Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

"Απλότητα" της Μαρίας Τζανάκου


Ό,τι φοβηθήκαμε

Μας λάτρεψε.
Ό,τι λατρέψαμε
Μας μίσησε.
Κι ό,τι μισήσαμε
Υπήρξε.
Έτσι απλά γίνονται τα πράγματα
Για να βρίσκει χώρο
Η απλότητα.




Μαρία Γ. Τζανάκου

Συλλογή: Ο μιθριδατισμός του Αστερίωνα, Εκδ. Νοών Αθήνα 2016


"Αλγήσματα του δρόμου" του Ευάγγελου Τσαβδάρη


Αλγήσματα του δρόμου

 Φτιάξε στην ψυχή σου ένα χωνευτήρι συναισθημάτων
να μετατρέπει το χρυσό σε λάσπη.
Από τη λάσπη αναφύονται τα στοιχεία της ζωής
που κυκλικά τρέφουν τη σάρκα.
Κοσκίνισε ακατάπαυστα της πλουσιοπάροχης κακότητας στιγμές,
με έπαρση ριζωμένες και μετά τον καθαρμό
ας μείνει μονάχα η δύναμη.
Σαν τις λεπτές ισόρροπες χάντρες στο λαιμό μίας θεραπαινίδας και μιας παρθένας κόρης, τόσο λεπτές όσο και οι λόγοι που την εκπόρνευσαν
στην παρθενία ενός δεσποτικού μαζοχισμού.
Που την μετατρέπει σε μαγαζάκι με βιτρίνες που εναλλάσσονται, λανσάροντας με στόμφο την Έπαρση
όσες βραδιές και αν σε ιχνηλατήσω με σκέψεις περασμένες από το πόνο της λογικής
Το πάθος μου για σένα, γίνεται σημαία μου
Όσο κι αν το μυαλό στέκεται στεγνό, το κορμί γεμίζει αλγηδόνες.
Δεν μετράνε τούτη την ώρα, οι ρεκλάμες των εραστών σου 
Κανείς δεν πήρε ένα βελόνι να σου κεντήσει την ψυχή πολυσήμαντα,
Την μια στιγμή σαν μια καριόλα που στις σκέψεις κάνει πιάτσα, 
Την άλλη ως ένας άγγελος που γεννήθηκες μέσα μου. 

Όσοι μπάσταρδοι φαλτσαδόροι κι αν αγγίζουν τα μαλλιά σου, 
ας ξέρουν οτι κατοικώ μέσα τους
Τρέξε να φύγεις μακριά μου, ποτέ δεν τα κατάφερες, 
Σαν ηδονική παιδονόμος με πιανες απ’ το χέρι να περπατήσω στα κορμικά σου  αλγήσματα.
Σαν σκιά,  που παίρνει σάρκα.

Ένα τελευταίο άλγος:
Πάρε τον στίχο ρε κορίτσι,
σε ότι μοναδικό σου απομένει απόψε
στα απίθανa ρομάντζα του μυαλού
στο αλλού της τρέλας μου 
στο ποτέ της αδυναμίας μου
στο επίπεδο πλακόστρωτο της λογικής σου 
σε ένα σάπιο επίμετρο απ’ τις νύχτες σου 
   

                                                  04  – 12 – 2016
                                    Τσαβδάρης Ευάγγελος

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) ΧXSmile «Χαρίζουμε Χριστουγεννιάτικα Χαμόγελα 2016»


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΔΗ.Κ.Ε.Α.)
ΧXSmile «Χαρίζουμε Χριστουγεννιάτικα Χαμόγελα 2016»

Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας με το προσωπικό και τις Δομές Βοήθεια Στο Σπίτι καθώς επίσης και με την συνεργασία Εθελοντικών, Μορφωτικών, Πολιτιστικών & Αθλητικών Συλλόγων Δήμου Αλμωπίας ενημερώνει όλους τους πολίτες, ότι πραγματοποιεί την 3η Δράση της Χριστουγεννιάτικης καμπάνιας ΧXSmile «Χαρίζουμε Χριστουγεννιάτικα Χαμόγελα 2016» Δήμου Αλμωπίας.

Στα πλαίσια της καμπάνιας συγκεντρώνουμε τρόφιμα, με σκοπό να δημιουργήσουμε πακέτα αγάπης και να τα παραδώσουμε σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Η 3η Δράση της καμπάνιας ΧXSmile 2016 πραγματοποιείται έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χαμόγελα σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Σε αυτή τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία, στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες και τις οικογένειες που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Από τις 08-12-2016 έως τις 20-12-2016.

