Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ


Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 8.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» θα ψάλλει  Ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου.

"Η ΣΟΥΡΒΑ" ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


«Η ΣΟΥΡΒΑ» των Προμάχων...
 Όπως κάθε χρόνο , έτσι και φέτος την Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013
 ο Μ.Σ.Προμάχων «ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ» 
διοργανώνει σε συνεργασία με τους κατοίκους του χωριού το παραδοσιακό γλέντι της «Σούρβας» στη κεντρική πλατεία του χωριού . 
Η παρέα θα συγκεντρωθεί γύρω από την κεντρική φωτιά , θα διασκεδάσει υπό τους παραδοσιακούς ήχους της ορχήστρας
 « ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΗΧΟΣ» και θα έχει την ευκαιρία να γευτεί τα παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματα από τον κεντρικό μπουφέ. Το κρασί , το τσίπουρο , οι μικρές διάσπαρτες φωτιές και οι ψησταριές θα δώσουν στο θεσμό της «Σούρβας» εορταστική πνοή. 
 Σας περιμένουμε όλους.
 Ώρα προσέλευσης 6 μ.μ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτίο Τύπου
                                                                                                            
      Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2013


Με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοι­νωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, δίνεται παράταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας μέχρι το τέλος Φεβρου­αρίου 2014, εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση στις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Η παράταση χορηγείται προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία εξέτασης και με την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσ­θητης πληθυσμιακής ομάδας μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν από τις πρόσφατες απεργίες του ιατρικού προσωπικού.
Το υπουργείο Εργασίας, μέσα από επίμονες προσπάθειες για ορ­γανωτική ανασυγκρότηση με στόχο την ελαχιστοποίηση των διαδικασιών, έχει αναβαθ­μίσει σημαντικά το έργο των ΚΕΠΑ.
Με την ένταξη επιπλέον προσωπικού στο Ειδικό Σώμα Ιατρών των Υγειονομικών Επιτροπών καθώς και με την κατάρτιση λίστας 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, έχει δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούσε πολλούς συμπολίτες μας και πλέον δεν χρει­άζεται να επαναξιολογούνται.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να  βελτιωθούν σημαντικά οι αναγ­καίοι χρόνοι εξέτασης πρωτοείσακτων αιτημάτων καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής  για εξέταση στην Αττική είναι 1 μήνας για όλες τις ειδικότητες πλην των νευρολογικών και ψυχι­ατρικών περιστατικών στα οποία η μέση αναμονή ανέρχεται στους 2 μήνες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι 2 μήνες για όλες τις ειδικότητες και 4-5 μήνες σε νευρολογικές και ψυχιατρικές περιπτώσεις.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


Το τελευταίο 20ήμερο ο Γιώργος Καρασμάνης έχει προβεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέτοντας αναφορές και ερωτήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν τον νομό. 
Παραθέτουμε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Βουλευτή προς τους αρμοδίους Υπουργούς : 

1. Την κατάθεση ως αναφορά του υπομνήματος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.    
2. Την κατάθεση ως αναφορά του υπομνήματος του Δήμου Έδεσσας σχετικά με τη φημολογούμενη κατάργηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.  
3. Την κατάθεση ως αναφορά της επιστολής των μαθητών της Γ΄ τάξης του τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Έδεσσας, σχετικά με την έλλειψη καθηγητών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.  
4. Την κατάθεση ως αναφορά του υπομνήματος διαμαρτυρίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Πέλλας σχετικά με το πρόγραμμα ‘‘Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων’’.
5. Την κατάθεση ως αναφορά της επιστολής της Ομοσπονδίας Αγροτών Νομού Πέλλας σχετικά με τις προτάσεις της επί της διαδικασίας μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης. 
6. Την κατάθεση ερώτησης σχετικά με την άρση των αδικιών για τη διαμονή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. 



ΤΡΙΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013         ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΑΣ.


 Διονύσης Σταμενίτης:  « Νέα εποχή για το Χιονοδρομικό μας»

« Την ικανοποίηση του εκφράζει ο Βουλευτής Πέλλας για την έναρξη της λειτουργίας του χιονοδρομικού »
Με ανακοίνωση της ΕΤΑΔ ξεκινά η λειτουργία του Χιονοδρομικού  Κέντρου Βόρας – Καϊμάκτσαλαν.  
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η ΕΤΑΔ αναφέρει: «Η ΕΤΑΔ ΑΕ, που διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, ανέλαβε φέτος και τη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρας–Καϊμάκτσαλαν. Το ψηλότερο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας, μετά την περσινή περίοδο που παρέμεινε εκτός λειτουργίας, ανοίγει και πάλι τις πύλες του στους χιονοδρόμους και στους επισκέπτες.  Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, η ΕΤΑΔ ΑΕ και το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας–Καϊμάκτσαλαν γιορτάζουν την έναρξη λειτουργίας και σας προσκαλούν να απολαύσετε το χιόνι πρώτοι σε γιορτινή τιμή, μόνο 1€!»
Αναφορικά με τη θετική εξέλιξη ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: « Η έναρξη της λειτουργίας του χιονοδρομικού προκαλεί σε όλους μας ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών μας για την ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη διαχείριση και λειτουργία του. Το σημαντικότερο είναι ότι το Χιονοδρομικό κέντρο περνά σε μια νέα εποχή. Για πρώτη φορά η ΕΤΑΔ επενδύει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (μεγαλύτερο των 500.00 ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και εγγυάται την ορθή λειτουργία του χιονοδρομικού,  γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε σε στέρεα και σωστή βάση την ανάπτυξη του αλλά και την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή μας. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον πρώην Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Σταυρίδη όσο και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Δούνη. Η ανάληψη της διαχείρισης του χιονοδρομικού από την ΕΤΑΔ ικανοποίει πλήρως το αίτημα μας για σωστή διαχείριση, η οποία θα λειτουργήσει ως μέσο για να ξεπεραστούν το χρόνια προβλήματα του»

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.



