Η ακριβής χρονολόγηση του κτιρίου δεν μπορεί να υπολογιστεί. Πιθανολογείται ότι οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920 και κράτησαν περίπου 3 χρόνια. Το 1929, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών είχε ολοκληρωθεί και το κτίριο άρχισε να χρησιμοποιείται. Στα επόμενα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις για την βελτίωσή του. Η πρώτη έγινε μετά την λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967.
Η θεμελίωσή του έγινε από τον Σύνδεσμο κοινοτήτων Καρατζόβας και στο χτίσιμό του συνέβαλαν οικονομικά και άνθρωποι της περιοχής. Κατασκευαστής ήταν ο εργολάβος Θεοδόσιος Ιωαννίδης. Σύμφωνα με κάποια πληροφορία, τμήμα των οικοδομικών εργασιών έγινε από Ρουμάνους εργάτες. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν μπετόν-αρμέ.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε από τις κοινότητες της Καρατζόβας τον Οκτώβριο του 1928.
Την επιτροπή της ίδρυσης την αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος - Δημοσθένης Τυμπανίδης
Μέλη - Ιωάννης Χρυσούλης και Χρήστος Βέσκος
Ως έργο του Συνδέσμου αναφέρεται η αποθήκη. Υπάρχει όμως χρονολογία στην εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κεντρική πύλη του κτιρίου, που αναγράφει την ύπαρξη του Συνδέσμου από το 1929.
Σκοπός του Συνδέσμου ήταν η προαγωγή της επαρχίας μέσα από κοινωφελή έργα. Σύνθημα των ανθρώπων του Συνδέσμου ήταν "η αναζήτηση του καλού για τους άλλους, που σημαίνει εύρεση του δικού μας καλού". Το ρητό του Πλάτωνα που έγραψαν στην εντοιχισμένη πλάκα ήταν ο οδηγός τους.
Το κτίριο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για τα κουκούλια και αργότερα για το κόκκινο πιπέρι, το σουσάμι, το βαμβάκι. Για το σκοπό αυτό, η αποθήκη παραχωρήθηκε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρατζόβας, που δημιουργήθηκε από τους 30 γεωργικούς συνεταιρισμούς που υπήρχαν στην περιοχή. Η Τράπεζα έχοντας ως μετόχους της τους παραγωγούς της επαρχίας, συγκέντρωνε στην Άσπρη αποθήκη τα προϊόντα της επαρχίας και στη συνέχεια τα διέθετε στην αγορά.
Μετά τον εμφύλιο πόλεμο το κτίριο άρχισε να φιλοξενεί δημόσιες υπηρεσίες και να γίνεται το Διοικητήριο της πόλης.
Υπηρεσίες που στεγάζονταν στο κτίριο είναι:
1. Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εγκαταστάθηκε το 1940 και αποχώρησε το 1986.
2. Γεωπονική Υπηρεσία. Εγκαταστάθηκε το 1971 και αποχώρησε το 1983.
3. Αγρονομείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
4. Γεωπόνοι. Στεγάστηκαν το 1975 και αποχώρησαν το 1986.
5. Εφορία καπνού.
6. Ιδιωτική τεχνική σχολή (1966) και αργότερα Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Αποχώρησε το έτος 1991-1992.
7. Ειρηνοδικείο. Εγκαταστάθηκε το 1950 και αποχώρησε το 1996.
8. Οικονομική Εφορία. 1957-1995.
9. Οργανισμός κόκκινου πιπεριού. 1950-1960.
10. Επαρχείο Αλμωπίας.
11. Μορφωτικός Σύλλογος "Αλμωπία". Ιδρύθηκε το 1974 και στεγάστηκε στο 2ο όροφο. Λειτούργησε Δανειστική Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό, Σκακιστικό, Χορευτικό τμήμα.
12. Ταχυδρομείο. Αποχώρησε το 1972.
13. Τμήματα του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας.
14. Αίθουσα τελετών.
15. Γήπεδο μπάσκετ του ΦΟΑ στον αύλειο χώρο του κτιρίου. Δημιουργήθηκε το 1980 και στέγασε τις αθλητικές ανάγκες του Συλλόγου μέχρι το 1986.
16. Αποθήκη του Δήμου Αριδαίας.
Σήμερα το κτίριο είναι εγκαταλελλειμένο και με το διάβα των ετών έχει υποστεί πολλές διαβρώσεις, με αποτέλεσμα να εκφράζονται διάφορες απόψεις για την ανάληψη δραστικών μέτρων, επισκευής ή κατεδάφισης, εκ μέρους του δήμου στον οποίο τυπικά ανήκει.
ΠΗΓΕΣ...
http://3dim-aridaias.pel.sch.gr/ergasia_poli_aridea.htm
Διαδίκτυο
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.