Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Η χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Προμάχων


Την Κυριακή 7 Μαίου 08:30π.μ. στον Ιερό Ναό  Αγίου Δημητρίου Προμάχων η 50μελής χορωδία ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ θα ψάλλει στη Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια στην Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνος, η χορωδία θα ερμηνεύσει διάφορα τραγούδια.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων (σωματείο αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) λειτουργεί ως εκκλησιαστική χορωδία της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας ενώ η ιστορία της αρχίζει από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής (1941 -1942) όπου στο τότε συσσίτιο που λειτουργούσε στο υπόγειο του κτηρίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Πλ. Αγίας Σοφίας) άρχισαν τα πρώτα χορωδιακά μαθήματα για παιδιά απο τον αείμνηστο Εμμανουήλ Μάνο.
 Το 1967 κατόπιν παροτρύνσεων του τότε Μητροπολίτου Κύρου, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου συστάθηκε ως σωματείο και αποτελείται από επιστήμονες και επαγγελματίες, που είχαν διατελέσει μέλη μαθητικών και φοιτητικών εκκλησιαστικών χορωδιών.
 Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους, που ανήκουν στην παραδοσιακή βυζαντινή μουσική, και πολυφωνικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων συνθετών βασισμένα στην ορθόδοξη παράδοση. Ιδιαίτερη φροντίδα καταβάλλεται για τη διατήρηση του ορθόδοξου εκκλησιαστικού ύφους. Επί πλέον το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει και έντεχνα ελληνικά τραγούδια.
 Η χορωδία ψάλλει μόνιμα κατά τη δεύτερη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης. Μετέχει επίσης σε Θείες Λειτουργίες και συναυλίες, που γίνονται σε άλλους Ναούς της Θεσσαλονίκης ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους κλπ) ενώ σημαντική είναι και η κοινωνική δράση της μέσω των παρουσιάσεων σε ιδρύματα (γηροκομεία κλπ).
 Στο εξωτερικό ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πήρε μέρος, σε συναυλίες και ορθόδοξες Θείες Λειτουργίες, στη Σόφια (1983,1993), στο Ντόρτμουντ (1991), στις Βρυξέλλες (1992), στην Κολωνία (1992), στο Ντύσελντορφ (1992), στην Κωνσταντινούπολη (1992), στη Ρώμη (1993), στο Βουκουρέστι (1993), στο Λονδίνο (1996), στην Ιερουσαλήμ (1999), στη Στουτγάρδη (2000), στο Ράιχεναου της Γερμανίας (2000), στην Κωνστάντια της Γερμανίας (2000) στη Λουκέρνη της Ελβετίας (2000) στο Βερολίνο (2006),στη Βιέννη (2015), στη Βελεράδη Τσεχίας (2015) κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης της Τσεχίας και στο Βιδίνιο (2015).
 Επίσης, πήρε μέρος και τραγούδησε, ύστερα από σχετική πρόσκληση, σε αντικατοχική εκδήλωση, που έγινε στη Λευκωσία (1999).Το 2014 συμμετείχε σε εκδήλωση με τον Πέτρο Γαϊτάνο στο παλατάκι της Καλαμαριάς.
 Έχει κυκλοφορήσει δίσκους, κασέτες, CD με ελληνική ορθόδοξη λειτουργική υμνωδία. Επίσης βραβεύτηκε για τη δράση και την προσφορά της από πολλούς φορείς όπως από το Δήμο Καβάλας, τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και το Δήμο Κολωνίας και έχει τιμήσει σε ειδική εκδήλωση τον καταξιωμένο άρχοντα πρωτοψάλτη Αθανάσιο Καραμάνη, συγγραφέα και δάσκαλο της Βυζαντινής μουσικής.

https://www.facebook.com/100011423717026/videos/442542426136544/




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...