Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΣΕ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.


Κάτι που κάνει ήδη! 
(Χωρίς να το συνειδητοποιείς) 

Ο "ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ" ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ!


Η ιστορία ενός 16χρονου από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. 

Τον έβλεπα τα τελευταία δύο χρόνια. Να κατεβαίνει με την μπάλα την Καλλιδοπούλου. Και μετά στο φανάρι. Όλγας και Σχολή Τυφλών να χάνεται στο βάθος. Ήταν το «αγόρι με την μπάλα». Ένα απόγευμα αποφάσισα να του μιλήσω. Το «αγόρι με την μπάλα» έδωσε τη θέση του στον Χαράλαμπο Κορδάκη. Για τους φίλους Χάρης.
 «Στη Σχολή Τυφλών άρχισα να έρχομαι πριν από περίπου πέντε χρόνια. Ήταν μία καθαρή ανάγκη να κοινωνικοποιηθώ, να αποκτήσω φίλους, παρέες, ενδιαφέροντα, να κάνω κάτι. Και τα κατάφερα. Από την αρχή δέθηκα με τα υπόλοιπα παιδιά και άρχισα να δοκιμάζω διάφορα αθλήματα. Παρότι αγαπώ το ποδόσφαιρο δεν ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο τυφλών. Δεν μου άρεσε. Αρκετά βίαιο. Mε κέρδισε το Goalball».
 Ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία αθλητών με μερική απώλεια όρασης (από το ένα μάτι βλέπει περίπου στο 10%) και λίγο πριν κλείσει τα 16 βρίσκεται στην προεπιλογή της Εθνικής Ελλάδος στο Goalball! Ένας από τους καλύτερους σουτέρ της χωράς. Σαν τον αγαπημένο του Αθανασιάδη του ΠΑΟΚ.
 «Όταν ξεκίνησα μου φαινόταν αρκετά δύσκολο. Στη συνέχεια προσαρμόστηκα. Το βασικό είναι να συνηθίσεις τη μάσκα. Πρέπει να είσαι πάρα πολύ ήρεμος, να προσπαθείς να έχεις προσανατολισμό, να ακούς την μπάλα, να κινείσαι γρήγορα, να αναπτύσσεις τα αντανακλαστικά σου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη στο παιχνίδι. Ο αντίπαλος μπορεί να σκοράρει ανά πάσα στιγμή».
   Κρατάει την μπάλα στα χέρια του σε όλη τη συνέντευξη.
 «Είναι 1,250kgr» μου λέει. «Άλλοι τη βρίσκουν βαριά, για εμένα είναι πούπουλο. Την κουβαλάω παντού, όπου και να πηγαίνω. Αρχίζω και μαθαίνω τα κόλπα της. Θυμάμαι σε έναν από τους πρώτους μου αγώνες, ο προπονητής της αντίπαλης ομάδας επειδή με είδε πιτσιρίκι έδωσε εντολή να σουτάρουν μόνο προς τη μεριά μου. Δεν πέρασε ούτε μία μπάλα! Στο επόμενο 12λεπτο αναγκάστηκε να αλλάξει τις οδηγίες του ξεφυσώντας», λέει και μου χαμογελάει.
 Μιλάμε για τα τελευταία γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή. Μιλάει για ρατσισμό και για το φως του σεβασμού.
 «Ξέρεις κάτι; Σε όποιο σχολείο έχω πάει τα υπόλοιπα παιδιά μου φέρονται με σεβασμό. Για ό,τι χρειαστώ είναι δίπλα μου. Έχουμε και τον φίλο μου τον Λευτεράκη στην τάξη και είναι εντελώς τυφλός. Όλοι στέκονται στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή. Και στα μαθήματα και στο διάλειμμα. Όλη μία παρέα.
   Μη νομίζεις, όμως, ότι κι εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει ρατσισμό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πριν από κάποια χρόνια, παίζαμε με κάτι παιδιά στη γειτονιά «κλέφτες και αστυνόμους».
 Στο τέλος είχαμε μείνει εγώ και μία κοπέλα για να μας επιλέξουν. Το αγόρι που διάλεγε είπε: «Θέλω στην ομάδα μου το κορίτσι, τι να τον κάνω τον τυφλό;». Για δύο ημέρες δεν βγήκα από το δωμάτιό μου. Δεν έτρωγα, δεν μιλούσα. Κάποια στιγμή ήρθε η μαμά μου δίπλα μου, ύστερα από πολλές προσπάθειες που της είχα κλείσει την πόρτα. Με σήκωσε, φορέσαμε τη μάσκα των τυφλών και κάναμε βόλτες μέσα στο σπίτι χέρι χέρι. Στο τέλος μου μίλησε για τη διαφορετικότητα, να χαίρομαι αυτά που έχω. Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν ούτε αυτά».
 Σε λίγη ώρα ξεκινάει το καθιερωμένο φροντιστήριο μετά το σχολείο.
 «Δεν μου αρέσουν τα μαθηματικά», ψιθυρίζει.
 «Εγώ ψυχολόγος θέλω να γίνω. Αν δεν τα καταφέρω φυσιοθεραπευτής. Αλήθεια υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει τα μαθηματικά;».
 Η μητέρα του στη γωνία χαμογελάει και τον πειράζει για την επανάληψη που πρέπει να κάνει στα θεωρητικά.
 «Απόψε έχει Champions League. Ποια θεωρητικά; Τον έχεις δει τον Οζίλ της Άρσεναλ; Παικταράς ε;». 
    Και μετά το Champions League διάβασμα. Ο Χάρης έχει κάθε βράδυ στο πλευρό του τη Δωροθέα, τη μία από τις μεγαλύτερες αδερφές του, που του διαβάζει.
 «Τελευταία έχω λατρέψει τον Μικρό Πρίγκιπα. Της ζητώ να μου τον διαβάζει συνέχεια. Κοντεύω να τον μάθω απ' έξω. Ξέρεις ποιο σημείο μου αρέσει περισσότερο; «Δεν πρέπει ποτέ ν' ακούμε τα λουλούδια. Πρέπει να χαιρόμαστε την ομορφιά τους και το άρωμά τους. Το δικό μου γέμιζε με αρώματα τον πλανήτη μου, μα δεν ήξερα να τ' απολαύσω».
 Τον χαιρετώ για να συνεχίσει την προπόνηση και να ετοιμαστεί για το φροντιστήριο.
 «Μην ελπίζεις πολλά την Κυριακή. Θα μιλήσει ο νόμος της Τούμπας», μου λέει πίσω από τον προπονητή του στον "Ήφαιστο", Γιώργο Μαρκόπουλο. Κρατάει την μπάλα στο ένα χέρι και μου χαμογελάει.
   «Αντίο, είπε η αλεπού. Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια». 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας πραγματοποίησαν εθελοντική αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας. (φώτο)

