Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ.




Μοιάζει απίστευτο. Αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Δε μπορεί να το χωρέσει (λογικός) νους...


Αλλά συνέβη. Ένα 7χρονο αγόρι δολοφονήθηκε άγρια από την ίδια του τη μητέρα.

Τον χτύπησε με μια βέργα. Τον σκότωσε στο ξύλο δηλαδή. Αλλά η τιμωρία, δεν ήταν αρκετή. Γι’ αυτό κι εκείνη, του έβαλε φωτιά καίγοντας το κορμάκι του!

Τι έγκλημα θα μπορούσε να είχε κάνει ένα παιδί επτά ετών για να αξίζει τέτοια τιμωρία. Δε μπορούσε να αποστηθίσει το Κοράνι. Δυσκολευόταν να μάθει απέξω όσα λέει το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων.

Δεν έγινε στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού. Έγινε στην Ιρλανδία. Και πιο συγκεκριμένα στο Κάρντιφ. Εκεί έμενε η 32χρονη Σάρα Έτζ και ο 7χρονος γιος της Γιασίν Αλί.

«Τον έδειρε σαν σκύλο» κατέθεσε κάποιος στο δικαστήριο του Κάρντιφ όπου δικάζεται η παιδοκτόνος.

Αρχικά, ο θάνατος του παιδιού θεωρήθηκε δυστύχημα. Αλλά η νεκροψία ήρθε να ρίξει φως στην αλήθεια. Αποκάλυψε δηλαδή πως ο Γιασίν είχε πεθάνει πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει, η 32χρονη κακοποιούσε το παιδί και πριν από το περιστατικό: το έδερνε με σφυρί, με πλάστη, με παντόφλα, με μπουνιές και τον κλείδωσε στο υπόγειο, τον έδενε στην πόρτα και τον ανάγκαζε να κάνει πους απς γιατί έμενε πίσω στις ισλαμικές σπουδές του.

Η Σάρα και ο σύζυγός της, Γιουσούφ, ήθελαν να κάνουν το γιο τους Hafiz (σ.σ. αυτός που ξέρει απέξω το Κοράνι). Ο στόχος ήταν να απομνημονεύει 35 σελίδες σε τρεις μήνες. Αλλά ο 7χρονος Γιασίν προτιμούσε να παίζει με τους φίλους του.

«Εκνευριζόμουν όσο και περισσότερο. Αν δεν διάβαζε σωστά, θα θύμωνα μαζί του και θα τον χτυπούσα. Ο Γιασίν δεν ήταν πολύ καλός. Μετά από ένα χρόνο εξάσκησης είχε μάθει μόλις ένα κεφάλαιο. Είχα στο κεφάλι μου όλα αυτά τα άσχημα πράγματα, σα να μη μπορούσα να συγκεντρωθώ, θύμωνα πολύ και φώναζα συνέχεια στον Γιασίν. Συνήθιζα να τον χτυπάω με ένα ραβδί», είχε δηλώσει η ίδια στην αστυνομία.

Λίγο μετά την αποκάλυψη του εγκλήματος, η ίδια είχε δηλώσει σε γιατρό που την παρακολουθούσε ότι ο Σατανάς της είπε να σκοτώσει τον γιο της και πως ένιωθε 100%





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.gr

ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ.


Το λάδι από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιείται τόσο σα μέσο μαγείας όσο και σαν μέσο καθαγιασμού. Με τις ιδιότητες που έχει σα σύμβολο καθιέρωσης, αφιέρωσης, γονιμότητας, χρησιμοποιήθηκε στην μαγεία, και με τις...
ιδιότητες του χρίσματος, της πνευματικής φώτισης, του ελέους, της χάρης του Θεού και απονομής σοφίας, χρησιμοποιήθηκε στην ιερουργία (ανώτατη μορφή μαγείας).

Το λάδι από ελιά επίσης σύμβολο της αθανασίας της καρποφορίας και γαμήλιο έμβλημα που μεταδίδει γονιμότητα και αφθονία χρησιμοποιήθηκε για ερωτική μαγεία. Συμβολίζει τον ιερό γάμο και τη σταθερότητα.
Στη Σολομωνική μαγεία εφαρμόστηκε για τις ιδιότητές του που χαρίζουν στο μάγο ισχύ και ομορφιά, και στη μαύρη όψη δύναμη που προκαλεί τρέλα, θλίψη και βάσανα.
Επίσης στη Σολομωνική οι μάγοι χρησιμοποιούσαν το λάδι αλοίφοντας τα υποδήματά τους σε ώρες και μέρες του Ερμή για να έχουν ασφάλεια και ταχύτητα στα ταξίδια τους.
Καθαγιάζει την ύλη, ανάλογα και με τα άλλα
υλικά που λαμβάνουν μέρος, τόσο στη λευκή όσο και στη μαύρη μαγεία.
ΖΙ ΝΤΙΝΓΚΙΡ ΚΙΑ ΚΑΝΠΑ = ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΘΥΜΗΣΟΥ.


Μια πανάρχαια σουμεριακή τελετή όπου καθαγιαζόταν με λάδι το έδαφος που πατούσε ο μάγος σε σχηματισμό ομόκεντρων κύκλων 15 σε αριθμό όταν επρόκειτο για σεληνιακά μάγια της Ιστάρ. Σε γέμιση του φεγγαριού σκαλίζανε σε χαλκό τη σφραγίδα της Ιστάρ, και το αλοίφανε με αγνό λάδι επι 15 μέρες (15 = ιερός αριθμός της Ιστάρ) και το τυλίγανε σε μεταξωτό κόκκινο ύφασμα. Ήταν μια επικίνδυνη πράξη γιατί πάντα, είχε το δικό της τίμημα η Θεά για ότι προσέφερε και κανένας δε μπορούσε να αποκτήσει άλλο ταίρι εκτός από αυτό που διάλεξε η Θεά.


Ως φυσικό συντηρητικό θεωρούνταν ότι εκτός από το φυσικό του καρπού, του φυτού ή οτιδήποτε αλλού οργανισμού, ότι έμενε βυθισμένο μέσα σε λάδι, διατηρούσε και τις αόρατες, συμβολικές του ιδιότητες. Έτσι σε συνδυασμό με διάφορα βότανα και υλικά χρησιμοποιήθηκε σε ποικίλες μαγικές πράξεις, σε Ευρώπη, Σκανδιναυία, Κίνα και Ασία.


