Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Δήλωση Γιάννη Σηφάκη σχετικά με την ανακοίνωση του Δημάρχου Έδεσσας σχετικά με τους φορείς Διαχείρισης και την Βεγορίτιδα


Δήλωση Γιάννη Σηφάκη σχετικά με την ανακοίνωση του Δημάρχου Έδεσσας σχετικά με τους φορείς Διαχείρισης και την Βεγορίτιδα
«Κε Δήμαρχε διάβασα την ανακοίνωση σας και ειλικρινά εκπλήσσομαι. 
Αντί να χαιρετίσετε σήμερα την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα – Πάϊκου – Βερμίου με έδρα την Έδεσσα ( που  έγινε κατορθωτό με την επιμονή μου να «σπάσει» στα δύο ο μεγάλος φορέας από τον Βόρα μέχρι την Καστοριά που αρχικά είχε προταθεί και ζητώντας ακόμη να γίνει και έδρα η Έδεσσα, κάτι που απεδέχθη ο Υπουργός)  στην ανακοίνωση σας αναφέρεστε σε αρνητικές εξελίξεις κλπ. 
Όσον αφορά την λίμνη Βεγορίτιδα συμπεριελήφθη στον επίσης νεοϊδρυόμενο Φορέα Διαχείρισης των 6 λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας για λόγους επιστημονικότερης και ενιαίας διαχείρισης των λιμναίων οικοσυστημάτων γιατί ο φορέας αυτός περιέχει μόνο λίμνες. Η έδρα αυτού του φορέα θα είναι η Καστοριά. 
Ήδη διεκδικούμε ( μόλις ιδρυθεί ο Φορέας θα τεθεί επισήμως το θέμα) παράρτημα του φορέα κοντά στην λίμνη Βεγορίτιδα ( Αμύνταιο ή Άγιο Αθανάσιο ή Άρνισα) για την καλύτερη παρακολούθηση της λίμνης. Και ακόμη προτείναμε ο ιστορικός σύλλογος προστασίας της Βεγορίτιδας να γίνει μέλος του ΔΣ του νέου φορέα. Με τον σύλλογο προστασίας  δώσαμε μεγάλες μάχες τα τρία αυτά χρόνια με επιτυχημένο τρόπο για την απόκρουση σχεδίων που πήγαιναν να δρομολογηθούν μέσω της μελέτης που είχε ανατεθεί από τον Δήμο Αμυνταίου και τον Δήμο Έδεσσας με μεθοδεύσεις από την πλευρά του Αμυνταίου ( αντισυνταγματικό ΦΕΚ καθορισμού αιγιαλού κ.α.) και παρά λίγο να παρασύρουν και την Έδεσσα, την προσπάθεια αφαίρεσης νερού από την λίμνη και άλλα.
Ο σύλλογος προστασίας, προφανώς μη γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα, εξέδωσε ανακοίνωση εξέδωσε ανακοίνωση η οποία – ας μου επιτραπεί – δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα πραγματικά δεδομένα. Ίσως οι συντάκτες της ανακοίνωσης να μην έχουν σωστή πληροφόρηση για τον τρόπο που ιδρύονται οι νέοι Φορείς Διαχείρισης και οι περιοχές ευθύνης τους. 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο νέος φορέας θα περιέχει τα ΝΑΤURA από την Καστοριά ως τον Βόρα πράγμα που άλλαξε από το αρχικό σχέδιο που είχε υπ’ όψιν. Στο τελικό σχέδιο που θα ψηφιστεί η περιοχή αυτή  δεν αποτελεί έναν ενιαίο φορέα αλλά δύο φορείς, όπως προαναφέρθηκε. Οι εύλογες ανησυχίες τόσο του συλλόγου όσο και εμού προσωπικά στο αρχικό σχέδιο ελήφθησαν υπ’ όψιν από τον Υπουργό και  ο φορέας αυτός «έσπασε» σε δυό φορείς.
Έναν Φορέα για τα ορεινά οικοσυστήματα Βόρα- Πάϊκου – Βερμίου με κατοχύρωση της έδρας στην Έδεσσα και έναν που περιλαμβάνει όλες τις λίμνες ( που πολύ λίγο διαφέρει από την πρόταση του συλλόγου προστασίας για φορέα 5 λιμνών).  
Η επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι ένας εξειδικευμένος φορέας σε διαχείριση λιμνών θα βοηθήσει περισσότερο όλες τις λίμνες και φυσικά και την λίμνη Βεγορίτιδα.
Κε Δήμαρχε νομίζω από κοινού να ζητήσουμε τα δύο που προενέφερα, την δημιουργία παραρτήματος του Φορέα των λιμνών κοντά στην Βεγορίτιδα και την συμμετοχή του συλλόγου προστασίας στο ΔΣ του νέου Φορέα.
Ακόμη παρακαλώ για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και την θέση και στάση σας σε σχέση με την ίδρυση φορέα Διαχείρισης Βόρα- Παϊκου- Βερμίου με έδρα την Έδεσσα».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...