Προσφέρουμε:

Τρόφιμα
Χαρίζουμε τρόφιμα και μαζί την ευκαιρία για ανθρώπινες Χριστουγεννιάτικες στιγμές.


Σημεία συγκέντρωσης:
Γραφεία ΔΗΚΕΑ στην Δ/νση Κύπρου 32 πάνω από το ΚΑΠΗ
Γραφεία Συλλόγων Δήμου Αλμωπίας

Στις 20-12-2016 κορυφώνεται η Δράση μας στα πλαίσια της καμπάνιας XXSmile έτσι ώστε να γίνει καταμέτρηση υλικών, στη συνέχεια να δημιουργηθούν πακέτα αγάπης και τέλος να διανεμηθούν βάση των στοιχείων που έχουμε καταγράψει, από όλους τους φορείς που στηρίζουν την καμπάνια αυτή. Σκοπός μας να δώσουμε όλοι μαζί Χριστουγεννιάτικα χαμόγελα σε παιδιά και μεγάλους.
Με τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΗΛΙΑΣ


Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΗΛΙΑΣ

Μία όμορφη δράση υλοποίησε ο Δήμος Αλμωπίας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου).

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Εθελοντισμού κ. Γιώργου Χατζηγιαννίδη, ζητήθηκε από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δημιουργήσουν οι μαθητές τις δικές τους ζωγραφιές που να αποτυπώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την έννοια του εθελοντισμού.

Παρότι ο χρόνος ήταν σύντομος και τα περισσότερα σχολεία δεν πρόλαβαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του Δημοτικού Σχολείου Μηλιάς, όπου οι μαθητές σχεδίασαν τις δικές τους δημιουργίες και… ζωγράφισαν τον εθελοντισμό μέσα από τα δικά τους μάτια.

Τόσο ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, όσο και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Χατζηγιαννίδης εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στον Διευθυντή κ. Βασίλη Λαμπρίδη, στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μηλιάς, σημειώνοντας πως τις δύσκολες μέρες που διανύουμε ως χώρα, είναι μία καλή ευκαιρία να εντάξουμε στον τρόπο ζωής μας τον εθελοντισμό και να νιώσουμε μέσα απ’ αυτόν τη χαρά και την αξία της κοινωνικής προσφοράς. Επιπλέον, σημείωσαν ότι από την μικρή ηλικία ένας μαθητής δημιουργεί τόσο όμορφες εικόνες σε ένα λευκό χαρτί και μας περιγράφει με αυτόν τον τρόπο πως αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Και κάπως έτσι ο εθελοντισμός γίνεται τρόπος ζωής.

Την επόμενη βδομάδα ο κ. Μπίνος μαζί με τον κ. Χατζηγιαννίδη θα επισκεφθούν το Δημοτικό Σχολείο Μηλιάς και θα μοιραστούν με τους μικρούς μας φίλους τις σκέψεις τους για ένα καλύτερο κόσμο.






Στο Λουτράκι Αλμωπίας συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


 Στο Λουτράκι Αλμωπίας συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προεδρεύοντος της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά



Με τη συμμετοχή των μελών και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε, σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Λουτράκι του Δήμου Αλμωπίας, η καθιερωμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Πρόεδρος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά. Παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος, ενώ, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην περιοχή.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, όπου συζητήθηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης της Οικονομικής Επιτροπής, ακολούθησε ξενάγηση στα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μπίνου. Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κ. Αηδονά με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θάνου, της Περιφερειακής Συμβούλου και τακτικού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μαρίας Ζωγράφου – Τσαντάκη και Περιφερειακών Συμβούλων της Π.Κ.Μ. επισκέφθηκαν τους χώρους της λουτρόπολης και τις ιαματικές πηγές αποκομίζοντας την καλύτερη εντύπωση για τον μοναδικό συνδυασμό που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον των Λουτρών με τις ευεργετικές ιδιότητες του θερμαλισμού στους εκατοντάδες επισκέπτες που βρίσκονται καθημερινά στην περιοχή. Αργότερα, ο κ. Μπίνος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της κ. Αηδονά και μελών της Οικονομικής Επιτροπής δίνοντας την ευκαιρία να γευτούν την τοπική γαστρονομία, με επίκεντρο τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όπως η καρατζοβίτικη κόκκινη πιπεριά και τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής.

Από την πλευρά της, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Μπίνο για τη φιλοξενία εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα αλλά και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού Αλέξανδρο Θάνο θα διερευνηθούν δυνατότητες περαιτέρω προβολής και προώθησης των Λουτρών, όπως και αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη ο Δήμος Αλμωπίας.

