Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

"ΔΩΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΣΤΟ ΘΕΙΟ". ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ

Γιατί αυτή η τόσο συνηθισμένη φράση στέλνει στα παιδιά μας το λάθος μήνυμα!
Στις καλοκαιρινές διακοπές μας οι περισσότεροι θα βρεθούμε για κάποιες μέρες με συγγενείς και φίλους. Και το πιθανότερο είναι ότι όλοι θα θέλουν να εκφράσουν την αγάπη τους στο παιδί μας με αγκαλιές, φιλιά και παιχνίδια. Ακόμα κι όταν το ίδιο το παιδί δεν θέλει, Τι γίνεται λοιπόν όταν το παιδί –είτε επειδή είναι από τη φύση του διστακτικό είτε επειδή απλώς δεν θέλει- αντιδρά και αρνείται να δείξει οικειότητα; Πολλοί από εμάς, προκειμένου να μη στεναχωρήσουμε τον παππού, τη γιαγιά ή το θείο, μάλλον θα του υποδείξουμε να τους πάρει μια αγκαλιά ή να τους δώσει ένα φιλί, ακόμα κι αν έχει κάνει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση!  Έχουμε όμως σκεφτεί τι είδους μηνύματα περνάμε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του;
«Όταν πιέζουμε ένα παιδί να εκδηλώσει μια έκφραση αγάπης και οικειότητας, παρόλο που το ίδιο δεν θέλει, προκειμένου να μην πληγώσει τα αισθήματα κάποιου συγγενή ή φίλου μας, του μαθαίνουμε ότι το σώμα του δεν του ανήκει πάντα,γιατί κάποιες φορές πρέπει να παραμερίζει τις δικές του επιθυμίες προκειμένου να ευχαριστήσει τους άλλους», σχολιάζει σε άρθρο το CNN με τίτλο «Δεν ορίζω εγώ το σώμα του παιδιού μου» η Ιρέν Βαν ντερ Ζάντ, συν-ιδρύτρια και διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ειδικεύεται στην ασφάλεια και την πρόληψη της βίας Kidpower Teenpower Fullpower International. «Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ένα παιδί να γίνει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, μια έφηβη να υποκύψει στην επιθυμία ενός αγοριού να κάνουν σεξ προκειμένου «να  τη συμπαθήσει» και στην ανοχή ενός παιδιού που έχει πέσει θύμα bullying, αφού «όλοι δείχνουν να διασκεδάζουν». Γιατί αναγκάζοντας ένα παιδί να φιλήσει και να αγκαλιάσει κάποιον που δεν θέλει, το υποχρεώνουμε να μάθει να χρησιμοποιεί το σώμα του προκειμένου να ευχαριστήσει εμάς ή άλλους».
Μην ξεχνάμε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, οι θύτες είναι άτομα του στενού ή ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος του παιδιού. Έτσι, η άρνησή του να δώσει «ένα φιλάκι στο θείο» είναι πιθανό να σχετίζεται με ένα αδιόρατο ενστικτώδες αίσθημα του παιδιού που δεν θέλει και…πολλά πολλά με το συγκεκριμένο ενήλικα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο θείος του παραδείγματος είναι παιδεραστής. Μπορεί να είναι απλά ένας συγγενής που απλά γαργαλάει ή σφίγγει το παιδί περισσότερο από όσο εκείνο θέλει. Και ο ρόλος του γονιού είναι να εξηγήσει στο παιδί του ότι πάντα πρέπει να αποφεύγει όποιον παραβιάζει τον προσωπικό του χώρο και το κάνει να νιώθει άβολα για οποιονδήποτε λόγο. Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η πιθανότητα ο θείος να είναι όντως παιδεραστής!
«Τα παιδιά πρέπει παίρνουν το μήνυμα ότι το σώμα τους τους ανήκει και είναι στη δική τους δικαιοδοσία εάν θα αγκαλιάσουν, θα φιλήσουν ή θα δεχτούν την αγκαλιά και το φιλί οποιουδήποτε», σχολιάζει η Μαρία Ποθητού, σύμβουλος γονέων και συντονίστρια σχολών γονέων. Και πως αυτό ισχύει πάντα και όχι «πάντα, εκτός από τις περιπτώσεις που θα έρθουμε σε δύσκολη θέση εάν δεν δεχτείς το σφιχτό εναγκαλισμό του παππού, οπότε άσε τα πείσματα και δώσ’ του ένα φιλί».
 Πώς να αποφύγουμε να πιέσουμε το παιδί χωρίς να στενοχωρήσουμε τους συγγενείς μας
Τα παιδιά, ιδιαίτερα στη νηπιακή ηλικία, πολύ συχνά αρνούνται να μας κάνουν οποιοδήποτε χατίρι, μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν την υπομονή μας. Έτσι, αρνούνται να μπουν στο μπάνιο, να φάνε ή να ντυθούν μέχρι να ανακαλύψουμε ένα τρόπο για να τα «αναγκάσουμε» να το κάνουν. Όμως η άρνησή τους να εκδηλώσουν ένθερμα τη συμπάθειά τους για κάποιον ενώ δεν το θέλουν είναι κάτι στο οποίο δεν χρειάζεται να μας βρουν απέναντι. Αυτό δεν σημαίνει ότι του επιτρέπουμε να γίνει αγενές ή αντικοινωνικό. Ένα παιδί μπορεί να χαιρετήσει ευγενικά ή και να δώσει το χέρι του σε κάποιον κι αυτό είναι αρκετό για να εκφράσει τους καλούς τρόπους και το σεβασμό του. Κι όταν από μόνο του θελήσει να αγκαλιάσει σφιχτά κάποιον ή να καθίσει στα γόνατά του, τότε θα πρέπει να το εκτιμήσει περισσότερο γιατί είναι μια αληθινή έκφραση της επιθυμίας του παιδιού κι όχι κάτι που αναγκάζεται να κάνει για να μη θυμώσει η μαμά!



