Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ήταν ένας παππάς σε ένα χωριό που είχε ως μεταφορικό μέσο ένα ποδήλατο. Κυκλοφορούσε συνεχώς μ’αυτό. Μια μέρα είναι πεζός ο πάτερ! Τον βλέπει ένας πιτσιρικάς και τον ρωτάει απορημένος.

Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  22/4/2014 η Ιερά Πανήγυρις στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χρύσας-Τσακώνων-Ροδωνιάς   με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και  την Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, στην συνέχεια  ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία η αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού του δ.δ. Τσακώνων  από  τον Σύλλογο Ποντίων του χωριού μας , με χορευτικά και  παραδοσιακή μουσική μέχρι  το πρωί.
 Ευχαριστούμε για την μεγάλη προσέλευση του κόσμου αλλά και όλους όσους βοήθησαν για αυτή την εκδήλωση και ειδικά τον Ευγένιο Τζιβιτζιδη για την πολύτιμη βοήθεια του. 
                      Ευχαριστούμε επίσης τον πολιτιστικό σύλλογο Σαρακηνών ''Αγγελής Γάτσος'' που μας τίμησε με την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις μας. 


ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ  ΠΕΛΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Αριδαία 25/04/2014
Αριθ. Πρωτ.     10182


Δ/νση:
Τ.Κ
'

Fax

:
:
:
:
:
:
Πλ. Αγγελή Γάτσου
584 00 ΑΡΙΔΑΙΑ
2384350263,264
2384028036
2384021368




ΘΕΜΑ: Ολοήμερη λειτουργία του γραφείου Δημοτολογίου που εδρεύει στη Δ.Ε. Αριδαίας και του ΚΕΠ Αριδαίας την 26η -27 Απριλίου και την 10η Μαΐου 2014, ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης και 25ης  Μαΐου 2014 (επαναληπτικών).

     Βάσει των εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών με αρ. 13/2014 (μέρος 1  κεφ. Γ, παρ. 4.1 και 4.2) και 14/2014 (Μέρος 1 κεφ. Γ, παρ. 4 Α και 4Β) αλλά και των άρθρων 21 και 123 του ν. 3852/2010, σ α ς γ ν ω σ τ ο π ο ι ο ύ μ ε    ό τ ι:

     Για την απρόσκοπτη χορήγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την παροχή διευκόλυνσης προς όλους τους υποψήφιους στις επερχόμενες εκλογές για την Ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το γραφείο Δημοτολογίου και το ΚΕΠ Αριδαίας του Δήμου μας      θα παραμείνουν ανοικτά από την 08:00 π.μ. έως και την 24:00  ώρα, τις παρακάτω ημέρες:
α. το Σάββατο,    26  Απριλίου 2014 
β. την Κυριακή,    27 Απριλίου 2014 
γ. το Σάββατο,    10  Μαΐου 2014 
Κατά τα λοιπά οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν  ανοιχτές  και κατά τα τριήμερα των δύο εκλογών, της 18ης  και της 25ης Μαΐου 2014.


      ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                             




   ΧΑΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΠΕΝΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΑμεΑ ΜΕ ΣΚΥΛΙΑ

Magnify Image
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ 

Τις συνάντησα ένα απόγευμα Τετάρτης. Η Τέρψη έχει ετοιμάσει σπιτική λεμονάδα, την ώρα που η Μαρία παίζει με τον Σπίθα στα πόδια της. Έχει περάσει λίγη ώρα μετά το τέλος μίας ακόμα συνεδρίας στο ΣΦΑ (Σύλλογο Φίλων Αμέα) και είναι όλοι τους ευχάριστα κουρασμένοι. Πατάω το rec και μου αφηγούνται ιστορίες.

 Όμορφες ιστορίες.
«Το TherapyDogs είναι ένα νέο, εθελοντικό, πρωτοποριακό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόγραμμα, για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Η θεραπευτική επαφή με σκύλους, είναι μια παγκοσμίως γνωστή μέθοδος θεραπευτικής προσέγγισης ατόμων που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, (ΑμεΑ, προβλήματα συμπεριφοράς, ηλικιωμένοι, φυλακισμένοι, έγκλειστοι σε ιδρύματα κτλ). Η ομάδα μας στην προσπάθεια της να μεταδώσει την αξία της θεραπευτικής επαφής και να φέρει κοντά ανθρώπους και σκυλιά, επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σωματεία και ειδικά σχολεία.
 Η θεραπευτική επαφή ζώων με ανθρώπους είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό με αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Το 1792, εργαζόμενος σε ένα πειραματικό ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης στο Quaker (Β. Αμερική) χρησιμοποιούσε μικρά κουνέλια ώστε να προωθήσει την αίσθηση της ηρεμίας σε ασθενείς. Το 1867, προσωπικό νοσοκομείου στη Γερμανία, χρησιμοποιούσε ζώα για την προώθηση και χαλάρωση σε ασθενείς με επιληψία.
 Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση ζώων σε θεραπεία στην Αμερική έγινε το 1942 στο Αναρρωτήριο της Στρατιωτικής Αεροπορίας (the Army Air Corps Convalescent Hospital) στο Pawling, στη Νέα Υόρκη, όπου στρατιωτικοί που ανάρρωναν από τραύματα ή εγχειρήσεις, δούλευαν με άγρια ζώα και ζώα φάρμας ως μέρος του καθεστώτος γαλήνιας δραστηριότητας αντί συνεχούς φαρμακευτικής θεραπείας», αναφέρει η Τέρψη, εμπνεύστρια της όλης προσπάθειας και περήφανη μαμά.

