Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

"Άνθρωποι-Αετοί" στον ουρανό των Προμάχων


Τις τελευταίες ημέρες στον ουρανό των Προμάχων, παρατηρείται μια συνεχής κινητικότητα από ιπτάμενους αιωροπτεριστές, οι οποίοι οργώνουν στην κυριολεξία τον ορίζοντα κατά μήκος των οροσειρών της περιοχής, προσδίδοντας μια όμορφη και πρωτόγνωρη εικόνα στα στάσιμα πράγματα της κλειστής κοινωνίας, κάνοντας μικρούς και μεγάλους να σηκώσουν τα κεφάλια ψηλά στο στερέωμα και να φαντασιωθούν, ότι κάποια μέρα θα το τολμήσουν κι αυτοί.

Πρόκειται για κάποιες διερευνητικές απόπειρες μιας ομάδας φίλων, η λέσχη (/flypella.airsportpellas) των οποίων δείχνει έντονο ενδιαφέρον, για την δημιουργία υποδομών και την εγκατάσταση μιας υποτυπώδους βάσης στην περιοχή "Σλίσκες" των Προμάχων....

Σε συνδυασμό δε του αναγκαστικού (όπως διαφαίνεται) κλεισίματος του αεροδιαδρόμου της Θεσσαλονίκης, η περιοχή αυτή, προσφέρεται ως η ιδανική (υψόμετρο, γρήγορη πρόσβαση, εξαιρετικά θερμικά ρεύματα), για την προσέλκυση δεκάδων αιωροπτεριστών, με διοργανώσεις αγώνων και πρωταθλήματος και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μικροοικονομία της περιοχής...

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ...


Θεωρώ ότι είναι μια σπουδαία ευκαιρία κι ένα πεδίο δόξης λαμπρό για την εναλλακτική ανάπτυξη της παραμελημένης μας περιοχής....

Το κόστος της παρέμβασης είναι μηδαμινό, σχεδόν αμελητέο. Το κέρδος, ανυπολόγιστο...




























ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ρωτάει ο μικρός γιός τον μπαμπά του:

Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλμωπίας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
                              ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ   ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Σας καλούμε να έρθετε  στις  12  Δεκεμβρίου,  του έτους 2016,  ημέρα Δευτέρα  και ώρα  11:30   π. μ., στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας,  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75  του του Ν.3852/2010, στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου  Αλμωπίας, για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
                                   
1 Ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2016. 

2 Τροποποίηση Κανονισμού ΄Αρδευσης Δήμου  Αλμωπίας

3 Έγκριση για παράταση του έργου  με τίτλο «ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Π/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕ ΑΡΙΔΑΙΑΣ (3ο Δ.Σ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ, 4ο Δ.Σ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ, 1ο-4ο Ν/ΓΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, 3ο & 5ο Ν/ΓΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΠΕΤΡΙΝΟ), Ν/ΓΕΙΟ ΑΨΑΛΟΥ, Δ.Σ. ΚΑΙ Ν/ΓΕΙΟ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ, Ν/ΓΕΙΟ ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΥ, Ν/ΓΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, Ν/ΓΕΙΟ ΞΙΦΙΑΝΗΣ, Δ.Σ. ΚΑΙ Ν/ΓΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ, Δ.Σ. ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ, Δ.Σ. ΧΡΥΣΑΣ ΤΣΑΚΩΝ-ΡΟΔΩΝΙΑΣ)»

4 Εκμίσθωση  δημοτικών (πρώην σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται στην Τ.Κ. Λυκοστόμου.

