Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΨΑΛΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΨΑΛΟ

   
    Το 1926 η περιοχή ονομάστηκε Άψαλος από τις λέξεις άπτομαι και άλς δηλαδή ακουμπώ στην θάλασσα. Η ονομασία αυτή προήλθε από την μορφολογία του εδάφους διότι παλαιότερα η περιοχή ήταν ένα παραλιακό χωριό. 
  Εκτός των άλλων η Άψαλος ελκύει τους αρχαιολόγους λόγω της ιστορίας και των ευρημάτων της. Ειδικότερα, ο Ν.Παπαδάκης το 1913 κατέγραψε την ύπαρξη δύο τουρκικών τζαμιών τα οποία ήταν κατασκευασμένα με αρχιτεκτονικό υλικό αρχαίων κτιρίων.  Έτσι λοιπόν λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η αρχαία πόλη της Αψάλου τα ευρήματα της οποίας χρονολογούνται κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.
    Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί δύο προϊστορικοί οικισμοί και ο ταφικός τύμβος της εποχής του Χαλκού που ανασκάφθηκαν το 1997 και 2000 αντίστοιχα. Το 2009 εντοπίστηκε ένα στρώμα πάχους περίπου 40 – 60  εκατοστών, από το οποίο περισυλλέχθηκε μεγάλος αριθμός λίθινων εργαλείων, όπως φολίδες από πυριτόλιθο, κρουστήρες και κροκάλες με αποτυπώματα επίκρουσης. Πρόκειται για ευρήματα της Μεσολιθικής εποχής (10000 – 7000 πΧ ), εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι ζούσαν σε εποχικούς καταυλισμούς, επιβίωνε χάρη στη τέχνη του να κυνηγάει, βρισκόταν κοντά σε ρέματα, ποτάμια και λίμνες και δεν είχε περάσει στον παραγωγικό τρόπο ζωής. Με τα ευρήματα που ανακαλυφθήκαν αποδεικνύεται η κατοίκηση της Αψάλου από τη Μεσολιθική έως την Εποχή του Χαλκού. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μία υπαίθρια θέση που πρόσφερε πολλές δυνατότητες τροφοσυλλογής και ήταν προστατευμένη χάρη στο φυσικό ανάγλυφο. 
    Επιπρόσθετα, ο οικισμός έχει σχήμα χαμηλού λόφου. Έπειτα από ανασκαφές ανακαλυφθήκαν ίχνη του οχυρωματικού τείχους από αργό λίθο της περιοχής. Τα ορατά λείψανα των τειχών και των δεξαμενών και τα όστρακα και κεραμίδια καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη ανήκαν στα ευρήματα των παλαιοχριστιανικών χρόνων. 
    Έχοντας λοιπόν κατά νου τα παραπάνω, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μέρος αυτό που ενσωματώνει την φυσική ομορφιά , το υγιεινό κλίμα και παράλληλα διεγείρει το ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου.   



"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" 

ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...