Επίσης το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου παραβρέθηκε στην 3η Συνάντηση Περιφέρειας Ορειβατικών Συλλόγων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Ορειβατικό Καταφύγιο Σιάτιστας στον Μπούρινο. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε η παράδοση - παραλαβή της Γραμματείας της Περιφέρειας και συζητήθηκαν διάφορα θέματα γύρω από το χώρο της ορειβασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει πεζοπορία στο Καϊμακτσαλάν από την Τοποθεσία Τουρκολίβαδο (1770μ.) μέχρι την τοποθεσία Σκληρή Πέτρα (2150 μ.) η πρώτη ομάδα (Εύκολη προς Μέτρια 5 ώρες) και η δεύτερη ομάδα μέχρι την Τοποθεσία Άσπρος Σβώλος (2370μ.) (Δύσκολη 8 ώρες).  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Χάρης Νικολαΐδης: 6942 609 794
Χρήστος Τζώτζης: 6980173410 


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γραφεία : Γ. Αβέρωφ 5 (Στενό ΔΕΗ) Αριδαία
Ώρες λειτουργίας : Κάθε Τετάρτη 20:30 μ.μ. - 23:30 μ.μ.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6976979137
Ηλεκτρονική Σελίδα : www.eosa.gr
 
Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου : eosaridaias@hotmail.com





ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ.


