Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Γυμνάσιο Προμάχων: Διαδικτυακή γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.


                                                   ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

                                    ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ

                                    ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

                      

                        «Όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε!

                         Τρώνε από μας και μένει και μαγιά!

                         Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Και όταν το κάμουν,

                         ΛΙΓΕΣ φορές χάνουν και ΠΟΛΛΕΣ κερδαίνουν».

Τα παραπάνω λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη ακούστηκαν διαδικτυακά από μαθητή της Α’ τάξης του Γυμνασίου μας και συγκίνησαν όλους εμάς, καθηγητές και μαθητές, -περίπου 85 ακροατές-που έστω  και με διαδικτυακή σύνδεση- επειδή  οι συνθήκες το επέβαλαν- καταφέραμε, όπως πιστεύουμε, να δώσουμε τo μήνυμα της διπλής σημερινής γιορτής. Στην διαδικτυακή μας εκδήλωση, που υλοποιήθηκε με την αφορμή της επετείου της 25 ης Μαρτίου αλλά και του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάστηκε ένα PowerPoint 150 διαφανειών- που δημιουργήθηκε ειδικά για  αυτή την ημέρα- και προβλήθηκε ένα  σχετικό DVD.

Αρχικά τονίστηκε ότι οι έννοιες του Ευαγγελισμού και του Ελληνισμού είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους και ότι ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει, ώστε  να διεκδικούμε δικαιώματα όπως η Ειρήνη, η Ελευθερία, η Ισότητα και η Υγεία, που θεωρούνται  αλλά δεν είναι δεδομένα. Το χρονικό, που διαβάστηκε από μαθήτριες της Γ’ τάξης, ξεκίνησε με την αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου του 1453,γεγονός που - σύμφωνα με το θρύλο- έκανε ακόμη και την Παναγία, την «κυρά Δέσποινα», να δακρύσει. Συνεχίστηκε, το χρονικό μας με την αναφορά στους μορφωμένους και γλωσσομαθείς Φαναριώτες, πού τόνωσαν το Εθνικό φρόνιμα των ραγιάδων, στους θρυλικούς κλέφτες και αρματολούς, που δρούσαν στα βουνά και στους καπεταναίους, που διέπρεπαν στη θάλασσα, πυρπολώντας τα πλοία των Τούρκων.

Στη συνέχεια επισημάνθηκε ότι το κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, με βασικό εκπρόσωπο τον Αδαμάντιο Κοραή, συνέβαλε αποφασιστικά στην αφύπνιση του Γένους και έκανε συνείδηση την αναγκαιότητα της μόρφωσης των ραγιάδων, για την κατάκτηση της  οποίας πάσχιζε ο δάσκαλος στο κρυφό σχολειό, όπου πήγαιναν τα παιδιά των ραγιάδων με το «λαμπρό φεγγαράκι να φέγγει»! Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας στην Οδυσσό της Ρωσίας το 1814 οργάνωσε μυστικά τους ραγιάδες, ενώ ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στις 24 Φεβρουαρίου  του 1821.

 Στην Πελοπόννησο η Επανάσταση ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια, στις 25 Μαρτίου του 1821,ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την ορκωμοσία των οπλαρχηγών στη μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το λάβαρο της Επανάστασης. Το σύνθημα ήταν «Ελευθερία ή Θάνατος» και εξαπλώθηκε σ’ όλη την υποδουλωμένη Ελλάδα! Οι παροτρυντικοί στίχοι του Ρήγα Φεραίου «Καλλιό ’ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!», γραμμένο 23 χρόνια πριν την Επανάσταση, έφεραν επιτέλους το ποθητό αποτέλεσμα!