Μια βδομάδα έμεινε για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων και αφού εξαντλήθηκε η υπομονή των κατοίκων, περιμένοντας κάποια κίνηση των υπευθύνων του δήμου για τον στολισμό της πλατείας, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.
Έτσι, αφού προμηθεύτηκαν ένα πανέμορφο έλατο ύψους 10 μέτρων από το κτήμα συντοπίτη μας, που καλλιεργεί τέτοιου είδους δενδρύλια, το μετέφεραν και το έστησαν σε περίοπτη θέση της κεντρικής πλατείας του χωριού.
Στην όλη δράση συμμετείχε πλήθος εθελοντών και όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι στόλισαν το παραδοσιακό δέντρο, μέσα σε κλίμα χαράς και συντροφικότητας.
Ήδη το αγαπημένο θέμα των Χριστουγέννων έγινε πόλος έλξης πολλών, και οι φωτογραφίες δίνουν και παίρνουν.
Όμορφη και συμβολική κίνηση, που αναδεικνύει την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών, εκεί που φαίνεται, ότι η συντεταγμένη πολιτεία ή αδυνατεί ή αδιαφορεί ή απαξιεί.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  Σωτήρη, Χρήστο, Κώστα, Γιώργο, Παύλο, Πέτρο, Βασίλη, Βαγγέλη, Μελέτη, Αλέξη  και σε όλα τα παιδιά.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!




























ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ! Κατεδάφισε το κατασχεμένο σπίτι του και πήγε τα μπάζα στην τράπεζα!



Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάει μαζί με την οικογένεια του στον διευθυντή της τράπεζας εκλιπαρώντας να μην πετάξει αυτόν και τα παιδιά του στον δρόμο.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ.


Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι ξεκινάει η διαδικασία παραλαβής των αιτήσεων των πολιτών στους οποίους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να διευκολυνθούν και να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα η διαδικασία επανασύνδεσής τους.
Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στο δημοτικό κατάστημα Αριδαίας από τις 7:00π.μ. μέχρι τις 16:00μ.μ. προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους στην υπεύθυνη παραλαβής των αιτήσεων την  κ. Χατζηαβραμίδου Ευδοκία (τηλ. 2384350207).
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο καθώς και πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ, στον οποίο να διακρίνεται ευκρινώς ο αριθμός παροχής καθώς και ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής.



Από το Δήμο Αλμωπίας

Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ ΠΕΘΑΝΕ(;)

