Ο "Κάτω Μύλος" αποτελεί σημείο αναφοράς των Προμάχων, τόσο για την ιστορία που κουβαλάει, όσο και για τις σημερινές γευστικές "περιπέτειες" που προσφέρει στους εκατοντάδες αναζητητές της γεύσης.
Η ιστορία του χάνεται πίσω στις δεκαετίες, στα πέτρινα χρόνια των αρχών του εικοστού αιώνα.
Γύρω στο 1905 λοιπόν, ο Γιοβάν Βοντιντσάρ, ίδρυσε τον μύλο στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα και εκμεταλλευόμενος τη δύναμη του νερού από το ποτάμι που διέρρεε το σημείο, έστησε την υποτυπώδη επιχείρηση.
Με δυο τεράστιους λαμαρινένιους σωλήνες, οδήγησε περίτεχνα το άφθονο νερό και με την ορμητική του δύναμη, μετέτρεψε την κατάλληλη κινητική ενέργεια, κάνοντας τις μεγάλες μυλόπετρες να συνθλίβουν το καλαμπόκι και το στάρι, παίρνοντας έτσι το ευλογημένο αλεύρι.
Σε λίγους μήνες η "Ντόουνα Βοντινίτσα" όπως αποκαλούσαν τον Κάτω Μύλο στην τοπική διάλεκτο, έγινε πασίγνωστη, και δεκάδες χωρικοί κατέφθαναν με φορτωμένα τα γαϊδουράκια τους σακιά σιτάρι ή καλαμπόκι για να τα αλέσουν. Μια βαριά σιδερένια παλάντζα(ζυγαριά) στην είσοδο του μύλου για το αναγκαίο ζύγισμα και ο καρπός έπαιρνε τον δρόμο του για να μετατραπεί σε πίτουρα και αλεύρι.
Εκτός από κατοίκους του χωριού, υπήρχε και αξιόλογος αριθμός ξένων παραγωγών από τα γύρω χωριά, οι οποίοι έφερναν το προϊόν τους για άλεσμα.
Ο Μπάρμπα Γιοβάν είχε τέσσερις γιους και όταν ήρθε η ώρα να μοιράσει την περιουσία του, άφησε τον μύλο στον έναν από αυτούς, ο οποίος μάλιστα είχε μια αναπηρία στο μάτι. Ο γιος αυτός, όταν παντρεύτηκε, αποφάσισε να πουλήσει τον μύλο και να μετακομίσει με τη γυναίκα του στην Αριδαία.
Πούλησε λοιπόν τον μύλο σε κάποιον χωριανό, ονόματι Στούπη.
Δυο από τα αδέλφια του, μαθαίνοντας την αγοραπωλησία, επισκέφτηκαν τον νέο ιδιοκτήτη και παρακαλώντας τον, τον μετέπεισαν να τους επιστρέψει την κυριότητα, πληρώνοντάς του ό,τι χρήματα έδωσε στον αδελφό τους.
Έτσι οι δυο γιοί έφτιαξαν δυο μύλους κολλητά στο ίδιο σημείο, και συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση του μυλωνά.
Ο ένας από τα αδέλφια ονόματι Νικόλας, βλέποντας την μεγάλη κοσμοσυρροή, αποφάσισε να φτιάξει κι έναν υποτυπώδη καφενέ, προσφέροντας τσίπουρο, μεζέδες και καφέ. Με δεδομένη την έλλειψη άλλων τέτοιων μαγαζιών, γρήγορα ο κάτω μύλος έγινε στέκι και για τους μερακλήδες του χωριού.
Η ιστορία συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και ο μεν μύλος δούλευε ασταμάτητα ανακαινιζόμενος συνεχώς, ο δε καφενές λειτουργούσε χαρίζοντας λίγη ξεκούραση σερβίροντας τις τοπικές λιχουδιές.
Μια μικρή παύση έγινε στη λειτουργία του καφενέ όταν ο μπάρμπα Χρήστος είχε την επιχείρηση, ενώ ο μύλος συνέχισε να δουλεύει.
Στη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια από τον γιο του μπάρμπα Χρήστου, τον Γιάννη, ο οποίος επί δεκαπέντε σχεδόν χρόνια λειτούργησε τον κάτω μύλο ως σύγχρονη ταβέρνα, ενώ ο νερόμυλος έπαψε να λειτουργεί, αφού οι σύγχρονοι κυλινδρόμυλοι της Αριδαίας, έγιναν ελκυστικότεροι από τους μικρούς παραδοσιακούς νερόμυλους.
Το μεγάλο "μπαμ" και την μεγάλη ανατροπή στα πράματα, έκανε ο γιος του Γιάννη, ο Χρήστος, γνωστός σε όλους "Τσάρλι", ο οποίος οπλισμένος με τεράστιες γνώσεις του αντικειμένου και με άπειρο μεράκι, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το φημισμένο στέκι όλης της Πέλλας κι όχι μόνο, τον σημερινό "Κάτω Μύλο", για τον οποίο μιλούν όλοι οι επαΐοντες του χώρου της γαστρονομίας.
Έχοντας μετατρέψει τον παλιό μύλο σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο, όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα, τα τζάκια, και τα πανέμορφα έθνικ αναμνηστικά στολίδια, έχει γίνει πόλος έλξης των κυνηγών της γεύσης, πολλοί από τους οποίους έρχονται από πολύ μακριά, για να ζήσουν την γευστική περιπέτεια που χαρίζει το ιστορικό μαγαζί.
Ο Χρήστος Μυλωνάς με τη σύζυγό του Μαρία και την εκκολαπτόμενη σεφ κόρη τους Αννούλα, κάνουν κατάθεση ψυχής στην οικογενειακή επιχείρηση, αναδεικνύοντας τα ακαταμάχητα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας, διανθίζοντας το πλούσιο και συνεχώς ανανεούμενο μενού, με νέες δροσερές ιδέες και απογειώνουν τα στάνταρντς, κερδίζοντας όλες τις ηλικιακές κλίμακες.
Έτοιμα καλομαγειρεμένα φαγητά, με κύρια βάση τα τοπικά προϊόντα, κόκκινη πιπεριά, χωριάτικο χοιρινό λουκάνικο, κρέατα ζουμερά, καλοψημένα, σερβιρισμένα σε σπαθιά, τεράστιες μερίδες, ολόφρεσκες σαλάτες εποχής από τον ιδιόκτητο αγρόκηπο, ηδονικά, ροδοκόκκινα κρασιά, ακαταμάχητα τσίπουρα και ούζα, σερβίρονται στα πήλινα σκεύη, αιχμαλωτίζοντας και εξιτάροντας όλα τα αισθητήρια.
Ο αρμονικός συνδυασμός ποιότητας, ποσότητας και τιμής, καθιστά τον "Κάτω Μύλο" στις πρώτες θέσεις των καταστημάτων του είδους, συγκαταλέγοντάς τον στα πιο must visit φαγάδικα της Μακεδονίας.
"ΚΑΤΩ ΜΥΛΟΣ"
Πρόμαχοι Αλμωπίας
τηλ. 23840 75354 & 697 774 9394
Ιστότοπος: http://okatomylos.blogspot.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/
1 σχόλια :
Pragmatika asinagonistos se ola...
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .
- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.