πηγή: www.mamamia.gr εδώ
Submitted by



 Katerina ApLou on July 26, 2014

http://www.diekdikw.gr

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ - ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Ανακαλύφθηκε η εξίσωση της ευτυχίας: Προβλέπει τη στιγμιαία απόλαυση

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια μαθηματική εξίσωση που μπορεί να προβλέψει την στιγμιαία απόλαυση και υποστηρίζουν πως κατάφεραν να βρουν την εξίσωση της ευτυχίας. Συγκεκριμένα όπως γράφει και το BBC οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου αποκάλυψαν πως τα αποτελέσματα ευτυχίας συσχετίζονται με περιοχές που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικές για την ευημερία.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι η εξίσωση, που δημοσιεύτηκε στην «Pnas Journal», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των διαταραχών της διάθεσης και της ευτυχίας σε μια μαζική κλίμακα.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε τις αποφάσεις του παρελθόντος και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές και να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσο χαρούμενος λες ότι είσαι ανά πάσα στιγμή» δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ρομπ Ρούτλετζ από το University College του Λονδίνου.

«Ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι θα πρέπει να κάνεις για να επιβραβευθείς, επομένως όλες οι αποφάσεις, οι προσδοκίες και τα αποτελέσματα είναι πληροφορίες που χρησιμοποιεί για να βεβαιωθεί ότι θα λάβεις τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον. Όλες οι πρόσφατες προσδοκίες και επιβραβεύσεις συνδυάζονται για να προσδιοριστεί η τρέχουσα κατάσταση της ευτυχίας σας» δήλωσε στο BBC.

Για παράδειγμα, αν σκέφτεται κάποιος να πάει σε ένα εστιατόριο, έχοντας μικρές προσδοκίες αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία που θα έχει στο γεύμα, αν το φαγητό είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Κάνοντας όμως θετικές σκέψεις, πριν το γεύμα ξεκινήσει ακόμα και λόγω της αναμονής αυτού του γεγονότος, μπορεί να βελτιώσει την ευτυχία του.