Magnify Image
«Ο μπάρμπας στην Κορώνη πέθανε επιτέλους» έλεγε σε ένα 'πηγαδάκι' του TEDxAthens η καθηγήτρια του Alba Μαρία Μοραγιάννη.
 Και συμπλήρωσε: «Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι η δύναμη του "μέσου", του κονέ, έχει συρρικνωθεί , ενώ αντίθετα έχει πολλαπλασιαστεί η αξία της δικτύωσης».
   Με άλλα λόγια η κρίση της τελευταίας 4ετίας, έχει «κουρέψει» την χρήση υψηλών οικογενειακών, προσωπικών γνωριμιών, που μοίραζαν με πελατειακή λογική θέσεις στο δημόσιο (αλλά και στον ιδιωτικό τομέα). Πράγματι μειώθηκαν δραματικά οι δυνατότητες διορισμών , αλλά και ανάθεσης έργων (για να μην ξεχνάμε την διαπλοκή).
   Όσοι αναζητούν μια θέση εργασίας ή -ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες- κάποιο έργο, πρέπει να το «πάρουν αλλιώς». Η δικτύωση είναι στην ουσία μια ασφαλής εναλλακτική (όπως και η συγκέντρωση τίτλων σπουδών και επιμορφώσεων). Δικτύωση, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην κλειστά κυκλώματα ή κονέ με ανταλλάγματα. Η πιο απλή και ανεπιτήδευτη μορφή δικτύωσης είναι η ανάπτυξη γνωριμιών από ένα προσώπου, σχετική με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του.
   Αποτελεί μια παγκόσμια αρχή, ότι σε περιόδους κρίσης, οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρηματικές συνεργασίες διακινούνται κυρίως μεταξύ προσωπικών επαφών, παρά μέσα από αγγελίες. Αυτό όχι μόνο δεν είναι παρεξηγήσιμο, αλλά και φυσικό: η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να προσλάβει ένα στέλεχος, προτιμά να αντλήσει πληροφορίες από κάποια δίκτυο γνωστών, παρά να βάλει αγγελία και να λάβει 500 αιτήσεις για μια θέση. Το δίκτυο γνωριμιών επιτρέπει να μειώσει αισθητά την λίστα υποψηφίων και να λάβει συστάσεις, ώστε να μειώσει την πιθανότητα να προσλάβει κάποια/κάποιον, που έχει λαμπρό βιογραφικό, αλλά και κάποιες αδυναμίες που αργότερα θα αναδείξουν τριβές.
   Η πιο απλή σύσταση συνεπώς σε νέες/νέους , αλλά και λιγότερο νέους, που ψάχνουν για δουλειά, είναι να μην ταλαιπωρούνται σε προθαλάμους πολιτικών, αλλά και να μην αρκεστούν σε οικογενειακές γνωριμίες. Σχεδόν κάθε μέρα γίνονται εκδηλώσεις, σχετικές με το αντικείμενό τους, όπου μπορούν να γνωρίσουν πρόσωπα με κύρος και γνώσεις, τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα. Επιπλέον, τα Κοινωνικά Δίκτυα, εφόσον η χρήση τους γίνεται με σύνεση και διακριτικότητα, προσφέρουν ευκαιρίες επαφών , που είναι χρήσιμες στην ανάπτυξη δικτύου. «Ρωτώντας πας στην πόλη» έλεγαν οι παλιότεροι..
     Πέθανε ο «μπάρμπας στην Κορώνη»; 
  Η κρίση περιόρισε σημαντικά τα «λάφυρα» του κράτους που είχαν στα χέρια τους οι πολιτικοί (και όχι μόνον αυτοί) που τα διένειμαν με βάση ανταλλάγματα, που δεν ήταν μόνον ψήφοι. Από την άλλη πλευρά, όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν οι θεσμοί της χώρας, αλλά αντίθετα η κρίση τους έκανε πιο αδύνατους. Συνεπώς, μειώθηκαν δραματικά τα «λάφυρα», αλλά συνεχίζει ο διαμοιρασμός τους –σε μεγάλο βαθμό-, με τον ίδιο πελατειακό και αδιαφανή τρόπο.
   Υπάρχει μια ομάδα πολιτικών, που έχουν αντιληφθεί ότι δεν τους «παίρνει» να μετέρχονται των ιδίων μεθόδων που χρησιμοποιούσαν μέχρι το 2009, αλλά αυτοί είναι λίγοι. Οι περισσότεροι είναι δέσμιοι των πρακτικών, με τις οποίες έκαναν καριέρα. «Δεν μπορείς να μάθεις γέρικα σκυλιά καινούργια κόλπα» λέει μια εγγλέζικη παροιμία ή επί το ελληνικότερον «γέρος γάιδαρος, παλιά περπατησιά». Και, ας μην το ξεχνάμε, δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας, καθώς και νέοι στην ηλικία πολιτικοί ακολουθούν τα ίδια μονοπάτια, καθώς βγήκαν από τις ίδιες «μήτρες».
     Το χρηματιστήριο της διαφθοράς
   Κάθε εβδομάδα σχεδόν συλλαμβάνεται κάποιος που έχει ζητήσει υπέρογκες μίζες. Σε μια τόσο βαθειά κρίση, όπου τα θύματά τους είναι απελπισμένα για ένα έργο ή μια κρατική πληρωμή, είναι αναμενόμενο να έχουν ανεβάσει οι επίορκοι τις απαιτήσεις τους. Έχει αυξηθεί η ζήτηση των «υπηρεσιών» τους, έχει γίνει πιο σπάνια η πληρωμή από το κράτος, και -ακολουθώντας τους όρους προσφοράς/ζήτησης- αυξάνουν τις μίζες.
   Θα 'ταν ανακριβές να πούμε ότι όλα πάνε στραβά. Η βαθειά κρίση δεν έχει γεννήσει κάτι καινούργιο, ούτε αυτό θα ήταν τόσο εύκολο. Ωστόσο σε τέσσερα χρόνια κρίσης η χώρα έχει αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς και έχουν «αποσυρθεί» πολλές δεκάδες βουλευτές, ίσως έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και όλες σχεδόν οι πολιτικές οικογένειες που κυριαρχούσαν με πρωτοφανή τρόπο για τα παγκόσμια χρονικά, πέριξ της πρωθυπουργίας. Οι αλλαγές προχωρούν για της «αποσύρσεως», κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, μέσα στη «φωτιά» της κρίσης, που έχει συνθλίψει το 30% των πολιτών και έχει πλήξει αισθητά άλλο ένα 40%.
     Δικτυωθείτε, δικτυωθείτε, κάτι θα μείνει...
   Οι καινούργιες γενιές δεν έχουν ελπίδα αν στηριχθούν στις παλιές συνταγές. Αυτές οι πρακτικές συνεχίζουν να δίνουν πλούσια ελέη, με την διαφορά ότι διαμοιράζεται σε έναν αρκετά μικρότερο αριθμό μελών της ελίτ. Την στιγμή της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, αυτές οι παλιές μέθοδοι συνεχίζουν να δημιουργούν περιουσίες , από τον διαμοιρασμό του δημόσιου πλούτου. Η δικτύωση, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, είναι μια φυσική εναλλακτική διαδρομή. Δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη συνθήκη για όποιον/όποια θέλει να το παλέψει.
   Η κρίση είναι βαθειά και δεν είναι μόνο ελληνική, όπως μπορεί να δει κανείς σε αυτήν την ανάλυση που περιγράφει το πόσο έχουν γίνει φτωχότεροι οι πολίτες των ΗΠΑ μετά το 1974 και κυρίως μετά το 2008. Εξωστρέφεια, επαφή με φίλους στο Ντουμπάι, συμμαθητές που δουλεύουν στο Λονδίνο ή την Στοκχόλμη, κολλητούς που έκαναν μια τουριστική επιχείρηση στη Ρόδο, παιδιά που τρέχουν με μια βαλίτσα και μια επιχειρηματική ιδέα στο Βουκουρέστι ή στην Βαρσοβία. Είναι όλα αυτά λύσεις; Μάλλον πρόκειται για βήματα προς την κατεύθυνση λύσεων, που θα αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και του κόσμου και που -μας αρέσει, δεν μας αρέσει- θα περάσουν από την πολιτική και τις συλλογικές δράσεις. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Magnify Image
Ο Χοσέ Μουχίκα αρνείται τον τίτλο του φτωχότερου προέδρου του κόσμου που του δόθηκε πέρυσι σε ένα ρεπορτάζ του BBC και φαίνεται να τον ακολουθεί παντού. 
  «Εγώ δεν νιώθω φτωχός. Φτωχός είναι όποιος αγωνίζεται να διατηρήσει ένα πολυτελές επίπεδο ζωής, επιθυμώντας όλο και περισσότερα υλικά αγαθά». 

