Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Εδεσσαϊκό Καρναβάλι 2017. Το έθιμο με το κρεμαστό αυγό, το έθιμο της Λάμκας και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.


Εδεσσαϊκό Καρναβάλι 2017.
Το έθιμο με το κρεμαστό αυγό, το έθιμο της Λάμκας και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου και αμέσως μετά ένα καταιγισμό πυροτεχνημάτων που σήμαναν το τέλος της αποκριάτικης βραδιάς του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού.
 Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί το έθιμο της Λάμκας, της συγχώρεσης δηλαδή (προστσουβάινε στην ντοπιολαλιά) σύμφωνα με την ορθόδοξη μακεδονική παράδοση με ένα αυγό που κρέμεται από μια κλωστή όπως και οι σχέσεις των ανθρώπων που είναι πολύτιμες ειδικά σήμερα. Ο γεροντότερος με την βοήθεια μιας γκλίτσας ή ενός ξύλου κουνά το κρεμαστό αυγό (βραστό & σφιχτό) ρυθμικά ως εκκρεμές και οι μικρότεροι προσπαθούν να πιάσουν το αυγό με το στόμα χωρίς την βοήθεια των χεριών τους. Φυσικά το όλο γεγονός συνοδεύεται από πολύ γέλιο και κέφι. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό κλείνει το στόμα με την νηστεία της Σαρακοστής, το οποίο ανοίγει την Ανάσταση με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών.
 Το έθιμο της Λάμκας έρχεται από την πολύ μακρινή παράδοση του τόπου και απαντάται σε διάφορες εκδόσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Την αναπαράσταση έκανε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» σε συνεργασία με το Εδεσσαϊκό Θέατρο.
 Αμέσως μετά ακολούθησε μια μοναδική συναυλία με τους BalGuns  η οποία ολοκληρώθηκε με το κάψιμο του Καρνάβαλου και βεγγαλικών στον Εδεσσαϊκό ουρανό παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών και κατοίκων της πόλης. Και του χρόνου!

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Καθαρή Δευτέρα, με το τμήμα μαγειρικής του ΙΕΚ Έδεσσας που θα φροντίσει για νηστίσιμη φασολάδα «γκουρμεδιά»  στους Μικρούς Καταρράκτες ώρα 11πμ, ενώ για τον χαρταετό ο Φυσιολατρικός Όμιλος Έδεσσας οργανώνει εκδήλωση στο περίπτερο ΦΟΕ ώρα 12μ, όπως επίσης εκδηλώσεις οργανώνονται στο Ανεμοδρόμιο Ζέρβης-Παναγίτσας και στους οικισμούς και σε σημεία θέας της Πέλλας.


Περισσότερες Πληροφορίες www.edessacity.gr







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...