Σάββατο 31 Μαρτίου 2018
Παρέμβαση Γιάννη Σηφάκη στο θεματικό πάνελ ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κ.Μ.
Παρέμβαση Γιάννη Σηφάκη στο θεματικό πάνελ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας
Σημαντική εξέλιξη για την παραγωγική ανασυγκρότηση η έξοδος φυσικού αερίου από τον ΤΑΠ στο Άσπρο Σκύδρας και η εκκίνηση μελετών για την εξασφάλιση φυσικού αερίου για όλη την Πέλλα ( Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία). Τα Γιαννιτσά ήδη είναι στο πρόγραμμα.
Να αναπτυχθεί η γεωθερμία για θερμοκήπια και προωρίμανση καλλιεργειών Περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με αντιμετώπιση του κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων
Να εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία την νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό
Η Ελλάδα, η Μακεδονία και ιδιαίτερα η Κεντρική Μακεδονία εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο με τον αγωγό ΤΑΠ, το λιμάνι, τον σιδηρόδρομο, το αεροδρόμιο , το σχέδιο ποτάμιας σύνδεσης του Αξιού με τον Δούναβη.
Η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον ΤΑΠ που έκανε αυτή η κυβέρνηση απέφερε 3 εξόδους φυσικού αερίου από τον ΤΑΠ που οι προηγούμενοι είχαν συμφωνήσει να είναι ένας «κλειστός» αγωγός ( transit) για την χώρα μας. Οι 3 έξοδοι είναι στο Άσπρο Πέλλας, στον Περδίκα Κοζάνης και στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Η χώρα θα χρησιμοποιεί από τον ΤΑΠ 1δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου (1bcm). Ακόμη τα αντισταθμιστικά για τις τοπικές κοινωνίες από τον ΤΑΠ από 10 εκατ. € έγιναν 32 εκατ. €.
Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για φυσικό αέριο σε όλη την Πέλλα. Ήδη τα Γιαννιτσά είναι στις 18 πόλεις ( 6 από την Κεντρική Μακεδονία) της Α’ φάσης που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
Ξεκίνησαν από την ΔΕΔΑ , μετά από παραινέσεις μου, οι μελέτες κόστους – οφέλους για Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία και Νάουσα. Σε 3 μήνες θα είναι έτοιμες οι μελέτες.
Να ενταχθούν τα δίκτυα διανομής που θα βγαίνουν από τις μελέτες βιώσιμα στα ΠΕΠ από την Περιφέρεια Κ.Μ. και να προωθηθεί από το Υπουργείο η εξασφάλιση του δανείου από την ΕΤΕπ για την Β’ φάση που θα περιλαμβάνει και αυτές τις πόλεις.
Ήδη στην Πέλλα υπάρχει σοβαρή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ). Η Πέλλα είναι στις πρώτες περιοχές της χώρας όσον αφορά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών ανά κάτοικο, μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά συντριπτική πλειοψηφία τοπικές. Στην Πέλλα υπάρχει ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Σημαντικό πρόβλημα για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί ο κορεσμός των περισσότερων δικτύων. Μπήκε στο διετές του ΑΔΜΗΕ η αναβάθμιση του ΥΗΣ Εδεσσαίου. Έτσι πολλές περιοχές κυρίως Αλμωπίας και Έδεσσας δεν θα είναι πλέον κορεσμένες.
Σημαντικές είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης επιπλέον ΑΠΕ μέσω ενεργειακών κοινοτήτων και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ( virtual net metering) από Δήμους, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ και αγρότες καθώς και από όλους τους καταναλωτές.
Η χρήση της γεωθερμίας, με την αλλαγή του νόμου που ετοιμάζεται, θα βοηθήσει πολύ τα θερμοκήπια και την προωρίμανση αγροτικών καλλιεργειών. Υπάρχει στην Πέλλα σοβαρή γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας ( Λουτρά Πόζαρ, Σωσάνδρα, Γαρέφι και από το μηδέν του Λουδία – Κρύα Βρύση- Γαλατάδες- Άσπρο – Σκύδρα).
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.