Magnify Image

Αν και μάλλον το κάνει από ταπεινοφροσύνη, όλη του η ζωή μοιάζει να ορίζεται από αυτόν ακριβώς τον τίτλο. Ο 77χρονος πρόεδρος της Ουρουγουάης έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο για το lifestyle του όσο και για μερικές ακόμη ριζοσπαστικές κινήσεις που φέρνουν την χώρα του συνεχώς στο διεθνές προσκήνιο.   Γνωστός και ως El Pepe, γεννήθηκε στην Ουρουγουάη και έγινε πρόεδρος της χώρας του, κερδίζοντας τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2009.
 Πρώην αντάρτης του αριστερού κινήματος των Τουπαμάρος, παρέμεινε φυλακισμένος για 14 έτη όταν συμμετείχε στον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Το 1985 αποφυλακίστηκε και ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα η οποία τον έφερε στη θέση που βρίσκεται τώρα. 

Το βιογραφικό του συγκεντρώνει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον αλλά αυτό που τον κάνει ακόμη πιο δημοφιλή είναι ο τρόπος που ο Μουχίκα επέλεξε να ζει σαν πρόεδρος. Μποέμ, ασυμβίβαστος και απαλλαγμένος από τις τυπικές φιοριτούρες και τα πρωτόκολλα ανατρέπει σχεδόν κάθε πολιτικό στερεότυπο. 

Είναι παντρεμένος με την Λουτσία Τοπολάνσκι και ζει στη φάρμα που της ανήκει. Εκεί καλλιεργούν χρυσάνθεμα με τα οποία προμηθεύουν τα καταστήματα της ντόπιας αγοράς. Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει φωτογραφηθεί να χειρίζεται το τρακτέρ και να κάνει όλες τις σκληρές δουλειές μόνος του έχοντας παρέα την Μανουέλα, την ακρωτηριασμένη σκυλίτσα του. 
Magnify Image

Ακόμη και εκτός αγροκτήματος, δεν θα τον δεις ποτέ με γραβάτα και το προεδρικό αυτοκίνητο το οποίο απαρνήθηκε από την πρώτη στιγμή, μιας και επιμένει να κυκλοφορεί με ένα Volkswagen Beetle του 1987, το οποίο είναι και το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο.
 Αν και ο μισθός του θα ήταν αρκετός για να έχει όλες τις ανέσεις που ένας οποιοσδήποτε πρόεδρος θα προσδοκούσε, εκείνος κάθε μήνα δωρίζει σε φιλανθρωπίες το μεγαλύτερο μέρος του και διατηρεί ένα ποσό μόνο για τα απαραίτητα.
 Φροντίζει δε παράλληλα να κοστίζει όσο το δυνατόν λιγότερα στη χώρα του μιας και αρνείται να ταξιδεύει στην πρώτη θέση και δεν επωφελείται καν των υπολοίπων δωρεάν παροχών του αξιώματος. 
Magnify Image

"Τι να το κάνω όλο αυτό το ποσό; Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα. Αν ζητούσα από τους ανθρώπους να ζουν όπως εγώ, θα με σκότωναν. Εμένα είναι επιλογή μου αυτός ο λιτός τρόπος ζωής. Επέλεξα να μην έχω πολλά υπάρχοντα, ώστε να μπορώ να ζήσω όπως θέλω εγώ. Μπορεί να φαίνομαι ως ένας εκκεντρικός γέρος, αλλά επιτρέψτε μου να ζω όπως εγώ έχω επιλέξει να νιώθω ευτυχισμένος" 
Magnify Image
Μπορεί για μερικούς σκληροπυρηνικούς και πουριτανούς αντιπάλους του, να θεωρείται πολιτική καρικατούρα και να χαρακτηρίζεται ως λαϊκισμός αυτό το προφίλ του αλλά ο αντίλογος σε όποιον θα μπορούσε να υποθέσει πως όλο αυτό αποσκοπεί στο να διατηρηθεί ψηλά η δημοφιλία του είναι ενισχυμένος από το γεγονός πως ο Μουχίκα, βάση της εκλογικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να είναι  πάλι υποψήφιος για πρόεδρος.   Συνεπώς, θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει το κακό παράδειγμα της "αρπαχτής" και να συνταξιοδοτηθεί με γερό κομπόδεμα και ελάχιστο έργο. 