 Το καριοφίλι και το γιαταγάνι του κλέφτη και του αρματολού ενωμένα έσπασαν την αλυσίδα της σκλαβιάς. Σ’ αυτόν τον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, που ενισχύθηκε από τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης, διακρίνονται οι αθάνατες μορφές του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα και του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου και του Μπότσαρη, του Νικηταρά του «Τουρκοφάγου», των καπεταναίων Μιαούλη και ο Κανάρη και πολλών άλλων ηρώων, που αγωνίστηκαν «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία»! Και η αποστομωτική απάντηση του Αθανάσιου Διάκου στην πρόταση των Τούρκων να αλλαξοπιστήσει, δείχνει το μεγαλείο της θυσίας του: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θελ’ να πεθάνω» !

Έγινε επίσης λόγος για τη συγκινητική δράση ανώνυμων και επώνυμων γυναικών του ’21, όπως η Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, που έδωσαν τις περιουσίες τους για τον Αγώνα, καθώς και για την ομαδική θυσία των Σουλιωτισσών , που έπεσαν προεπαναστατικά από τον Ζάλογγο χορεύοντας με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και  των γυναικών της Νάουσας, που τον  Απρίλιο του 1822 έπεσαν με τα παιδιά τους στον ποταμό Αράπιτσα, για να μην παραδοθούν. Λαμπρό επίσης το παράδειγμα αυτοθυσίας των κατοίκων του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, οι οποίοι, αν και πολιορκήθηκαν σωματικά, ψυχικά παρέμειναν ΕΛΕΘΥΕΡΟΙ!

Στη συνέχεια έγινε μνεία και στους αγωνιστές από τη Μακεδονία, όπως ο Εμμανουήλ Παππάς από τις Σέρρες, ο Καρατάσος από τη  Βέροια ,ο Κασομούλης από την Φλώρινα και ο Ολύμπιος από την Πιερία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τοπικό μας ήρωα Αγγελή Γάτσο από τους Σαρακηνούς της Αλμωπίας, που πήρε μέρος δυναμικά στον Αγώνα πολεμώντας στο πλευρό σπουδαίων οπλαρχηγών, όπως  ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης και ο Ανδρούτσος και στον οποίο οφείλουμε να αποδώσουμε φόρο τιμής!

 Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναφορά στην πανωλεθρία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο ,τον Οκτώβριο του 1827,που οδήγησε την Επανάσταση προς το τέλος της. Η τελευταία μάχη του Αγώνα δόθηκε τελικά στην Πέτρα της Βοιωτίας, στις 12 Σεπτεμβρίου 1829.Και η πολυπόθητη Ελευθερία – την οποία εξυμνεί ο Διονύσιος Σολωμός στον περίφημο « Ύμνο» της- ήρθε τελικά, βγαλμένη από τα «ιερά κόκαλα των Ελλήνων», ενώ το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος ανασυγκροτήθηκε με πρώτο κυβερνήτη του τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Τέλος επισημάνθηκε ότι ιερό χρέος είναι να συνεχίσουμε εμείς, οι νεότεροι ΄Έλληνες, τον δρόμο που χάραξαν εκείνοι, οι ήρωες του 1821, για τα πιο μεγάλα ιδανικά και να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοι αθάνατων προγόνων! Και οι μαθητές- και  οι νέοι της πατρίδας μας - με την ευκαιρία του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης- θα ήταν καλό να  ακολουθήσουν  τις συμβουλές που απηύθυνε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε μαθητές γυμνασίου  στην Πνύκα, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, που -αν και  ειπώθηκαν το 1838 - παραμένουν πάντα επίκαιρες και δείχνουν το χρέος  των νέων απέναντι στους ηρωικούς προγόνους:

 «Παιδιά μου, να δοθήτε εις τας σπουδάς σας. Εγώ εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Εις εσάς μένει να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνει τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ΟΜΟΝΟΙΑ, την ΘΡΗΣΚΕΙΑ και την ΦΡΟΝΙΜΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». 


Ευχαριστούμε τους μαθητές και τον Διευθυντή του Γυμασίου  Προμάχων Γιάκα Ιωάννη για τη στήριξη τους στην  διαδικτυακή  μας αυτή εκδήλωση.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαζγαλτζιδου Ελένη-Φιλόλογος- Παπαζήση Μαρία,Φιλόλογος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...