Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Ομιλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στην κινητοποίηση για την Υγεία στα Γιαννιτσά στις 13 Σεπτέμβρη 2018


Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών νομού Πέλλας (ΕΝΙΠ) συμμετείχε στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών μαζί με άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οι δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής.

Μετά το τέλος της πορείας, στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ απηύθυνε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους...


Ομιλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στην κινητοποίηση για την Υγεία στα Γιαννιτσά στις 13 Σεπτέμβρη 2018

Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,
    Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έστησε στη ΔΕΘ μια νέα φιέστα, αλλά η πραγματικότητα και οι προβλέψεις για την Υγεία τους διαψεύδουν.
     Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, με πρόσχημα τις λεγόμενες «μνημονιακές υποχρεώσεις», μείωσαν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία από το 2010 έως το 2018 σε ποσοστό που πλησιάζει το 50%.
    Όλες οι κυβερνήσεις απέδωσαν τις εγκληματικές περικοπές στη λεγόμενη «δυσμενή οικονομική συγκυρία», ενώ στην πραγματικότητα με τις περικοπές τους εξοικονόμησαν κονδύλια που τα αποδώσανε ως κίνητρα, φοροαπαλλαγές και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται. Η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν την Υγείας ως κόστος και βάρος για το κράτος, αλλά και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

     Όταν μιλούν για «τέλος των μνημονίων», «ανάπτυξη», «επιστροφή στην κανονικότητα», ξέρουμε πολύ καλά πως μεταφράζονται όλα αυτά. Σημαίνουν από τη μια πλευρά, μείωση του λαϊκού εισοδήματος, χάσιμο δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 και από την άλλη εξασφαλισμένη κερδοφορία για τους λίγους.
     Η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια που με τυμπανοκρουσίες διαδίδεται από τους μηχανισμούς που στηρίζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, δεν είναι παρά μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης. Γιατί απλά, κατάργηση των μνημονίων θα ήταν η ανάκτηση όλων των απωλειών μας σε μισθούς, συντάξεις, παροχές στα επίπεδα πριν από τα μνημόνια. Κατάργηση των μνημονίων θα πει κατάργηση των 700 και πλέον νόμων που είναι σε ισχύ και αποτελούν εφαρμογή των μνημονίων.

     Όλα αυτά τα χρόνια, οι άγριες περικοπές στην Υγεία έβαλαν λουκέτο σε γενικά νοσοκομεία, έκλεισε ή υποβαθμίστηκε η πλειονότητα των 360 πρώην πολύ-ιατρείων του ΙΚΑ, κάτι που το βιώσαμε και στο νομό μας με την αποδυνάμωση των πρώην ΙΚΑ Έδεσσας και Γιαννιτσών.
     Από το 2010 έως το 2018 μειώθηκε δραματικά το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων –όλων των κλάδων κατά περίπου 25%. Ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας διαρκώς αυξάνεται και έχει ξεπεράσει το 20% του συνόλου.
Τα τελευταία χρόνια οι λίγες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών ήταν κατά κύριο λόγο προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικών γιατρών σε ποσοστό 60% και οι όποιες προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ήταν σε ποσοστό 72% με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μπαλώνουν όπως-όπως τα κενά με περιπλανώμενους γιατρούς από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη.
     Παράλληλα με τις μειώσεις προσωπικού αυξήθηκε και η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία κατά 25%.Η φαρμακευτική δαπάνη που πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής, από το 9% το 2010 έφτασε το 2018 σχεδόν στο 30% της συνολικής δαπάνης.
     Η περίθαλψη των ανασφάλιστων δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων.
     Οι μισθοί των υγειονομικών μειώθηκαν από 30% έως 50%. Το ίδιο και οι συντάξεις.
     Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των ιατρών, νόμος που ενσωματώνει απαράδεκτες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στην  ελαστικοποίηση του ωραρίου, που αν εφαρμοστεί θα σμπαραλιάσει τη ζωή των ήδη εξουθενωμένων νοσοκομειακών γιατρών

Αγαπητή φίλοι και συναγωνιστές,
     Στα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας, στα ΚΥ του νομού, είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με όλα αυτά. Την οικονομική ασφυξία, τις ελλείψεις προσωπικού και την εντατικοποίηση, τις ελλείψεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων και υλικών, την προμήθεια αμφίβολης ποιότητας υλικών, την ιδιωτικοποίηση τομέων, τις ελλείψεις και την παλαιότητα του ιατρικού εξοπλισμού κλπ..
    Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει πρώτα θύματα της τους ειδικευόμενους γιατρούς που  χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τα μεγάλα κενά και οδηγούνται έτσι σε σωματική και ψυχολογική  εξουθένωση.
     Η προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου για το νοσοκομείο Γιαννιτσών (πόσο μάλλον η ανάγκη στελέχωσης του με προσλήψεις ακτινολόγων) έχει καταντήσει κακό ανέκδοτο. Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά απεικονιστικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής κυριολεκτικά θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
     Οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, οι λαϊκές οικογένειες βγάζουν ότι έχουν στο σφυρί για να δώσουν λύση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλλουν σε εμάς, στα παιδιά μας, στους ασθενείς μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Νέα κλαδική συμφωνία. Μισθολογική & εργασιακή αξιοπρέπεια! Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών πρόσφατων και παλιότερων στα επίπεδα του 2010.
  • Να καταργηθεί το νομοθετικό έκτρωμα για το χρόνο εργασίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που εξανεμίζουν τις συντάξεις, μειώνουν τις τρέχουσες αποδοχές και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες. Καμία απόλυση επικουρικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όχι στην κάλυψη των κενών με μετακινήσεις και αποσπάσεις συναδέλφων από άλλες Μονάδες Υγείας, που στενάζουν και αυτές από τις ελλείψεις προσωπικού.
  • Μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους άνεργους γιατρούς.
·         Να αποκλειστούν οι εργολαβίες από τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και να επιστρέψουν όλες οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες-λειτουργίες (όπως φύλαξη, σίτιση, ανελκυστήρες, κλιματισμός, καθαριότητα κλπ) στην ευθύνη του Δημοσίου.
·         Να μονιμοποιηθούν με πλήρη δικαιώματα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
·         Επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Να εξασφαλιστεί με την οικονομική ευθύνη του κράτους ο εξοπλισμός και οι αναγκαίες υποδομές για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, χωρίς δωρεές, χορηγούς, «φίλους» και ευεργέτες.
·         Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών.
·         Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Μπορούμε να τους σταματήσουμε και να διεκδικήσουμε ένα νέο διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Οργανωμένα, ενωμένοι οι υγειονομικοί σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών για την οργάνωση διεκδικητικών αγώνων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Έχουμε τη δύναμη με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...