Magnify Image

«Είμαι μαμά ενός ανάπηρου αγοριού 25χρονών και τριών αδέσποτων σκύλων. Βλέποντας την αλληλεπίδραση τους και το πόσο καλά περνούσαν κάνοντας παρέα μεταξύ τους, αποφάσισα να ενημερωθώ από πανεπιστήμια του εξωτερικού σχετικά με την dogtherapy και να μοιραστώ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με τους φίλους του γιού μου. 
Λίγοι γνωρίζουν το πόσο κοπιάζουν όλη την ημέρα τα ανάπηρα παιδιά, πόσο επίπονες είναι οι θεραπείες τους και με μεγάλη διάρκεια. Εμείς με τα σκυλάκια μας θέλουμε να τους προσφέρουμε στιγμές χαλάρωσης και χαράς». 

Στην παρέα μας κάθεται η Γεωργία, η μικρότερη της παρέας. Μου δείχνει φωτογραφίες από τις συνεδρίες.
 «Μετά από κάθε μάθημα νιώθουμε χαρά και πληρότητα. Χαιρετάμε τα παιδιά και φεύγουμε γεμάτοι και χαμογελαστοί. Κάθε μάθημα σου αφήνει και κάτι. Είναι πολλές οι φορές που τα παιδιά αλλά και τα σκυλιά μας έχουν συγκινήσει.
 Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσω κάτι, τότε αυτό είναι το τεράστιο χαμόγελο, ενός όχι και πολύ εκδηλωτικού παιδιού μας, όταν κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά του το Σπίθα». 

Magnify Image

«Στο ξεκίνημά μας, υπήρχε πάντα μια αγωνία μέσα μας, για το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να πλησιάσουμε τα παιδιά. Παιδιά πολυανάπηρα, τυφλά, κωφάλαλα, αυτιστικά, κλεισμένα σε ένα δικό τους όμορφο κόσμο. Προσπαθούσαμε να βρούμε ακόμη και το πιο μικρό δείγμα αποδοχής για να πιαστούμε και να συνεχίσουμε.
 Σε μια επίσκεψη μας σε ένα σωματείο της Θεσσαλονίκης συναντήσαμε ένα παιδί που θα ερχόταν για πρώτη φορά σε επαφή με σκυλάκι. Το κυριότερο πράγμα που πρέπει να καταφέρεις είναι να σε αποδεχτεί το παιδί, να σου δείξει με όποιο τρόπο μπορεί ότι δεν το ενοχλείς και αν όλα πάνε καλά να σου δείξει πως του αρέσει! Οι δυσκολίες αρκετές γιατί είχαμε ένα άτομο με σπαστική τετραπληγία (κινήσεις πολύ δύσκολες), αλαλία και απώλεια όρασης. Βάζουμε τον Σπίθα στην αγκαλιά του και περιμένουμε και την παραμικρή αντίδραση.
 Τον πλησιάζουμε στα χεράκια του ώστε να έχει την αίσθηση του τριχώματος και περιγράφουμε το μέγεθός του. Ζητάμε να κάνει μια οποιαδήποτε κίνηση. Και τότε χαλαρώνει το χέρι του, το απλώνει και ανοίγει την παλάμη του για να ΧΑΙΔΕΨΕΙ τον Σπίθα!
 Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον για να βεβαιωθούμε ότι συνέβαινε στα αλήθεια αυτό το θαύμα! Δεν ξέρουμε αν ποτέ βρούμε τις λέξεις που θα αποδίδουν ακριβώς τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια συνεδρία θεραπευτικής επαφής των σκυλιών μας με τα ανάπηρα παιδιά μας»,
 προσθέτει η Τέρψη.
 «Μέσα στα επόμενα σχέδιά μας είναι καλύτερη οργάνωση της ομάδας μας ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερα προγράμματα και να φτάνει πιο κοντά σε περισσότερα άτομα που θέλουν να ενταχθούν στους συμμετέχοντες των προγραμμάτων αυτών. Πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η δημιουργία προγραμμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά σχολικής ηλικίας και ευελπιστούμε στην ένταξη προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με ζώα σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης»,
 επισημαίνει η Όλγα. 

Magnify Image

Τι περιλαμβάνει, όμως, μία τυπική συνεδρία και ποια σκυλιά επιλέγονται για τη διαδικασία;
 «Σε κάθε συνεδρία βρίσκονται τα σκυλιά με τον κηδεμόνα τους, ένας εκπαιδευτής σκύλων της ομάδας μας και ειδικός παιδαγωγός. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 1 ώρα, με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα στη μέση. Τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν το καθένα τον συνοδό του και ανάλογα με τις ικανότητες τους ασχολούνται με το σκυλί.
 Στο τέλος κάθε συνεδρίας, καταγράφονται οι δραστηριότητες και αξιολογούνται. Κατά κύριο λόγο οι συνεδρίες μας πραγματοποιούνται στο χώρο του σωματείου εθελοντών Σώμα Φίλων Αμέα «Δράση για το κάτι άλλο».
 Είναι ένας «φωτεινός χώρος» πλημμυρισμένος από την θετική ενέργεια νέων ανθρώπων, όλοι εθελοντές. Όλα τα σκυλιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μας είναι πρώην αδέσποτα και ημίαιμα.
 Τα ζώα που προσφέρουν θεραπευτική επαφή δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν σε κάποια ράτσα, θα πρέπει όμως να είναι ενός έτους και πάνω, να έχουν κηδεμόνα, κάποια βασική εκπαίδευση, φιλική συμπεριφορά, ήπια ιδιοσυγκρασία, να είναι κοινωνικοποιημένα και με καλή σωματική υγεία.
 Όσον αφορά τις ιατρικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα (εσωτερικά-εξωτερικά) και με φροντισμένη εμφάνιση. Καλό θα είναι να είναι στειρωμένα (στο εξωτερικό είναι βασική προϋπόθεση)», αναφέρει η Μαρία. 