Ο κ. Θάνος, τόνισε την προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη του ενιαίου τουριστικού προϊόντος, αναφέροντας ότι θα δοθεί έμφαση στις μορφές θεματικού τουρισμού, μέρος του οποίου είναι και ο θερμαλιστικός τουρισμός όπου μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις προβολής για τα Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου.

Επιπρόσθετα, η κ. Ζωγράφου – Τσαντάκη ανέφερε ότι ο τουριστικός και πολιτισμικός πλούτος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αποτελεί πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες και στόχος είναι να ενταθεί η προσπάθεια τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής το επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα. Εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα που φυλάσσονται στο Μουσείο, από την ιστορία της Αρχαίας Πέλλας και, ιδιαίτερα, από την εξέχουσα μορφή του Μέγα Αλέξανδρου, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αηδονά και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού κ. Θάνος συμφώνησαν για την ενίσχυση των προσπαθειών για ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού που «κρύβει» το Μουσείο της Πέλλας σε μια κρίσιμη περίοδο για την κοινωνία και τη χώρα, που ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελεί το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.


Εν κατακλείδι, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αηδονά δεσμεύτηκε για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τους Δημάρχους της Π.Ε. Πέλλας.





Δ.Τ. της Ε.Ο. του ΚΚΕ - ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ


Με τη βούλα της ΕΕ το χαράτσι στο νερό που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Επιβεβαιώνει η Ευρ. Επιτροπή ότι είναι σύμφωνη με την πολιτική και τη νομοθεσία της ΕΕ η μεθόδευση του νέου χαρατσιού - του λεγόμενου «περιβαλλοντικού τέλους»-  στο νερό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως είχε καταγγείλει σε σχετική ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.
Ειδικότερα, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Vella στην απάντησή του επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «οι πολιτικές τιμολόγησης του ύδατος θα παρέχουν κατάλληλα κίνητρα στους χρήστες για αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων και κατάλληλη συμβολή των διαφόρων χρήσεων ύδατος... στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος», βαφτίζοντας ουσιαστικά τα διάφορα χαράτσια που φορτώνονται σε βάρος του λαού ως «περιβαλλοντική ευαισθησία».
Παράλληλα, όπως ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε τονίσει στην ερώτησή του, από το νέο χαράτσι προκλητικά θα εξαιρούνται «οι υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή η χρήση του νερού από μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντάς τους μηδενικό κόστος, αλλά και «χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων» (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς).
Τα δε έσοδα από το νέο χαράτσι που θα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά θα πηγαίνουν κυρίως στο «Πράσινο Ταμείο» από το οποίο λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι για επενδύσεις στον κερδοφόρο γι΄αυτούς κλάδο της «πράσινης οικονομίας» που στηρίζει η ΕΕ.
Διπλά κερδισμένο δηλαδή το κεφάλαιο από την αξιοποίηση των λεγόμενων «περιβαλλοντικών προτύπων»...και φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού.
Αποδεικνύεται περίτρανα ποια είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ : να υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τσακίζοντας τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων ακόμη και για το νερό και τη χρήση του που στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής :
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Konstantinos Papadakis
Θέμα:          Νέο χαράτσι στο νερό
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μεθοδεύει την επιβολή χαρατσιού στο νερό, του λεγόμενου «περιβαλλοντικού τέλους», για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας» των υδάτων και της «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος».
Από το νέο χαράτσι εξαιρούνται οι «υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή η χρήση του νερού από μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντάς τους μηδενικό κόστος, αλλά και «χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων» (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς).
Το 97,5% του χαρατσιού, που θα εισπράττουν οι εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης, θα πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο», γνωστό για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον.
Η απόφαση αυτή είναι δε ευθυγραμμισμένη με την οδηγία 2000/60/ΕΚ που εμπορευματοποιεί το νερό και εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι, με απόφαση της κυβέρνησης που βασίζεται σε ευρωενωσιακή οδηγία, προωθείται η επιβολή χαρατσιού στο νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και η παράλληλη απαλλαγή των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ το νερό και η χρήση του αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα;

