Ο πατσάς είναι γνωστός ως «φαγητό του ξενύχτη» και πράγματι μετά από ένα κοπιαστικό ξενύχτι, ο πατσάς είναι ένα πολύ τονωτικό φαγητό. Είναι σούπα και η καταγωγή της, προφανώς Αρμένικη από τους πρόσφυγες της Αρμενίας. Γίνεται από κοιλιά ή ποδαράκια αρνιού ή μοσχαριού ή μοσχαροκεφαλή. Τρώγεται ψιλοκομμένος (ψιλός) ή χοντροκομμένος (χοντρός). Ο χοντροκομμένος έχει την ονομασία «Ντουσλεμές». Σερβίρεται με λαδάκι, σκορδοστούπι, ξύδι και μπούκοβο και με σάλτσα.
Υλικά :
1 κιλό κοιλιά ή ποδαράκια αρνιού
2 λίτρα νερό
3 κ.σ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι
λάδι, ξύδι
σκόρδο, μπούκοβο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα κρέατα. Ειδικά το στομάχι θέλει πάρα πολύ καλό πλύσιμο και με ξύδι μέχρι να ασπρίσει. Τα βάζουμε στο νερό να βράσουν καλά μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να σκορπίσει το λίπος τους στο νερό. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι
Βγάζουμε τα κρέατα και τα ψιλοκόβουμε ή τα χοντροκόβουμε. Τα προσθέτουμε πάλι στην κατσαρόλα και γεμίζουμε πιάτα της σούπας. Στουμπίζουμε μπόλικο σκόρδο και βάζουμε σε κάθε μερίδα. Ρίχνουμε όσο λάδι και ξύδι θέλουμε και φυσικά μπούκοβο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.