Φύλλα και ρίζες ιτιάς (σεληνιακό φυτό) βυθισμένα σε λάδι μαζί με ονόματα γραμμένα με μαύρο μελάνι σε πάπυρο βαμμένο με πορφύρα έφερνε άτυχη αγάπη, χωρισμό, θρήνο.
Μανδραγόρας σε πήλινο βάζο βυθισμένος σε λάδι και αιθέριο έλαιο από φύλλα τριανταφυλλιάς που την σπείρανε σε νέα σελήνη (Μαύρη), ήταν ένα έλαιο που διατηρούνταν για χρόνια και όταν το χρειαζόταν ο μάγος πότιζε μ'αυτό και έκαιγε πάπυρο γεμάτο με καψίματα (κοκτέιλ από λιβάνια) στον οποίο ήταν γραμμένα ονόματα ατόμων.
Σε συνδυασμό με φυσικό αλάτι ήταν όπλο για να αποτρέψει τα κακά πνεύματα στην Αφρική.
Στην Κίνα βύθιζαν κόκκινο αμάραντο (αειθαλές λουλούδι) σε μίγμα από διαφορετικά λάδια, για πίστη και σταθερότητα στον έρωτα. Με τον ίδιο τρόπο το προσέφεραν στον σεληνιακό λαγό στις γιορτές της σελήνης. Σε ανώτερους μάγους και με ειδικές τελετές λέγεται ότι προσέφερε αθανασία.
Σε πυθάρια πήλινα γεμάτα λάδι έμεναν για 40 μέρες δέντρα Ασεράς (σολομωνική) τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενώσουν ή να χωρίσουν ζευγάρια. Η Ασερά ήταν φυτό που εξέφραζε τη Θηλυκή όψη και ήταν αφιερωμένο στην Αστορέθ (Αστάρτη).
Αψιθιά (φυτό του Άρη) κομμένο σε μέρα και ώρα του Άρη, συντηρείται στη χάση της σελήνης σε λάδι, μέσα σε αγγείο που στον πυθμένα του έχει χαραγμένη τη σφραγίδα του Κρόνου. Προκαλεί θλίψη και καταστροφή.
Δάφνη που μένει καιρό μέσα σε λάδι προσφέρει ανανέωση ζωής, δόξα και τιμή.
Νάρκισσος κομμένος σε ώρες Κρόνιες και σε χάση άμα ανακατευτεί με λάδι προκαλεί τύφλωση και τρέλα.
Στη Σκανδιναυία ρίζα από Υγκντρασίλ (ιερό φυτό που συμβολίζει την αιώνια ζωή) άμα την βυθίσουνε σε λάδι 28 φορές σε 28 φεγγάρια χαρίζει αιώνια αγάπη, ενώ οι καρποί και τα φύλλα βουτηγμένα σε λάδι χρησιμοποιούνται στην υψηλή μαγεία για γνώση και αναγέννηση.
Λάδι από ηλίανθο (φυτό αφιερωμένο στον Απόλλωνα) χάριζει μακροζωία. Είχε εξέχουσα θέση και στις Μιθραϊκές τελετές γιατί χάριζε μαγικές δυνάμεις.
Το λάδι χρησιμοποιήθηκε και για τελετουργικές κομμώσεις σε τελετές της βόρειας Ευρώπης.


Στο Χριστιανισμό χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της 3ης σφράγισης της βάπτισης με το σημείο του σταυρού στο μέτωπο, στο στήθος & στους καρπούς του νηπίου "προς αγιασμό της διανοίας, καρδίας & πράξεις αυτού".
Η Βάπτιση στο καθιαγιασμένο νερό συνδυαζόμενη με τη χρήση του λαδιού προστατεύει το άτομο από το σατανά & τους δαίμονες, χαρίζει τη θεία χάρη και την προστασία. Ίσως εκεί να βρίσκεται, η τελετή της βασκανίας που έχει ρίζα στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, "άμα το μάτι χαθεί μέσα στο νερό ο σατανάς έχει ρίξει το μάτι του".


Οι Εβραίοι, οι Ινδοί, οι Μογγόλοι, οι Σλάβοι, οι Άραβες, οι λαοί της Ωκεανίας, οι Νέγροι, οι Ιάπωνες, οι Ινδιάνοι, οι Μαλαίσιοι, οι Εσκιμώοι, οι Αιθίοπες, οι Γερμανικές φυλές, οι Βαβυλώνιοι, οι Ρωμαίοι και όλες οι λατινοαμερικανικές φυλές πίστευαν στη δύναμη του οφθαλμού, που αντιμετώπιζαν με μάτια-φυλακτά.
Η απαρχή της δεισιδαιμονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η χρήση του λαδιού που δεν επιπλέει στο νερό, σαν απόδειξη βασκανίας χάνεται στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους μαζί με τον συμβολισμό της.


Στη ρώσικη ορθόδοξη βάπτιση εκτός από τη βύθιση στο καθαγιασμένο νερό στη κολυμβήθρα ρίχνεται μέσα κόκκινο κρασί ανακατεμένο με λάδι, για προστασία από τη μαγεία (το συγκεκριμένο εδάφιο εκφωνείται με ακρίβεια "για προστασία από μαγεία και άλλες σατανικές επιρροές).
Αν επεκταθούμε σε έλαια που "καίγονται" σε κάθε γωνία του σπιτιού ανάλογα με την επιρροή τους καθώς και το σύνηθες λάδι στο καντήλι αυτό το άρθρο δερν θα είχε τέλος.
Γενικά το λάδι περιέχει ζωτική ουσία, και είτε σαν λίπος που ήταν πρώτη ύλη για κεριά και αρώματα κατείχε εξέχουσα θέση στις μαγικές τελετές σ' όλον τον κόσμο από τα αρχαία χρόνια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΕΤΑΕΚΔΟΤΙΚΗ: Ξόρκια, γοητείες & ερωτική μαγεία
Σολομωνική Μαγεία
ΕΓΚΥΚΛ. Δρανδράκη
Από το esoterica

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ΨΑΛΤΗΣ...ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!




Δείτε το, αν και δεν συμφωνούμε σε όλα...παρόλα αυτά οι αλήθειες είναι πολλές.







ΠΗΓΗ...http://hellas-now.blogspot.gr

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ 16 ΕΩΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1923;


Όσο κι αν ψάξετε, σε οποιοδήποτε αρχείο των ελληνικών ληξιαρχείων, δεν πρόκειται να βρείτε ούτε έναν Έλληνα ή Ελληνίδα που να ...
έχει καταχωρηθεί με ημερομηνία γέννησης από 16 έως 28 Φεβρουαρίου 1923!

Κανένας Έλληνας δεν γεννήθηκε μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 1923! Αυτό αποκαλύπτει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Όχι, φυσικά, γιατί δεν είχαμε ούτε μία γέννα σε μία ολόκληρη περίοδο 13 ημερών, αλλά γιατί απλούστατα το 1923 είχε μόνο 352 ημέρες"!

 Όπως εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος, από τον Φεβρουάριο του 1923, έλειπαν 13 ολόκληρες ημέρες, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου! 



ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.gr

ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.


Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!!!

Απαξάπαντες..νέοι-γέροι, γυναίκες-άντρες, εύποροι-άποροι, αναξιοπαθούντες και μη περιμένουν με ανυπομονησία την έναρξη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών. Οι ειδήσεις; Μμ..υπάρχουν ειδήσεις;

Είδηση, μια λέξη που προέρχεται από το αρχαίο ρήμα οίδα, δηλαδή γνωρίζω, μαθαίνω, πληροφορούμαι για κάτι καινούριο. Ο κόσμος πλέον μαθαίνει τίποτα καινούριο ή ακούει τα ίδια και τα ίδια;

Η αλήθεια είναι ότι η είδηση ίσως εμπεριέχει καινούρια στοιχεία. Το θέμα είναι όμως το κατά πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα «νέα» στοιχεία. Με άλλα λόγια, το διαρκές λιβάνισμα της οικονομικής στενότητας που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος μιας ευτυχισμένης περιόδου και την έναρξη μιας κατάντιας, μιας μιζέριας, μιας καταστροφής ωφελεί τον Έλληνα;

Η μετάδοση μιας καλής είδησης, μιας είδησης που τέλος πάντων θα δείξει τα καλώς κείμενα αυτής της έρημης πατρίδας μοιάζει με όνειρο θερινής νυχτός. Τα επιτεύγματα των ανθρώπων του μόχθου, οι επιστημονικές διακρίσεις των νέων μας, τα πνευματικά δημιουργήματα των ακαδημαϊκών μας και η πρόοδος σε οποιονδήποτε τομέα του εγχώριου δυναμικού θεωρούνται μάλλον ανάξια λόγου και προβολής.

Η Ελλάδα του 2012 επιλέγοντας τη προβολή και άρα τη προώθηση των συζητήσεων των πολιτικών παραγόντων του τόπου-που μεταξύ μας δε καταλήγουν πουθενά- των εξελίξεων στο eurogroup και γενικά στην ευρωζώνη καλλιεργεί ένα κλίμα ανασφάλειας, απόγνωσης και τέλματος. Ο συμμαθητής, ο γείτονας, ο συνάδελφος, ο διπλανός μας έχουν χάσει το χαμόγελό τους, την αισιοδοξία και την αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μόνος στόχος τους είναι, αν όχι η ανέλιξη, η επιβίωση με κάθε τρόπο, ακόμα και αν αυτός εναντιώνεται στο καλό του άλλου. Αντί η οικονομική κρίση, αυτός ο νέος εθνικός λοιμός να μας φέρει πιο κοντά, να μας κάνει μια γροθιά, ώστε να ξεπεράσουμε τα δεινά, μας έχει κάνει τέρατα και μάλιστα πιο αιμοβόρα από ποτέ.

Η διπροσωπία και ο εγωκεντρισμός χαρακτηρίζουν σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά τον νεοέλληνα. Η χαρά του ενός είναι σφίξιμο στο στομάχι του άλλου, η ευχή μοιάζει με κατάρα, το χαμόγελο και η ευμένεια αποτελεί «γλείψιμο» για επίτευξη προσωπικών στόχων και όχι ευγενής εξωτερίκευση συναισθημάτων. Ο έλληνας ως άλλο μεταλλαγμένο τέρας, αποπροσανατολισμένο από την ουσία του ευ ζην, αναζητά μάταια τρόπους και μέσα επιβίωσης, λες και η συντέλεια του κόσμου πλησιάζει, λες και τα 100, τα 300, τα 500 ευρώ που του μείωσαν του τρώνε τα σωθικά, δεν τον αφήνουν να αναπνεύσει, τον σκοτώνουν αργά και βασανιστικά. Δε λέω… είναι άδικο να πληρώνεις εσύ τα σπασμένα αλλονών, όμως δε δικαιολογείται αυτή η απαξίωση των αρχών, των αξιών.

Πλέον θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλλον όχι με τόσο ευνοϊκούς όρους. Οι καιροί μου θυμίζουν εμφύλιο πόλεμο και το ρητό «ένας για όλους και όλοι για έναν» ηχεί πλέον ως «ένας για όλους και όλοι για μένα». Το ερώτημα ωστόσο είναι το εξής.. πώς είναι δυνατόν ένας τόσο περήφανος και ένδοξος λαός να είναι ταυτόχρονα ικανός και να διαπρέψει αλλά και να φάει τις σάρκες του;;...

Διαχρονικά και συνάμα επίκαιρα τα λόγια του Σεφέρη «Είμαστε ένας λαός με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τροφίμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη;

Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι; Δε γυρεύω μήτε το σταμάτημα μήτε το γύρισμα προς τα πίσω, γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός


Δήμητρα Σιαχάμη, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

24 ΩΡΕΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.


24 ώρες να κοιτάζεις το ταβάνι χωρίς να σ’ ενοχλήσει τίποτα...
- Σοβαρολογείτε; Δεν θα έχει καμιά συγκοινωνία αύριο; ξεφώνισε μια κυρία, μια από τους σαρδελοποιημένους ανθρώπους σε κάποιο τρόλεϊ σήμερα...
Την έπιασε πανικός.. Τι θα απογίνει. Μαζί της κι άλλοι άρχισαν να βρίζουν.
- Θα χάσουμε το μεροκάματο. Θα με απολύσουν, έλεγε η κυρία. Το καταλαβαίνετε; Πνευμονία είχα πέρυσι και μου είπε το αφεντικό να πάρεις ένα ντεπόν και νάρθεις....

Μια ζωή φυτεμένη σάπια, μια ζωή κατευθυνόμενη ακόμα και πως θ΄αναπνεύσεις και σε πιάνει πανικός μήπως και σου γυρίσει ανάποδα το ήδη αναποδογυρισμένο πιάτο....

Ναι το ξέρω. Υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις. Μας έχουν πιάσει από τα @ρχίδια οι υποχρεώσεις και μας ζουλάνε. Μας κρατάνε ακίνητους. Από χίλιες μεριές.

Η κυρία έπαθε πανικό. Την ημέρα που ετοιμάζεται η απεργία που υποτίθεται πως θα έπρεπε να τα σαρώσει όλα για να στείλει ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, οι άνθρωποι του τρόλεϊ έπαθαν πανικό μόλις αναλογίστηκαν πως δεν θα έχουν μέσον να πάνε στη δουλειά τους...

