Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά:
«Η διαχρονική συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στην ανάπτυξη του Τόπου επισφραγίζεται με την ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Α.Π.Θ.»

Στην εκδήλωση εγκαινίων της ίδρυσης Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, εκπροσωπώντας και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η κυρία Αηδονά σε δήλωσή της τόνισε τη συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και του πολιτισμού και συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την ιδέα ίδρυσης  της πανεπιστημιακής έδρας καθώς και για την υλοποίηση αυτής.

Ακολουθεί η δήλωση της Αν. Αντιπεριφερειάρχη κυρίας Αηδονά:

«Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που παραβρέθηκα στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σ’ αυτήν την ιστορική στιγμή των εγκαινίων ίδρυσης Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί, αλλά παρακολουθεί στενά όλα τα δρώμενα που αφορούν τις διεκδικήσεις και την προβολή των θεμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.  

Μοιράστηκα με τους παρευρισκόμενους τη χαρά και την ικανοποίηση της δικαίωσης ενός αιτήματος όχι μόνο των Ποντιακών Σωματείων, αλλά όλων όσων γνωρίζουν τη σπουδαιότητα και τη σημασία που έχει η διάσωση, η έρευνα και η ανάπτυξη του ποντιακού πολιτισμού για την Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα.  

Η δημιουργία της έδρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δημιουργεί μία νέα προοπτική για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη λειτουργία της νέας έδρας, αναδεικνύεται ο σημαντικός αναπτυξιακός ρόλος της Περιφέρειας για την Νοτιανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αντλώντας από την ιστορική και διαχρονική συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στο εμπόριο, στις τέχνες και στα γράμματα. 

Ο Πόντος υπήρξε από την αρχαιότητα σπουδαίο διαμετακομιστικό κέντρο για τα περιζήτητα προϊόντα της Ανατολής τα οποία, από τον Εύξεινο Πόντο, μεταφέρονταν στις αγορές της Δύσης. Επίσης, με τις εκατοντάδες των εκκλησιών, μοναστηριών, σχολείων, εργαστηρίων και σχολών του, υπήρξε σημαντικό κέντρο του πνεύματος και των επιστημών. Στην Ποντιακή διάλεκτο αναγνωρίζουμε την υψηλή παιδεία που καλλιεργήθηκε από τον Ποντιακό Ελληνισμό μέχρι την εποχή του βίαιου ξεριζωμού. Η νέα έδρα Ποντιακών σπουδών που εγκαινιάστηκε σήμερα, αναμένεται να έχει μία σημαντική συμβολή στην επιστημονική διερεύνηση και κεφαλαιοποίηση του σπουδαίου αυτού πολιτισμικού «θησαυρού».  

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους τους συντελεστές και στυλοβάτες που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ίδρυσης της Επώνυμης έδρας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Ιβάν Σαββίδη, Πρόεδρο του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος,  που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της ιδέας. Επίσης, στη διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αγκάλιασε το εγχείρημα, δίνοντας πνοή και όραμα στον νέο θεσμό. 

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «άλλοθι» για την μη πραγματοποίηση καινοτόμων και ρηξικέλευθων έργων. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μία πραγματικότητα ραγδαίων κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων και αλλαγών, η ελληνική κοινωνία χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τη διεθνή κοινότητα. 

Ως Ελληνίδα και ως Πόντια εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και συγχαίρω τους εμπνευστές και δημιουργούς της νέας πανεπιστημιακής έδρας ενώ, παράλληλα, δηλώνω υπερήφανη που ο Ποντιακός Πολιτισμός κατέχει πλέον μία περίοπτη θέση στην Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...