελέστηκε στις 18 Ιανουαρίου, για την οποία ολοκληρώθηκε σήμερα η ανάλυση και ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός, όλες οι μετρήσεις κινούνται γύρω από το ίδιο επίπεδο.

Έπειτα από τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των τελευταίων μετρήσεων που ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα πριν τις 7 Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες των 8, 11, 15 Ιανουαρίου επιβεβαιώνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα έχει μειωθεί σε επίπεδο «ΑΡΝΗΤΙΚΟ»

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε βάσει των  νέων  δεδομένων των επιστημόνων, την ύπαρξη κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στη Βόρειο Ελλάδα, όπου προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας γενικά.

Όπως μάλιστα σημειώνουν οι επιστήμονες:

"θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας".

Με  την συνεχή προσπάθεια όλων μας,  έχουμε φτάσει σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο.

Με την ίδια προσπάθεια ενωμένοι, ας διατηρηθούμε στην κατάσταση αυτή με στόχο την άμβλυνση της.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΚΕΤΙΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος στην Αγροτική Οικονομία

 


Έδεσσα, 3 Φεβρουαρίου 2021

 

Πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την εφαρμογή μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος στην Αγροτική Οικονομία (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη)

 

Μία σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής για την προώθηση της εφαρμογής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Αγροτική Οικονομία, μετά από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζαμτζής απέστειλε επιστολή με τις προτάσεις του στο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, καθώς και στον Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στην οποία παρουσιάζει την υφιστάμενη κατάστασης χρήσης πλαστικών σε όλο τον κύκλο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και της δυνατότητας που υπάρχει για περιορισμό και ανακύκλωσή τους, μέσω της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όλων των εμπλεκομένων προσώπων και εταιριών. Οι πλαστικές συσκευασίες μπορούν, με ευθύνη των αγροτών και των ενδιάμεσων εμπόρων και διακινητών, να επιστρέφουν για ανακύκλωση στις βιομηχανίες που παράγουν και συσκευάζουν τα αγροτικά εφόδια και αγροχημικά. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα πλαστικά, εξοικονόμηση πόρων και υλικών από την ανακύκλωσή τους και, ακόμη, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Τα οφέλη θα είναι άμεσα ορατά, μέσα από την βελτίωση της εικόνας της φύσης, των ποταμών και των αγροτικών τοπίων που, σε πολλές περιοχές, είναι γεμάτα από πλαστικά.

 

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει: «Είναι απολύτως ρεαλιστικό και εύκολο να εφαρμόσουμε ένα σύστημα συλλογής και επιστροφής των πλαστικών συσκευασιών. Όλοι αγαπάμε την φύση και το περιβάλλον, που είναι το σπίτι μας. Κυρίως οι αγρότες, που ζουν μέσα στη φύση, αλλά και το εισόδημά τους εξαρτάται από την ποιότητα και ισορροπία της. Ακόμη, οι εταιρίες που θα συμμετέχουν στη δράση αναμένεται να ενισχύσουν την αξιοπιστία και φήμη τους. Ελπίζω ότι όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα ανταποκριθούν».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμοι  κ.κ.  Υπουργοί,

Ουσιαστικές είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το πλαστικό. Ο Ν. 4736/2020, ο νόμος που καταργεί την χρήση των πλαστικών μιας χρήσης στο Δημόσιο από την 1η Φεβρουαρίου 2021, είναι πολύ σημαντικός. Όμως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα . Μέτρα που αφορούν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Εκατοντάδες παραδείγματα χρήσης πλαστικού κάθε μορφής, υπάρχουν στην αγροτική οικονομία. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν προϊόντα στην παραγωγική διαδικασία, τα οποία βλάπτουν πολλαπλά το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Συσκευασίες τροφών για τα ζώα, λιπασμάτων για τα δένδρα και αλλού και το σημαντικότερο φυτοφάρμακα στην αγροτική παραγωγή και φάρμακα στη κτηνοτροφία  με τα υπολείμματά τους. Τι υπάρχει σήμερα; Κάποιες διάσπαρτες φιλότιμες προσπάθειες Δήμων της χώρας να συγκεντρώνουν τα κουτιά των συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, πλαστικών και χάρτινων. Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, που ανακυκλώνονται όλα αυτά; Πόσο ασφαλής είναι η συγκέντρωσή τους; 

Αυτή είναι η λύση; Όχι βέβαια.