Magnify Image

Στο άλμπουμ του συλλόγου στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες παιδιών αγκαλιά με τετράποδα. Υπάρχουν παιδιά που έχουν αντιδράσει άσχημα στην έκθεση αυτή;
 «Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι ποικίλες. Έχουμε μαθητές που είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα και δεν αντιμετωπίζουμε καμία δυσκολία μαζί τους. Υπάρχουν όμως και παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα ζώα και στην αρχή είναι διστακτικά και φοβικά. Σιγά σιγά, όμως, χαλαρώνουν και η επιφύλαξη εξαφανίζεται. Μία μόνο περίπτωση παιδιού μας δυσκόλεψε, μας έδωσε όμως και τη μεγαλύτερη χαρά όταν καταφέραμε και τον κάναμε να μας πλησιάσει.
 Το παιδί αυτό στην αρχή ήταν πολύ φοβικό και μόλις μας έβλεπε στο χώρο του Σωματείου έφευγε τρομοκρατημένο. Η πρώτη επαφή του με τα σκυλιά μας έγινε πριν δύο χρόνια μέσα από ένα κλειστό παράθυρο.
 Η Μαρία κρατούσε το Σπίθα ή τον Φοίβο αγκαλιά και το παιδί απλά παρατηρούσε για λίγα δευτερόλεπτα το σκύλο. Μόλις πριν ένα μήνα όμως, μετά από πολλή δουλειά και από μέρος της εθελόντριας – συνοδού του, καταφέραμε το παιδί αυτό να χαϊδεύει και να παίζει με το Σπίθα», τονίζει η Γεωργία. 

Magnify Image

«Ο χώρος της ευαίσθητης ομάδας των αναπήρων προσφέρεται για εύκολη εκμετάλλευση και κέρδος. Το έχω βιώσει και στην περίπτωση του γιου μου. Εμείς αποφασίσαμε να καταθέτουμε την ψυχή μας και να απολαμβάνουμε στο τέλος την είσπραξη των... τόκων μας. Δε νομίζω να υπάρχει χρηματικό ποσό που να μπορεί να ισοσκελίσει το μέγεθος της χαράς που νιώθουμε στο τέλος κάθε συνεδρίας! Στόχος μας είναι να διαδώσουμε στην Ελλάδα την θεραπευτική επαφή ζώων με ανθρώπους και ο εθελοντισμός να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Καταθέτοντας την ψυχή μας και λίγο από τον χρόνο μας, εισπράττουμε χαρά και «γεμίζουμε» με την αίσθηση της προσφοράς. Δεν μετριούνται όλα με τα χρήματα αγόρι μου»,
 καταλήγουν χαμογελώντας, την ώρα που ο Σπίθας στα πόδια τους μάλλον έχει μυριστεί ότι δίπλα στη σπιτική λεμονάδα βρίσκεται κέικ με γλάσο.

 Info: Η ομάδα του therapydogs.gr αποτελείται από την Τέρψη Πασχάλη, τη Μαρία Στογιάννη (θετική εκπαιδεύτρια σκύλων), τη Γεωργία Τατσίδου (ειδική παιδαγωγό), την Όλγα Ναλμπάντη (θετική εκπαιδεύτρια σκύλων) και τον Παντελή Αντωνόπουλο (θετικό εκπαιδευτή σκύλων).
Η ομάδα των σκύλων-θεραπευτών αποτελείται από τον Σπίθα, τον Φοίβο, τη Σύρα, τη Rumba, τη Μίλβα και τη Μοίρα.
 Όποιος θέλει να προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του στην ομάδα μπορεί να επικοινωνήσει συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας εθελοντών από το site www.therapydogs.gr η καλώντας στο 6971886881



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΜΠΑΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ"



Ονομάζομαι Αμπάρη Γεωργία. Σε αυτόν τον αγώνα για την αλλαγή του τόπου δεν είμαι εντόπια, πόντια, από την Αριδαία, από τον Εξαπλατάνο, αριστερή, δεξιά ή ΣΥΡΙΖΑ.

Ζω και εργάζομαι στην Αριδαία. Αποφοίτησα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ το 2002. Εργάζομαι στον τομέα εξυπηρέτησης και παροχών πολιτών από το 2003. Συγκεκριμένα από το 2003 έως το 2007 στο ΚΕΠ Αριδαίας, από το 2007 έως το 2008 στο ΚΕΠ Εξαπλατάνου και από το 2008 έως σήμερα στο Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του ΙΚΑ Αριδαίας.