Ο ίδιος έχει ρισκάρει πολλές φορές με κινήσεις που δεν βρήκαν απολύτως σύμφωνη την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του. Όταν προσπάθησε να περάσει τον νόμο για τις αμβλώσεις και να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είδε τα ποσοστά του να γνωρίζουν κατακόρυφη πτώση. 
Το ίδιο συνέβη και με την νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων αλλά και τη κριτική που δέχτηκε από το πρόσφατο νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση της μαριχουάνας. 
  Τίποτα δεν τον εμπόδισε και τα πέρασε όλα μέσα από συντριπτικές πλειοψηφίες κάνοντας τη χώρα του να θεωρείται μια από τις πιο φιλελεύθερες και προοδευτικές του πλανήτη.
Magnify Image
 Ο πληθωρικός του χαρακτήρας και το ταμπεραμέντο του, υπήρξαν και λίγες φορές που τον έφεραν σε δύσκολη θέση. Τον περασμένο Απρίλιο τα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα στη διάρκεια συζήτησης για τις σχέσεις με την γειτονική Αργεντινή τον εξέθεσαν και ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο τον είχε κάνει πρωταγωνιστή.
   Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μουχίκα εξηγούσε στον συνομιλητή του ότι παλαιότερα για να καταφέρεις κάτι σε σχέση με την Αργεντινή, έπρεπε να μιλήσεις πρώτα με την Βραζιλία.   Θεωρώντας ότι τα μικρόφωνα ήταν κλειστά συνέχισε λέγοντας ό,τι τούτη εδώ η γριά είναι χειρότερη από τον μονόφθαλμο.  Η «γριά» του διαλόγου προφανώς είναι η ομόλογός του Κριστίνα Φερνάντες και «μονόφθαλμος» ο Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος έμοιαζε με μονόφθαλμο, επειδή το ένα του μάτι ήταν σχεδόν κλειστό.
  Στον ίδιο διάλογο, ο Μουχίκα συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον ο «μονόφθαλμος» ήταν πολιτικός, αντίθετα η Κριστίνα είναι «ξεροκέφαλη» ενώ σχολίασε και την επίσκεψή της στον Πάπα Φραγκίσκο και το δώρο που του πρόσφερε.  Αργότερα, και ενώ το θέμα είχε πάρει διαστάσεις μέσω social media, o Moυχίκα απολογήθηκε σε εφημερίδα  λέγοντας ότι αναφερόταν στη Βραζιλία και ότι ουδέποτε έκανε λόγο για το προεδρικό ζεύγος της Αργεντινής.
   «Δεν πρόκειται να τριγυρίζω αριστερά και δεξιά δίνοντας εξηγήσεις» ξεκαθάρισε.
   Η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε τότε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, εκφράσει και επίσημα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός,  και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν. 
Magnify Image
Kαι ενώ θα πίστευε κανείς πως ένας τέτοιος πολιτικός δεν θα είχε πολλά ακόμη εμπνευσμένα πράγματα να προσφέρει, πρόσφατα έδωσε μια συνέντευξη και αποκάλυψε μια ακόμη μεγαλειώδης ανθρώπινη πτυχή.
   Μιλώντας στην εφημερίδα El Observador ανέφερε πως το σχέδιο του μόλις τελειώσει με τη θητεία του δεν είναι η ήσυχη ζωή. Σκοπεύει να "υιοθετήσει" 40 παιδιά φτωχών οικογενειών τα οποία θα στεγάσει στο αγρόκτημα του και θα τα διδάξει πως να γίνουν αγρότες και να εκμεταλλευτούν τη γη του μιας και ο ίδιος δεν έχει παιδιά.
   Στο παρελθόν είχε πάλι προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο αλλά τότε δεν είχε καταφέρει να προσπεράσει τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους. Τώρα, μετά από πολλά χρόνια και ενώ πρόσφατα φάνηκε να συγκινείται όταν το καλοκαίρι ο πρόεδρος ενός ιδρύματος στην Ουρουγουάη δήλωσε πως υπάρχουν 25 ορφανά στα αζήτητα λόγω ασθενειών ή αναπηριών, σκέφτεται πως η κληρονομιά που πρέπει να αφήσει δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΧΡΥΣΟΣ: ΠΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, ΕΓΙΝΕ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Χρυσός: Πώς το πιο άχρηστο χημικά μέταλλο του πλανήτη έγινε η βάση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος

Με τη δημοσίευση της τελευταίας έκθεσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, στην οποία καταγράφονται οι μεταβολές στα παγκόσμια αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών του κόσμου τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς και οι ποσότητες που διαθέτει κάθε χώρα ξεχωριστά, ίσως κάποιοι αναρωτηθούν ποιο ρόλο διαδραματίζει αυτό το «ευγενές», όπως αποκαλείται, μέταλλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, καθώς και το «γιατί» αυτό το μέταλλο και όχι ένα άλλο!
Πράγματι, πώς ένα μέταλλο το οποίο θεωρείται το πλέον άχρηστο από χημική άποψη κατέληξε σε καθοριστικό παράγοντα της ζωής μας εδώ και χιλιετίες; Πώς αποτέλεσε τη βάση για τον επονομαζόμενο «Κανόνα Χρυσού», δηλαδή το νομισματικό σύστημα που έχει ως βάση το απόθεμα χρυσού σε μια χώρα;
Με τις λέξεις «άχρηστο» και «ευγενές», εννοούμε φυσικά κάτι που ίσως πολλοί θυμούνται από το σχολείο: πρόκειται για ένα στοιχείο που - είτε στη φύση, είτε υπό εργαστηριακές συνθήκες - δεν αλληλεπιδρά χημικά σχεδόν με κανένα άλλο στοιχείο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρησιμεύει σε τίποτα.
Ωστόσο, ο χρυσός – ή aurum όπως είναι η επίσημη λατινική ονομασία του – έχει κάποια χαρακτηριστικά που του προσδίδουν την ιδιαιτερότητά του και δικαιολογούν την αξία του και την πολυτιμότητά του:
Πρώτον, από τον περιοδικό πίνακα δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο στοιχείο αέριο, υγρό ή ραδιενεργό, καθώς στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση (αέριο, υγρό) αυτό δεν θα ήταν εύκολα μετρήσιμο, ενώ στην τρίτη περίπτωση (ραδιενεργό) λόγω της επικίνδυνης για την ανθρώπινη υγεία τοξικότητάς του.
Δεύτερον, διότι σε αντίθεση με άλλα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο χρυσός δεν είναι εύκολα διαβρώσιμος.
Τρίτον και σημαντικότερο, επειδή είναι σπάνιος. Με άλλα λόγια διότι δεν πρόκειται για ένα μέταλλο που βρίσκεται σε αφθονία, καθώς τότε δεν θα είχε καμία αξία.
Το στοιχείο της σπανιότητας συνιστά λοιπόν τον πρωταρχικό λόγο για τον οποίο το συγκεκριμένο μέταλλο επελέγη ως το καταλληλότερο για να διαδραματίσει το ρόλο του απόλυτου μέσου συναλλαγής.
Προς επίρρωση της παραπάνω πρότασης, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού της Γης βρίσκονται στον πυρήνα του πλανήτη, γιατί η μεγάλη πυκνότητα του μετάλλου το κάνουν να καταβυθίζεται όταν βρεθεί στο υγρό μάγμα, ιδιαίτερα όταν ο πλανήτης ήταν νεοσχηματισμένος με μεγάλο ποσοστό της μάζας του σε ρευστή κατάσταση. Εικάζεται δε, ότι όλος ο χρυσός που βρίσκει και εξορύσσει το ανθρώπινο είδος προέρχεται από το υλικό που περιείχαν οι μετεωρίτες που περιείχαν χρυσό και έπεσαν στον πλανήτη μας.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σπανιότερα «ευγενή» μέταλλα από το χρυσό: η πλατίνα, το παλλάδιο, το ιρίδιο, το όσμιο και το ρουθήνιο. Γιατί δεν επιλέξαμε εκείνα;
Απάντηση: για τον απλό λόγο ότι για να μπορεί ένα στοιχείο να χρησιμοποιηθεί ως συναλλακτικό μέσο θα πρέπει να είναι σπάνιο αλλά όχι υπερβολικά σπάνιο! Γιατί αλλιώς δεν θα επαρκούσε.
Αυτό που βγαίνει λοιπόν ως συμπέρασμα είναι αφενός ότι η αξία κάποιου φυσικού στοιχείου ως παγκόσμιου, σταθερού συναλλακτικού μέσου καθορίζεται από την σπανιότητά του, η οποία όμως δεν πρέπει να είναι υπερβολική, αφετέρου από μία σύμβαση: από το γεγονός δηλαδή ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες αποφάσισαν να είναι ο χρυσός η παγκόσμια σταθερά του πλούτου και όχι κάποιο άλλο μέταλλο.
Υπολογίζεται ότι, από την αρχή της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και το 2009, εξορύχθηκαν συνολικά 165.000 τόννοι ή περίπου 8.500 m3 χρυσού. Η παγκόσμια κατανάλωση του εξορυσώμενου χρυσού είναι περίπου 50% σε κοσμήματα, 40% σε επενδυτικά αποθέματα, και 10% σε βιομηχανικές εφαρμογές. Εκτός από τις ευρύτατα διαδεδομένες νομισματικές και συμβολικές λειτουργίες, ο χρυσός έχει και πολλές πρακτικές εφαρμογές, στην οδοντιατρική, στην ηλεκτρονική και σε άλλα πεδία.
Τα πλεονεκτήματά χρήσης του είναι ότι έχει μεγάλη ελατότητα, ολκιμότητα, αντίσταση στην επίδραση των περισσοτέρων χημικών ουσιών, αλλά και μεγάλη ηλεκτρική αγωγιμότητα. Οι εφαρμογές του χρυσού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρικά καλώδια, παραγωγή χρωματιστού γυαλιού, χρυσά ή επιχρυσωμένα σερβίτσια φαγητού και παλαιότερα στην κατασκευή CD-ROM και φωτοβολταϊκών.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΟΙ ΤΑΡΑΝΔΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Ολοι οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη είναι γένους θηλυκού: Η επιστήμη ανατρέπει όλα

Κάθε Χριστούγεννα τα παιδιά περιμένουν εναγωνίως μπροστά στο παράθυρο ελπίζοντας να δουν τον Αγιο Βασίλη να περνάει στον ουρανό με το έλκηθρο που σέρνουν οι τάρανδοι του. Ωστόσο κάτι που δεν γνωρίζουν τα παιδιά και αρκετοί «μεγάλοι» είναι ότι οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη (ακόμα και ο Ρούντολφ) είναι θηλυκοί.
Η επιστήμη έρχεται να επισημάνει αυτή την ιστορική «παρεξήγηση», εφαρμόζοντας τις αρχές της βιολογίας στον αστικό μύθο και διευκρινίζοντας τελικά το πραγματικό φύλο των ταράνδων.
Ο Τζέραλντ Λίνκολν και ο Ντέιβιντ Μπράιντ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μας αποκαλύπτουν κάτι που δεν γνωρίζαμε για τους ταράνδους, ή κι αν το γνωρίζαμε δεν το είχαμε συνδυάσει ποτέ με τον Αγιο Βασίλη.
Σε κάθε αναπαράσταση και ζωγραφιά λοιπόν ο Αγιος Βασίλης απεικονίζεται να ταξιδεύει τέλη Δεκέμβρη πάνω σε ένα έλκηθρο που το σέρνουν τεράστιοι τάρανδοι με κέρατα.
Εδώ ακριβώς όμως είναι το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές. Οι τάρανδοι αυτοί, με την επιστημονική ονομασία Rangifer tarandus και γνωστοί ως Καριμπού στη Βόρεια Αμερική, αν ήταν όντως αρσενικοί δε θα έπρεπε να έχουν κέρατα.
Συγκεκριμένα οι αρσενικοί τάρανδοι στα τέλη του Νοέμβρη, χάνουν τα κέρατα τους τα οποία αρχίζουν να φυτρώνουν σιγά σιγά στις αρχές της Ανοιξης, ώστε να είναι μεγάλα και γερά στην εποχή του ζευγαρώματος το Φθινόπωρο για να μπορέσουν να παλέψουν για τα θηλυκά τους. Ωστόσο από αυτό προκύπτει ότι οι αρσενικοι τάρανδοι δεν έχουν κέρατα την περίοδο των Χριστουγέννων
Αντίθετα, αυτό δεν συμβαίνει με τα θηλυκά, τα οποία διατηρούν τα κέρατά τους όλο το χρόνο και μάλιστα ανάμεσα στα 44 καταγεγραμμένα είδη ελαφιών, οι τάρανδοι είναι τα μόνα ζώα στα οποία έχει κέρατα και το θηλυκό.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ. ΓΥΦΤΟΙ, ΒΑΖΕΛΟΙ, ΓΑΥΡΟΙ, ΧΑΝΟΥΜΙΑ...