Οι συσκευασίες, χάρτινες και πλαστικές των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα πρέπει να επιστρέφονται μετά την χρήση τους, εκεί απ όπου αγοράστηκαν. Στην συνέχεια, αυτές οι συσκευασίες θα πρέπει να καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής αυτών των φαρμάκων και εφοδίων.

 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ορίζει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως,  «η έννοια της ΕΚΕ περικλείει την ευθύνη κάθε επιχείρησης ή οργανισμού απέναντι στους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον για τον τρόπο που τους επηρεάζει από την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ΕΚΕ είναι μια δυναμική έννοια της οποίας οι αρχές και αξίες εξελίσσονται συνεχώς και ακολουθούν τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Σήμερα, οι προκλήσεις αυτές απαιτούν άμεση λύση, αλλά με μελλοντική προοπτική. Αυτή η μελλοντική προοπτική συνδέει στενά τις έννοιες της ΕΚΕ και της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε ένα σύνολο που ενσωματώνει την εξασφάλιση βιωσιμότητας στο παρόν με παράλληλη φροντίδα για την ευημερία των μελλοντικών γενεών και είναι η βάση του οράματός μας. Η ΕΚΕ αφορά όλους όσοι επηρεάζονται από την λειτουργία των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Αυτοί μπορεί να είναι: Εργαζόμενοι, Μέτοχοι, Πελάτες / Καταναλωτές, Ανταγωνιστές, Προμηθευτές, Περιβάλλον, Πολίτες / Κοινωνία.»

Η σημερινή κακή εικόνα με τις πεταμένες συσκευασίες και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών,  πρέπει να σταματήσει. Η ανάληψη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από τις επιχειρήσεις παραγωγής αυτών των φαρμάκων και τροφών, θα αποδώσει  πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας

Ιορδάνης Σ. Τζαμτζής»

Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς Αριδαίας

 


Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς Αριδαίας


•Λόγω των νέων μέτρων την Πέμπτη 4/2/2021 θα λειτουργήσει η κεντρική καθώς και η παράλληλη ως προς τη λαϊκή της Αριδαίας αγορά στις οδούς που αναφέρονται παρακάτω.

 

•Παρακαλούμε θερμά ΟΛΟΥΣ τους πολίτες , να μην σταθμεύσουν τα οχήματα τους στον χώρο της παράλληλης λαϊκής ( καπετάν Γαρέφη και Αγίου Δημητρίου) από τις 00:00 έως και τις 14:30 ώστε να μπορούν οι πωλητές να ανοίξουν τους πάγκους τους .

 

• Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ (5) ΜΕΤΡΑ με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Σε διαφορετική περίπτωση, μετά από έλεγχο και διαπίστωση παράβασης προβλέπεται πρόστιμο όπως ορίζει η νομοθεσία.

 

•Οι πολίτες θα προσέρχονται με μάσκα και θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

 

•Όλοι οι πωλητές θα πρέπει να τηρούν στον πάγκο τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, Σε διαφορετική περίπτωση, μετά από έλεγχο και διαπίστωση παράβασης προβλέπεται πρόστιμο όπως ορίζει η νομοθεσία.

 

•Στον χάρτη όπως φαίνεται, στους χώρους που σημειώνονται με ΚΟΚΚΙΝΗ διαγράμμιση θα τοποθετηθούν οι παρακάτω πωλητές με την σειρά που εμφανίζεται.

 

•Ο δρόμος με την ΜΠΛΕ διαγράμμιση θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για την διέλευση πολιτών.

 

•Στον χώρο της παράλληλης λαϊκής θα υπάρχει διαγράμμιση η οποία θα καθορίζει αριθμητικά την κάθε θέση των πωλητών ώστε να τοποθετηθούν άμεσα με το αντίστοιχο νούμερο που θα τους οριστεί .

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...