Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία της χώρας



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Για τις σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία της χώρας.

Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου 2019, ανέδειξε για μία ακόμα φορά την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτηρίων της χώρας μας, με τουλάχιστον 25 σχολεία των δυτικών συνοικιών της Αττικής να έχουν κριθεί ακατάλληλα για χρήση και κάποια να παραμένουν ακόμα κλειστά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Στο Χαϊδάρι, σε 10 αυτοψίες 6 σχολικά κτήρια κρίθηκαν ακατάλληλα. Στο Μενίδι: 1ο ΓΕΛ – 6ο Δημοτικό. Στο Ν.Ηράκλειο: 1ο Γυμνάσιο, 4ο και 5ο Δημοτικό. Στο Αιγάλεω: 1ο Γυμνάσιο, 7ο Δημοτικό, 11ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό, 17ο Δημοτικό, 15ο και 18ο Νηπιαγωγείο.
Θυμίζουμε ότι παρά το γεγονός πως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, η τότε κυβέρνηση εξάγγειλε αντισεισμικούς ελέγχους σε όλα τα σχολεία της χώρας, εδώ και 20 χρόνια σε κανένα σχολικό κτήριο δεν έχει γίνει αντισεισμική μελέτη και ενισχύσεις σύμφωνα με τον υπάρχοντα αντισεισμικό κανονισμό και Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.)
Στην Ελλάδα έχουμε 14.000 σχολικά κτήρια. Από αυτά, το 25% έχει κατασκευασθεί προ του 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 30% μεταξύ 1959 και 1985 με υποτυπώδη αντισεισμικό κανονισμό και το υπόλοιπο 45% από το 1985 μέχρι σήμερα με πιο σύγχρονες αντισεισμικές διατάξεις. Από  αυτά τα κτήρια, έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος μόνο σε αυτά προ του 1959, αλλά χωρίς να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτού, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αντισεισμική μελέτη και κατάλληλες ενισχύσεις. 
Αλλά και στα σχολεία που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα μετά τον πρόσφατο σεισμό της 19ης Ιούλη, ακόμα και σε αυτά που είχαν ζημιές στον Φέροντα Οργανισμό τους, για κανένα δεν δόθηκε εντολή αντισεισμικής μελέτης σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς, παρά μόνο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σχολείο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων μαθητών σε ένα νέο και ισχυρότερο σεισμό.

Ερωτάται ο κ Υπουργός:
·         Πότε θα ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων της χώρας και πότε θα ξεκινήσει ο β’βάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτούνται, με βάση τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου;
·         Τι κονδύλι θα δοθεί σε Δήμους και Περιφέρειες για τον β΄βάθμιο αντισεισμικό έλεγχο από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τις αναγκαίες ενισχύσεις που θα προκύψουν και τι μέτρα θα παρθούν για τα σχολεία που παρουσίασαν βλάβες στον σεισμό της 19ης Ιούλη και χαρακτηρίσθηκαν ακατάλληλα, πέραν της αποκατάστασης των βλαβών, για την προστασία τους σε έναν νέο, ισχυρότερο σεισμό;

Ο Βουλευτής

Γιάννης Δελής

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...