Από πού προέρχονται τα παρατσούκλια των οπαδών: Γαύροι, βάζελοι, χανούμια...

Ποιος από μας δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει αυτά τα παρατσούκλια όταν αναφέρεται στους οπαδούς άλλων ομάδων για να τους πειράξει;

Τα πιο γνωστά είναι τα εξής:
Παναθηναϊκός – Βάζελοι
Ολυμπιακός – Γαύροι
Άρης – Σκουλήκια
Πανιώνιος - Πάνθηρες
ΟΦΗ – Φίδια
Ηρακλής – Γριές
ΑΕΚ – Χανούμια
ΠΑΟΚ – Γύφτοι/Κοτόπουλο
Εργοτέλης – Ιεχωβάδες
ΠΑΣ Γιάννινα – Παγουράδες
Καστοριά – Γουναράδες
Η προέλευση των παραπάνω ψευδωνύμων δεν είναι σε όλους γνωστοί αλλά σίγουρα υπάρχει μια ιστορία πίσω από το καθένα την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Ας δούμε για ποιο λόγο ονομάστηκαν έτσι οι οπαδοί των παραπάνω ομάδων.

Βάζελος
Υπάρχουν δυο εκδοχές για το συγκεκριμένο ψευδώνυμο.
Η πρώτη δημιουργήθηκε το 1965 όπου σε έναν αγώνα μεταξύ του Παναθηναικού με τον Ολυμπιακό, οι οπαδοί του δεύτερου άλειψαν με βαζελίνη τον πάγκο του πρώτου πριν αρχίσει ο αγώνας τους.
Η δεύτερη άποψη λέει ότι οι οπαδοί του Παναθηναικού, λόγω του ότι προέρχονταν από πιο εύπορες οικογένειες, έβαζαν στα μαλλιά τους κάτι σαν ζελέ, το οποίο για τα τότε χρόνια δεν μπορούσαν να αποκτήσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού καθώς προέρχονταν από τις πιο λαικές τάξεις και το αποκαλούσαν περιπαιχτικά »βαζελίνη».

Γαύρος
Όσον αφορά το ψευδώνυμο των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων, αν το εξετάσουμε ετυμολογικά, διαπιστώνουμε ότι δεν προέρχεται από το ψάρι «γαύρος», αλλά από το «γαυριάς ή γαύρος» που ονομάζεται αφενός το άλογο που είναι έτοιμο για αγώνα και αφετέρου τα πρόσωπα που υπερηφανεύονται και κορδώνονται ιδιαίτερα για μαγκιά και ερωτοτροπίες. Ο Καρυωτάκης, σε έργο του αναφέρει: «Γίνονται κι οι γέροι γαύροι» . Στα αρχαία ελληνικά το επίθετο ο/η γαύρος, το γαύρον σημαίνει ο επαιρόμενος, ο ανδρείος, ο αγέρωχος. Βεβαίως, υπάρχει και η εκδοχή που αναφέρει ότι η ονομασία προέκυψε γύρω στο 1965, σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Συγκεκριμένα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν τους «ερυθρόλευκους» ποδοσφαιριστές με ψαροκασέλες γεμάτους με γαύρους, τις οποίες είχαν κλέψει από το λιμάνι του Πειραιά, ως δείγμα επιβολής και ανωτερότητας.
Σκουλήκια
Το συγκεκριμένο όνομα έχει 2 πιθανές προελεύσεις: Η πρώτη λέει ότι βγήκε στο τέλος της δεκαετίας του 60 και συγκεκριμένα το 1967 όταν ο ΑΡΗΣ κέρδισε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα 2-3 και δημοσιογράφος των Αθλητικών Νέων έγραψε «σαν σκουλήκι έφαγε ο ΑΡΗΣ το πτώμα του ΠΑΟΚ». Η δεύτερη λέει ότι βγήκε λόγω του γεγονότος ότι παράγοντες και φίλαθλοι της ομάδας τσακωνόταν μεταξύ τους «ροκανίζοντας» με αυτό τον τρόπο την ομάδα.
Πάνθηρες
Οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου έχουν την ονομασία Πάνθηρες. Το όνομα χρησιμοποιείται πολλές φορές ως χαρακτηρισμός για τους αθλητές της ομάδας όταν πραγματοποιούν καλές επιδόσεις και φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την ομάδα.

Φίδια
Λόγω της ύπαρξης του club των οπαδών του οι οποίοι ονομάζονται Snakes.

Γριές
Λόγω του γεγονότος ότι ο Ηρακλής είναι από τα πιο παλιά σωματεία στην Ελλάδα.

Χανούμια
Λόγω της «καταγωγής» της ΑΕΚ η οποία προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη.

