Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΠΙΝΟΒΟ – ΤΖΕΝΑ: ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ



ΠΙΝΟΒΟ – ΤΖΕΝΑ  (ΑΕΤΟΧΩΡΙ) 
Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο  βουνό. Ωστόσο, περιέχει μεγάλη κορυφογραμμή και καταπράσινες πλαγιές, ξεπροβάλλει χαρακτηριστικά ανάμεσα στο Καϊμάκτσαλαν και τη Τζένα με τον επιβλητικό βραχώδη όγκο του που απλώνεται στα βορειοανατολικά του ορεινού όγκου του Βόρα. Η οροσειρά αυτή οριοθετεί και τα σύνορα με τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας, ενώ από ελληνικής πλευράς κυκλώνει το οροπέδιο της Αριδαίας. Το ύψος του φτάνει στο ψηλότερο σημείο του περίπου δηλαδή τα 2.156 μέτρα.



    Στο Πίνοβο δεσπόζουν τα πυκνά δάση οξιάς και πεύκης που φτάνουν έως τα 1.800 μέτρα. Από αυτό το σημείο και άνω κυριαρχεί μια αλπική βλάστηση με πλήθος λουλουδιών τα οποία είναι ανθισμένα όλο το καλοκαίρι, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα του βουνού. Η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για την καφετιά αρκούδα και τον λύκο, ενώ με λίγη τύχη μπορεί κανείς να συναντήσει και ζαρκάδια. Σημειωτέον, ο ορεινός όγκος του Πίνοβου χαρακτηρίζεται από την μεγάλη βιοποικιλότητα του καθώς φιλοξενεί 55 σημαντικά φυτικά και 120 είδη ορνιθοπανίδας. Στους αιθέρες κυριαρχούν σπάνια αρπακτικά πτηνά όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός και ο ασπροπάρης.



    Τα χαλάσματα και τα λιγοστά πυρομαχικά στην κορυφογραμμή και στις πλαγιές υπενθυμίζουν ότι το όρος μετατράπηκε σε σκληρό πεδίο μάχης κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα ελληνικά, γαλλικά και σερβικά στρατεύματα μαζί με αποικιακά συγκρούστηκαν με βουλγαρικά και γερμανικά.


 Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη τριών ορειβατικών πυροβόλων όπλων. Στο Πίνοβο οι Σέρβοι ανέβασαν πυροβόλα με τροχαλίες, σχοινιά για να βομβαρδίσουν Γερμανούς και Βούλγαρους. Τα Σερβικά πυροβόλα στέκονταν για χρόνια στις κορυφές του βουνού μέχρι που τα περιμάζεψε ελικόπτερο πριν από 3 χρόνια.



   Απέναντι από το όρος Πάικο ξεπροβάλουν δύο κορυφές με σχεδόν το ίδιο ύψος. Πρόκειται για την μικρή και τη μεγάλη Τζένα. Το φημισμένο βουνό με τα πολλά νερά και το φαράγγι της Νότιας αποτελεί απόληξη της οροσειράς που ξεκινάει από το Καϊμάκτσαλαν και το Πίνοβο. Με ύψος που ξεπερνάει τα 2000 μέτρα και ήπιο ανάγλυφο αποτελεί ένα ξεχωριστό προορισμό για όσους αναζητούν ένα βουνό για χαλαρή πεζοπορία.



   Κύριο χαρακτηριστικό του όρους Τζένα αποτελεί το εκτεταμένο δάσος οξιάς, που φτάνει ως τα 18οο μέτρα αλλά και τα μικρά πεύκα, που δημιουργούν το δικό τους δάσος σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο. Στην Τζένα έχουν καταγραφεί 33 σπάνια φυτά, που λόγω ενδημισμού και σπανιότητας οδήγησαν στην ένταξη του βουνού σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Τα λουλούδια παραμένουν ανθισμένα όλο το καλοκαίρι, ευνοημένα από τις κλιματικές συνθήκες και τις συχνές απογευματινές μπόρες. Όπως και στο Πίνοβο, στις πλαγιές τις Τζένας ζουν ζαρκάδια και άλλα σπάνια θηλαστικά, ενώ στις κορφές της έχουν τις φωλιές τους χρυσαετοί, σταυραετοί και άλλα. 





   Ο δασικός δρόμος που χρησιμοποιούν οι υλοτόμοι φτάνει ως την αλπική ζώνη, χωρίζοντας τη Μικρή Τζένα από τη Μεγάλη και αλλοιώνοντας  την άγρια ομορφιά του τοπίου. Ωστόσο τα πεζοπορικά μονοπάτια οδηγούν στα πυκνά δάση του βουνού, μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι περιπατητές ξεκινούν από το χωριό Νότια με κατεύθυνση το ομώνυμο φαράγγι και τον καταρράκτη που βρίσκεται στην αρχή του.  




"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ"


ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...