Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Γ. Καρασμάνης : Δεν πρέπει να σβήσει η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας !



Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της τευτλοκαλλιέργειας κάνει με ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, την οποία συνυπογράφουν 3 βουλευτές Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας, Καραμανλής  Κωνσταντίνος Βουλευτής Σερρών, Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας

Παρά τις κατά καιρούς ρητές διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών και ιθυνόντων της ΕΒΖ, οι τευτλοπαραγωγοί παρέμειναν απλήρωτοι από τιμές και ενισχύσεις καθόλη τη διάρκεια του 2017, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες τους δόθηκε μια προκαταβολή των οφειλόμενων ποσών και «τσεκουρωμένη» κατά 2,4 εκατ. ευρώ η συνδεδεμένη με την παραγωγή τεύτλων ενίσχυση, επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Καρασμάνης.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει, η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης επιδεινώνεται καθημερινά και η διοίκησή της αλλάζει σαν τα πουκάμισα (5 διοικητικά συμβούλια μέσα σε 24 μήνες).
Ζητά και καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξοφληθούν άμεσα οι τευτλοπαραγωγοί για την περυσινή τους καλλιέργεια και να μην επιστραφούν στα κοινοτικά Ταμεία οι συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας και η λειτουργία της ΕΒΖ φέτος και τα προσεχή χρόνια.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως 

  ΘΕΜΑ:  Θα στηρίξετε ή όχι την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια ;
           Η κατάσταση στην ελληνική τευτλοκαλλιέργεια είναι με μια λέξη δραματική. Την τελευταία τριετία η παραγωγή ζαχαρότευτλων στη χώρα μας συρρικνώνεται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό. Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) επιδεινώνεται καθημερινά, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο τους τελευταίους 24 μήνες έχει αλλάξει 5 φορές !
          Χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί – παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΒΖ, Παναγιώτη Καραχάλιου, ότι θα πληρώνονταν την παραγωγή του περασμένου έτους μέχρι τα Χριστούγεννα του 2017 – εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να παραμένουν απλήρωτοι.
          Οι δεσμεύσεις του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Χαρίτση, για πληρωμή της προκαταβολής - 30% του συνολικά οφειλόμενου ποσού των 10,2 εκατ. ευρώ -  μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2017, καθώς και για εξόφληση μέχρι τέλος του έτους, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
 Η κεφαλαιακή διευκόλυνση της ΕΒΖ, δηλαδή ο δανεισμός της από την Τράπεζα Πειραιώς, επίσης δεν επιτεύχθηκε ποτέ, ενώ και η δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, περί πληρωμής των τευτλοπαραγωγών μέχρι το τέλος του 2017 και καταβολής της συνδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής ενίσχυσης στη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, παρέμεινε κενό γράμμα.
Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου εξακολουθεί να προσποιείται πως αγνοεί το ότι, εάν η προκάτοχος κυβέρνηση μας, επί υπουργίας Γιώργου Καρασμάνη,  δεν πετύχαινε τη διασφάλιση της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης στα ζαχαρότευτλα (5.000.000 € για το 2015,  6.917.591 €, για το 2016, 6.835.089 € για το 2017,  6.759.725  € για το 2018, 6.684.367 € για το 2019 και 6.684.367 € για το 2020), σήμερα η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα ήταν παντελώς ανύπαρκτη. Και όχι μόνο κάνει πως την αγνοεί, αλλά επιχειρεί κατά το συνήθη τρόπο που τον διακρίνει, να οικειοποιηθεί την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τα 53 ευρώ το στρέμμα το 2015 στα 72 ευρώ το 2016 και 2017, που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση μας, όταν ο ίδιος δεν έθεσε ποτέ θέμα αύξησης της ενίσχυσης κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Επειδή, τελικά στις 8 Φεβρουαρίου 2018 πιστώθηκε μόλις και μετά βίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών το 40%, δηλαδή τα 4 από τα 10,2 εκατ. που τους οφείλονται.
 Επειδή, στις 30 Ιανουαρίου 2018 καταβλήθηκε «τσεκουρωμένη» η συνδεδεμένη με την παραγωγή ενίσχυση  (4,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,4 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που διασφαλίστηκαν για το 2017).
 Επειδή, πρέπει να γίνει αντιληπτό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι, απαιτείται συνεργασία και κατανόηση από όλες τις πλευρές προκειμένου να μην εξαφανιστεί ένας παραγωγικός κλάδος όπως η τευτλοκαλλιέργεια, ένα συμβολαιακό προϊόν όπως το ζαχαρότευτλο, που εδώ και πενήντα χρόνια συνεισφέρουν θετικά στην εθνική οικονομία, αλλά και στην ανάπτυξη της υπαίθρου, παρέχοντας ταυτόχρονα εργασία σε χιλιάδες οικογένειες.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί :
1)    Ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την αποπληρωμή και του υπόλοιπου ποσού των 6,2 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους τευτλοπαραγωγούς για την παραγωγή ζαχαρότευτλων του 2017;
2)    Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 2,4 εκατ. ευρώ της συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης ; Θα καταβληθούν στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς για την καλλιέργεια του 2017 ή χαθούν και θα επιστραφούν στα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;
3)    Με ποια μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να στηρίξει η κυβέρνηση τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς και την ΕΒΖ προκειμένου και φέτος να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, ώστε να μην πάει χαμένη η πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης μας να εντάξει την τευτλοκαλλιέργεια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ ;
01 03 2018

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...