5 Εξέταση της με αριθμ. πρωτ. 25890/03-10-2016 Ένσταση της ΑΞΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ με θέμα "7ος Λογαριασμός του Έργου «Επέκταση Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Πέλλας (ΧΥΤΑ Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος βιολογικού» 

Έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλμωπίας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  ΕΚΤΑΚΤΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Σας καλούμε να έρθετε στις  09  Δεκεμβρίου, του έτους 2016,  ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00΄   π. μ. στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τεύχος Α’), για να παραστείτε στην έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με την παρ.6 εδ. γ΄ του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07.06.2010), για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης:

 Παράταση της με αριθμ. 34287/4-12-2015 σύμβασης προμήθειας καυσίμων
       
      (Η έκτακτη συνεδρίαση γίνεται με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος λόγω  στο ότι, ακυρώθηκε η κανονική διαδικασία νέας ανάθεσης και δύναται να εκμεταλλευτεί ο Δήμος άρθρο της υπάρχουσας σύμβασης προμήθειας καυσίμων). 
                                       
                                             Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


                ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
                ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Εποικοδομητικές συναντήσεις της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τους κ.κ. Δημάρχους και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου


Αθηνά Αηδονά: «Απαραίτητη η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης στα κοινά προβλήματα»

Εποικοδομητικές συναντήσεις της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τους κ.κ. Δημάρχους και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου


Σε μια σειρά συναντήσεων που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά με τοπικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας διαφάνηκε η διάθεση συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Πέλλας.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου (23.11.2016)
Ο «χορός» των συναντήσεων ξεκίνησε με την επίσκεψη της κας Αηδονά στον κ. Γιάννου όπου με την παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Έδεσσας συζητήθηκαν αναπτυξιακά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας τα οποία σχετίζονται με το οδικό δίκτυο, την αντιπλημμυρική προστασία, την αγροτική οδοποιία καθώς και μεγάλα συγκοινωνιακά έργα από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο (24.11.2016)
Στη συνάντηση με τον κ. Στάμκο τέθηκαν στην κ. Αηδονά οι προτεραιότητες του Δήμου Πέλλας αναφορικά με το οδικό δίκτυο, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης των Γιαννιτσών (είσοδο της πόλης), την οδοποιία σε κομβικά σημεία καθώς και την αποκατάσταση ρεμάτων και χειμάρρων που προκαλούν προβλήματα σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Συνάντηση με την Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου (30.11.2016)
Για την περιοχή του Δήμου Σκύδρας, όπως ανέφερε η κ. Ιγνατιάδου, σημαντική προτεραιότητα αποτελούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, η δημιουργία πιστοποιημένων χώρων αναψυχής για τα παιδιά (παιδικών χαρών), ενώ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η δημοτική αρχή της περιοχής για προσκλήσεις προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για παράδειγμα, στον τομέα των ψηφιακών υποδομών.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλμωπίας  Δημήτρη Μπίνο (06.12.2016)
Από την πλευρά του ο κ. Μπίνος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη περαιτέρω τουριστικής αξιοποίησης των Ιαματικών Λουτρών στο Λουτράκι μέσω της εντονότερης και συντονισμένης προβολής των θετικών σημείων της περιοχής. Επίσης, ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε σε έργα που έχουν σχέση με τις κτιριακές υποδομές στον τομέα της εκπαίδευσης, την αντιπλημμυρική προστασία καθώς και τις παρεμβάσεις στην άρδευση και ύδρευση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αλμωπίας που θα βοηθήσουν καταλυτικά τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνη Τσώτσο (07.12.2016)
Μία ακόμη ουσιαστική συζήτηση είχε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αηδονά με τον Πρόεδρο κ. Τσώτσο με τον οποίο αναφέρθηκαν, κυρίως, σε θέματα επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο. Αναλύθηκε ο σημαντικός ρόλος του Επιμελητηρίου ως φορέα υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τα προβλήματα που θα προκύψουν από έναν ενδεχόμενο «Καλλικράτη» στη δομή των Επιμελητηρίων στην Επικράτεια. Παράλληλα, ο κ. Τσώτσος τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Πέλλα στον τουριστικό τομέα και στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, θέματα που χρήζουν συνεργασίας και σύμπνοιας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.