Για την κατασκευή του μαθηματικού μοντέλου, η ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα 26 ανθρώπων που έκαναν μία εργασία στην οποία, μέσα από επαναλαμβανόμενες δοκιμές, επέλεξαν ανάμεσα σε ξεκάθαρες και επικίνδυνες νομισματικές επιβραβεύσεις. Με το που ολοκλήρωναν ορισμένα τεστ, καλούνταν να αναφέρουν το επίπεδο ευτυχίας. Επίσης, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων περνούσαν από μαγνητικό τομογράφο.

Στη συνέχεια, η εξίσωση αυτή εφαρμόστηκε σε πάνω από 18.000 ανθρώπους που έπαιξαν ένα παιχνίδι κινδύνου – ανταμοιβής σε smartphone.

Όσοι δεν έχουν πτυχία μαθηματικών, μπορεί να το βρουν δύσκολο να διαβάσουν την εξίσωση, ωστόσο ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος στο παιχνίδι στο κινητό του τηλέφωνο κατεβάζοντας την εφαρμογή «The Great Brain Experiment», παρεχοντας έτσι περισσότερα στοιχεία για το έργο των επιστημόνων.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Εικόνες βγαλμένες από εφιάλτη -Ο αλκοολικός γονέας μοιάζει ένα τέρας στα μάτια των παιδιών του [βίντεο]

Στο ερώτημα πώς ένα παιδί βλέπει τον γονέα του όταν από το πρωί τρεκλίζει, όταν δεν του δίνει σημασία, ή στην χειρότερη περίπτωση, όταν εξαιτίας του αλκοόλ το χτυπάει και το κακοποιεί, προσπάθησε να δώσει μια Φινλανδική μη κερδοσκοπική εταιρία για την προστασία των παιδιών, η Fragile Childhood.

Στο βίντεο που γυρίστηκε στο πλαίσιο καμπάνιας με τίτλο: «αλκοολικοί γονείς: τέρατα στα μάτια των παιδιών» δίνεται η απάντηση. Το παιδί βλέπει τον γονιό σαν ένα τέρας. Σαν ένα τέρας από αυτά που στοιχειώνουν τους εφιάλτες του, το οποίο δεν μπορεί να νικήσει, όπως γίνεται συνέχεια στα παραμύθια. Αλλά τα παραμύθια είναι διαφορετικά από την πραγματικότητα.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

INDEPENDENT: "ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΤΖΙΜ ΜΟΡΙΣΟΝ;"

Independent: Ποιος σκότωσε τον Τζιμ Μόρισον; -Η αποκαλυπτική συνέντευξη της Μάριαν Φέιθφουλ [εικόνες]

Σε μια αποκάλυψη, 43 χρόνια μετά, προχώρησε η διάσημη τραγουδίστρια Μάριαν Φέιθφουλ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο Τζιμ Μόρισον.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Independent, κατηγορεί τον πρώην φίλο της Jean de Breteuil, που ήταν και ντίλερ ναρκωτικών, ότι ευθύνεται για τον θάνατο του διάσημο τραγουδιστή των Doors. Ξεκαθαρίζει, όμως, πως ήταν ένα ατύχημα και τίποτα δεν έγινε εκ προθέσεως.
Ο Τζιμ Μόρισον βρέθηκε νεκρός, σε ηλικία 27 ετών, στις 3 Ιουλίου 1971σε ένα διαμέρισμα στο αγαπημένο του Παρίσι. Τα αίτια του θανάτου του, σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν καρδιακή ανεπάρκεια που επιδεινώθηκε από την υπερβολή χρήση αλκοόλ. Από τις γαλλικές αρχές δεν επετράπη αυτοτοψία, καθώς θεώρησαν πως δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για φόνο. Αυτό βεβαίως φούντωσε τις θεωρίες συνωμοσίας για τις συνθήκες θανάτου του Μόρισον.
Ακόμα και η Φέιθφουλ δεν επιβεβαίωνε για χρόνια τις φήμες ότι πέθανε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Εκείνη διέμενε σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι με τον τότε φίλο της Breteuil, ο οποίος ήταν γνωστός ντίλερ και μάλιστα σε διάσημους κύκλους.
Εκείνη τη μοιραία ημέρα ο Breteuil αποφάσισε να επισκεφθεί τον Μόρισον. «Είχα μια κακή διαίσθηση. Μπορούσα να αισθανθώ το πρόβλημα», λέει τώρα, «σκέφτηκα να πάρω λίγα βαρβιτουρικά και να μην πάω μαζί του. Ο Jean τον σκότωσε, αλλά ήταν ατύχημα. Είμαι ασφαλής ως προς αυτό. Φαίνεται τελικά που το χαστούκι που δέχθηκε το... κάθαρμα ήταν ισχυρό και έτσι πέθανε. Τέλος πάντων, όλοι όσοι συνδέονται με το θάνατο του Τζιμ αυτή τη στιγμή δεν ζουν. Εκτός από εμένα!».