Το αντικείμενο της εργασίας μου, αλλά και οι προσωπικές μου ανησυχίες σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους με εθελοντική δράση με έκαναν γρήγορα να αντιληφθώ τα κενά στην παροχή υπηρεσιών του Δήμου προς τον πολίτη. 

Πιστεύω πάντα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση και σας ζητώ να στηρίξετε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα Δήμο φιλικό προς τον Πολίτη για κάθε μέρα του χρόνου και όχι μόνο για τις επόμενες που υπολείπονται των εκλογών. 

Όπως κάθε νέος άνθρωπος που κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση είχα πολλούς ενδοιασμούς. Τους ενδοιασμούς μου όμως υπερνίκησε η αγάπη μου για τον τόπο μου. 

Για τους παραπάνω λόγους ζητώ την στήριξή σας. Κατεβαίνω ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιάννη Σηφάκη για να αλλάξουμε το σκηνικό... αλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία. 

Με εκτίμηση στην αντίληψη σας και στην αγάπη σας για τον τόπο μας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ



Πρόγραμμα περιοδείας του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
Θεόδωρου Θεοδωρίδη

Τις επόμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε περιοχές των τεσσάρων Δήμων της Π.Ε. Πέλλας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ
Ημέρα & Ημερομηνία
Ώρα
Δήμος - Περιοχές
Παρασκευή, 25/4/14
18:00
Σκύδρας – Μαυροβούνι, Σεβαστιανά, Ριζό, Πετριά, Λουτροχώρι, Αρσένι, Πλεύρωμα
Σάββατο, 26/4/14
18:00
Αλμωπίας – Άλωρο, Υδραία, Σωσάνδρα, Γαρέφι, Δωροθέα, Πρόμαχοι
Κυριακή, 27/4/14
18:00
Πέλλας – Λεπτοκαρυά, Δαμιανό, Αρχοντικό, Μεσιανό, Μελίσσι, Καρυώτισσα
Δευτέρα, 28/4/14
18:00
Έδεσσας – Άνω Γραμματικό, Αγία Φωτεινή, Φλαμουριά, Πλατάνη, Καισαριανά

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,
ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ & ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πλατφόρμα για την Έξυπνη Εξειδίκευση (S3 Platform) διοργανώνουν, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, διεθνές συνέδριο με  θέμα «Ψηφιακή Καινοτομία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη». Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΕΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο να αναδείξει θέματα ψηφιακής επιχειρηματικότητας και εργαλεία καινοτομίας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας (innovation procurement) και τα κουπόνια καινοτομίας (ICT innovation vouchers), στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δεδομένη τη σημασία των παραπάνω σύγχρονων εργαλείων για την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα χρηματοδότησης ανάλογων δράσεων φορέων, τόσο στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε όσο και στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», καθώς και στις δυνατότητες συνεργειών των δύο χρηματοδοτικών πηγών. 
Οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας χαρακτηρίζονται από μεγάλη δυναμική και προοπτικές να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και στη διαμόρφωση ευκαιριών αγοράς για καινοτόμες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το έξυπνο δημόσιο προωθεί την καινοτομία τόσο για να δημιουργήσει καινοτόμες λύσεις και προϊόντα προς όφελος των πολιτών όσο και για να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων αγορών προς όφελος των καινοτόμων επιχειρήσεων. Περιφέρειες και δήμοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη νέα περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. και αποτελούν τους βασικούς παράγοντες προώθησης της καινοτομίας για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών του Δημοσίου προς όφελος του πολίτη ως τελικού χρήστη.
Τα κουπόνια καινοτομίας αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη. Η χρήση ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών Επικοινωνιών), για την προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών λύσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ενισχύει την παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες αγορές, συνδράμοντας τις επιχειρήσεις στην επέκτασή τους. Τα κουπόνια ΤΠΕ καινοτομίας είναι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Περιφέρειες της Ε.Ε προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχύσουν τη ζήτηση για μια πληθώρα ΤΠΕ υπηρεσιών, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι διεθνείς διαδικτυακές πωλήσεις, αλλά και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οργανισμοί και φορείς από την Ελλάδα και από πολλές χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Μάλτα, Ολλανδία, Τσεχία κ.ά.)
Η εγγραφή των ενδιαφερόμενων να παρακολουθήσουν το συνέδριο γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.pkm.gov.gr/ ή από την ιστοσελίδα της S3 Platform

http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/digital-innovation-workshop

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΨΗΦΟΥΣ ΜΕ...ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ.



Έναν ασυνήθιστο, σε σχέση με τις πρακτικές των δικών μας πολιτικών, τρόπο φαίνεται ότι βρήκε ένας βουλευτής της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Ρουμανία για να εξαγοράσει ψήφους.
    Ο Φλορίν Ποπέσκου κατηγορείται από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της εισαγγελίας της Ρουμανίας ότι το 2012 μοίρασε σε πολίτες της περιφέρειάς του περίπου 70 τόνους πουλερικών για εκλογικούς σκοπούς.
   Φαίνεται ότι πήρε τα πουλερικά αξίας 90.000 ευρώ, ασκώντας την επιρροή του ως πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος από το διευθυντή μιας εμπορικής επιχείρησης.
   Ο Ποπέσκου βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, όπως γράφουν Τα Νέα, δήλωσε:
 "Με κατηγορούν ότι μοίρασα αγροτικά προϊόντα. Όμως δεν επρόκειτο για ναρκωτικά".
   Ο βουλευτής δεν συνελήφθη καθώς προστατεύεται από ασυλία. Η Βουλή της Ρουμανίας θα αποφασίσει αν θα αρθεί η ασυλία του για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ή όχι. 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ 20ΧΡΟΝΟ

