Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Πώς μπορώ να μεγαλώσω ένα ηθικό παιδί;



Πώς μπορώ να μεγαλώσω ένα ηθικό παιδί;

Το κείμενο επέλεξε και επιμελήθηκε ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας

  • Ελέγξτε τη δική σας συμπεριφορά και τις αξίες σας. Αντιμετωπίστε τους άλλους με σεβασμό, κατανόηση, συμπάθεια και αίσθηση του δικαίου.
  • Μιλήστε με τα παιδιά σας για τα συναισθήματα. Δώστε τους λέξεις που ονομάζουν συναισθήματα. Βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν πως τα αισθήματα είναι διαφορετικά από τις πράξεις. Μπορούν ελεύθερα να αισθάνονται όπως θέλουν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το πώς ενεργούν.
  • Ιδιαίτερα τα αγόρια πρέπει να μάθουν ότι το να έχουν αισθήματα είναι φυσιολογικό ακόμα και θετικό. Όλα τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να εκφράζουν θυμό χωρίς να ασκούν σωματική ή ψυχολογική βία στους άλλους.
  • Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματα του παιδιού σας, ακόμα κι όταν διαφέρουν από τα δικά σας. Μάθετε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία ότι σέβεστε τα συναισθήματά τους.
  • Μιλήστε με τα παιδιά σας για το πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους. «Νομίζω ότι η Άννα λυπήθηκε, όταν δεν την άφησες να παίξει.»
  • Παροτρύνετε το παιδί σας να θυμηθεί πως ένιωσε σε μία παρόμοια κατάσταση, ή να αναλογιστεί πως θα αισθανόταν σε παρόμοιες περιστάσεις.
  • Χρησιμοποιείστε ειδήσεις, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, βιβλία και καθημερινές καταστάσεις ως πλατφόρμα συζήτησης για θέματα ηθικής.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράζουν τη γνώμη τους, να αναλογιστούν τι θα έκαναν ή τι θα έλεγαν σε διάφορες καταστάσεις και να προσπαθήσουν να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση ατόμων που αδικήθηκαν.
  • Οι λέξεις «ποτέ» και «πάντα» ενισχύουν την ένταση και τη διαμάχη. Η χρήση τους κλιμακώνει τις δυσκολίες, γιατί αποτυπώνουν κάτι που δεν είναι ακριβές, δημιουργώντας σύγχυση και μη σωστή κατανόηση στα παιδιά. Επιπλέον, κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους καθώς προσπαθούν να αποποιηθούν τα λόγια αυτά και τοποθετούνται αμυντικά λέγοντας πως «δε συμβαίνει πάντα να χάνω τα πράγματα που δανείζομαι».
  • Εξετάστε με ειλικρίνεια τον τρόπο που επιλύετε τις διαφορές σας, τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας. Είστε ανοιχτόμυαλος; Είστε καλός ακροατής; Ψάχνετε για δίκαιες λύσεις στις διαφορές σας ή μήπως το σημαντικότερο για σας είναι να κερδίζετε πάντα και να έχετε δίκιο; Φωνάζετε, χρησιμοποιείτε βία, είστε επιθετικός, ή χρησιμοποιείτε μέσα εξαναγκασμού, όπως ο εκφοβισμός και οι ενοχές;

  • Είναι καλό και πολύ σημαντικό να μάθετε επίσης στα παιδιά να λένε ακριβώς τι έγινε κάτι και πότε έγινε ένα γεγονός, δίνοντάς τους εσείς πρώτοι το παράδειγμα:
«Την περασμένη Πέμπτη, πήρες το πουκάμισό μου από την ντουλάπα μου».
«Το περασμένο Σάββατο επέστρεψες στο σπίτι 45 λεπτά μετά την επιτρεπτή ώρα.
  • Παρόμοια, χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο να περιγράφουμε ακριβώς τι μας ενόχλησε στα παιδιά, χωρίς κριτική και προσβλητικές λέξεις που πληγώνουν την ευαίσθητη καρδιά τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Επικοινωνώντας με τα παιδιά», του Bonnie Miller. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...