Δήλωση Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθηνάς Αηδονά

Μετά από τις παραπάνω συναντήσεις η  Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αηδονά, συνοψίζοντας τις ανάγκες των Δήμων όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους κ.κ. Δημάρχους αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου ενημέρωσε σχετικά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι φορείς της Πέλλας για την ανάπτυξη της περιοχής. «Τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην καθημερινότητά τους αλλά και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη τέθηκαν επί τάπητος από τις Δημοτικές Αρχές και το Επιμελητήριο Πέλλας στις ουσιαστικές συναντήσεις που είχα μαζί τους τις προηγούμενες ημέρες. Ήδη έχουμε συζητήσει με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα για τις δυνατότητες που υπάρχουν έτσι, ώστε η Περιφέρεια να αποτελέσει τον πολύτιμο εταίρο για την υλοποίηση των μικρών και μεγάλων έργων σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχουν προχωρήσει θέματα που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της Πέλλας όπως η συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, η διαγράμμιση σε αρκετά σημεία του, ο ηλεκτροφωτισμός κόμβων όπως και η γενικότερη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες υλοποίησης έργων με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας και θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες. Άλλωστε, το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει επικαιροποίηση του αναπτυξιακού προγραμματισμού σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ανάταση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας με τη συμβολή και την αγαστή συνεργασία των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας».





Δωρεάν προληπτικός δερματολογικός έλεγχος στο ΚΑΠΗ Αριδαίας


ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ανοιχτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στην Αριδαία, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για κάποιες σημαντικές δερματολογικές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει δωρεάν προληπτικός δερματολογικός έλεγχος, σε όποιον το επιθυμεί, από ειδική Δερματολόγο και από ειδικά εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Υγείας, για τη διερεύνηση ύπαρξης πρώϊμων ή και προχωρημένων δερματολογικών παθήσεων (προκαρκινικών σημείων στο δέρμα).

Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης Δήμου Αλμωπίας (ΚΕ.Κ.Π.-Α.) Ν.Π.Δ.Δ. και θα λάβει χώρα στο ΚΑΠΗ Αριδαίας (Κύπρου 30, 584 00, Αριδαία), την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 9.00π.μ. – 12.30μ.μ.
Ο δερματολογικός έλεγχος είναι μία απλή και βασική εξέταση στα πλαίσια ελέγχου για την εύρεση προκαρκινικών σημείων στο δέρμα. Είναι πολύτιμος τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων του δέρματος, όπως του μελανώματος, της δερματίτιδας κλπ.
Πρέπει να κάνετε άμεση εξέταση, εφόσον:
v  Είστε άνω των 60 ετών
v  Έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια ή μαλλιά
v  Έχετε πάθει σοβαρά ηλιακά εγκαύματα
v  Υπάρχει ιστορικό μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας
v  Έχετε πάρα πολλές ελιές, εκ των οποίων ορισμένες είναι μεγάλου μεγέθους, ανομοιόμορφες ή με ανομοιογενές χρώμα
v  Έχετε παρατηρήσει μια νέα ύποπτη αλλοίωση στο δέρμα σας ή ότι μια ελιά άλλαξε όψη μέσα σε μερικές εβδομάδες.
v  Ακόμα και αν δεν έχετε δείξει ποτέ ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματός σας σε Δερματολόγο για προληπτικό έλεγχο τότε μία επίσκεψη κρίνεται απαραίτητη.

Σας προσκαλούμε όλους να συμμετέχετε. Η έγκαιρη διάγνωση των δερματολογικών προβλημάτων είναι σωτήρια.