Ο δαίμονας των τραυματισμών ξαναχτύπησε τον  ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ.
Ο αρχηγός Γιώργος Αμπάρης (Κόλιας) υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο δεξί πόδι, στο ύψος του αστραγάλου κατά το χθεσινό αγώνα κόντρα στην Ένωση Τσάκων.
Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής και ηγέτης του συλλόγου, χτυπήθηκε τρεις φορές στο ίδιο σημείο, δεχόμενος τις τάπες των αντιπάλων. Το πόδι του είναι πρησμένο και υπάρχει δυσκολία στο βάδισμα, γεγονός που αναμένεται να τον κρατήσει μακριά από τα γήπεδα αρκετές ημέρες.
Μετά τον τραυματισμό του Γιώργου Νάνου, ο οποίος έχει ράγισμα στο δεξί του χέρι, ο σύλλογος αποδυναμώνεται κατά πολύ μετά και το χθεσινό ατύχημα του "Κόλια", και πολλοί είναι εκείνοι, που μιλούν για "κακοδαιμονία" στην ομάδα.
Μάλιστα η θέση του σέντερ-φορ άρχισε να θεωρείται γρουσούζικη, αφού και οι δυο παίκτες τραυματίστηκαν αγωνιζόμενοι σε αυτή.
Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους δυο ποδοσφαιριστές και να επιστρέψουν τάχιστα στα καθήκοντα της ομάδας, που τόσο ανάγκη τους έχει.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ!

Η συγκλονιστική ιστορία του Θανάση που έγινε ταινία. (Βίντεο)

Ο Θανάσης είναι ένας απίθανος σκύλος και η ιστορία του συγκλονίζει!


Έγινε ο πρωταγωνιστής της ταινίας μικρού μήκους του Δημήτρη Σοφιανόπουλου και η κινηματογραφική ιστορία του έφτασε μέχρι την αγγλική έκδοση του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera!

Όμως η αληθινή ιστορία του είναι ακόμη πιο συγκλονιστική...

Ο Θανάσης ήταν αδέσποτος, μέχρι που τον υιοθέτησε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Ελευσίνα. Εκεί βρήκε τη στοργή που του έλειπε στους δρόμους και ζούσε αρκετό καιρό ευτυχισμένος.

Δυστυχώς όμως, μια ημέρα όλα άλλαξαν. Πριν από 5 χρόνια οι ιδιοκτήτες του δολοφονήθηκαν από εγκληματίες που εισέβαλαν στο σπίτι τους για να τους ληστέψουν. Επί τέσσερις ημέρες το σκυλί έμεινε κοντά στα νεκρά αφεντικά του, θρηνώντας.

Την Πέμπτη ημέρα κατάφερε με κάποιο τρόπο να βγει από το σπίτι. Τα επίμονα γαυγίσματά του προκάλεσαν την περιέργεια των γειτόνων, οι οποίοι ειδοποίησαν τις Αρχές που βρήκαν τα πτώματα. Στη συνέχεια το σπίτι σφραγίστηκε και ο μικρός τετράποδος έμεινε άστεγος και γύριζε στους δρόμους!

Η ιστορία του έγινε γνωστή και μάλιστα προβλήθηκε και από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. Αργότερα, η ιστορία του Θανάση μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Ολλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, συγκινώντας το κοινό.

Πιο πολύ από όλους όμως συγκινήθηκε η Τζούλια Φιλίππου, η οποία τον αναζήτησε, τον βρήκε και τον πήρε κοντά της, αποφασίζοντας να τον υιοθετήσει!

