Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον «εσωτερικό κριτή»;


Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που μας λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας. Ο «εσωτερικός κριτής» είναι αποτέλεσμα των εμπειριών μας και εξαρτημένης μάθησης.
Κρατά τα απομεινάρια των ελπίδων και των φόβων των γονέων μας, για μας και για τους εαυτούς τους, της σχολικής μας ιστορίας, της θρησκευτικής μας ανατροφής και της ανταγωνιστικής κουλτούρας στην οποία ζούμε.

Όταν καταφέρουμε να γνωρίσουμε τον «εσωτερικό μας κριτή» με ανοιχτή διάθεση και ενδιαφέρον, θα ανακαλύψουμε με έκπληξη ότι το βαθύτερο κίνητρό του είναι στην πραγματικότητα να μας προστατεύσει. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αν λάβουμε υπόψη πόσο απαίσιο είναι να ακούμε αυτές τις αρνητικές κουβέντες και τις περιοριστικές προειδοποιήσεις. Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, προσπαθεί να προστατεύσει εύθραυστα μέρη της προσωπικότητάς μας που έχουν τραυματιστεί στο παρελθόν. Στον πυρήνα αυτής της γκρινιάρικης φωνής είναι η επιθυμία του «εσωτερικού κριτή» να είμαστε ασφαλείς και απαλλαγμένοι από την απογοήτευση και την ταπείνωση.
Ο «εσωτερικός κριτής» έχει παλιές, ξεπερασμένες ιδέες για μας και μεταφέρει απαρχαιωμένες εικόνες του ποιοι είμαστε και τι ικανότητες έχουμε. Όπως ένας ενήλικας που πάει στη δουλειά με τα ρούχα ενός μικρού παιδιού, η εικόνα του για μας είναι παρωχημένη και δεν ταιριάζει με την τρέχουσα κατάσταση της ζωής μας, τις δεξιότητες ή την εμπειρία μας. Έτσι, οι προσπάθειές του να μας προστατεύσει, μας κάνουν να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και να νιώθουμε αποθαρρυμένοι και ανεπαρκείς.

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε τον εσωτερικό σας κριτή:

1. Χρειάζεται να διαχωριστείτε απ’ αυτόν. Είναι απλά ένα μέρος του εαυτού σας.
Ένα μεγάλο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η φωνή είναι μόνο ένα μέρος του εαυτού σας που έχει τα δικά του κίνητρα και κοσμοθεωρία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διαχωριστείτε από το μέρος αυτό και να πάρετε κάποια απόσταση. Μπορείτε να επιλέξετε να τον ακούσετε ή να μην τον ακούσετε. Αντί να εκφοβίζεστε από την αρνητική φλυαρία του, μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο είτε λέγοντάς του να «κάνει πίσω», να απομακρυνθεί, γιατί είστε απασχολημένοι με κάτι άλλο σημαντικό ή να αποφασίσετε να ενδιαφερθείτε για την βαθύτερη πρόθεσή του.
Διαχωρισμός σημαίνει γείωση στον Αυθεντικό Εαυτό σας. Η διαδικασία αυτή υποστηρίζεται από διαλογιστικές και πνευματικές πρακτικές και την καλή φροντίδα του εαυτού.

2. Ενημερώστε, εκσυγχρονίστε αυτό το μέρος του εαυτού σας.
Μόλις έρθετε σε επαφή με αυτό το επικριτικό μέρος και αρχίσετε διάλογο μαζί του, μπορείτε να το ρωτήσετε πόσο χρονών πιστεύει ότι είστε. Τις περισσότερες φορές θα ανακαλύψετε ότι αυτό το μέρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι είστε ένα μικρό παιδί σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι σφοδρές προσπάθειες του να σας προστατεύσει από εκ νέου τραυματισμό και ταπείνωση, κατευθύνονται από τις πεποιθήσεις που αναπτύχθηκαν εκείνη την εποχή. Δείχνοντας σε αυτό το μέρος, ποιος είστε πραγματικά σήμερα, τις ικανότητες που έχετε αναπτύξει, την εμπειρία που έχετε αποκτήσει και την ελευθερία που απολαμβάνετε, θα είναι περισσότερο σε θέση να αφήσει τους παλιούς του φόβους και ανησυχίες.

3. Καθοδηγήστε τη διαδικασία. Αναπτύξτε έναν εσωτερικό «Υποστηρικτή».
Μπορείτε να δημιουργήσετε μια θετική, υποστηρικτική πλευρά του εαυτού σας, έναν εσωτερικό «Υποστηρικτή», ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στη δουλειά σας με τον εσωτερικό «κριτή» και να αναπτύξετε τις θετικές σας ποιότητες.


Ο εσωτερικός «Υποστηρικτής»:
· Μοιάζει με τη φωνή μιας καλής μητέρας που σας υπενθυμίζει την αξία και τις ικανότητές σας. Σας ενθαρρύνει να πάρετε τα εύλογα ρίσκα για να αποκτήσετε αυτό που επιθυμείτε και αξίζετε.
· Έχει το θάρρος να πάρει θέση ως προς τον εσωτερικό «κριτή» όταν είναι απαραίτητο και να του πει να σας αφήσει ήσυχο. Όταν ο εσωτερικός «κριτής» σας ενοχλεί, ο εσωτερικός «Υποστηρικτής» μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια και να του πει «Αυτό δεν βοηθάει!» ή «Αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή!».
· Σας βοηθάει να αναπτύξετε ένα σχέδιο, βήμα-προς-βήμα, για να πετύχετε αυτό που θέλετε.
· Παρέχει φροντίδα στα ευάλωτα μέρη σας που προσπαθεί να «προστατεύσει» ο εσωτερικός «κριτής».

Για να δημιουργήσετε έναν εσωτερικό «Υποστηρικτή», μπορείτε να αντλήσετε στοιχεία από θετικές εμπειρίες και σκέψεις που είχατε στο παρελθόν ή να εμπνευστείτε από τη μυθολογία, τη λογοτεχνία ή το σύγχρονο πολιτισμό. Μπορείτε να ενσωματώσετε τις κατάλληλες ποιότητες ενός σημαντικού προσώπου, ανθρωπολόγου, φιλόσοφου, οραματιστή κοκ., ενός πνευματικού ανθρώπου, ακόμη ενός χαρακτήρα του κινηματογράφου.
Αυτός ο «εσωτερικός υποστηρικτής» θα είναι εκεί για να σας αγαπά και να σας στηρίζει καθώς κινείστε προς τους προσωπικούς σας στόχους.

Καλή επιτυχία!
Παναγιώτα Δ. Κυπραίου, Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP), Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...