Αυτές τις ανώνυμες σαρδέλες δεν τις γνωρίζει κανένας. Παλεύουν μόνες τους στριμωγμένες μέσα στην άρμη, ανίκανες να βγουν απ΄τη κονσέρβα. Στη θλιβερή πορεία τους από το λογιστήριο της δουλειάς στην ουρά στο ταμείο ανεργίας δεν υπάρχουν κάμερες να τους δείξουν τα κανάλια, ούτε συνδικαλιστές να βάλουν τα στήθη μπροστά και να φωνάξουν από το πτώμα μας θα περάσετε, δεν γίνονται επερώτηση στη Βουλή, δεν τους ξέρει κανείς... Οικογένεια, παιδιά, δάνειο, χρέη, εφορία, λογαριασμοί, φαΐ, σπίτι, όλα θέλουν χρήμα. Άμεσο. Τώρα. Δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια μέρα. Και τ΄αφεντικά αλωνίζουν. Σε ξέφραγο αμπέλι. Ελεύθεροι να αφοδεύουν απάνω στις ανθρώπινες ζωές χωρίς να τους ενοχλεί στ΄αλήθεια ΚΑΝΕΝΑΣ.

Την απειλεί το αφεντικό τη σαρδελίτσα πως θα την απολύσει.
Την απειλεί η Πολιτεία της πως αν δεν κάνουν τα χατήρια στα μεγάλα αφεντικά, δεν θα απολυθεί απλά θα χρεοκοπήσει, θα ψοφήσει σαν το σκυλί.....
Την απειλεί ο φόβος της για τα παιδιά της. Ο φόβος της για ένα αύριο που δεν τη συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά του....

Εικοσιπέντε ευρώ μεροκάματο πήρα τη Παρασκευή και τα είκοσι τα έδωσα για ταξί, φώναξε κάποιος άλλος. Έδωσε είκοσι για ταξί για να δηλώσει παρόν πάση θυσία. Το επόμενο στάδιο των εργασιακών σχέσεων θα είναι να τους πληρώνουμε για να μας μας βάλουν στις μπουρδελοδουλειές. Θα δίνουμε μίζα για να βρούμε μια θέση στον ήλιο. Και όσο ο φόβος μεγαλώνει, τόσο η αντίσταση μειώνεται.

Γιατί με 26% ανεργία, κι αύριο στο 30 στο 35, δεν υπάρχει απλά φόβος, υπάρχει πανικός. Κάθε σπίτι που θα έχει έναν εργαζόμενο θα ντρέπεται. Μήπως είναι υπερβολικά προνομιούχος....

Και το ερώτημα πέφτει βαρύ. Γιατί; Γιατί τόσος φόβος; Μέχρι ποιο σημείο κατάντιας μπορεί να μας φτάσει αυτός ο φόβος γι΄αυτό που θα γίνει. Για αυτό που μπορεί να συμβεί. Γι αυτό που ίσως έρθει... Πόσα σήμερα θα χαθούν με την απειλή του αύριο; Πόσοι θα φτάσουν ξαφνικά γέροι μη μπορώντας να θυμηθούν μια στιγμή ανάσας στη στοίβα χρόνια που θα κουβαλάνε πίσω τους. Πόσοι θα περάσουν όλη τη ζωή στο πρώτο σκαλί κολλημένοι μέχρι το τέλος?

11 ώρες ανάπαυσης είναι αρκετές είπαν. 11 ώρες να ζήσεις, να μάθεις, να ταξιδέψεις, να ερωτευτείς, να γεννήσεις παιδιά, να τα μεγαλώσεις, να γεράσεις.... 11 ώρες ενδιάμεσο από τα μεροκάματα του τίποτα φτάνουν, είπαν....

Μοιάζει τόσο θρασύ να φωνάξει κάποιος, θέλω 24 ώρες βρε γ@μημένοι να κάτσω να κοιτάζω το ταβάνι χωρίς να σκέφτομαι τίποτα. 24 ώρες... Όχι τότε, όχι πριν, όχι αύριο, τώρα. Τώρα τις θέλω τις εικοσιτέσσερις ώρες ελευθερίας μου. Μπορώ;

Μπορείς;

24 ώρες ελευθερίας να κοιτάζουν το ταβάνι χωρίς να τους εμποδίσει κανένας, έχουν μόνοι οι τρελοί μες τα τρελάδικα. Εσύ η γνωστική σαρδελίτσα δεν έχεις πια ούτε 1....


Ιστορίες Συνωμοσίας




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΝΤΟΝ ΝΤΕΛΙΛΛΟ: ΜΙΚΡΕΣ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΜΝΗΜΗΣ.

Ντον ΝτεΛίλλο
Ντον ΝτεΛίλλο 

Γύρω του δεν υπήρχε τίποτε. Υπήρχε μόνο ο θόρυβος μέσα στο κεφάλι του.

1. Υβρίδιο: Καλά το έλεγε ο Raoul Vaneigem: «Οι πλούσιοι είναι φτωχοί με πολλά λεφτά». Κι ακόμα πιο καλά το έλεγε ο René Crevel, ο πιο ωραίος και πιο τραγικός από τους προπάτορές μας: «Δεν μας αρέσουν ούτε οι φακές του πλούσιου, ούτε το χαβιάρι του φτωχού». Ο ταχύπλοος νεοπλουτισμός καταργεί όσα ξέραμε για τον πλούτο. Άλλοτε μπορούσες να ζηλέψεις τον πλούσιο. Τώρα μπορείς κάλλιστα να τον οικτίρεις. Ακόμα και το ότι είναι επικίνδυνος, ότι μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες κοινωνίες με μερικές σπασμωδικές κινήσεις σε μηχανήματα με οθόνες αφής χωμένα στα μπράτσα μιας πολυθρόνας χωμένης σε μια λιμουζίνα που έχει δάπεδο καμωμένο από μάρμαρο Καράρας (!) και που χώνεται με τη σειρά της, όταν πέσει η νύχτα, σε ένα όλο λίγδα γκαράζ μαζί με άλλες, όλες ίδιες, όλες πανομοιότυπες, λιμουζίνες – ακόμα, λοιπόν, και το ότι είναι σπαστικά επικίνδυνος δεν του προσδίδει καμία άλω κακού, την παραμικρή, έστω και διεστραμμένη, γοητεία. Αυτά σκέφτεσαι διαβάζοντας το Cosmopolis (μτφρ. Θωμάς Σκάσσης, εκδ. Εστία), το μεταλλικό/φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Ντον ΝτεΛίλλο (γεν. 1937). Είναι ο Έρικ Πάκερ, o νεοφτωχοπλούσιος του ΝτεΛίλλο, ένα εν τέλει και ουσιωδώς άβουλο υβρίδιο, λίγο άνθρωπος συν πολύ από άυλα πλέματα μηχανημάτων. Όπως λέει στον Έρικ Πάκερ η Βίγια Κίνσκι, πέρσοναλ θεωρητικός του, πέρσοναλ φιλόσοφός του αλλά και πέρσοναλ γελωτοποιός του, που δικαιούται να του κοπανάει ατιμωρητί αλήθειες, όπως στον Σαίξπηρ: «Ανθρώπινα όντα και υπολογιστές συγχωνεύονται […] Και αρχίζει η ζωή δίχως τέλος» (σ. 116). Η ζωή; Ή ο θάνατος δίχως τέλος; Ή είναι το ίδιο, όπως μαθαίνουμε από τους Αθάνατους του Μπόρχες; 


