Αύξηση στις λαθρανασκαφές κατά 25% τα δύο τελευταία χρόνια
Σε σημερινό δημοσίευμά του το περιοδικό «Επίκαιρα», αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας και του υπουργείου Πολιτισμού, το 2010, το 2011 και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 20% με 25% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη όσον αφορά στις λαθρανασκαφές.
Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις για την αναζήτηση θησαυρών έχουν σταθεροποιηθεί στις πέντε με δέκα το χρόνο. Ο αριθμός εκείνων, όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», που αναζητούν χρυσές λίρες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα δίχως να ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στο «κόλπο» και πρώην αρχαιολόγοι!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πίσω από την αύξηση των λαθρανασκαφών και κλοπών αρχαιοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται ακόμη και πρώην συμβασιούχοι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού.
Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει το δημοσίευμα, ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά λαθρανασκαφών ακόμα και σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους από ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν το έργο των αρχαιολογικών υπηρεσιών, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για λείψανα και τάφους.
Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, Γιώργος Τσούκαλης, υποστηρίζει, μιλώντας στα «Επίκαιρα» ότι: «Η κρίση έχει βγάλει πολλούς από τα λαγούμια τους, που προσπαθούν να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, σε χαμηλότερες τιμές όμως εξαιτίας της κρίσης»…
Πρόβλημα και οι ερασιτέχνες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, δεν είναι οι «επαγγελματίες» αρχαιοκάπηλοι αλλά οι ερασιτέχνες ντόπιοι, οι οποίοι, στην αγωνία τους για επιβίωση, σκάβουν όπου βρουν, αφήνοντας πίσω τους τρύπες και κατεστραμμένα αντικείμενα.
Ένας «επαγγελματίας», για παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν θα αναζητούσε την τύχη του σε βυζαντινό κάστρο, όπως συνέβη πρόσφατα στην Αιτωλοακαρνανία, και δεν θα πίστευε ότι κάτω από οποιουδήποτε λιθοσωρούς θα ανακάλυπτε μυκηναϊκούς τάφους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ερασιτεχνισμός αρκετών είναι τέτοιος ώστε να αφήνουν στους τόπους του εγκλήματος πλαστικές σακούλες με τα εργαλεία τους και την απόδειξη αγοράς τους, αλλά και άδεια μπουκάλια μπίρας, τα οποία όμως είναι «γεμάτα» με το DNA τους…
«Οι ντόπιοι ξέρουν αλλά δεν μιλούν, γιατί ελπίζουν να επωφεληθούν κάποια στιγμή και οι ίδιοι από το πλιάτσικο», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.
Οι λαθρανασκαφείς χρησιμοποιούν και ανιχνευτές μετάλλων, τους οποίους συνήθως προμηθεύονται παρανόμως και μπορεί να στοιχίζουν και 2.200 ευρώ έκαστος.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.