Εφαρμογή του προγράμματος Εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας


        Από την Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας –Τμήμα Κτηνιατρικής – γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Π.Ε. Πέλλας ότι ,στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος Εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας, πραγματοποιήθηκε  ρίψη δολωμάτων με εμβόλιο για την ανοσοποίηση αλεπούδων από το ΥΠ.Α.Α.Τ.  σε συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές αρχές των Π.Ε. του εφαρμοζόμενου προγράμματος .
    Η ρίψη των δολωμάτων (εμβολίων) έγινε σε περιοχές του φυσιολογικού βιότοπου των αλεπούδων (ορεινοί όγκοι Π.Ε. Πέλλας)
    Στις 06-12-2016 ξεκινά το πρόγραμμα  Αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της Λύσσας (Ενεργητική Επιτήρηση) με τη συλλογή θανατωμένων αλεπούδων, το οποίο θα διαρκέσει για δύο (2) μήνες δηλ. θα λήξει στις 06-02-2017. Στο διάστημα αυτό-εκτός από τα συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί από τα Δασαρχεία- και  οι κυνηγοί ,  μόνο κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και οι θηροφύλακες θα μπορούν, χωρίς άλλη συνοδεία, να προσκομίζουν θανατωμένες αλεπούδες στα κατά τόπους κτηνιατρεία , αφού προηγουμένως ενημερωθούν από τους αρμόδιους κτηνιάτρους για τον αριθμό των δειγμάτων και την τοποθεσία από την οποία πρέπει αυτά να λαμβάνονται ώστε να έχουμε 2 (δύο ) δείγματα ανά 100 (εκατό) τετρ. χλμ. δασικής έκτασης. Όταν οι κυνηγοί θα προσκομίσουν το δείγμα θα πρέπει να συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο  (Έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας- Παράρτημα II) , το αίτημα αποζημίωσης (πληρωμής) για προσκόμιση θανατωμένων αλεπούδων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας (Παράρτημα Β2)  τα οποία μπορούν να προμηθευτούν και από τα κτηνιατρεία καθώς και την άδεια θήρας (σε ισχύ) προκειμένου να πάρουν το αντίστοιχο αντίτιμο των 30 €.
      Παρακαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ενεργό συμμετοχή τους , ώστε να επιτευχθεί  ο στόχος του προγράμματος.


Αφιέρωμα του otesport στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας


Ευχαριστούμε όσους στηρίζουν την μεγάλη μας προσπάθεια, μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Και πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε στον τόπο μας,
 Με τη συλλογική προσπάθεια των μελών, των αθλητών και των φίλων του Ομίλου και με την ουσιαστική συνεργασία με τις αρχές του τόπου και της πολιτείας  μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη.

Παλεύω την πίκρα να δακρύσω


Μνήμες αισθήσεων 
        που ξεθωριάζουν
Μνήμες των γεύσεων
        που ξεθυμαίνουν
μνήμες   μνήμες   ατέλειωτες μνήμες
ετοιμοθάνατες μνήμες

Η άχνα του ζεστού ψωμιού
η μυρουδιά καμένης λίγδας
Η μάνα κουρασμενη 
πάνω στο ζύμωμα της φτώχειας
Σκυμμένος ο πατέρας
με το ξύλινο ποδάρι
πάνω στο ξόδεμα της λύπης

Πασχίζω να διώξω ό,τι με βαραίνει
Παλεύω την πίκρα να δακρύσω

Και όμως 
πεισματικά επιμένουν 
Οι γεύσεις έχουν μνήμη
Οι αισθήσεις έχουν μνήμη
Η αγκαλιά σου    μάνα   ακόμα με ζεσταίνει


Ανδρονίκη Γωγοπούλου
από τη συλλογή Ευτοπία, 2016





ΠΗΓΗ...http://dreaming-in-the-mist.blogspot.gr/

Made in Bangladesh


Όμορφα ρούχα
τσάντες δέρμα κροκό και φίδι
λαμέ κορδόνια και στολίδια
σε παπούτσια αθλητικά

Κρυμμένη σ' ένα βαθύ σημείο 
Made in Bangladesh
η ετικέτα γράφει

Γλιστρώ σκιά σε ανήλιαγα υπόγεια
Χωμένα στο ημίφως
λιγνά σκουρόχρωμα χεράκια 
κεντάνε τα δικά τους ξεροκόμματα
σε μεροκάματο χαμένης παιδικότητας
Χάντρες τα δάκρυα τους
στρας σε λαμπερά μπλουζάκια

Εκεί βαθιά στη φόδρα
η ετικέτα
αθέατη σφραγίδα οργής σε μάτια παιδικά
αιώνιο παράπονο για το μαρκάρισμα ψυχής

Η ετικέτα Made in Bangladesh
χαλίκι στο παπούτσι μου
που με ματώνει ...


