Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Το φημισμένο πράσο

ς

Το φημισμένο πράσο


Η καλλιέργεια του πράσου απαντάται σε περίπου 700 στρέμματα σε όλη την Αλμωπία. Ωστόσο, στο Δ.Δ Δωροθέας αποτελεί την κύρια κηπευτική καλλιέργεια, αποκτώντας ξεχωριστή φήμη (Πράσο Δωροθέας).



Η Ομάδα Παραγωγών πράσου Δωροθέας δημιουργήθηκε το 2006 και εφαρμόζει ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια (400 στρέμματα), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου Eurepgap. 



Λίγα λόγια για το πράσο


Το πράσο είναι ένα από τα σημαντικότερα χειμερινά λαχανικά και ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα η καλλιέργια είναι διαδεδομένη στη Μακεδονία , στην Θράκη και στην Αττική.


Το πράσο καταναλώνεται νωπό η μαγειρεμένο και προτιμείται για το χαρακτηριστικό του άρωμα.


Στις κατά τόπους περιοχές της Ελλάδας καλλίεργούνται ντόπιες ποικιλίες , στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένη η ποικιλία από την περιοχή της Μακεδονίας με χοντρό , λευκό και μεγάλου μήκους κορμό.


Το πράσο αντέχει το χειμώνα σε χαμηλές θερμοκρασίες περίπου 15-20 βαθμους Κελσίου.


Εποχή καλλιέργιας


Η εποχή σποράς γίνεται το Μάρτιο και μετά από 3-4 μήνες η μεταφύτευση των φυταριών στις τελικές θέσεις , τα φυτά παραμένουν στο χωράφι για άλλους 4-5 μήνες.


Το πράσο αμέσως μετά τη μεταφύτευση έχει ανάγκη από αρκετό πότισμα καθώς τα φυτά είναι πλήρως αναπτυγμένα και οι κλιματολογικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από έντονη ηλιοφάνεια και υψηλή θερμοκρασία (καλοκαιρινή περίοδο)


Λίπανση του πράσου


Κατά τη διάρκεια της βασικής λίπανσης προστίθεται μικρό μέρος του αζώτου ενώ το υπόλοιπο εφαρμόζεται κατά την επιφανειακή λίπανση.
Συνήθως το λίπασμα προστίθεται σε 3 δόσεις , μια κάθε μήνα για τους πρώτους 3 μήνες αμέσως μετά τη μεταφύτευση.


Και φυσικά τα τελευταία στάδια είναι το βγάλσιμό του πράσου από τους παραγωγούς , το καθάρισμα , το στάδιο του δεσίματος , το πλύσιμο της ρίζας για τον καθαρισμό των χωμάτων και το πούλημα του προιόντος.


ΠΗΓΗ...ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΩΡΟΘΕΑΣ

1 σχόλια :

μπορειται να μου πειτε κατι περισσοτερο για την λιπανση;

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...