Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Είναι πολλά τα Θύματα …………..Κυριάκο! Του Στέλιου Όρλη



Είναι πολλά τα Θύματα …………..Κυριάκο!
Του Στέλιου Όρλη*
Τα τελευταία χρόνια πολλοί συνάνθρωποι μας  έχουν χάσει την ζωή τους και πολλοί/ες περισσότεροι έχουν τραυματισθεί & έχουν υποστεί βλάβες, σε εργασίες υλοτομίας στους ορεινούς όγκους και τα δάση της περιοχής μας.
Από μόνο του το γεγονός θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν μέτρα για την πρόληψη και ενίσχυση της Υγείας & της Ασφάλειας των εμπλεκομένων σε αυτού του είδους τις εργασίες.
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνει αναλυτική “Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου” για τις εργασίες που γίνονται στο Δάσος- Βουνό, κατά την κοπή, μεταφορά και αξιοποίηση δένδρων-Ξυλείας, είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο για επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους.
Για την συγκεκριμένη  κατηγορία εργαζόμενων , -Υλοτόμοι-εργαζόμενοι στο βουνό-, Θεωρώ ότι την πρωτοβουλία θα πρέπει να την πάρει το Δασαρχείο -Δ/νση δασών, οι οποίοι φορείς έχουν και την ευθύνη-εποπτεία της διαχείρισης του δάσους.
Η συγκεκριμένη διαδικασία-ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ-περιλαμβάνει:

Εντοπισμό των πηγών κινδύνου για την υγεία & ασφάλεια των εργαζομένων στο δάσος
Εξακρίβωση των δυνητικών κινδύνων για την υγεία & την ασφάλεια των εμπλεκομένων στην υλοτομία.
Εκτίμηση του μεγέθους των κινδύνων και των επιπτώσεων στην υγεία &  την ασφάλεια  
-Προγραμματισμό  και διαχείριση  των διαδικασιών πρόληψης ( τι και πως πρέπει να γίνεται)
           
Ασφαλώς  η πιο πάνω διαδικασία είναι σύνθετη και εξειδικευμένη, απαιτεί τεχνοκρατική-διεπιστημονική γνώση, γνώση του πεδίου που υλοποιούνται οι υλοτομικές εργασίες και το πιο σημαντικό ,διαβούλευση και συζήτηση με τους ιδίους τους εργαζόμενους.

 Άμεσα λοιπόν, πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες-δράσεις  από την πλευρά της πολιτείας-Δασαρχεία-Δ/σεις Δασών-έτσι ώστε να αρχίσει να εμπεδώνεται κουλτούρα πρόληψης-αποφυγής & προστασίας για όλους όσους δραστηριοποιούνται  με εργασίες στο δάσος και τους ορεινούς όγκους και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν πληρώσει με υψηλό “φόρο αίματος -υγείας” την ενασχόληση τους, με την ζωτική για την τοπική οικονομία ,υλοτομία.
Ακούει κανείς ; Ίδωμεν.
*Ο Στέλιος Όρλης ,είναι
Διπλ. Μηχ/γος Μηχ/κος
Δ/ντης του Εργαστηριακού Κέντρου Αριδαίας

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...