Η επιχείρηση «Κοκκώνης» είναι από αυτές που αντιστέκονται στην κρίση, έχει «οικογενειακό κλίμα» και απασχολεί κάποιους υπαλλήλους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, φτιάχνοντας κάθε είδους σημαία: γαλανόλευκες, εκκλησιαστικές, τραπεζών, σημαίες του Ολυμπιακού.
Ο Ηλίας Κοκκώνης ξεκίνησε την επιχείρηση του στη Σμύρνη πριν από εκατό και βάλε χρόνια, κατασκευάζοντας έναν-φαινομενικά-άκυρο συνδυασμό: σημαίες και ομπρέλες. Συναντήσαμε την εγγονή του στο μπλε-άσπρο εργοστάσιο της οικογένειας και μέσα στη μυρωδιά των μπογιών, δίπλα στις κρεμασμένες σημαίες που στέγνωναν περιμένοντας να ψηθούν (ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους) μας μίλησε για την ασυνήθιστη δουλειά που βρέθηκε να κάνει κληρονομώντας την εταιρία, την πιο δύσκολη σημαία, την ξενοφοβία και το εθνικιστικό παροξυσμό που έχει πιάσει τελευταία κάποιους Έλληνες.
Την επιχείρηση την ξεκίνησε ο παππούς μου στη Σμύρνη το 1897. Ξεκίνησε κατασκευάζοντας ομπρέλες, αλλά σιγά-σιγά, επειδή είχε ήδη της ραπτομηχανές που χρειαζόταν, άρχισε να φτιάχνει και σημαίες. Έφτιαξε πολλές ελληνικές σημαίες όταν πήγε ο ελληνικός στρατός στη Σμύρνη, το ’19. Με την καταστροφή αναγκάστηκε να έρθει στην Αθήνα με όλη την οικογένεια και ξαναέστησε την επιχείρηση εδώ, δίνοντας πιο πολύ βάση στις σημαίες.
Υπάρχουν μερικοί ακόμα, αλλά η επιχείρηση μας είναι η πιο μεγάλη στην Ελλάδα. Και η πιο παλιά.
Σημαίες -όχι μόνο ελληνικές, όλων των χωρών- διαφημιστικές με λογότυπα, σημαίες συλλόγων, εταιριών, λάβαρα, πανό. Προμηθεύουμε ακόμη έπαθλα και κύπελλα.
Η σημαία είναι απαραίτητη. Την χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, τα πλοία, οι εκκλησίες, οι ομάδες. Τελευταία βέβαια η δουλειά έχει πέσει λόγω των εισαγόμενων, κυρίως από Κίνα, που είναι πιο φτηνές.
Υπάρχουν τρείς τρόποι. Ο ένας είναι με ψηφιακή εκτύπωση σε ύφασμα, ο άλλος είναι με μεταξοτυπία σε ύφασμα και ο τρίτος είναι να γαζώσεις τα κομμάτια του υφάσματος και να τα ενώσεις.
Είναι κάποιες σημαίες αφρικανικών χωρών που έχουν πάνω πολλά πράγματα. Αετούς, πουλιά, χρώματα, αστέρια.
Ναι, αλλά όχι όσο παλιά. Γιατί και το κράτος που σημαιοστολιζόταν, τώρα το έχει κόψει.
Στις εθνικές γιορτές και τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνονται αγώνες, συνέδρια, πανηγύρια.
Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα χρησιμοποιήσει ο καθένας την σημαία που θα αγοράσει. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία δυστυχώς έχει και αυτά τα επακόλουθα, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις ακραίες συμπεριφορές.
Χαλάνδρι: Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 264, 210 6891187
Αχαρνές: Ιωνίας 94, Αχαρνές, 210-2835232
Φωτογραφίες: Eftyhia Vlachou.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.