Magnify Image

Ένα δραματικό περιστατικό γεμάτο συμπτώσεις που σχολιάστηκαν ως "κακός οιωνός" 

Το τριάντα μέτρων ξύλινο άγαλμα του Εσταυρωμένου, που ήταν αφιερωμένο στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', αποκολλήθηκε από τους γάντζους ασφαλείας που το συγκρατούσαν και καταπλάκωσε έναν νεαρό 21 ετών. 
  Ο άτυχος Marco Gusmini είχε επισκεφθεί την ορεινή περιοχή στο Τσέβο της πόλης Μπρέσια μαζί με μια ομάδα νεαρών Καθολικών προσκυνητών από το Μπέργκαμο όπου και διέμενε. 

Magnify Image

Την ώρα που οι επισκέπτες έκαναν διάλειμμα για φαγητό και απολάμβαναν τη φύση ακούστηκε τρίξιμο από τα καλώδια υποστήριξης που προμήνυε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την εγκατάσταση. Οι περισσότεροι απομακρύνθηκαν από το σημείο, αλλά όπως αναφέρει ιταλική εφημερίδα, ο νεαρός δεν στάθηκε τυχερός και δεν πρόλαβε να φτάσει σε απόσταση ασφαλείας εγκαίρως.
 Οι μάρτυρες λένε πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πως ο Gusmini αν και δοκίμασε να αποφύγει την πτώση δεν υπολόγισε σωστά. Άλλες πληροφορίες που επικαλούνται ιταλικά μέσα κάνουν λόγο και για κινητικό πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζε ο άτυχος νέος. 

Magnify Image

Το βάρους 5 τόνων άγαλμα είχε αρχικά τοποθετηθεί στη Μπρέσια και μεταφέρθηκε στο σημείο του δυστυχήματος στο Τσέβο το 2005.
   Το περιστατικό σχολιάστηκε από τις εφημερίδες ως κακός οιωνός μιας και δύο πτυχές της ιστορίας εμπεριέχουν συμπτώσεις που πυροδότησαν σχόλια. Αφενός το ατύχημα συνέβη δύο μόλις ημέρες πριν την αγιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β από το Βατικανό και αφετέρου ο νεαρός διέμενε σε οδό που φέρει το όνομα του Πάπα Ιωάννη ΚΓ ο οποίος θα αγιοποιηθεί επίσης στην ίδια Κυριακάτικη τελετή. 

Magnify Image



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ"

Ενα γραφικό χωριό με ρατσιστικό όνομα κάνει δημοψήφισμα για να το αλλάξει: Λέγετ

Σε μπελάδες φαίνεται πως έχει μπει ένα μικρό χωριό στην Ισπανία, το οποίο έχει μόλις 56 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, καθώς, οι οποίοι καλούνται μέσω δημοψηφίσματος να αλλάξουν ονομασία στον τόπο τους.

Το χωριουδάκι ονομάζεται Castrillo Matajudios και το πρόβλημα έγκειται στο δεύτερο μέρος της ονομασίας καθώς μεταφράζεται ως «Σκοτώστε τους Εβραίους». Σύμφωνα με τον δήμαρχο του οικισμού η ονομασία προσβάλει αρκετούς επισκέπτες και προκαλεί ντροπή σε ορισμένους κατοίκους και για το λόγο αυτό οι ψηφοφόροι καλούνται στις 25 Μάη να ψηφίσουν για την αλλαγή.

Βέβαια, οι κάτοικοι καλούνται να αποφανθούν για να αλλάξει ένα μόλις γράμμα από την ονομασία το οποίο, ωστόσο, δίνει εντελώς διαφορετική εντύπωση.

Διακύβευμα στο δημοψήφισμα είναι να επανέλθει η παλαιά ονομασία του χωριού που ήταν Castrillo Mοtajudios και σημαίνει «ο Λόγος των Εβραίων».

Ιστορικές μελέτες καταδεικνύουν πως η ονομασία «Λόφος των Εβραίων» χρονολογείται από το 1035, όταν 66 Εβραίοι σφαγιάστηκαν σε μία γειτονική πόλη. Οσοι επέζησαν και απελάθηκαν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα παλαιότερα αρχεία η νέα ονομασία χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 1627, περισσότερο από έναν αιώνα από τότε που το ισπανικό στέμμα, το 1492, είχε εκδώσει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ανάγκαζε τους Εβραίους να αλλάξουν θρήσκευμα, να εγκαταλείψουν την Ισπανία, είτε να καούν στην πυρά.

Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν Εβραίοι κάτοικοι στο χωριό, αλλά το επίσημο σήμα του οικισμού περιλαμβάνει το αστέρι του Δαυίδ.

Για την ιστορία Castrillo σημαίνει «μικρό κάστρο»








ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΣΩ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ανακαλύψτε ποιο είναι το κόμμα που σας ταιριάζει στις Ευρωεκλογές μέσω έξυπνης ε

Στον «αέρα» βρίσκεται από την Πέμπτη ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου, EUVox, ο οποίος σχεδιάστηκε για τις επικείμενες εκλογές και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες της ΕΕ να φτιάξουν το πολιτικό τους προφίλ και να βρουν ποιο κόμμα τους ταιριάζει.

