Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Παραδοσιακός γάμος στους Προμάχους. (Ο Σταυρός της νύφης)


Στην αυλή του σπιτιού της νύφης.
Όπου η ένωση των σογιών προετοιμάζει το ζευγάρι για τον δρόμο προς το "...ους ο Θεός συνέζευξε..."
Οι δερβίσηδες ντυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά, κραδαίνοντας τα μπουκάλια με το τσίπουρο, τον δίσκο με τα πολύχρωμα στραγάλια και τις ξανθές σταφίδες, κάποιοι κρατώντας τον κόκκορα του σπιτιού και ο αρχιδερβίσης με τον στολισμένο Σταυρό την φουρουγλίτσα, σφυρίζοντας εκκωφαντικά και κραυγάζοντας με θριαμβευτικές ιαχές, προσκαλούν και προτρέπουν τη νύφη να βγει στο στολισμένο με λουλούδια και τούλια μπαλκόνι.
Ο γαμπρός, δεινός οργανοπαίχτης ων, να πιάνει το κλαρίνο και να αναπέμπει με το δεξιοτεχνικότερο παίξιμο της ζωής του, έναν ανατριχιαστικό σκοπό, διανθίζοντας την ατμόσφαιρα με "χάλκινα ηχοχρώματα", όπου ο λυγμός, η χαρά, η περηφάνια, η παράκληση και η ικεσία, γίνονται μια αρμονική ανεμόσκαλα προς τον ουρανό, κάνοντας να ριγήσουν τα μύχιά σου.
Η απαστράπτουσα νύφη σταυροκοπούμενη, συνοδευόμενη από πουσέστριμες και πουμπρατίμια, να κόβει στο κεφάλι της το ζυμωτό ψωμί, να μοιράζει τις τύχες, να αφήνει το πατρικό της με νοσταλγία αποκόπτοντας τον ομφάλιο λώρο και να ατενίζει με ελπίδα το μέλλον στα πρώτα βήματα της κοινής ζωής που ξεκινάει.
Τέλος, ο ύστατος χορός, με τους γονείς, τα αδέρφια και τους συγγενείς, να σχηματίζουν τον αρχέγονο πατρογονικό κύκλο του αποχαιρετισμού και να ενώνουν τις εσώψυχες προσευχές για καλή τύχη, ενώ το πιάτο με το ρύζι, τα ροδοπέταλα και τα κέρματα, να σπάει στην εξώπορτα και να γίνεται χίλια κομμάτια, όσες και οι ευχές της μάνας....

Σάββα και Κατερίνα, να ζήσετε στεριωμένοι.



Για ήχο, πατήστε το (Χ) στο εικονίδιο του ηχείου.

πηγή βίντεο...https://www.facebook.com/irene.shabeta/videos/10213219854953541/?__tn__=%2CdlCH-R-R&eid=ARCM4eqI47W-SLkDOSoQuYiQfko_hMXDtwy1IPbYKMcaAEmRcH0t5ORTjb0gWqTjYVF7g2jN0h3vJeXl&hc_ref=ARR4tmM6-vbyRoFcPtQ2ybDQ31m7Hmk0mG0RR25qfPZGPACPkzRhmAL2RrqVXAz_KS4

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...