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΜΕ ΕΝΑ ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ


Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεχωρίζει μέσα στο 15 Αύγουστο εξαιτίας του δεσποτικού χαρακτήρος της και της θρησκευτικής λαογραφίας της. Οι εκκλησιαστικές εορτές επιδρούν στο λαϊκό πολιτισμό ως τρόπος και συνέχεια της λειτουργικής ζωής στο καθημερινό βίωμα των απλών ανθρώπων της γεωργικοκτηνοτροφίας.
Παρατηρούμε ότι κατ αυτή την ημέρα στις Εκκλησίες ευλογούνται τα σταφύλια. Πρόκειται για το αρχαιοελληνικό έθιμο των «απαρχών» που νοηματοδοτήθηκε από την Εκκλησίας. 
Οι «απαρχές» (από + αρχή), συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, με την προσφορά των πρώτων σταφυλιών, του άρτου απ’το πρώτο στάρι… την ευλογία του τύρου το Πάσχα, σε άλλους δε τόπους προσφέρουν στο ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, ως ευχαριστήρια αλλά και ευχετήρια προσφορά του ανθρώπου στο Θεό.
Στην Αγιά Κυδωνίας συνηθίζουν να πηγαίνουν τα σταφύλια αποβραδίς, να μένουν όλη τη νύχτα στο ναό και το πρωί να ευλογούνται και να μοιράζονται. Στον Κρουσώνα “την ημέρα του Χριστού πάμε απ’τα αμπέλια και κόβουμε σταφύλια και τα φέρνουμε στην εκκλησία μαζί με βασιλικούς και τα ευλογάει ο παπάς. Στο τέλος παίρνουμε αντίδωρο, ένα τσαμπί σταφύλι κι ένα βασιλικό. Τρως μερικές ρώγες και τ’άλλο το ρίχνεις στο βαρέλι για το καλό” (Αικατερινίδης 2005:35). Ήταν συνήθεια αυτά τα σταφύλια των απαρχών να τα βάζουν στα κρασοβάρελα για να έχει την ευλογία της εκκλησίας και το κρασί.
Όσον αφορά τη λειτουργική τάξη της ευλογίας της αμπέλου ο Παν. Σκαλτσής θα σημειώσει τα εξής: «η Εκκλησία κατά παλαιά συνήθεια ευλογούσε πάντοτε τον τρύγο και τα σταφύλια, όπως ακριβώς έκανε και με τις άλλες απαρχές και τα πρωτογεννήματα. Υπάρχει μάλιστα και κανόνας που επιβάλλει την ευλογία του σίτου και της σταφύλης, πριν αυτά αναλωθούν από τους πιστούς. Συνέχεια αυτής της παράδοσης είναι ακριβώς και η ευλογία των σταφυλιών κατά την 6η Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως. Διασώζεται μάλιστα και ειδική ευχή, η οποία στα χειρόγραφα μαρτυρείται από το 10ο αιώνα, με διάφορους τίτλους, όπως «Ευχή του σταφυλιού», «Ευχή εις μετάληψιν σταφυλης», «Ευχή επί σταφυλής και πάσης οπώρας», «Ευλογία αμπέλου και σταφυλής».
Η λαογραφία της ημέρας δεν εξαντλείται στην ευλογία των σταφυλιών ή των σύκων. Είναι μέρα χαρούμενη, γράφει ο λαογράφος μας Δημήτριος Λουκάτος (“Τα καλοκαιρινά”), που επιτρέπει και τη διακοπή της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου, με ψάρι και σκορδαλιά. [...] Από παρετυμολογία (αλλά και κυριολεξία) προς το Σωτήρα, ο λαός έφτιαξε τη λέξη “σωτηρεύω”, δηλ. σώζω ή συντηρώ και, είτε εφαρμόζει πρακτικές θεραπευτικές ενέργειες (μαζεύει βότανα, εκκλησιάζει τους αρρώστους του), είτε φροντίζει να εξασφαλίσει τα ρούχα του για το χειμώνα που πλησιάζει.
Άλλοι στη Μικρασία περπατούσαν σε παραθαλάσσια μέρη, τρύπωναν στην άμμο και επέστρεφαν μετά από ώρες στο χωριό «μεταμορφωμένοι». Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένοι ναοί των μεγαλύτερων και επιβλητικότερων ελληνικών φρουρίων, γεγονός που δείχνει την σημασία, θρησκευτική και εθνικά αναγεννητική, που ο λαός μας ανέκαθεν έδινε στην μεγάλη αυτή εορτή. Επίσης οι εκκλησιές και τα μοναστήρια που τιμώνται στη Θεία Μεταμόρφωση χτίζονται σε ψηλώματα, γιατί η παρουσία του Χριστού, την ημέρα αυτή, είναι «ηλιακή».
Είναι σαφές ότι στον πολιτισμό που πηγάζει από τον ορθόδοξο τρόπο ζωής τα υλικά αγαθά αναφέρονται στη Ποιητή και Κτίστη των απάντων. Ο πιστός άνθρωπος της υπαίθρου προσκομίζοντας για ευλογία τις απαρχές των καρπών και των γεννημάτων του, αναθέτει ουσιαστικά την ελπίδα της επιβίωσής του στον Θεό. Το ορθόδοξο εορτολόγιο σοφά κατανεμημένο μέσα στο έτος γίνεται αφορμή εορτής και σχόλης και αφορμή κοινωνικών και βιοτικών βιωμάτων. Το γεγονός ότι σήμερα δεν αργούμε ούτε τις Κυριακές μήπως είναι αποτέλεσμα ενός ανεόρταστου τρόπου ζωής;