Απάντηση του κ. Vella εξ ονόματος της Επιτροπής
Το άρθρο 9 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ) απαιτεί από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν, μέχρι το 2010, ότι οι πολιτικές τιμολόγησης του ύδατος θα παρέχουν, αφενός, κατάλληλα κίνητρα στους χρήστες για αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων και, αφετέρου, κατάλληλη συμβολή των διαφόρων χρήσεων ύδατος –διακρινόμενων, τουλάχιστον, σε βιομηχανία, νοικοκυριά και γεωργία– στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τις απαραίτητες πολιτικές προκειμένου να εφαρμόσουν την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα σε εθνικό επίπεδο κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις τοπικές συνθήκες και, ταυτόχρονα, να μην αντίκειται στις διατάξεις της οδηγίας.
Πράγματι, η ΟΠΥ ορίζει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεκτιμούν τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της ανάκτησης του κόστους, καθώς και τις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες της οικείας περιοχής ή των οικείων περιοχών. Στα οικεία σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, τα κράτη μέλη αναφέρουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρο 9. Η Ελλάδα όφειλε να υποβάλει στην Επιτροπή τα επικαιροποιημένα σχέδια έως τις 22 Μαρτίου 2016. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα τα σχέδια αυτά. Μόλις τα λάβει, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αξιολογήσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της ΟΠΥ».

6/12/2016                                        Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ  

Νέα διανομή τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής από την Π.Ε. Πέλλας


Νέα διανομή τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής από την Π.Ε. Πέλλας στο πλαίσιο του Ε.Π. Ε.Β.Υ.Σ. του Τ.Ε.Β.Α.


Νέα διανομή στα πλαίσια του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους πραγματοποιεί η Κοινωνική Σύμπραξη Πέλλας με Επικεφαλή Εταίρο την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παραλάβουν οπωροκηπευτικά (μήλα, πορτοκάλια, λάχανα, ακτινίδια), ζάχαρη και φέτα, χυμούς καθώς και υγρό γενικού καθαρισμού.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

·         Για τον Δήμο Έδεσσας οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη από το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ολυμπιάδος 13, πίσω από το Διοικητήριο, την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 09:00 – 15:00.

·         Για τον Δήμο Πέλλας, οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη από τον ισόγειο χώρο που βρίσκεται επί της οδού Πηνελόπης Δέλτα 17-19 (παλιό Επαγγελματικό Λύκειο Γιαννιτσών – παλιά αγορά), περιοχή 9ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, Τετάρτη 7, Πέμπτη  8 και Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, ώρες 09:00 – 14:00.

·         Για τον Δήμο Αλμωπίας,  οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη από τις εγκαταστάσεις της ΑΦΟΣ Αλμωπίας, την Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 09:00 – 14:00.

·         Για τον Δήμο Σκύδρας οι ωφελούμενοι θα παραλάβουν τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη από τις αποθήκες της εταιρείας Πρ. Παυλίδη (ΝΕΑ ΜΕΛΙΣΣΑ) στο 2ο χλμ Σκύδρας – Γιαννιτσών, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 09:00 – 15:00.


Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα ενημερωθούν εξατομικευμένα με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο.

ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΝ ΑΝ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ κ. ΑΘΗΝΑ ΑΗΔΟΝΑ


Αριδαία, 6/12/2016

ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΝ ΑΝ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ κ. ΑΘΗΝΑ ΑΗΔΟΝΑ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΘΑΝΟΥ. ΤΟΥΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λουτρακίου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Τρίτης 6/12/2016, μετά από πρόταση της Αναπληρώτριας Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Προέδρου της Επιτροπής κ. Αθηνάς Αηδονά.
Αμέσως μετά τη Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ξενάγηση του κλιμακίου της Περιφέρειας στα Λουτρά Πόζαρ, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα τουρισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα πλαιονεκτήματα της περιοχής μας, η οποία κατά το παρελθόν δεν έτυχε της προβολής που της άξιζε.
Κατά την διάρκεια της ξενάγησης όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την απίστευτη ομορφιά που αντίκρισαν. Εντυπωσιάστηκαν από τις prive πισίνες, μαγεύτηκαν από τους εξωτερικούς καταρράκτες και την πισίνα με το ζεστό ιαματικό νερό και θαύμασαν το φυσικό κάλος της τοποθεσίας.
Ο κ. Μπίνος συζητώντας με τον Αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα τουρισμού κ. Αλέξανδρο Θάνο, σημείωσε ότι η Λουτρόπολη του Δήμου Αλμωπίας προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον Δήμο Αλμωπίας όσον αφορά στο τουριστικό πακέτο της Περιφέρειας.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθηνά Αηδονά που πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Δήμο μας και να δώσει έτσι τη δυνατότητα στους Περιφερειακούς Συμβούλους που συμμετέχουν σε αυτή να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας. Επίσης, ευχαριστώ τον Αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για θέματα τουρισμού κ. Αλέξανδρο Θάνο γι’ αυτή του την επίσκεψη και για το πραγματικό ενδιαφέρον που εξέφρασε για την ανάδειξη της περιοχής μας. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά, γιατί όλοι οι παρευρισκόμενοι έμειναν ενθουσιασμένοι από αυτά που αντίκρισαν και συμφώνησαν πως θα πρέπει να δοθούν και μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάδειξης αυτού του τόπου. Σχεδιάζουμε μαζί με την κ. Αηδονά και τον κ. Θάνο την προβολή του Δήμου Αλμωπίας στα πλαίσια του προγράμματος της Περιφέρειας και εύχομαι σύντομα τα αποτελέσματα να είναι θετικά».





