Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τι γίνεται στα καφενεία του χωριού;


Μια φορά στη ζωή μας όλοι έχουμε βρεθεί σ ένα καφενείο. Αν μάλιστα καταγόμαστε και από χωριό, γνωρίζουμε καλά τι εστί. Εκεί λοιπόν θέλω να επικεντρωθώ, στα καφενεία του χωριού όπου οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους με συζητήσεις να ποικίλλουν και να σε κάνουν να αναρωτιέσαι πού βρίσκεσαι.

Στα χωριά τα καφενεία έχουν διακοσμηθεί με έναν απλό και παραδοσιακό τρόπο. Τα τραπέζια είναι ξύλινα όπως και οι καρέκλες, καθώς είναι υλικό που με μετατροπές αντέχει στο χρόνο. Στους τοίχους μπορείς να βρεις κάδρα με τις ομορφιές του τόπου ή φωτογραφίες από παλαιότερες γενιές. Σε μερικά μάλιστα υπάρχουν και τραπέζια με τσόχα, ώστε να παίζουν και οι πελάτες καμιά φορά το χαρτάκι τους για να περάσει λίγο η ώρα. Δε χρειάζεται πολλά για να διακοσμήσεις ένα καφενείο καθώς η απλότητα και η παράδοση συνδυάζονται αρμονικά.

Τα καφενεία θεωρούνται ανδροκρατούμενος χώρος με εξαίρεση λίγες γυναίκες που υπάρχει πιθανότητα να πάνε καμιά φορά. Συνήθως γυναίκες σε καφενείο θα πετύχεις ύστερα από τον Κυριακάτικο εκκλησιασμό είτε όταν γιορτάζει το χωριό. Δε θέλουν κιόλας οι άντρες να επεμβαίνουν οι γυναίκες στον «ιερό» τους χώρο. Εκεί συναντούνται με τους φίλους τους και αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο να πει και να πιεί όσο θέλει. Δεν υπάρχει περιορισμός για αυτό και τα καφενεία έχουν αντέξει και στο χρόνο. Η ελευθερία έκφρασης που προσφέρουν στους άντρες αρκεί για συνεχίσει να γίνεται σημείο συνάντησης.

Πρώτα απ όλα, όταν καθίσεις στο καφενείο και κρυφακούσεις λίγο τις συζητήσεις θα σου «πέσουν τα μαλλιά». Θα μάθεις όλα τα νέα του χωριού καθώς οι άντρες κουτσομπολεύουν περισσότερο από τις γυναίκες. Ποιος τα έφτιαξε με ποια, ποιος χώρισε, ποια είναι έγκυος είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε μέρα τους κατοίκους του χωριού. Δε γίνεται όμως να μη μιλήσουν και για τα αθλητικά. Οι συζητήσεις παίρνουν φωτιά και οι διαφωνίες είναι έντονες. Ειδικά και όταν ο αγώνας είναι ανάμεσα στους αιώνιους αντιπάλους τότε οι τόνοι αυξάνονται και οι χαμένοι φεύγουν με κατεβασμένο κεφάλι μέχρι το επόμενο πρωί που όλα θα έχουν ξεχαστεί.

Δεν μπορεί επίσης σε ένα καφενείο να μην ακούσεις και πολιτικές συζητήσεις. Όταν η τηλεόραση παίζει ειδήσεις, οι θεατές σχολιάζουν. Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζουν πλήρως το αντικείμενο, αλλά πρέπει να πουν τη γνώμη τους και πολλές φορές θέλουν και να την επιβάλλουν. Κατηγορούν την κυβέρνηση της χώρας και θεωρούν πως αυτό που ψήφισαν είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Επίσης στο χωριό ξέρουν τι ψήφισε ο καθένας. Και μπορεί και να ερωτηθείς ευθέως τι ψήφισες αν δεν το ξέρουν ήδη. Η απάντηση «δε θέλω να σας πω» δεν τους ικανοποιεί καθόλου. Γι’ αυτό μην αναρωτηθείς γιατί μπορεί να σε κοιτάνε περίεργα.

Σε ένα καφενέ λοιπόν υπάρχουν και άτομα που συζητούν σοβαρά. Είναι κάποιοι άνδρες που έχουν μια παραπάνω παιδεία και αναζητούν τέτοιες συζητήσεις. Αν τους ακούσεις να μιλάνε θα αναρωτηθείς γιατί περιορίστηκαν στα όρια του χωριού. Φαίνεται πως ψάχνονται με τον εαυτό τους και θέλουν να εξελιχθούν ακόμα και σε ένα μικρό χωριό. Οι κουβέντες τους για σοβαρά και προσωπικά θέματα είναι μετρημένες και ακριβείς. Τα μυστικά τους τα ξέρουν μόνο οι κοντινοί τους άνθρωποι και δε θέλουν να ανοιχτούν περαιτέρω. Είναι ευδιάθετοι στην παρέα και θα γελάσεις αν κάτσεις μαζί τους. Έχουν σοβαρότητα όταν πρέπει και γελάς άπειρα μαζί τους καθώς έχουν απίστευτο χιούμορ.

Στα καφενεία πάντως θα γελάσεις πολύ. Θα παρατηρήσεις πως συμπεριφέρονται οι άνδρες όταν είναι μόνοι τους. Θα ακούσεις να λένε βέβαια και μικρά ψεματάκια και να υπερηφανεύονται για τις γυναίκες τους. Θα πειράξουν ο ένας τον άλλον για τις κατακτήσεις τους και θα αρχίσουν τις ιστορίες για τότε που ήταν νέοι. Θα στραφούν και στους νεότερους και θα τους λένε «δεν ξέρετε να φλερτάρετε εσείς σήμερα» δίνοντας τους συμβουλές για το πώς να είναι πιο ρομαντικοί. Θα ακούσεις ιστορίες που έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν και θα πεθάνεις από το γέλιο. Είναι και αρσενικά παλιάς κοπής που έχουν μια μαγκιά που την αναζητούμε οι γυναίκες ακόμα και σήμερα.

Αν πας λοιπόν σε χωριό μην διστάσεις να μπεις σε ένα καφενείο γιατί θα μάθεις τον τόπο μέσα από τους ανθρώπους τους. Να είσαι έτοιμη να γελάσεις και να δεχθείς και προσωπικές ερωτήσεις. Όλα μες το πρόγραμμα είναι.

Βασιλική Κόντε








ΠΗΓΗ...http://www.mindthetrap.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...