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α :25/2014/1230 C), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
Βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014 στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και αύριο Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014 τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, το Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο.
Σταδιακή βελτίωση σε όλη τη χώρα αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. 
 Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα: 
• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.






ΥΠΟΓΡΑΦΗ 3 ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


Υπογραφή από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας τριών νέων συμβάσεων υλοποίησης έργων LEADER, για την προώθηση του τοπικού πολιτισμού


Τρία νέα έργα που αφορούν τον τοπικό πολιτισμό υπογράφηκαν την Τρίτη (5/8) από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τους εκπροσώπους των δικαιούχων φορέων, στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης του Προγράμματος Leader (Άξονας 4)

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:

1. Πολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Αγίας Φωτεινής, Προώθηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του χωριού, προϋπολογισμού 22.163,00 ευρώ.
2. Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μεσημερίου «Ο Αριστοτέλης», Προώθηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του χωριού, προϋπολογισμού 22.163,00 ευρώ και
3. Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών», Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Τριάδεια 2014», προϋπολογισμού 16.755,00 ευρώ.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν παρών και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί για το καθεστώς ενισχύσεων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας  LEADER.



Σε σύντομη δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Εκτός από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μας ενδιαφέρει και ο τοπικός πολιτισμός. Μέσω των συγκεκριμένων δράσεων ενισχύεται το τοπικό τουριστικό προϊόν και αναδεικνύουμε την ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας».  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ-ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ-ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑμεΑ"


Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ανακοινώνεται ότι :

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα εφαρμόσει και φέτος πρόγραμμα «Κατασκηνώσεων – Λουτροθεραπείας – Πηλοθεραπείας για ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ» για την χρονική περίοδο από 04.08.2014  έως 15.10.2014 και είναι οι παρακάτω:

Ιαματικά Λουτρά Ν. Απολλωνίας: από 22.09.2014 έως 29.09.2014                  Άτομα: 30
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.