Υ.Γ. Να σημειώσουμε ότι η Τζούλια Φιλίππου, εκπαιδεύτρια σκύλων, έφυγε ξαφνικά από την ζωή πριν ένα χρόνο έπειτα από τροχαίο δυστύχημα. Ο Θανάσης έζησε για 2η φορά την ''εγκατάλειψη'' αλλά πλέον ζει ευτυχισμένος με μια νέα οικογένεια.

Δείτε ολόκληρη την ταινία του Θανάση, αυτού του απίθανου σκύλου!






ΠΗΓΗ...tapapagalakia.gr

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΑΛΙΤΙ...

Ένα μεγάλο ριάλιτι...
Κάποιος είχε πει πως "ο άνθρωπος είναι η φύση που αποκτάει συνείδηση". Κοιτάζοντας γύρω μας, πιστεύω πως αν όντως είμαστε έτσι, ίσως θα ήταν καλύτερα η φύση να είχε παραμείνει ασυνείδητη. 
Επειδή όμως αυτό μου φαίνεται πολύ ψωνισμένο να το σκέφτεται ένας κόκκος άμμου για το αέναο σύμπαν, προτιμώ να σκέφτομαι πως ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι απλά το ριάλιτι που η φύση επιθύμησε για να ξεδίνει τις ώρες που ξεκουράζεται από τις εργασίες της.


Αν κάποιος μπορούσε να παρακολουθήσει το πλανήτη μέσα από ένα μόνιτορ που θα είχε στηθεί κάπου εκτός, και κοίταζε τα έργα των ανθρώπων θα έβλεπε το απόλυτο σόου, που θα περιελάμβανε τα πάντα. Τη ζωή, το θάνατο, τις εκφράσεις τους με κάθε δυνατό τρόπο, με αδιαφιλονίκητο αρχηγό της παρέας τον άνθρωπο.

Σε τι αλήθεια διαφέρουμε από εκείνο τον πρώτο που κοίταξε με περιέργεια τη πέτρα κι άρχιζε να τη σκαλίζει; Νομίζετε πως έχουμε μεγάλες διαφορές;
Ποιες ανάγκες έσπρωξαν εκείνη την ανθρώπινη φύση να εκφραστεί μ'εκείνο το τρόπο και ποιες είναι οι δικές μας ΑΛΗΘΙΝΕΣ ανάγκες. Νομίζετε πως είναι αλλιώτικες;
Οι φόβοι μας, οι επιθυμίες μας, η υπαρξιακή μας αγωνία, τα πάθη μας, η βιαιότητα της επιβίωσής και η αναγκαιότητα της επικοινωνίας νομίζετε πως διαφέρουν;

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης δεν σηματοδοτούν, κατά τη ταπεινή μου γνώμη, τίποτα άλλο από μια τεράστια σειρά επιλογών και δυνατοτήτων ώστε να καλυφθούν οι πέντε - έξι αρχέγονες φυσικές μας ανάγκες.

  • Η μάχη για την επιβίωση. 
  • Η ανάγκη για συντροφιά. 
  • Η αγάπη της δύναμης. 
  • Η ανάγκη επιβεβαίωσης.
  • Η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από μια αγέλη με έναν αρχηγό που με τον άλφα ή βήτα τρόπο να μπορεί να συμμαζεύει το κοπάδι σε ένα χώρο. 
  • Η ανάγκη επιβολής κανόνων ρυθμίσεις αυτής της επαφής με άλλα κοπάδια σε μορφή ανταλλαγής αγαθών ή επιβολής δια της βίας του ισχυρότερου.

