Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά


       Αγωνιστική ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στα μέτρα του 4ου μνημονίου, που φέρνει για ψήφιση αύριο στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με οργανωτή το ΠΑΜΕ στην Πέλλα, σε Έδεσσα και Γιαννιτσά.
       Με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρράκτες» της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα : «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική - των μονοπωλίων είναι εντολή», «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά»,«Του λαού δυνάστες κλέφτες και ληστές, τρόικα, κυβέρνηση και καπιταλιστές», κ.α.

       ►  Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό του εκπροσώπου των αγροτών Σουμελίδη Γιάννη, που δήλωσε το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στις κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα, μιας και στο στόχαστρο τους έχουν και την μικρομεσαία αγροτιά με τη δραστική μείωση του κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου κατά 3.000 ευρω περίπου, που κατακτήθηκε με τους σκληρούς αγώνες της αγροτιάς στα μπλόκα και θα επιβαρύνει με επιπλέον 650 € τον χρόνο κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο, με τη φοροληστεια αφού διατηρούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, με τις νέες μειώσεις στις πενιχρές συντάξεις, με το προχώρημα των πλειστηριασμών σπιτιών και χωραφιών για τα χρέη, με την ενεργοποίηση αυτόματου κόφτη για τις κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και πάει λέγοντας.
      Παλεύει η μικρομεσαία αγροτιά για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας,που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
      Και ο αγώνας αυτός δυναμώνει και αποκτά προοπτική με την κοινή μας δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα. Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή της πολιτικής, που μας ξεκληρίζει.

       Κεντρικός ομιλητής από μέρους του ΠΑΜΕ  ο Αλέκος Ουγγρίνος, εκλεγμένος από τον χώρο των εργαζομένων της Περιφέρειας, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο σε διαρκή αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των - όποιων έχουν απομείνει - κατακτή-σεων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων.
       Τα νέα μέτρα-οδοστρωτήρας έρχονται να ισοπεδώσουν κατακτήσεις που έχουν απομεί-νει όπως η κυριακάτικη αργία, επιδιώκουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τους μισθούς-ψίχουλα, το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας, τη φοροληστεία κ.α.
        Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιχειρηματολογία με την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να ντύσει αυτή τη νέα ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση. Μας λέει ότι αυτό το πακέτο μέτρων έρχε-ται ως αναγκαίο κακό προκειμένου να οδηγηθεί η οικονομία και πάλι σε ανάπτυξη. Μας λέει ότι αυτό έρχεται μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις που η ίδια έκανε προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η ειρωνεία είναι ότι στην προσπάθεια της για άλλη μια φορά να καλλιεργήσει αυταπάτες και στάση αναμονής, δεσμεύεται ότι θα πάρει και μέτρα αντισταθμιστικά που θα έρθουν ως αντίκρισμα στις θυσίες που μας καλεί να κάνουμε.
      Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Σε ποια ανάπτυξη αναφέρονται; Το δικό τους μοντέλο ανάπτυξης στόχο έχει να θωρακίσει ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, να εξασφαλιστούν ακόμα περισσότερα κέρδη για αυτούς. Καμία σχέση δεν έχει με τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ανάγκες.

      Πόσες φορές να φέρουμε παραδείγματα, όπως αυτό του κλάδου του τουρισμού; Ένας κλάδος με συνεχή ρεκόρ, με τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και άλλων μεγαλοεπιχειρημα-τιών συνεχώς να γιγαντώνονται. Τι εισπράττουν οι εργαζόμενοι του κλάδου; Με βάση τα μέτρα που ψήφισαν, τα μέτρα που επιδιώκουν να ψηφίσουν, αέρας στα πανιά της εργοδο-σίας, έχει γίνει θεσμός η απληρωσιά, η ανασφάλιστη εργασία, οι νεκροί εργάτες. Τι εισπράττει ο υπόλοιπός λαός; Την αδυναμία να κάνει διακοπές εξαιτίας της ίδιας βάρβαρης πολιτικής ενώ παρακολουθεί βουνά, θάλασσες, παραλίες, μια σειρά υποδομές που φτιάχτηκαν με τον δικό του ιδρώτα να ξεπουλιούνται προς ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου.
     Σε ποιες σκληρές διαπραγματεύσεις και κόντρες αναφέρονται; Αφού όλα τα μέρη των υποτιθέμενων εταίρων στο ίδιο μοντέλο συμφωνούν. Συμφωνούν επίσης ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός τη δικιά τους ανάπτυξη. Κοινός τους στόχος είναι να ενισχυθούν τα επιχειρηματικά κέρδη. Οι διαπραγματεύσεις τους, οι κοκορομαχίες με τα άλλα αστικά κόμματα από τη μία επιδιώκουν απλά να αποπροσανατολίσουν το λαό. Από την άλλη φανερώνουν ότι υπάρχουν και επί μέρους συμφέροντα από μερίδες του κεφαλαίου που ο καθένας από αυτούς εκπροσωπεί.
    Και σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα αρκεί κανείς να διαβάσει ορισμένα από αυτά. Περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα και πάλι της ανάπτυξης ενώ από την άλλη απαιτούν οι φτωχοί να πληρώνουν για να μοιράζονται κάποια ψίχουλα οι ακόμα φτωχότεροι.