  2. Ποίηση: Ο Έρικ Πάκερ, αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, μαριονέτα που της κινούν τα νήματα για να κινήσει νήματα. Ένα υπερδραστήριο Τίποτα που αίφνης, όχι πάντως κατόπιν ωρίμου σκέψεως, έτσι, out of the blue, στα ξεκούδουνα, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί ένα κάποιο τέλος, ότι ήρθε αδυσώπητα η ώρα – για τι πράγμα και τι τέλος, δεν το ξέρει. «Ξύπνησα σήμερα το πρωί και ήξερα ότι έχει έρθει η ώρα», λέει (σ. 170). Ναι, για τι πράγμα είχε έρθει η ώρα; Όπως συμβαίνει στα Επιχρυσωμένα Τίποτα, δεν είχε έρθει για τίποτα ιδιαίτερο η ώρα. Μονάχα για ένα κούρεμα. Ξανά και ξανά, στις 220 σελίδες του Cosmopolis, ο Έρικ Πάκερ επιμένει ότι χρειάζεται κούρεμα, και δη ότι πρέπει να κουρευτεί στου γέροντα μπαρμπέρη Άντονι Αντουμπάτο, διότι «Τι έχει ένα κούρεμα; Συνειρμούς. Ένα ημερολόγιο στον τοίχο. Καθρέφτες παντού», λέει στον Σάινερ, ένα βλαμμένο τεχνοφρικιό που έχει για σύμβουλο και στάλκερ στον κυκεώνα των διαγραμμάτων. Ίσως η πιο αληθινή στιγμή του Πάκερ μέσα στο αδιαπέραστο κέλυφός του όπου, όπως θα έλεγε ο Χέγκελ, ακόμα και η αλήθεια είναι μια στιγμή του ψεύτικου. Ίσωςαυτή να είναι του Πάκερ, που διαβάζει μανιωδώς επιστημονικά  εγχειρίδια και ποιήματα, η μοναδική ποίηση: «Θέλουμε κούρεμα», λέει σε πληθυντικό μεγαλοπρεπείας – ίσως σαρκάζοντας τον εαυτό, ίσως διαισθανόμενος ότι δεν έχει εαυτό, ότι δεν πρόκειται για πληθυντικό μεγαλοπρεπείας, αλλά ότι μιλάει για όλη την «τσογλανοπαρέα που (δεν) κάνει κριτική», μιλάει για όλα τα σχεδόν αμούστακα μειράκια που βρέθηκαν να παίζουν με οθόνες αφής και με δισεκατομμύρια (άυλα, ανυπόστατα) δολάρια. 

  3. Τέλος πάντων: Ο Έρικ Πάκερ θα περάσει την τελευταία του μέρα στη λιμουζίνα του που έχει δάπεδο από το μάρμαρο του Μιχαήλ Άγγελου, που είναι ηχομονωμένη , που λειτουργεί ως γραφείο και γαμιστρώνας και τάφος ονείρων. Ο Έρικ Πάκερ διασχίζει την κοσμόπολη για να πάει για κούρεμα, για να πάει να συναντήσει στιγμές έξαρσης που τον οδηγούν στον τελικό χαμό, για να πάει να πεθάνει, να πάει να τον σκοτώσουν. Ο ΝτεΛίλλο, μάστορας πάντα, έβαλε στο μπλέντερ τον Οδυσσέα και τον Μεγάλο Γκάτσμπυ και μας μίλησε, μέσα από την digital οντότητα του Έρικ Πάκερ, για το ότι «το τέλος οποιουδήποτε πράγματος ήταν αυτό που τελείωνε» (σ. 137). Και για το ότι μένουν ανάσες, πάντα μένουν ανάσες, μες στα σκάφανδρα του τεθωρακισμένου εγωισμού, μένουν μικρές μαχαιριές της μνήμης (σ. 72), όπως γράφει ο φονιάς του Πάκερ, ο διασαλευμένος Μπέννο Λέβιν. Ο Πάκερ οδεύει προς το τέλος του, διασχίζοντας την κοσμόπολη, συναντώντας τυχαία τη σύζυγό του, την Ελίζ Σίφριν, με την οποία γνωρίζεται ελάχιστα, πέφτοντας πάνω σε αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις, σκοτώνοντας, άνευ λόγου, σαν μεταμοντέρνος ψηφιακός Καλιγούλας σε κάποιο play station, τον Τορβάλ, τον πιστό σωματοφύλακά του, συνομιλώντας με τον δικό του πέρσοναλ δολοφόνο, τον Μπέννο. Ο Έρικ Πάκερ. «Με τον θάνατό του δεν θα τελείωνε ο ίδιος. Θα τελείωνε ο κόσμος». 
Τόσο ανούσια ματαιόδοξος. Τόσο ανυπόστατα εγωιστής. Ένας άφραγκος δισεκατομμυριούχος




.Πηγή: http://www.lifo.gr/mag/columns/5152

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

.
Τι είναι η Εκκλησία... Η Εκκλησία, ως καθοδηγητής  των ψυχών  των ανθρώπων, κατέχει όλα τα μέσα που συντελούν στην σωτηρία τους.

Η Αγία μας Εκκλησία είναι το υπέρτατο, το αγιότερο, το αγαθότερο , το σοφότερο και το πιο απαραίτητο καθίδρυμα του Θεού πάνω στη γη.

Είναι η σκηνή η αληθινή , «ην έπηξεν ο Κύριος και ουκ άνθρωπος» ( Εβρ. Η΄2 ) . Ούτε ο Λούθηρος, ούτε ο Καλβίνος, ούτε ο Μωάμεθ, ούτε ο Βούδας ή ο Κομφούκιος ή οποιοδήποτε άλλος αμαρτωλός κι εμπαθής άνθρωπος δεν μπορεί να «πήξει» Εκκλησία. 

Η Εκκλησία είναι σύναξη και ένωση ανθρώπων που πλάστηκαν από το Θεό και τους ενώνει η κοινή πίστη, το δόγμα η ιεραρχία και τα μυστήρια. Είναι ο πνευματικός στρατός του Χριστού, εφοδιασμένος με όπλα πνευματικά για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των αναρίθμητων ορδών του διαβόλου. «ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰςἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰτῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις.»( Εφεσ. στ΄12 ).