Ένας άνθρωπος χρησιμοποιούσε ένα πρωτόγονο εργαλείο για να επικοινωνεί. Σήμερα έχει φτάσει να έχει ένα κινητό. Καμία σχέση φαινομενικά. Όμως στην ουσία οι λόγοι είναι οι ίδιοι ακριβώς. Η ανάγκη που σπρώχνει εκείνο το πρωτόγονο να μιλήσει με κάποιον άλλον και η ανάγκη του ανθρώπου του 21ου αιώνα, δεν μπορώ να φανταστώ σε τι διαφέρουν. Το περιτύλιγμα που μπορείς να βάλεις ένα κομμάτι σοκολάτας ποικίλλει όσο και η χωρίς τέλος φαντασία μας. Όμως η σοκολάτα που βρίσκεται μέσα θα αναζητηθεί από τον αγοραστή που θα τον ωθήσει η ίδια ακριβώς ανάγκη. Η γεύση της, η προσφορά για να πλησιάσει έναν άλλο ώστε να του πάρει κάτι, η έκφραση αγάπης, ή απλά η περιέργεια του να ψαχουλέψει μέσα σε ένα περιτύλιγμα .

Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι το περιτύλιγμα του ίδιου ανθρώπου εδώ κι εκατομμύρια χρόνια. Η έκφραση του, αλλάζει. Οι μηχανισμοί εξελίσσονται. Τα αποτελέσματα μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν νέα φαινόμενα, η φαντασία μαζί με την ικανότητα συνειρμών, παρατηρητικότητας κι έμπνευσης οδηγεί την εξέλιξη σε πιο πολύπλοκα συστήματα έκφρασης των ανθρώπινων αναγκών, των ανθρώπινων φόβων, της εξήγησης των φαινομένων και της κατονόησής τους. Όμως μέσα μας, όλοι, είμαστε εκείνος ο πρώτος άνθρωπος ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ.

Είμαστε ο κανένας που επιθύμησε να αποκτήσει μια ταυτότητα, για να αναγνωρίζεται από τους υπόλοιπους και να επιβιώσει μαζί τους, με όποιο κόστος. Είμαστε ο κανένας που η διασύνδεση με τα υπόλοιπα εκατομμύρια από ανθρώπους χωρίς όνομα, δημιούργησε ταυτότητες, κανόνες, κοινές αντιλήψεις για μια σειρά από σταθερές που θα έδιναν την δυνατότητα σ'αυτό τον κανένα να ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ.

Όλο το περιτύλιγμα είναι ψεύτικο, κατασκευασμένο, με ημερομηνία λήξης. Αν κάποιος μελετάει την ιστορία σαν παρατηρητής, χωρίς προκαταλήψεις και περιορισμούς θα ανακαλύψει έναν συνεχόμενο κύκλο. Ίδια φαινόμενα, ίδιες αιτίες που τα δημιουργούν, ίδιες αντιδράσεις των ανθρώπων που τα βιώνουν, ίδια παιχνίδια κυριαρχίας, εξουσίας, υποταγής. Ίδιους φανατισμούς, εξάρσεις, ενός αέναου ριάλιτι όπου άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν ή να κυριαρχήσουν απέναντι στους υπόλοιπους με κάθε τρόπο.


  • Μπορεί να είναι ένα τόξο, ένα όπλο ή μια βόμβα. 
  • Μπορεί να είναι ένας αρχηγός μιας αγέλης, ένας βασιλιάς, ένας δικτάτορας ή ένας πρωθυπουργός. 
  • Μπορεί να είναι το ταμ ταμ που στέλνει μηνύματα στην αγέλη ή ένα χαζοκούτι που ενημερώνει τους τηλεθεατές. 

Μια τεράστια ποικιλία από ανθρώπους-κανένας, που προσδιορίστηκαν μέσω ενός φράχτη στο σπίτι τους, τα σύνορα κάποιας πατρίδας, τα όρια μιας θάλασσας, το χρώμα, τη γλώσσα ή τους θεούς τους. Την ικανότητα να κυριαρχούν απέναντι στην άλλη αγέλη ή την ικανότητα να ελίσσονται στη μάχη της επιβίωσης.