Γύφτοι/Κοτόπουλο
Το «Γύφτοι» δημιουργήθηκε επειδή στην περιοχή γύρω από το γήπεδο στην γνωστή αλάνα της Τούμπας επί πολλά χρόνια είχαν τα τσαντήρια τους γύφτοι και έμεναν εκεί σχεδόν μόνιμα.Το κοτόπουλο δημιουργήθηκε για να σατιρίσει το σύμβολο του σήματος της ομάδας (τον δικέφαλο αετό).

Ιεχωβάδες
Δημιουργήθηκε γιατι την δεκαετια του 80 το αρχικό γήπεδο της ομάδας του Εργοτέλη (Μαρτινεγκο) ήταν ο τόπος συνέλευσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Κρήτη.

Παγουράδες
Η προέλευση του ονόματος των οπαδών της ομάδας των Ιωαννίνων προέρχεται από το προσωνύμιο το οποίο έχουν γενικά οι Γιαννιώτες και όχι μόνο οι οπαδοί του ΠΑΣ. Το προσωνύμιο το έδωσαν οι επισκέπτες της πόλης επειδή οι Γιαννιώτες είχαν στη ζώνη τους δεμένο το παγούρι τους ή επειδή κατέβαιναν στη λίμνη Παμβώτιδα για να πάρουν νερό με τα παγούρια τους. Γουναράδες Οι οπαδοί της Καστοριάς πήραν και αυτοί το όνομά τους λόγω του κύριου επαγγέλματος της περιοχής το οποίο δεν είναι άλλο από το εμπόριο της γούνας.
Ενδιαφέρουσες οι προελεύσεις των ψευδωνύμων αν και πλέον χρησιμοποιούνται με αρνητική έννοια στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, αν και πλέον δεν είναι γνωστές αυτές οι ιστορίες, καλό θα ήταν να ξέρουμε τους λόγους που δημιουργήθηκαν.




 Πηγή ATHENSMAGAZINE


SOCIAL MEDIA: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Η ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ;

Παρατηρητής ή πρωταγωνιστής; -Το βίντεο που έφτιαξαν φοιτητές για την αποξένωση

Μία ζωή χωρίς προσωπική επαφή με άλλους ανθρώπους και επικοινωνία μόνο μέσω μίας ψυχρής οθόνης; Δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Με την «έκρηξη» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί γύρω μας ζουν έτσι. Αυτό αποτέλεσε έμπνευση για μία ομάδα φοιτητών, που δημιούργησε ένα βίντεο που προκαλεί προβληματισμό.
«Παρατηρητής ή πρωταγωνιστής; Εσύ τι επιλέγεις;», καταλήγει το βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε από φοιτητές για μια εργασία για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο μάθημα της Οργανωσιακής Ψυχολογίας, με θέμα την αποξένωση εξαιτίας της κατάχρησης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Ο ελληνικός χορός «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό -Οι ομάδες που ταξίδεψαν σε διεθνή φεστιβάλ [βίντεο]

Έξω πάμε καλά από ότι φαίνεται. Δύο Ελληνικές ομάδες βραβεύτηκαν πρόσφατα σε δυο διαφορετικά φεστιβάλ, αποδεικνύοντας ότι ο ελληνικός χορός γοητεύει, αρκεί να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό.
Η πρώτη ομάδα που πήρε βραβείο ήταν το Πρόσχημα στην Αλγερία. Η παράσταση [πράξη] 21 –mneme της ομάδας ταξίδεψε στην Αλγερία, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, ύστερα από πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Αλγέρι. Παρουσιάστηκε στις 20 Νοεμβρίου στο 5o Festival Culturel International de la Danse Contemporaine – Passerelles, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 22 Νοεμβρίου στο ΤΝΑ, Théâtre National Algérien.
Η [πράξη] 21 –mneme κέρδισε το 2ο Βραβείο, ενώ προσκλήθηκε να συμμετάσχει με νέα παραγωγή στο επόμενο φεστιβάλ. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Κίνα και το τρίτο στην Μεγάλη Βρετανία και την Αλγερία από κοινού. Στην διοργάνωση συμμετείχαν ομάδες από την Συρία, τον Λίβανο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Γαλλία, Αυστρία, Αργεντινή, Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτο, Αμερική, Αλγερία.
Διερευνώντας την έννοια της μνήμης, η Μαρία Κολιοπούλου, όπως γράφει το euronews, προτείνει ένα παλινδρομικό ταξίδι στη σωματική μνήμη. Βυθίζοντάς μας σε έναν κόσμο φανταστικής πραγματικότητας, τρεις γυναίκες αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές της μνήμης καθώς αφήνουν το σώμα τους να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες μέσα από τις δράσεις και τις ποιότητές του. Στόχος της παράστασης είναι να παραπέμψει τον θεατή, μέσα από ήχους, εικόνες και σύμβολα στις δικές του μνήμες.
Η δεύτερη ομάδα ήταν η Inside Noise. Στις 6 Δεκεμβρίου, το videodance «Sans Attente» παρουσιάστηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του In Shadow– International Festival of Video, Performance and Technologies όπου κατέκτησε το Melhor Interpretação, βραβείο καλύτερης ερμηνείας.
Το «Sans Attente» έκανε πρεμιέρα το 2012 στην Αθήνα στο Athens video dance project. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Video Art Festival Miden 2013 της Καλαμάτας, καθώς και στο Loikka dance film festival 2013 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Το έργο πραγματεύεται την συναισθηματική ολοκλήρωση μέσω της σωματικής επαφής, καθώς σε αυτό συναντάμε τον Άνδρα και τη Γυναίκα, σαν πρότυπα, να βιώνουν τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις και αλλαγές που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη σχέση.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...