Λουτρά Λουτρακίου Αλμωπίας (Πέλλα): από 18.08.2014 έως 25.08.2014       Άτομα: 25

                                                            και: από  22.09.2014 έως 29.09.2014      Άτομα: 25    
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.

Λουτρά Σιδηροκάστρου (Σέρρες): από 29.09.2014 έως 06.10.2014                 Άτομα: 20
Η επιβάρυνση είναι 8,00 € ημερησίως κατ’ άτομο.  

Η μετακίνηση των κατασκηνωτών θα γίνει με δική τους ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση.

Οι εγγραφές θα γίνονται στη Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινων. Μέριμνας της Π.Ε. Πέλλας στην

Έδεσσα (Διοικητήριο), Γραφείο – 6 – από την Τετάρτη 06.08.2014 κατά τις ώρες 8οο – 15οο

Πληροφορίες: Αικ. Τσαρτσαράκη, Τηλέφωνο: 2381351283 

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταθέσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

  1. Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της Εφορίας του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι κατηγορίες δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του
            Ν.1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

  1. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

  1. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου ασθενείας σε ισχύ.

  1. Φωτοαντίγραφο απόφασης πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω.


  1. Βεβαίωση Θεράποντος ιατρού, (ασφαλιστικού φορέα ή ιδιώτη), στην οποία θα βεβαιώνεται  ότι η κατάσταση της υγείας του αιτούντος επιτρέπει τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα λουτροθεραπείας ή πηλοθεραπείας.

ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΟΧΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ



Ηλιοθεραπεία με μέτρο συνιστούν οι δερματολόγοι, γιατί ο ήλιος προσφέρει όμορφο μαύρισμα αλλά μπορεί να προκαλέσει και εγκαύματα!
«Προσοχή λοιπόν όσοι βρίσκεστε στις παραλίες αλλά και όσοι ετοιμάζεστε για τα αυγουστιάτικα μπάνια σας, γιατί ένα έγκαυμα μπορεί να σας χαλάσει τις διακοπές», συνιστά η δερματολόγος-αφροδισιολόγος  Δρ.Θεοδώρα Φατσέα.
«Δυστυχώς, συνεχίζει η Δρ. Φατσέαχιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να επιτύχουν ένα γρήγορο μαύρισμα καταλήγουν στις πρώτες βοήθειες, αλλά και στα ιατρεία των δερματολόγων».  
Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι από ελαφρύ μέχρι πολύ σοβαρό ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και συγκεκριμένα της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B, που διαπερνά την επιδερμίδα.
 
       ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ   ΚΑΙ   ΜΟΡΦΕΣ   ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ
Τα συμπτώματα  είναι ανάλογα του βαθμού του ηλιακού εγκαύματος  και εμφανίζονται μετά την απότομη και αλόγιστη παραμονή στον ήλιο χωρίς μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα μπορεί να έχουμε:
Øαπλό τοπικό κοκκίνισμα
Øοίδημα
Øδημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο
Øρίγη
Øπυρετός
Øναυτία
Øεμετός
Øσυμπτώματα ίωσης
Øαπώλεια δέρματος μετά από 4-7 ημέρες από την έκθεση
Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν και εξάνθημα, το οποίο ενδέχεται να συνοδεύεται και από φαγούρα.                                             
Τα ηλιακά εγκαύματα κατατάσσονται σε δυο βαθμίδες.
1ου βαθμού:Κοκκίνισμα του δέρματος με συνοδεία καψίματος και ήπιου πόνου,  λίγες ώρες μετά την  έκθεση στον ήλιο.
2ου βαθμού:Έντονο κοκκίνισμα συνοδευόμενοαπό πρήξιμο και φουσκάλες.
 