Ο επικεφαλής του Γραφεϊου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, τόνιζει ότι «Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ακαδημαϊκό εργαλείο, το οποίο βοηθάει τον Ευρωπαίο πολίτη να αυτοπροσδιοριστεί ιδεολογικά, αξιακά και πολιτικά».

Μέχρι σήμερα η διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα έχει δώσει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους περισσότερων από 40 χωρών να προσεγγίσουν μια πιο συνειδητή απόφαση σχετικά με ποιον να ψηφίσουν στις τοπικές ή τις εθνικές εκλογές.

«Στόχος της εφαρμογής είναι η παρακίνηση των πολιτών για καλύτερη ενημέρωση και ακολούθως για συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές» επισήμανε η κυρία Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της ελληνικής ακαδημαϊκής ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχαν συνολικά 166 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 43,7% δηλαδή των ευρωπαίων πολιτών. Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανήλθε σε περίπου 52,5%.

Πώς λειτουργεί το EUVox – Πολιτικό προφίλ μέσω 30 ερωτήσεων

Το EUVox (http://www.euvox.eu/gr), μέσω 30 ερωτήσεων, στην πλειονότητά τους κοινές για όλα τα κράτη -μέλη, τις οποίες καλείται ο πολίτης να τις απαντήσει μέσα σε λίγα λεπτά με μια κλίμα από το «συμφωνώ απόλυτα» έως το «Διαφωνώ απολύτως».

Οι θέσεις του χρήστη παρατίθενται σε σύγκριση με εκείνες των πολιτικών κομμάτων της χώρας από την οποία προέρχεται και προαιρετικά από όλη την Ευρώπη και μέσω αυτού βρίσκει τη θέση του στον πολιτικό χάρτη.

Πρόκειται για 30 ερωτήσεις -στην πλειονότητά τους κοινές για όλα τα κράτη-μέλη- που απαντώνται μέσα στα λίγα μόλις λεπτά σε μια κλίμακα από το «Συμφωνώ απόλυτα» ως το «Διαφωνώ απόλυτα». Οι θέσεις που παίρνει ο χρήστης παρατίθενται σε σύγκριση με εκείνες των πολιτικών κομμάτων της χώρας από την οποία προέρχεται, αλλά και προαιρετικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή η σύγκριση βρίσκει τη θέση του στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Η εφαρμογή «EUvox2014» έχει σχεδιαστεί από ειδικούς στην ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων που προάγουν την πληροφόρηση και την πολιτική συμμετοχή, με τη συνεργασία περισσότερων από 100 ειδικών στην κομματική πολιτική και τις εκλογικές σπουδές από καθένα εκ των 28 κρατών-μελών. Έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να επιτρέπει απόλυτη αμεροληψία. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από διακεκριμένους πολιτικούς επιστήμονες, ενώ σε κανένα στάδιο δεν ήταν σε θέση τα πολιτικά κόμματα να επηρεάσουν τη σύνθεση είτε του εργαλείου είτε της πληροφόρησης που αυτό παρέχει. Παρέχει μάλιστα αποσπάσματα από πραγματικά κομματικά έγγραφα, όπως οι προεκλογικές διακηρύξεις, προκειμένου να τεκμηριώνεται κάθε καταγεγραμμένη κομματική θέση.

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το vima, παρουσιάζονται με διάφορους τρόπους, εξηγώντας τις πολιτικές θέσεις τόσο του χρήστη όσο και εκείνες των πολιτικών κομμάτων. Η «Κατάταξη των Κομμάτων» δίνει απλές ποσοστιαίες επιδόσεις που περιγράφουν πόσο κοντά κατατάσσεται ο χρήστης σε σχέση με τα κόμματα της χώρας του ή κάποιας άλλης. Το ποσοστό υπολογίζεται από τη συνάθροιση των απαντήσεών και αποτυπώνεται ως «Υψηλή Ταύτιση», «Αδύναμη Ταύτιση» ή «Αρνητική Ταύτιση», τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεύτερο στοιχείο της παρουσίασης είναι ο λεγόμενος «Πολιτικός Χάρτης» που τοποθετεί τον χρήστη σε έναν δισδιάστατο χάρτη, βάσει της συμφωνίας δύο εκ των τριών αξόνων από τους οποίους μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους εξής: «Αριστερός» ή «Δεξιός» ως προς την οικονομία, «Φιλελεύθερος» ή «Συντηρητικός» ως προς την κοινωνία, «Υπέρ» ή «Κατά» της ΕΕ ως προς την Ευρώπη.

Επιπλέον, η λειτουργία της «Προηγμένης Ανάλυσης» δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να υπολογίσει πάλι τη θέση του αφού προηγουμένως έχει φιλτράρει τα θέματα που θεωρεί περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά για τη λήψη της απόφασής τους.

Στο στοιχείο «Απαντήσεις των Κομμάτων» μπορεί κάθε ψηφοφόρος να βρει τις ακριβείς θέσεις κάθε κόμματος για καθεμιά από τις τοποθετήσεις του ερωτηματολογίου. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα που δίνει το EUvox είναι απλώς ένας οδηγός στην πολιτική σκηνή, χωρίς φυσικά καμία απολύτως υποχρέωση να βασιστεί κανείς σε αυτόν για να δράσει.

