Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ  ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ  ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ

     Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, τελέστηκε με κάθε επισημότητα, το μνημόσυνο των έξι κατοίκων Μεσημερίου και του ενός κατοίκου Φλαμουριάς που δολοφονήθηκαν άνανδρα, στις 2 Φεβρουαρίου 1905, λίγο έξω από το χωριό, από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες.  
     Το μνημόσυνο διοργανώνεται κάθε χρόνο, με προτροπή των συγγενών των θυμάτων, από τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης-Αλμωπίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσημερίου. 
     Παρέστησαν οι βουλευτές του νομού Θ. Τζάκρη και Γ.Καρασμάνης, οι πρώην Βουλευτές   Δ. Σταμενίτης και  Δ.Τζαμτζής, ο Περιφερειακός σύμβουλος Π. Ζέρζης ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ο Δήμαρχος Εδέσσης Δ.Γιάννου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας Φ. Γκιούρος, ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Μεσημερίου  Α.Βλαδίκας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Στρατηγός Διοικητής της ΙΙας  Μεραρχίας Πεζικού, ο Αστυνομικός  Διευθυντής Πέλλας, ο εκπρόσωπος του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Πέλλας, Δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μεσημερίου, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου που γέμισε την Εκκλησία και τον προαύλιο χώρο της.
    Το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Κάμτσης,  Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και μέλος του συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Γιαννιτσών ως απόγονος του Θρυλικού Μακεδονομάχου οπλαρχηγού Γκόνου Γιώτα, ο οποίος, εκτός της εξιστόρησης των γεγονότων της περιόδου εκείνης, τόνισε την σημασία της θυσίας και της συμβολής των γηγενών Μακεδόνων κατά τον Μακεδονικό αγώνα αναφέροντας πολλά επώνυμα Μεσημεριοτών που πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα.
      Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, από τους επισήμους και τους συλλόγους, στην προτομή του ενός εκ των φονευθέντων Ιερέα Ε. Παπαστογιάννη που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας. Ποίημα για τους θυσιασθέντες απήγγειλε ο Κ. Χασαπίδης.
     Μετά το μνημόσυνο προσφέρθηκαν, από συγγενείς των θυμάτων και συγχωριανούς, κόλλυβα έξω από την εκκλησία και τα πατροπαράδοτα κεράσματα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δισέγγονος του Γιαννάκη, ενός εκ των θυμάτων, συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, κέρασε στο καφενείο του τσίπουρο και μεζέδες σε όλους τους συγχωριανούς και επισκέπτες.
     
                                Ο Πρόεδρος                                         Η Γραμματέας
                        Γιουματζίδης Δημήτριος                               Στόϊκου Μαρία





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...