Φθινόπωρο, η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Η εποχή που η φύση παίρνει τις ομορφότερες αποχρώσεις της. Το φθινόπωρο είναι ταυτισμένο με τη φθορά, την παρακμή. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Τα γκρίζα σύννεφα στον ουρανό, οι πρώτες σταγόνες της βροχής που ποτίζουν την διψασμένη γη, τα κιτρινιασμένα φύλλα των δέντρων που πέφτουν και γίνονται ένα με το χώμα. Όντως, το φθινόπωρο θυμίζει παρακμή. Τι είναι, όμως, η παρακμή; Δεν είναι, μήπως, το τέλος μιας εποχής και το ξεκίνημα μιας άλλης; Τελικά, το φθινόπωρο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία της φύσης να υποδεχθεί το καινούργιο που γεννιέται.
Όχι, το φθινόπωρο δεν είναι η εποχή της μελαγχολίας και της περισυλλογής. Είναι η εποχή της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της προσμονής του νέου. Βγείτε, λοιπόν, έξω στη φύση, ανεβείτε στα αγέρωχα βουνά μας και απολαύστε τις υπέροχες εικόνες και μυρωδιές τους.
Προσωπικά, το φθινόπωρο το έχω ταυτίσει με τα βουνά της Μακεδονίας, το βασίλειο της οξυάς, όπως την αποκαλώ. Εκεί ψηλά, ψηλά στα σύνορά μας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ωραιότερα φθινοπωρινά τοπία, όπου η ανθρώπινη εφευρετικότητα υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπεια της φύσης.
Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε μια εικονική φθινοπωρινή ανάβαση στην κορυφή Βίσογκραντ του Πίνοβου (η οποία στην πορεία εξελίχθηκε και λίγο σε χειμερινή), περπατώντας στο υπέροχο καγκελωτό του μονοπάτι που διασχίζει το εκπληκτικό, βαθίσκιωτο δάσος με τις τεράστιες οξυές.
Το Πίνοβο είναι ένας όμορφος ορεινός όγκος στα βόρεια του νομού Πέλλας, πάνω στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά βουνά της Ελλάδας που εντυπωσιάζει καθώς ορθώνεται στο τέλος του κάμπου της Αλμωπίας, οριοθετώντας τα βόρεια σύνορα της χώρας. Στα δυτικά του ενώνεται μέσω μιας σειράς ψηλών κορφών με το Καΐμάκτσαλαν και στα ανατολικά του υψώνεται η Τζένα με τέτοιο τρόπο που πολλοί θεωρούν το Πίνοβο και τη Τζένα, ένα ενιαίο βουνό. Στα βόρεια κατεβαίνει ήρεμα σε λόφους και στα νότια σταματά απότομα στην πεδιάδα της Αριδαίας.
Το Πίνοβο έχει μια κατεύθυνση από τα βόρεια προς τα νότια σε ένα σχήμα πετάλου και σε ένα μήκος που φτάνει τα 14 χλμ. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Κορφούλα με υψόμετρο στα 2.156 μ. και ακολουθεί το Βίσογκραντ στα 2.150 μ., η Μύτη (2.066 μ.) και ο Καλόγερος (1.873 μ.). Ένα μικρό τμήμα της κορυφογραμμής κινείται παράλληλα με τη συνοριακή γραμμή, με τα χαλάσματα και τα πυρομαχικά που συναντά κανείς στα μονοπάτια, να υπενθυμίζουν ότι το βουνό αποτέλεσε πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα ελληνικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με τα βουλγαρικά.
Το βουνό διακρίνεται για τα πυκνά του δάση, αλλά και από μια μεγάλη περιοχή υποαλπικών και αλπικών λιβαδιών. Στα ψηλά ορθώνονται όμορφες πλαγιές με μικρά ρέματα και τεράστιες σάρες, αλλά και βράχους που υψώνονται κωνικά δημιουργώντας την «Κοιλάδα των Βράχων», στην οποία εντυπωσιάζει ο όγκος του «Μαύρου Βράχου». Στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται τα χωριά Αετοχώρι και Θηριόπετρα, απ’ όπου ξεκινάνε μεγάλα, όμορφα μονοπάτια προς την κορυφογραμμή. Το Πίνοβο είναι ένα απότομο βουνό στα απομονωμένα σύνορα της χώρας και έτσι το οδικό δίκτυο αποτελείται από ελάχιστους, κακούς χωματόδρομους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ένα από τα λιγότερο εξερευνημένα βουνά της Ελλάδας.
Τα δάση που περιβάλλουν το βουνό είναι πυκνά και αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από οξυές, με μικρά διαστήματα από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη. Στα χαμηλά του βουνού υπάρχουν μεικτά δάση βελανιδιών και διάφορων φυλλοβόλων, ενώ στα αλπικά απλώνονται τεράστιες εκτάσεις με χορτολίβαδα και πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας. Άλλα δέντρα του βουνού είναι τα σφενδάμια, οι ψευτοπλάτανοι, οι καστανιές, τα αγριοκυπάρισσα, τα βουνόκεδρα, οι λεύκες, οι σορβιές και οι ιτιές.
Τα αμφίβια και τα ερπετά περιλαμβάνουν είδη, όπως λοφιοφόρους τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, φρύνους, δεντροβάτραχους, γραικοβάτραχους, σβελτοβάτραχους, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, αμμόσαυρες, τοιχογουστέρες, σπιτόφιδα, στεφανοφόρους, εφιούς, σαΐτες, σπάνιους αστρίτες και οχιές. Τα πυκνά, παρθένα δάση φιλοξενούν υγιείς πληθυσμούς από λύκους, ενώ στα ψηλά βράχια ζούνε μικροί πληθυσμοί από αγριόγιδα. Από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζούνε αρκούδες, αγριόγατοι, ζαρκάδια, βίδρες, αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί, λαγοί και αγριόχοιροι. Οι βόρειοι πρόποδες του βουνού περιλαμβάνουν ένα πυκνό, απροσπέλαστο δάσος και δεν αποκλείεται εδώ να ζουν λύγκες.
Το χωριό ονομαζόταν παλαιότερα Τούσιανη. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Μητροπολίτης Νότιας εξισλαμίστηκε, ο αδερφός του Δημήτριος ή Τούσης αντιτειθέμενος στην απόφαση του αδερφού του αποχώρησε από τη Νότια και εγκαταστάθηκε με τα κοπάδια του στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται σήμερα το Αετοχώρι. Η σημερινή ονομασία του χωριού προήλθε από παλιότερο οικισμό που υπήρχε στην περιοχή. Ο οικισμός αυτός ονομαζόταν Αετός και ερείπια του σώζονται μέχρι σήμερα.
Αξιοθέατο του χωριού είναι η παλιά του εκκλησία, του Αγίου Δημητρίου, με το ψηλό τετραώροφο πυργοειδές καμπαναριό. Χτίστηκε το 1842, όπως τεκμηριώνεται από τη σκαλισμένη σε πέτρα χρονολογία, και είναι τρίκλιτη βασιλική με κλειστό περίστωο.
Το Αετοχώρι προπολεμικά ήταν μεγάλο χωριό. Το 1940 είχε 1300 κατοίκους. Σήμερα έχει 62 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια πατάτας.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.