Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΞΙΦΙΑΝΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ




ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΗ ΞΙΦΙΑΝΗ

     Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη του χωριού της Ξιφιανής αρχίζουν περίπου τον 9ο αιώνα μΧ από ανασκαφές που έγιναν στη δυτική πλευρά του λόφου του Αγίου Δημητρίου.



 Εκεί βρέθηκαν ένας μονόλιθος μαρμάρινος κίονας, μία αποκρουσμένη μαρμάρινη βάση και ένα λίθινο κατώφλι σε συνδυασμό με τον εντοπισμό οικοδομικού υλικού και παλαιοχριστιανικής κεραμικής σε έκταση περίπου ενός στρέμματος, δηλαδή εντοπίστηκαν ερείπια εκκλησίας των πρώτων χριστιανικών χρόνων.
    Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, δυτικά του χωριού. Χτίστηκε το έτος 1857 με ειδική άδεια των τουρκικών αρχών και μετά το τέλος του Κριμαϊκού πολέμου με το «Χάτι Χουρμαγιούν» δηλαδή με το αυτοκρατορικό διάταγμα, με το οποίο παρεχόταν πλήρης θρησκευτική ελευθερία στους χριστιανικούς υπηκόους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.ο τύπος της εκκλησίας είναι η τρίκλιτη βασιλική. Μάλιστα, περιλαμβάνει ξυλόγλυπτο τέμπλο και γενικά χειροποίητο εσωτερικό διάκοσμο.
 Επιπλέον, κατά το έτος 1916-1917, ο λόφος χρησίμευε ως παρατηρητήριο του Σερβικού πυροβολικού. Υπάρχει ακόμα μία πέτρα με χαραγμένη τη λέξη ΤΟΠ η οποία στα Σέρβικα σημαίνει κανόνι πυροβολικού. Η εκκλησία αυτή λειτουργεί τέσσερις φορές το χρόνο (τα Ψυχοσάββατα, την ημέρα του Αγίου Δημητρίου και την Κυριακή του Πάσχα).
   Στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές και έρευνα η οποία απέδωσε τμήμα ενός κτιρίου ορθογώνιας κάτοψης με τρεις τουλάχιστον χώρους και προσανατολισμό από ανατολικά προς τα δυτικά.
 Έχει λιθόκτιστους τοίχους, δάπεδο από τετράπλευρες πήλινες πλάκες και καλύπτονταν από ξύλινη στέγη. Το έτος 2002 έγιναν ανασκαφές που απέδωσαν καρπούς φέροντας στην επιφάνεια ένα νέο κτίριο που χωρίζεται σε τρεις βασικούς παράλληλους χώρους μεταξύ τους. Περιέχει φτωχή γλυπτική ενώ η κεραμική του χρονολογείται στα παλαιοχριστιανικά χρόνια.



"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" 

ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...