Ανδρονίκη Γωγοπούλου
από τη συλλογή Ευτοπία, 2016





ΠΗΓΗ,,,http://dreaming-in-the-mist.blogspot.gr/

Μεταξύ ανωτερότητας και διαφοράς


Τι θα πει «σε θέλω»;
Σε θέλω θα πει σε θέλω όπως είσαι. Ολόκληρο, ακέραιο, βλαβερό.
Ανώριμο, αυθόρμητο, ικανό στο όνομα του «Έρωτα».
Σε θέλω με τα παράπονα σου ή όχι. Με τα φιλιά σου ή όχι. Με τα βράδια μας ή όχι.
Σε θέλω θα πει, θέλω μόνο εσένα, κανέναν φελλό να γεμίσει το κενό σου.
Κανέναν δήθεν έρωτα δεν θέλω, κανένα ρυάκι σε καθορισμένη πορεία.
Σε θέλω γι αυτό που θέλεις, γι’ αυτό που είσαι, όπου κι αν είσαι.
Και σε πεθύμησα πάλι απόψε.
Και σε σκέφτηκα και τα διέλυσα όλα απόψε, γιατί στον έρωτα τα διαλύεις όλα.
Τα «εγώ» σου, και του άλλου.
Δύο οντότητες, εγώ κι εσύ. Μία λέξη, «εσύ».
Τι θα πει «ανωτερότητα»;
Γιατί ποτέ μου δεν κατάλαβα τι θα πει αυτή η λέξη. Τα έκανα “μπάχαλο” κι έτρεξα μακριά. Όχι από ντροπή προς θεού. Μάλλον από έρωτα.
Και τι σημαίνει «διαφορά»;
Δεν έχουμε καμία διάφορα. Ή μάλλον όχι. Έχουμε μια σημαντική διαφορά.
Εσύ, κι ο έρωτας.
Εσύ η «ανωτερότητα», κι εγώ η «διαφορά».
Εγώ σ’ ερωτεύτηκα.

Γράφει η Ραφαέλα Συμεωνίδου






Σκόνη


Σκόνη τα συναισθήματα
Ξέρεις  να τα στριγμώνεις κάτω από το χαλί.
Στολίζεις το πρόσωπο σου με ένα ψεύτικο χαμόγελο-χαλάκι και το πλασάρεις στους έξω.
Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα μπορούν να δουν κάτω από το χαλί σου.
Η λίθη και ο χρόνος είναι σύμμαχοι σου να αγνοήσεις τις σκόνες της καρδιάς σου.
Νομίζεις ότι ξεχνάς, δεν ξεχνάς.
Οι σκόνες αγριεύουν, θεριεύουν και γίνονται σκληρή μάζα σαν πετρωμένη λάσπη.
Εθελοτυφλείς και πορεύεσαι στην ασφάλεια μιας ψευδαίσθησης.
Μια ψευδαίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να σε κλονήσει, να σε κάνει να παραπατήσεις πέρα από τα σύνορα που η λογική σου ορίζει.
Η Σκληρή λάσπη γίνεται πέτρα. Οικοδομείς μια επίπλαστη συμπαγή ασφάλεια από τις σκόνες των αγνών συναισθημάτων σου.
Θυμάσαι όμως. Δεν γίνεται να μην θυμάσαι.
Αναπολείς τις σκόνες της ψυχής σου. Εκεί ριζώνουν τα πιο ζωτικά σου συναισθήματα που αρμονικά κάποτε τα ταυτισες με τον έρωτα, την φιλία, την ανιδιοτελή αγάπη, τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις εν ολίγοις.
Είσαι όμως ακόμα τυχερός γιατί όλα είναι στο χέρι σου.
Εσύ μόνο είσαι ικανός, δυνατός και υπεύθυνος για να κάνεις την πέτρα, σκόνη ξανά.
Με υπομονή, προσπάθεια και επιμονή μπορείς να δεις, να αναγνωρίσεις τις πέτρες μέσα σου και να τις κονιορτοποιήσεις.
Αυτό που οικοδόμησες, διάλυσε το.
Διάλυσε το και νιώσε ξανά όπως τότε, τότε που ζούσες αληθινά.
Αλλιώς συνέχισε να οικοδομείς την πέτρα.
Αλλά...
Θα είσαι ανίσχυρος μπροστά στην υπόγεια θλίψη που θα χαστουκίζει συνεχώς  όλα τα επιτευγματα της πορείας που αποφάσισες να χαράξεις.
Ζύγιασε τι σου ταιριάζει.
Είναι ευκόλως εννοούμενο ποιος δρόμος είναι εύκολος, ίσως ανούσιος και ποιος είναι δύσκολος αλλά γοητευτικός.