Η Εκκλησία είναι πνευματικό ιατρείο. Εκεί οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις ανοιχτές πληγές της αμαρτίας θεραπεύονται με τα θεοχαρίτωτα φάρμακα που χορηγεί ο Θεός.

Και τα φάρμακα αυτά είναι η μετάνοια, η θεία ευχαριστία, ο λόγος του Θεού, η διδασκαλία, η καθοδήγηση κι η παρηγοριά των πνευματικών ποιμένων.

Η Εκκλησία είναι ο πνευματικός και κοινός νιπτήρας που μας καθαρίζει, μας εξαγνίζει, μας αναγεννά και μας αγιάζει. Είναι ο ναός του Θεού, όπου όλοι οι πιστοί αγιάζονται από το Άγιο Πνεύμα με το βάπτισμα, το χρίσμα, τα άλλα μυστήρια και κυρίως με τη θεία λειτουργία.

Είναι ο πνευματικός ήλιος του κόσμου που φωτίζει και δίνει ζωή σ’ όλους εκείνους που ζουν «εν χώρα και σκιά θανάτου» ( Ματθ. δ΄16 ) , σ’ όλους αυτούς που τους έχει νεκρώσει η αμαρτία.

Στη φύση υπάρχει ο νόμος που έλκει τα μικρότερα σώματα προς τα μεγαλύτερα, , και κείνα πάλι προς τα ακόμα μεγαλύτερα.

Υπάρχει επίσης ο νόμος της μοριακής έλξης (των διαφόρων μαλακών , σκληρών και ρευστών τμημάτων των οργανικών σωμάτων καθώς και των ανόργανων, όπως είναι οι βράχοι, τα μέταλλα , τα ορυκτά και τα πετρώματα). Από την έλξη αυτή εξαρτάται η ύπαρξη, το συμπαγές, η τάξη, η χρησιμότητα, το κάλλος, η αμοιβαία συνοχή και η ποικιλία όλων των δημιουργημάτων .

Κι όλ’ αυτά τα έχει προνοήσει η δυσθεώρητη σοφία, η αγαθότητα και η άπειρη παντοδυναμία του Δημιουργού που έφτιαξε τέτοιον υπέροχο, μεγαλειώδη και πανέμορφο κόσμο με την τεράστια ποικιλία και το απερίγραπτο μέγεθος , έργο που μας παρουσιάζεται ως ένα αρμονικό κι αναλλοίωτο σύνολο.Αλλά και στον πνευματικό κόσμο υπάρχει νόμος αμοιβαίας έλξης κι ενότητας. Ο κόσμος είναι ένας, ο Θεός είναι ένας, η πίστη είναι μία, η Εκκλησία του Θεού είναι μία. Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός, ο Θεός μας.

Καθοδηγητής Της είναι το Πνεύμα το Άγιο, ο χορηγός της ζωής, που ζωογονεί ολόκληρο το σώμα της Εκκλησίας, αλλά και την οικουμένη ολόκληρη.

Με πόσο θαυμαστή και τρυφερή φροντίδα , με πόση αγάπη τίμησε ο ουράνιος πατέρας μας το ανθρώπινο γένος που η αμαρτία το οδήγησε στην απώλεια!

Τι απίθανα μέσα έδωσε στους ανθρώπους για να σωθούν από την αμαρτία , από την κατάρα και την αιώνια καταδίκη τους! Έστειλε από τους ουρανούς τον Μονογενή Του Υιό για να πολεμήσει το μεγάλο εχθρό των ανθρώπων, τον πονηρό και παγκάκιστο διάβολο. Ίδρυσε στη γη την Εκκλησία Του που δεν μπορούν να την καταβάλουν όλες οι δυνάμεις του Άδη. 

Η Εκκλησία είναι ένα φρούριο ακατάλυτο , όπου όλοι οι αληθινοί κι αφοσιωμένοι πιστοί μπορούν να καταφύγουν για να μη διατρέχουν κανένα κίνδυνο από τον αντίδικο διάβολο. Χορήγησε σωστικά και θαυματουργά μυστήρια. Έδωσε πολλούς και θαυμάσιους κήρυκες του λόγου του Θεού για να υπηρετήσουν το λαό Του.Τι πρέπει ν’ ανταποδώσει ο άνθρωπος τώρα στον Κύριο για τις μεγάλες και πολλές δωρεές Του, που συντελούν στη σωτηρία του; Μόνο την πίστη του, τη  μετάνοιά του, την αυταπάρνησή του, τον πρόθυμο αγώνα του εναντίον της αμαρτίας, την άσκηση για την απόκτηση των αρετών, την υποταγή του στον Κύριο και την Εκκλησία Του…

Από το βιβλίο: «ΕΚΚΛΗΣΙΑη  ΚΙΒΩΤΟΣ της ΣΩΤΗΡΙΑΣκαι η μακαριότητα των αγίων» Αγίου Ιωάννου Κροστάνδης, Μετάφραση-Επιμέλεια ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΟΤΣΗ Αθήνα 2012 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

Ο ΜΕΡΦΥ, Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.


Όσα πρέπει να ξέρετε για τον «Νόμο του Μέρφι»

Το γνωστό αξίωμα της «απαισιοδοξίας» και τα αναπτύγματά του!

Είσαι στην ουρά περιμένοντας να πληρώσεις τα διόδια. Βιάζεσαι να επιστρέψεις στο σπίτι, όταν παρατηρείς -με μεγάλη έκπληξη- ότι όλες οι άλλες λωρίδες κυκλοφορίας κινούνται πιο γρήγορα από τη δική σου. 

Αλλάζεις λοιπόν λωρίδα, για να διαπιστώσεις έντρομος ότι τα αυτοκίνητα στη νέα σου λωρίδα έχουν «κολλήσει». 

Συνειδητοποιείς τότε ότι η λωρίδα που μόλις εγκατέλειψες κινείται πολύ πιο γρήγορα, όπως και κάθε άλλη βέβαια γύρω σου...

Καλωσόρισες στον δυστοπικό κόσμο του Νόμου του Μέρφι! 

Όχι, δεν πρόκειται για κατάρα, πρόκειται για το γνωστό αξίωμα: ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει

Ο Νόμος του Μέρφι εμπίπτει στην τάση μας να δίνουμε έμφαση στα αρνητικά και να προσπερνάμε τα θετικά. 

Χρησιμοποιώντας τους νόμους της πιθανότητας, μοιάζει να κατέχει τη σιγουριά της βεβαιότητας. 



Ποιος ήταν όμως ο Μέρφι και πώς προέκυψε ο περίφημος νόμος του;

Ο Edward Aloysius Murphy, Jr. (1918-1990) ήταν ένας αμερικανός μηχανικός της αεροναυπηγικής που δούλευε σε συστήματα ασφαλείας. Πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέλος του αμερικανικού Στρατού και έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. 