Δείτε την εφαρμογή και βρείτε ποιο κόμμα σας ταιριάζει  εδώ



ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/




ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΓΟΥΡΙ ΑΝΑΚΑΛΕΙ Ο ΕΦΕΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Επικίνδυνο παιδικό παγούρι στην αγορά -Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ

Την άμεση ανάκληση- απόσυρση παιδικού παγουριού για νερό με την εμπορική ονομασία «Παιδικό παγούρι Monsuno» απαίτησε από την εταιρεία που το διακινεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, προέβη σε έλεγχο παιδικού παγουριού για νερό όπου διαπιστώθηκε, μέσω εργαστηριακών δοκιμών, ότι είναι ακατάλληλο για τη χρήση που προορίζεται. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε εκτεταμένη αλλοίωση της εσωτερικής επιφάνειάς του και συνεπώς δυνατότητα μεταφοράς, από τον περιέκτη στο νερό, ουσιών ξένων προς τη φύση του.
Πρόκειται για το παιδικό παγούρι με την εμπορική ονομασία «Παιδικό παγούρι Monsuno», με lot 92/1474 και item Νo 3874020, το οποίο εισάγεται από την επιχείρηση «CREATIVE CONCEPTS HELLAS AE» και διακινείται από την επιχείρηση «MAX STORES ABEE».
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΟ "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ

Προφήτευσον επί τα οστά ταύτα και ερείς αυτοίς: «τα οστά τα ξηρά, ακούσατε λόγον Κυρίου»...
Συνέβη το Πάσχα του 1935, στο αγιορείτικο μοναστήρι του Αγίου Παύλου. Μετά τον εσπερινό της Αγάπης συνηθίζεται να συνάζονται όλοι οι πατέρες στο αρχονταρίκι και να ανταλλάσσουν ευχές με τον ηγούμενο και μεταξύ τους.
 Ο νεόκουρος μοναχός π.Θωμάς μη γνωρίζοντας την τάξη, πήγε με τους γεροντότερους μοναχούς μπροστά μπροστά.Ο ηγούμενος τον είδε και τον παρατήρησε. Ο π.Θωμάς είπε το «ευλόγησον».
Τότε ο καθηγούμενος π. Σεραφείμ γύρισε και είπε στον π. Θωμά: «Πάτερ Θωμά, πήγαινε, σε παρακαλώ, κάτω στο οστεοφυλάκιο να πείς στα οστά των κεκοιμημένων πατέρων το «Xριστός Aνέστη» και έλα μετά πάλι εδώ».
O π. Θωμάς, ο απλός, ο ταπεινός, ο πρόθυμος εργάτης της υπακοής, χωρίς να σκεφτεί καθόλου, έτρεξε στο οστεοφυλάκιο και είπε μεγαλόφωνα:
«Πατέρες και αδελφοί, ο ηγούμενος με έστειλε να σας πω το «Xριστός Aνέστη». Και τότε συνέβη το υπέρλογο γεγονός. Όλα τα οστά σκίρτησαν, έτριξαν, χόρεψαν, αναπήδησαν! Ένα κρανίο, μάλιστα, σηκώθηκε έως ένα μέτρο ψηλά και απάντησε στον χαιρετισμό του γέροντα: «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος». Αμέσως έγινε και πάλι νεκρική σιγή. Ο π. Θωμάς επέστρεψε πίσω σε περίπου δέκα λεπτά,καθώς το κοιμητήριο και το οστεοφυλάκιο της Μονής βρίσκεται κοντά στο αρχονταρίκι.
Μόλις τον είδε ο ηγούμενος τον ρώτησε αν είπε το «Χριστός Ανέστη» στους κεκοιμημένους. Εκείνος απάντησε καταφατικά. Τότε ο ηγούμενος ξαναρώτησε «Και σού απάντησαν;» Χαρούμενος ο απλούστατος π.Θωμάς είπε ότι του απάντησαν οι νεκροί το «Αληθώς Ανέστη», διηγήθηκε όλο το συμβάν στον ηγούμενο και εκείνος έκπληκτος τον ρώτησε ξανά και ξανά για να επιβεβαιώσει ότι δεν άκουσε λάθος.
Ο ευλογημένος π.Θωμάς νόμιζε πως αυτό ήταν το τυπικό που συμβαίνει κάθε χρόνο στο μοναστήρι και δε τού φάνηκε κάτι ιδιαίτερο!
Το περιστατικό έχει καταγράψει ο παλιός και σεβαστός αγιορείτης, επίσκοπος Ροδοστόλου π.Χρυσόστομος, από παλαιούς αγιοπαυλίτες οι οποίοι ήσαν παρόντες στο συμβάν. 


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ. - ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;

Το νερό είναι πηγή ζωής και μάλιστα το ίδιο το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε ποσοστό 66% από αυτό.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για την υγεία μας.
Το νερό διαλύει το νάτριο, το σίδηρο και άλλα πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο αίμα.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια τοξική αντίδραση που ονομάζεται υπονατριαιμία. Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν τον έντονο πονοκέφαλο, την τάση προς έμετο, την πνευματική σύγχυση και σε σπάνιες περιπτώσεις το θάνατο.
Η πάθηση δεν είναι συχνή και «χτυπά» κυρίως αθλητές που χάνουν μέσω του ιδρώτα – αλλά δεν αναπληρώνουν – τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine δείχνει ότι το 13% των μαραθωνοδρόμων που συμμετέχουν στο Μαραθώνιο της Βοστόνης εκδηλώνει ήπιας ή σοβαρότερης μορφής υπονατριαιμία.
Οι συντάκτες της σχετικής μελέτης τονίζουν ότι μπορούμε να αποφύγουμε την υπονατριαιμία καταναλώνοντας τονωτικά ροφήματα (πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λπ.) και υγιεινά σνακ.