Γράφει ο Θανάσης Γκατζόπουλος






«Πόθος για ύπνο» - Μίλαν Κούντερα



Δεν ξέρω χωρίς εσένα να ζω.

Τι σημασία έχει που συναντιόμαστε

μια φορά στους δύο μήνες ή και λιγότερο.

Έρχεσαι για εμένα και με ξεκρεμάς

σαν κάποιο από το μαγαζί μίσθιο.

Κι εγω σ’ ακολουθώ.

Υπάκουη, όπως υπάκουα είναι τα πράγματα

που εκμισθώνονται.

Πηγαίνουμε πάντα σε μια μικρή ταβέρνα

στα προάστια,

πίνουμε κάνα δύο βότκες κι εγώ ύστερα

μένω σε σένα.

Ξεχνώ τον κόσμο, κραυγάζω από ευτυχία,

αλλά εσύ

όλο αυτό το διάστημα σκέφτεσαι μόνο

να μη χάσω το τελευταίο τραμ.

Κι εγώ ντύνομαι και φεύγω.

Φεύγω και λέω:

Να κοιμάσαι μαζί, μαζί να κοιμάσαι,

να ‘σαι ξαφνικά ελαφριά σα σκουπιδάκι,

ν’ ανασαίνει βαθιά, να μετατρέπεσαι

σε μακρόσυρτο τραγούδι,

μέσα σ’ αυτόν τον μικρό γλυκό θάνατο

τον όμοιο με μωρό,

να κοιμάσαι μαζί ελαφριά σα σκουπιδάκι.,

να μετατρέπεσαι σε κοινό τραγούδι...

αλλά εσύ μαζί μου ποτέ δεν πρόκειται να κοιμηθείς.

Ο άντρας δύσκολα αποκοιμιέται δίπλα σε μια γυναίκα

Που δεν αισθάνεται γι’ αυτήν αγάπη.

Τι να γίνει.

Δεν ξέρω χωρίς εσένα να ζω.