Γιάννης Σηφάκης : Χρηματοδοτούνται σημαντικά έργα στην Πέλλα μέσω του INTERREG


Γιάννης Σηφάκης :  Προωθούνται για χρηματοδότηση σημαντικά έργα στην Πέλλα μέσω του INTERREG 
Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με την Ειδική Γραμματέα ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα 
Προωθούνται τα έργα :
Αλμωπία:  της μελέτης αρδευτικής λιμνοδεξαμενής Προδρόμου, προμήθεια και τοποθέτηση μετρητών στις αρδευτικές γεωτρήσεις, προμήθεια και τοποθέτηση κάδων δοχείων φυτοφαρμάκων σε τοπικά διαμερίσματα, ημερίδες για τους αγρότες 
Συνολικός προϋπολογισμός  530.000,00 € 
Εδεσσα: Κατασκευή κεντρικού αγωγού δικτύου ύδρευσης Αγίου Αθανασίου, προϋπολογισμού 800.000,00 €
Πέλλα:  Προμήθεια και τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών στα αγροκτήματα Τοπικών Διαμερισμάτων για καταγραφές υγρασίας, θερμοκρασίας, πίεσης, μεταφορά δεδομένων και άλλες δράσεις , προϋπολογισμού 800.000,00 € περίπου
Σκύδρα:  Εξετάζεται η ένταξη δράσεων που συνδέονται με την τουριστική αξιοποίηση μνημείων του Α’ παγκοσμίου πολέμου και Βυζαντινών εκκλησιών, προϋπολογισμού 350.000,00 € περίπου
Με την Ειδική Γραμματέα ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα συναντήθηκε ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης για την προώθηση των έργων που έχουν υποβληθεί από τους Δήμους της Πέλλας στο πρόγραμμα INTERREG. 
Ο βουλευτής ζήτησε να προωθηθούν τα έργα που έχουν σαφές και συγκεκριμένο αποτύπωμα στην τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ αναλύοντας την πολιτική της κυβέρνησης να έχουν προτεραιότητα τα έργα που  συμβάλλουν σαφώς στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και στην ανάγκη οι πόροι να «πιάσουν» τόπο στην τοπική ανάπτυξη συγκεκριμενοποίησε τις προτεραιότητες σε αυτή την φάση του ΙΝΤΕRREG όσον αφορά την Πέλλα. Άμεσα αναμένεται η τελική εξέταση και έγκριση των έργων. 
Μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2016 θα προκηρυχθεί η Β’ φάση του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – FYROM  

Το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι των Προμάχων


Ένα πανέμορφο καραβάκι ήρθε και "προσάραξε" στην πλατεία συντριβανίου των Προμάχων, δίπλα από το φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, δίνοντας έναν γιορτινό τόνο στο ιστορικό χωριό.
Πρόκειται για μια ακριβή απομίμηση καραβιού, την οποία επιμελήθηκε και κατασκεύασε ο Σωτήρης Νάνος, ενεργός κάτοικος του χωριού, ο οποίος ξοδεύοντας χρήμα, χρόνο και βάζοντας πολύ μεράκι, ασχολιόταν επί ημέρες στο εργαστήριο του σπιτιού του μαζί με την οικογένειά του, πραγματοποίησε την όμορφη ιδέα του.
Σε συνεργασία με τους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους του χωριού και με την βοήθεια αρκετών φίλων του, έστησαν την εξαιρετική δημιουργία του και ήδη το καραβάκι, κοσμεί την πλατεία-στολίδι του χωριού, προσδίδοντας ευχάριστες γιορτινές νότες κάνοντας μικρούς και μεγάλους να χαμογελούν και να φωτογραφίζονται .
Αξιόλογες ενέργειες εθελοντισμού και προσφοράς, που αποδεικνύουν την αγάπη των κατοίκων για τον πολύπαθο τόπο μας.
Συγχαρητήρια.





























ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...