        ΜΕΤΡΑ   ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ   ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ
«Αν κάποιος, εξηγεί η Δρ. Φατσέα, διαπιστώσει ότι έχει τα συμπτώματα  ηλιακού εγκαύματος 1ου βαθμού για να ανακουφιστεί και για να μην επιδεινώσει την κατάστασή του θα πρέπει άμεσα να:
Øαπομακρυνθεί από τον ήλιο πηγαίνοντας σε σκιερό ή κλειστό χώρο και να αποφύγει την έκθεσή του τις επόμενες ημέρες
Øξεπλύνει το σημείο με δροσερό νερό βρύσης για τουλάχιστον πέντε λεπτά
Øσκουπίσει με καθαρές γάζες ταμποναριστά, χωρίς  τρίψιμο στην περιοχή που έχουν εμφανιστεί φουσκάλες. Για την αποφυγή μόλυνσης τοπικά ήπια κορτιζονούχα κρέμα με αντιβιοτικό
Øπίνει άφθονα υγρά (χωρίς ζάχαρη) για να αποφύγει την αφυδάτωση
Øτοποθετήσει κρύες κομπρέσες πάνω στα σημεία του εγκαύματος
Øβάλει καταπραϋντικές κρέμες με aloeveraή πανθενόλη και στη συνέχεια ενυδατικές για να αποφύγει τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα
Øμη φορά στενά η ρούχα από συνθετικά υφάσματα.
Στην περίπτωση που έχει συμπτώματα 2ου βαθμού θα πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο ή τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου».
         ΑΣΦΑΛΕΣ  ΜΑΥΡΙΣΜΑ  ΧΩΡΙΣ  ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τους δερματολόγους για να επιτύχει κάποιος ασφαλές μαύρισμα χωρίς εγκαύματα θα πρέπει να:
 
Øαποφεύγει την απευθείας έκθεση στον ήλιο 12.00 – 16.00.
Øχρησιμοποιεί πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας >30 SPFκαι ανάλογα με τον τύπο δέρματος, το οποίο να ανανεώνετε συχνά κατά την παραμονή του στον ήλιο (τουλάχιστον ανά 2ωρο), αλλά και αφού βγει από το νερό ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο
Øφορά καπέλα και μπλούζες με μακρύ μανίκι -  πάντα όμως και με τη χρήση αντηλιακού. Τα σκουρόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση προστατεύουν πολύ περισσότερο από τα ανοιχτόχρωμα αραιά υφάσματα
Øχρησιμοποιεί αντηλιακό όταν κάθετε κάτω από  ομπρέλα  δέντρο, καθώς τόσο η άμμος, όσο και η θάλασσα αντανακλούν πάνω από το μισό της ακτινοβολίας του ήλιου!
Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ή έχουν εκτεθεί στο ηλιακό φως αρκετά, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.
Αν κάποιος παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιο σπίλο (ελιά), να επισκεφθεί άμεσα τον δερματολόγο του.Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν!
«Μεγάλη προσοχή, καταλήγει η Δρ Φατσέα θα πρέπει να δίνουμε στα ΠΑΙΔΙΑ. Κι αυτό γιατί πάνω από το 50% του συνόλου της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο στη ζωή του, το δέχεται μέχρι την ηλικία των πρώτων 18 χρόνων. Αν τα χρόνια αυτά δεν προστατευθούμε σωστά, ακόμη και η καλύτερη μετέπειτα φροντίδα του δέρματος δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα εκδηλωθεί καρκίνος του δέρματος».
www.abh-medicalgroup.com, www.athens-beverlyhills.com

τηλ.210 8949090

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ "ΑΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ"



Συνάντηση  με εκπρόσωπο της Α.Ε. ΕΘΝΙΚΟ  ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ στις 4 Αυγούστου 2014 είχε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτριος Μπίνος.
Στη συνάντηση ο κ. Μπίνος ενημερώθηκε για την λειτουργία του γραφείου κτηματογράφησης στα πλαίσια της σύνταξης του Εθνικού  Κτηματολογίου στο Δήμο Αλμωπίας.
Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμωπίας πρότεινε στα πλαίσια της αποκέντρωσης των υπηρεσιών,όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, το κτηματογραφικό γραφείο να λειτουργήσει στην Ανατολική Αλμωπία με προτεραιότητα τον Εξαπλάτανο. 
Οι δραστηριότητες του γραφείου θα διαρκέσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια και θα γίνει αποτύπωση της Ιδιωτικής και Δημόσιας περιουσίας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...