   

       ►  Τη συγκέντρωση των Γιαννιτσών άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της από την Ομάδα Γυναικών  Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας ( ΟΓΕ ) η Ελένη Τζάκρη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρόν των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, που βιώνουν την ανασφάλεια της ανεργίας, της απλήρωτης ή ανασφάλιστης δουλειάς, της απόλυσης, του πετσοκομένου μισθού και της σύνταξης. Που ζουν με τον καθημερινό εφιάλτη από τα μπιλιετάκια της ΔΕΗ, της εφορίας, του ΟΑΕΕ. Που βιώνουν το καθημερινό άγχος να συνδυά-σουν εργασία και μητρότητα. Που ξυπνάνε καθημερινά με την αγωνία για το μέλλον το δικό τους και της οικογένειάς τους. Τα νέα μέτρα θα φορτώσουν στις πλάτες όλων αυτών δυσβάσταχτα βάρη, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα αποκτήσουν νέα προνόμια.
 
     Από τους αγρότες χαιρέτισε τη συγκέντρωση ο Δημήτρης Κουρτελής, τονίζοντας ότι με όλα τα μνημόνιά τους προχωράνε απαρέγγλιτα την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και επιταχύνουν τη συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
   Σ'αυτή την πορεία ξεκληρίσματος, φτώχειας, πείνας και εξαθλίωσης που έχουν προδιαγράψει για μας η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που είναι οι αντίπαλοί μας, θα βρεθούμε “κόντρα” με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε κολίγοι του 21ου αιώνα.
          Θα παλεύουμε καθημερινά μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους των λαϊκών οικογενειών, σηκώνοντας αγωνιστικό τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης. Χωρίς κανένα συμβιβασμό με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή, χωρίς καμιά αναμονή, χωρίς καμιά ανοχή,
     Όλοι μαζί να σταματήσουμε τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή. Αντεπίθεση για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει. Οργανώνουμε την πάλη μας με νέους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

       Kεντρική ομιλήτρια από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ  η Χατζηβασιλειάδου Αριστέα, που στην ομιλία της ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα :
    “Εμείς λοιπόν έχουμε αντικειμενικά άλλα συμφέροντα και φυσικά άλλους στόχους. Δεν μας συμφέρει και δεν αποζητούμε κοινωνική συναίνεση. Δεν μας εξυπηρετεί και δεν μας τρομάζει το να υπάρξει πολιτική αστάθεια.
     Η δικιά μας ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει δείκτες που εκφράζουν το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν μετριέται με ομόλογα και μετοχές. Η δικιά μας ανάπτυξη κρίνεται από την εξασφάλιση της πλήρους και σταθερής εργασίας με ολοκληρωμένα δικαιώματα για όλους. Η δικιά μας ανάπτυξη περιλαμβάνει το δικαίωμα στην παιδεία στην υγεία, την πρόνοια και τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη για εμάς είναι η δυνατότητα όλος ο λαός να καρπώνεται τον πλούτο που ο ίδιος παράγει χωρίς διαχωρισμούς με βάση το φύλλο, τη θρησκεία ή την καταγωγή.
     Η δικιά μας ανάπτυξη λοιπόν περιλαμβάνει κάτι που δεν είναι εύκολο, ούτε απλό. Είναι όμως το πλέον απαραίτητο και απολύτως κατορθωτό. Το γκρέμισμα από τα θεμέλια του του ίδιου τους του συστήματος. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για να εξασφαλι-στεί η δικιά μας ανάπτυξη να καλυφτούν οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

      Η εργατική τάξη σε αυτό το στόχο, που αποτελεί πλέον μονόδρομο δεν είναι μόνη της.       Μπορεί και πρέπει να έχει στο πλευρό της όλους αυτούς που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να βρίσκονται εκεί. Οι μικροί εμποροβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι οι βιοπαλαιστές αγρότες που παλεύουν  τα μονοπώλια, που παλεύουν αυτή τη πολιτική, την πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση είναι οι δικοί μας εταίροι.
      Με αυτό το περιεχόμενο οργανωνόμαστε εμείς έτσι ζυμώνουμε την κοινωνική συμμαχία. Και από αυτό το βήμα κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε εδώ σήμερα απλά για να αμυνθούμε, για να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους . Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε.


      Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι η εργατική τάξη, συνολικά ο λαός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο και δεν τον έχει πει ακόμα”!


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...