Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από το γραφείο Κοινωνικής Φροντίδας του Κ. Υ. Αριδαίας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

 Την Πέμπτη 26/10/2017 οι επαγγελματίες υγείας Μαία, Επισκέπτρια Υγείας και Κοινωνική Λειτουργός,  του Κέντρου Υγείας Αριδαίας θα βρίσκονται στο περίπτερο ενημέρωσης μπροστά από την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ για να ενημερώνουν τις γυναίκες όλων των ηλικιών σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.   
Το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, όπως και για άλλους τύπους καρκίνου είναι η πρόληψη. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο της ιατρικής και γενικά της ζωής. Πόσο χρόνο, πόνο και χρήμα θα μπορούσε κάποιος/α να γλιτώσει εάν εφάρμοζε στη ζωή του μικρές καθημερινές συνήθειες που θωρακίζουν την υγεία του.
  Καμπάνιες και εκστρατείες ενημέρωσης που πλαισιώνονται από δημοφιλή πρόσωπα , οργανώσεις, εταιρείες , φορείς υγείας ενημερώνουν για την πρόληψη και δίνουν κατευθύνσεις σε θέματα  που αφορούν την διατροφή, την άσκηση, τις  «κακές» συνήθειες και  ότι αφορά τις απαραίτητες πλέον προληπτικές   εξετάσεις που πρέπει να κάνει η γυναίκα κάθε ηλικίας.
 Ας θυμηθούμε κάποιες πληροφορίες που αφορούν την υγεία του μαστού της γυναίκας.
 Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα έχουν προσδιοριστεί ορισμένοι παράγοντες, που φαίνεται να αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
 Αυτοί οι παράγοντες είναι: Η μεγάλη ηλικία (ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος σε γυναίκες άνω των 50 ετών), το οικογενειακό ιστορικό, η γενετική προδιάθεση, η ηλικία εμφάνισης και τερματισμού της «περιόδου», η διάρκεια του θηλασμού, η ηλικία τεκνοποίησης, η λήψη ορμονικών σκευασμάτων κ.τ.λ..Παράγοντες που πρέπει να εκτιμηθούν από ειδικό γιατρό και να σας κατατάξει σε ομάδα χαμηλού, μέσου ή υψηλού κινδύνου.
 Εκτός των παραπάνω φαίνεται ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επιδρά στην εμφάνιση ή όχι του καρκίνου του μαστού, όπως συμβαίνει άλλοτε εντονότερα και άλλοτε πιο αμυδρά και για άλλες μορφές καρκίνου.
Αυτοί οι παράγοντες που φαίνεται να ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου είναι: η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, η παχυσαρκία, η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών κ.τ.λ.
Από την άλλη ο σωστός τρόπος ζωής φαίνεται  ότι προστατεύουν από την εμφάνιση του. Ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στη διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά φρούτα και χόρτα με το σωστό σωματικό βάρος, τη σωματική άσκηση και την διαχείριση του άγχους.
Οι  προληπτικές/διαγνωστικές εξετάσεις  που θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα  για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι : η αυτοεξέταση/ψηλάφηση των μαστών, η κλινική εξέταση από γιατρό και η μαστογραφία.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι το πρώτο βήμα για να βγει μια γυναίκα νικήτρια στον αγώνα κατά του καρκίνου .
 Παρά την μεγάλη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται η ασθένεια , στην εποχή μας ολοένα και περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού ζουν για πάρα πολλά χρόνια, που να θεωρούνται πλέον ότι έχουν οριστικά θεραπευθεί. 
 Γυναίκες που έδωσαν τον προσωπικό τους αγώνα στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού  και βγήκαν νικήτριες, μετά την περιπέτεια τους έμαθαν να αγαπούν τη ζωή, τον εαυτό τους και βγήκαν από τα χείλη τους κουβέντες σοφές, ζυμωμένες με πόνο και αίμα που αξίζει να αναφερθούν για να διδαχθούμε. Μας λέει, λοιπόν η  Θεοδότη , η Μαρία  η Βάσω………. 

«Είναι ωραίες η εν ζωή συμφιλιώσεις»

« Έμαθα να αγαπώ, να συγχωρώ, να δικαιολογώ»

«Σήμερα, εννιά χρόνια μετά, νιώθω πως η ζωή μου έχει πλέον αλλάξει. Έχω κρατήσει μόνο τα θετικά που έφερε στην ζωή μου ο καρκίνος. Κατάλαβα τι έχει αξία και νόημα. Έμαθα να ξεχωρίζω τα ασήμαντα από τα σημαντικά και να απολαμβάνω τις στιγμές με την οικογένειά μου και τους φίλους μου!»

« Κι εσύ να το θυμάσαι αυτό όταν απελπίζεσαι , και να θυμάσαι ότι η ζωή είναι πράγματι καλύτερη μετά από τον καρκίνο. Δεν είναι φήμες……..ούτε ψέματα…..Είναι η αλήθεια τελικά!»

«κάθε πρωί χαμογελάω, η ζωή είναι ωραία και εγώ είμαι ακόμη εδώ, ο καρκίνος είναι μια ύπουλη αρρώστια αλλά όλοι μας κρύβουμε μέσα μας τη δύναμη να τον αντιμετωπίσουμε»

« Η λύπη κοιτάζει πίσω, ο φόβος κοιτάζει τριγύρω, η πίστη κοιτάζει ψηλα.» 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...