Μίλαν Κούντερα

Ό,τι αξίζει δεν πονάει και είναι δίπλα σου


Γραμμένο με σπρέι, αποτυπωμένο σε ένα κάρο τοίχους στους δρόμους, χαραγμένο σε ξύλινα τραπέζια κουτουκιών, μα και σε θρανία, σιγοτραγουδημένο βράδια αξημέρωτα αλκοολούχα, κλεισμένο και βαθιά κρυμμένο σε μαγικές, σκοτεινές κρυψώνες στην άκρη του μυαλού σου και αμέτρητες φορές ειπωμένο σε συζητήσεις μεταφιλοσοφικές με φίλους και γνωστούς αυτό το στιχάκι του κατά τα άλλα υπέροχου άσματος«Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο».
Ξέρεις πολύ καλά σε ποιόν στίχο αναφέρομαι. «Ό,τι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο...»
Ίσως πονάει λίγο, ή και πολύ.
Ίσως σε τρώει μανιακά και μια σε πετάει ψηλά στον ουρανό και ύστερα στη γη σε προσγειώνει για τα καλά.
Ίσως εν τέλει όντως κάποιες φορές δεν είναι τόσο εύκολες οι συνθήκες για να το ζήσεις όταν και όπως θες και σε πληγώνει όταν αισθάνεσαι πως το έχεις βρει.
Το ιδανικό. Αυτό που για εσένα είναι το «Ένα».
Το από αλλού φερμένο, το «δικό σου».
Λυπάμαι όμως, όταν τα αισθάνεσαι όλα αυτά και ΔΕΝ είναι μονόπλευρα, τότε άνθρωπέ μου όλες οι δυσκολίες καταρρίπτονται.
Ο θεός Έρωτας κάνει άλλα κουμάντα και η βαθιά αγάπη μιλάει άλλη γλώσσα. Χρωματίζει, αλλάζει και στο τέλος ζει. Την ακούς;
Ό,τι αξίζει άνθρωπέ μου, σε ελευθερώνει. Δε σε κλείνει σε κουτιά, ίσα ίσα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σε απεγκλωβίσει από αυτά.
Τους δαίμονές σου παλεύει να σκοτώσει σαν ιππότης σωστός και όλες τις ανασφάλειες τέρατα προσπαθεί να τις εξαλείψει. Να τις μηδενίσει. Να τις ακυρώσει. Δε στις ενισχύει.
Ό,τι αξίζει, σου δίνει προσοχή. Δε σε έχει δεύτερη, ή τρίτη επιλογή. Είσαι προτεραιότητα. Σου δίνει προσοχή, σε φροντίζει, σε προσέχει σα μωρό μην πέσεις, μη χτυπήσεις και ματώσεις. Και αν γίνει, σε σηκώνει και τα φτερά σου υφαίνει ξανά για να πετάξεις. Δε στα κόβει από τη ρίζα. Ό,τι αξίζει...
Μα δεν του φτάνει να πετάξεις μόνο εσύ και αυτό είναι το βασικότερο όλων. Να είστε συνοδοιπόροι και ταξιδευτές στη ζωή. Αυτό θέλει και αποζητά το «ό,τι αξίζει».
Δε σε αφήνει σε μιαν άκρη καρτερικά να περιμένεις, να υπομένεις... Θέλει να είναι δίπλα σου. Να είναι εκεί.
Και όχι, δεν είναι δύσκολο. Είναι επιλογή μιας και ό,τι αξίζει, πάντα δημιουργεί τις καταλληλότερες συνθήκες ακόμα και αν δεν υπάρχουν για να κουμπώσει μαζί σου μαγικά και έπειτα να είστε Ένα.
Δεν έχει δευτερότριτες σκέψεις το «ό,τι αξίζει». Αισθάνεται σιγουριά, πατά στα πόδια του γερά και θέλει να σε εξελίξει και να εξελιχθεί και αυτό μαζί σου, αψηφώντας τα «δύσκολα» και τα «παράλογα» και τα «εμπόδια» και όλες τις «φυλακές».
Ό,τι αξίζει δεν πονάει απαραίτητα άνθρωπέ μου, μα στόχο έχει έναν και μόνο. Να είναι κοντά σου. Με κάθε τρόπο και μέσο, και κάθε υποχώρηση.
Και προσοχή! Την «υποχώρηση», δεν τη βλέπει καν έτσι. Στα μάτια του είναι «πέρασμα» και δώρο για σένα που πρέπει να εκτιμηθεί.
Αν κάτι τέτοιο στη ζωή σας έχει βρεθεί, να ξέρετε πως αυτό είναι τύχη. Ευγνωμοσύνη μόνο και αγάπη να αισθάνεστε. Γιατί έτσι μόνο αξίζει...

Μάρη Γαργαλιάνου, Απόφοιτη Δημοσιογραφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ραδιοφωνική παραγωγός




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...