Το 1947 τον βρίσκει να εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικανικής Αεροπορίας, σε σχεδιασμούς πυραυλικής τεχνολογίας. Εδώ είναι που θα συλλάβει τον περίφημο νόμο του, ως μέρος της καθημερινής του ρουτίνας δοκιμών και αποτυχίας: «ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει», μονολογούσε σε κάθε νέα αστοχία του υλικού... 

Ήταν ωστόσο μια μεμονωμένη δοκιμή που πυροδότησε την πρώτη «επίκληση» στον Νόμο: το 1949, στη βάση Edwards Air Force Base της California, ερευνητές μελετούσαν την επίδραση που έχουν τα «G» (βαρύτητα) στο ανθρώπινο σώμα (project MX981), προσπαθώντας να καθορίσουν τον ακριβή αριθμό των «G» που θα μπορούσε να αντέξει ένας πιλότος, ώστε να ενσωματώσουν τη νέα αυτή γνώση στα μελλοντικά σχέδια της αεροναυπηγικής. 

Στους επόμενους μήνες αποτυχημένων δοκιμών, ζητήθηκε η συνδρομή του μηχανικού Μέρφι, ο οποίος προσάρμοσε μια σειρά αισθητήρων που θα μπορούσαν να μετρήσουν επακριβώς τη δύναμη G που ασκούταν στον πιλότο. Ένα «ευτυχές ατύχημα» ωστόσο, η λάθος σύνδεση των αισθητήρων από τον βοηθό του Μέρφι(!), κατέληξε στην πρώτη διατύπωση του νόμου του, που είχε τη μορφή μομφής: «αν υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις κάτι και ο ένας εξ αυτών οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, αυτός [ο βοηθός του] θα διαλέξει τον λάθος τρόπο».



Γενικεύοντας τη διαπίστωση, ο Μέρφι είχε στα χέρια του τον περιβόητο νόμο, η καθολικότητα του οποίου άφηνε άφωνους τους ανθρώπους. Λίγο αργότερα, ο Νόμος του Μέρφι μπήκε στις επιθεωρήσεις και τα περιοδικά της αεροναυπηγικής, ακόμα και στο βιβλίο ορειβασίας του Jack Sack ως επιγραφή (1952), πριν περάσει στην pop κουλτούρα και τον καθημερινό λόγο.

Ο Μέρφι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την κοινή ερμηνεία του νόμου του, που επιμένει να βλέπει τη «στριμμένη» πλευρά των άψυχων αντικειμένων. Ο Μέρφι, αντιθέτως, έβλεπε τον νόμο ως στρατηγική επιβίωσης στη ζωή, ως τμήμα ενός αμυντικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει πάντα να περιμένεις το χειρότερο σενάριο να βγει αληθινό. Όσο για τα πολλαπλά αναπτύγματα του νόμου του και τις μεταφορές του σε άλλους τομείς της καθημερινότητας, ο Μέρφι περιοριζόταν να τα αποκαλεί «γελοία, ασήμαντα και εσφαλμένα».

Η ουσία του Νόμου του Μέρφι βέβαια δεν ήταν καινούρια υπόθεση. Ήδη από το 1928, ο ταχυδακτυλουργός Adam Hull Shirk υπαινισσόταν ότι σε ένα ταχυδακτυλουργικό τρικ, 9 από τα 10 πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά, συνήθως θα πάνε. 

Από την πρώτη διατύπωση του Νόμου του Μέρφι, εκείνη τη μαγική στιγμή του '49, μπόλικες παραλλαγές και γενικεύσεις έχουν δει το φως της ημέρας. Ας δούμε τις πλέον δημοφιλείς. 



Παγκόσμιες αλήθειες

Παρόλο που το αξίωμα του Μέρφι κατάφερε να συμπυκνώσει όλο τον πεσιμισμό του κόσμου, δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Δεν ήταν λίγοι οι μελετητές που φιλοτέχνησαν δικές τους διατυπώσεις της περίφημης φράσης, καταλήγοντας σήμερα να έχουμε χιλιάδες παραλλαγές της αρχικής διατύπωσης...

- Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει - Μέρφι 
- Το συμπλήρωμα του MacGillicuddy: ...στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
- Η προσθήκη του Izett: ...θα είναι δικό σου λάθος και όλοι θα το ξέρουν.

- Ο Νόμος του Μέρφι στη Θερμοδυναμική: τα πράγματα γίνονται χειρότερα κάτω από πίεση.
- Η φιλοσοφία του Μέρφι: χαμογέλα... το αύριο θα είναι χειρότερο.
- Η κβαντική γενίκευση του Νόμου του Μέρφι: όλα θα πάνε στραβά ταυτόχρονα.
- Η σταθερά του Μέρφι: η φθορά των πραγμάτων είναι ευθέως ανάλογη με την αξία τους.
- Ο χρυσός κανόνας του Μέρφι: όποιος έχει τον χρυσό, φτιάχνει και τους κανόνες.

- Η παρατήρηση του Etorre: οι άλλες λωρίδες κυκλοφορίας κινούνται γρηγορότερα.
- Η διάκριση του Barth: υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε είδη και αυτοί που δεν το κάνουν.
- Ο Νόμος του Acton: η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. 
- Ο Νόμος του Boob: πάντα βρίσκεις κάτι στο τελευταίο μέρος που θα ψάξεις. 
- Ο Κανόνας του Franklin: ευτυχής αυτός που δεν περιμένει τίποτα, καθώς δεν θα απογοητευτεί ποτέ.
- Ο Νόμος του Issawi: η παράκαμψη είναι πάντα η μακρύτερη διαδρομή ανάμεσα σε δύο σημεία.



Τα αναπτύγματα του Νόμου του Μέρφι: ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει


- Η ομορφιά είναι μόνο επιδερμική, η ασχήμια πάει ως το κόκαλο.
- Ποτέ μην τσακώνεσαι με έναν χαζό, ο κόσμος μπορεί να μην καταλάβει τη διαφορά.
- Οι φίλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά οι εχθροί συσσωρεύονται.
- Ό,τι κι αν προσπαθήσεις να επιδιορθώσεις, θα πάρει περισσότερο και θα κοστίσει ακριβότερα απ' όσο υπολόγιζες.
- Η πιθανότητα μιας φέτας ψωμιού να πέσει με τη βουτυρωμένη πλευρά κάτω είναι ευθέως ανάλογη με την τιμή του χαλιού.
- Ποτέ μην κοιμάσαι με κάποιον πιο τρελό από σένα.
- Ο επισκευαστής δεν θα έχει δει ποτέ στη ζωή του μοντέλο σαν το δικό σου.
- Το φως στο τέλος του τούνελ είναι ο προβολέας του τρένου που έρχεται καταπάνω σου.
- Όσο κι αν όργωσες την αγορά προτού αγοράσεις κάτι, με το που το αποκτήσεις θα το βρεις κάπου φτηνότερα. 
- Για να πάρεις ένα δάνειο, θα πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι δεν το χρειάζεσαι.
- Όταν μια χαλασμένη συσκευή πάει στον επισκευαστή, θα δουλεύει πάντα στην εντέλεια.
- Δεν υπάρχει ποτέ χρόνος να κάνεις κάτι σωστά, υπάρχει ωστόσο πάντα χρόνος να το ξανακάνεις.



ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΝΑ...ΑΔΥΝΑΤΙΣΕΤΕ.


Και όμως έρευνα απέδειξε πως όταν κάποιος παρακολουθεί μια ταινία θρίλερ, χάνει θερμίδες σαν να περπατάει. Προσοχή όμως, θερμίδες χάνετε μόνο όταν βλέπετε θρίλερ και όχι κάποια άλλη ταινία, π.χ αστυνομική, ή κωμωδία. Το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά και τη λίστα με τα θρίλερ που όταν τα βλέπεις χάνεις θερμίδες σας παρουσιάζουμε ευθύς αμέσως...

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Westminster στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν πως το να βλέπει κάποιος μια ταινία τρόμου, είναι ουσιαστικά καλό για τον οργανισμό, αφού έτσι  χάνουμε θερμίδες. Η ποσότητα θερμίδων που χάνει κάποιος είναι ίση με τις θερμίδες μιας μικρής διαιτητικής μπάρας σοκολάτας, δηλαδή γύρω στις 75 θερμίδες.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Όταν βλέπουμε θρίλερ, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί γρηγορότερα, και ολόκληρο το κορμί να βιώνει μια έκρηξη αδρεναλίνης. Η έκρηξη αυτή αυξάνει και επιταχύνει τον βασικό μεταβολισμό με αποτέλεσμα ακόμη και στον καναπέ που καθόμαστε και βλέπουμε την ταινία τρόμου, να χάνουμε θερμίδες.
Ο λέκτορας του πανεπιστημίου δρ Ρίτσαρντ Μακένζι, δήλωσε χαριτολογώντας πως: “αν κάποιος τα σαββατοκύριακα, ή τις αργίες παίρνει dvd με θρίλερ και τα βλέπει όλη την ημέρα, θα χάσει τόσες θερμίδες όσο να έκανε εξουθενωτική άσκηση σε γυμναστήριο”
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν και ποια θρίλερ βοηθούν να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Σας τα παρουσιάζουμε:
- the shining 184 θερμίδες
- τα σαγόνια του καρχαρία 164 θερμίδες
- ο εξορκιστής 161 θερμίδες
- allien 152 θερμίδες
- saw 133 θερμίδες
- εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες 118 θερμίδες
- paranormal activity 111 θερμίδες
- blair witch project 107 θερμίδες
- ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι 105 θερμίδες
- rec 101 θερμίδες



ΑΜΟΚ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ: Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ;


Ακούγεται απίστευτο αλλά Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου καθορίζεται από την ομάδα αίματος που έχει. Με απλά λόγια άλλη προσωπικότητα έχει κάποιος που διαθέτει ομάδα αίματος Α, άλλη με ομάδα αίματος Β, άλλη με 0. Ταυτόχρονα οι προσωπικότητες των ανθρώπων με την ίδια ομάδα αίματος, πάνω κάτω, μοιάζουν. Ας δούμε όμως που στηρίζονται οι Ιάπωνες (ανάμεσα τους και πολλοί επιστήμονες) και το υποστηρίζουν...

Όλα ξεκινάνε από την λαϊκή πίστη και τους αστικούς μύθους για το αίμα που με το πέρασμα των χρόνων έχουν πάρει διαστάσεις υστερίας. Ακόμη και για μια αίτηση για δουλειά, ο υποψήφιος θα ερωτηθεί τι ομάδα αίματος έχει. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι σε γενικές γραμμές οι ομάδες αίματος έχουν και τα εξής χαρακτηριστικά για τον χαρακτήρα του ανθρώπου:
Ομάδα αίματος Α: προσωπικότητες αγχωτικές, με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, και πίστη στις παραδόσεις.
Ομάδα αίματος Β: προσωπικότητες με ευαισθησίες, άνθρωποι που λατρεύουν τη μουσική και την τέχνη γενικότερα.
Ομάδα αίματος 0: Προσωπικότητες γενναιόδωρες, αλλά και πεισματάρηδες
Ομάδα αίματος ΑΒ: προσωπικότητες εκκεντρικές, συχνά ατομικιστές αλλά και αυτοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Στην Ιαπωνία το 40% των ανθρώπων έχουν ομάδα αίματος Α και το 30% έχουν 0. Οι Ιάπωνες έχουν εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα για κάθε τύπο αίματος. Από τσίχλες, μέχρι παντελόνια και από παπούτσια, μέχρι μπλούζες.
Τον Ιούλιο του 2011 μάλιστα την περίοδο της Φουκοσίμα και του τσουνάμι, ο υπουργός Ανασυγκρότησης Ryu Matsumoto, θέλοντας να δικαιολογήσει μια έκρηξη του, μπροστά στα ΜΜΕ και τις κάμερες είπε: “ η ομάδα αίματος μου είναι ΑΒ και πολλές φορές λειτουργώ παρορμητικά και οξύθυμα.” Μια εβδομάδα μετά παραιτήθηκε....
Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ιαπωνία και η επιστημονική κοινότητα, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία (μια κοινωνία με μεγάλες διαφορές, από τη μια ζει στην κορυφή της τεχνολογίας και από την άλλη παραμένει πιστή στις παραδόσεις της) ότι οι ομάδες αίματος δεν καθορίζουν προσωπικότητες και χαρακτήρες...



ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης του Δήμου Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι από το πρόγραμμα "Ανάσα και Ζωή στην Πέλλα" έχει προσληφθεί μία Ψυχολόγος, η οποία και θα δέχεται -με ραντεβού- στο ιατρείο του ΚΑΠΗ Αριδαίας (στο παλιό Δημαρχείο) κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Κάθε Τετάρτη θα είναι διαθέσιμη για τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.
Σκοπός, η συμβουλευτική υποστήριξη σε ατομικές συνεδρίες, η συγκρότηση ομάδων θεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της μοναξιάς και του άγχους, με σκοπό την ενθάρρυνση και την ανάκτηση της ζωντάνιας στη ζωή, καθώς και η διοργάνωση ομιλιών με θέματα που αφορούν και απασχολούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας αλλά και τα παιδιά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6983646119
EMAIL: samartzi_e_psy@hotmail.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...