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

Ο ΤΡΥΦΩΝ ΟΥΡΔΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ



Γεννήθηκε στη Δωροθέα Αλμωπίας Ν. Πέλλας.
Απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών ΕΑ. ΑΣ.
Προπτυχιακός φοιτητής θεολογικής σχολής Α. Π. θ.
Υπηρέτησε στην ΕΑ. ΑΣ. επί 32 έτη σε διευθυντικές θέσεις στους νομούς Πέλλας, Φλώρινας, Κοζάνης,
Δράμας και Χαλκιδικής.
Αποστρατεύτηκε το 2009 με τον Βαθμό του Υποστρατήγου ε. α. Ασχολείται με συγγραφικό έργο.
Είναι παντρεμένος με την Γιαμαλή Ευαγγελία έχει δύο παιδιά.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΑ
Οργάνωση κι αγώνας για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή!
     Φέτος συμπληρώνονται 128 χρόνια πάλης και δράσης από την 1η Μάη του 1886 στο Σικάγο που η εργατική τάξη έδωσε το αίμα της για το 8ωρο. Η Πρωτομαγιά έγινε μέρα - σύμβολο για τους εργάτες, γιατί ποτίστηκε με το αίμα χιλιάδων εργατών από το Σικάγο του 1886 μέχρι την Καισαριανή του 1944 και στους αγώνες που συνεχίζει να δίνει μέχρι σήμερα η εργατιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μέρα τιμής για τους χιλιάδες νεκρούς της εργατιάς και σαν τέτοια θα συνεχίσει να καταγράφεται. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σβήσει την Εργατική Πρωτομαγιά. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τιμάμε και διεκδικούμε αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
    Η Τοπική Γραμματεία Πέλλας του  ΠΑΜΕ στέλνει ταξικό, αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους  τους εργαζόμενους, σε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα που πολεμά καθημερινά για να διεκδικήσει το μεροκάματο, σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο κι εργαζόμενη που δε σκύβει το κεφάλι και παλεύει να ανατρέψει τις συνταγές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και τους καλεί να τιμήσουν αυτή τη μέρα με απεργία, με τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση του Π.Α.ΜΕ. Η φετινή Πρωτομαγιά να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην κλιμάκωση των αγώνων για την απόκρουση της αντεργατικής καταιγίδας, για να δοθεί απάντηση στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της.
    Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Έχουμε την νέα ΕΓΣΣΕ με 586 ευρώ μικτά και 511 για τους νέους, πλέον και με τη βούλα της ΓΣΕΕ, το πάγωμα των τριετιών, το χτύπημα του επιδόματος μητρότητας και των οικογενειακών επιδομάτων. Ο πολλαπλασιασμός των απολύσεων, η μαζική απλήρωτη εργασία, η φορολογία, η ακρίβεια φανερώνουν πως η επίθεση θα συνεχίζεται αμείωτα όσο ο εργαζόμενος λαός δεν αξιοποιεί τη δύναμη που έχει στα χέρια του. Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αυτές τις μέρες, εργοδότες και καπιταλιστικές κυβερνήσεις θέλουν να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία. Γι’ αυτό και πιέζουν να καταργηθεί το "δικαίωμα στην απεργία". Το δικαίωμα στην απεργία δεν το χάρισε καμία κυβέρνηση και κανένας διεθνής οργανισμός. Το κατάκτησαν οι εργαζόμενοι με τους σκληρούς αγώνες τους και μόνο με τους αγώνες των εργαζομένων θα συνεχίσει να υπάρχει!
     Δεν υπάρχει λόγος η εργατική τάξη σήμερα να ζει στη φτώχεια, την ανεργία, να αντιμετωπίζει την πείνα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να στερείται δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Το μέλλον της εργατικής τάξης δεν είναι η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αν για το κεφάλαιο είναι ευκαιρία να ξεμπερδέψει με εργασιακά και άλλα δικαιώματα, για τους εργαζόμενους είναι ευκαιρία να παλέψουμε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη. Εμείς έχουμε χρέος να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Το χρωστάμε στους νεκρούς της τάξης μας.
    

     Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να  ενωθούν κάτω από τις σημαίες του Π.Α.ΜΕ. Να απεργήσουν, να βγουν στο δρόμο και να διαδηλώσουν μαχητικά, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην απεργία, να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για συνδικαλιστικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ                   ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ.

  ΕΔΕΣΣΑ - «Μικροί Καταρράκτες»  στις 11 π.μ.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στις 11 π.μ.

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ


Δείτε φωτογραφίες της άρτιας συμμετοχής του μορφωτικού συλλόγου Προμάχων "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" στο πανηγύρι, που οργάνωσε ο μορφωτικός σύλλογος της Σωσάνδρας για τη μνήμη του πολιούχου του χωριού Αγίου Γεωργίου.

Φωτό: Πολυξένη Νάνου.

























ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...