Μόνος του όμως ο άνθρωπος, χωρίς νόμους, χωρίς σύνορα, χωρίς γλώσσα, χωρίς χρώμα, θεό, ή οποιοδήποτε άλλο περιτύλιγμα παραμένει ακόμα εκείνο το άγριο ζώο, μέσα σε ένα δύσβατο δάσος με τα στοιχειά της φύσης και του εαυτού του να τον στοιχειώνουν, να τον τρομοκρατούν και την ανάγκη του να βρει ένα σύντροφο να επιβεβαιώσει αυτά που καταλαβαίνει ή να μάθει αυτά που δεν ξέρει. Να ενημερώσει και ενημερωθεί πως υπάρχει...

Οι θεωρίες συνωμοσίας αγαπούν να σκέφτονται πως όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι δέκα - είκοσι νοματαίων που έχουν καβατζώσει το πλανήτη για πάρτη τους. Ή πως είναι σχέδιο κάποιων αδίστακτων θεών για να περνάνε την ώρα τους. Άλλοι λένε πως είμαστε απλά μια φάρμα όπου εκτρέφονται καλοί μεζέδες. Άλλοι θέλουν να πιστεύουν πως η δική τους αγέλη είναι εκλεκτή, θεόσταλτη.

Ο κανένας όμως είναι εκείνος ο πολυμήχανος άνθρωπος που προσπαθεί συνεχώς να βρει τρόπο να βγει από τη σπηλιά του θηρίου. Να βρει που είναι το σπίτι του να γυρίσει πίσω. Αγαπάει, μισεί, φοβάται, ελπίζει, πολεμάει, στο σκοτάδι. Με ένα μεγάλο γιατί από την ώρα που γεννιέται, που δεν κατορθώνει να το προσδιορίσει μέχρι την ώρα που κλείνει τα μάτια, αδυνατώντας να αποδεχτεί τη φύση, όπως τα υπόλοιπα πλάσματα. Αδυνατώντας να ικανοποιηθεί με την απλή εξήγηση της αιώνιας γέννησης και θανάτου που συμβαίνει σε όλα τα μηκη και πλάτη όλου του σύμπαντος. Αρνούμενος να κατανοήσει την ομορφιά της δημιουργίας μέσα από τα περιορισμένα όρια που του αναλογούν.

Ένας, κανένας, εκατό χιλιάδες που ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει, τον βλέπουν οι υπόλοιποι όπως θέλουν, και αρκεί μια στιγμή που θα κοιταχτεί στο καθρέφτη, για να επιστρέψουν όλες οι ερμηνείες στο μηδέν. Το αναπάντητο ερώτημα μιας ύπαρξης που έχει συνείδηση να κατανοήσει την ερώτηση, αλλά χωρίς να μπορεί να απαντήσει, είναι η αιτία της φοβερής εξέλιξής μας. Ποτέ δεν κοιτάξαμε αυτό που ζούμε τώρα γιατί η κάθε μας σκέψη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα για το αύριο. Γνωρίζουμε πως υπάρχει αύριο, όπως θυμούμαστε πως υπήρχε χτες και το παρόν είναι ένα βιαστικό βήμα ανάμεσα στα δύο. 
Ζήτα από έναν οποιοδήποτε άνθρωπο στο πλανήτη να σου εκφράσει το μεγαλύτερό του φόβο και θα είναι πανομοιότυπος σε όλα τα μήκη και πλάτη. Η θνητότητα. Ο περιορισμένος χρόνος που νοιώθει κάποιος υποχρεωμένος να τρέξει όλο το σύστημά του. Ένας υπολογιστής με συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας που δυστυχώς ούτε κι αυτός δεν είναι ίδιος για όλους, μ'ένα λειτουργικό άγνωστου κατασκευαστή και μια χρησιμότητα συνεχώς αμφισβητούμενη...

Ίσως για πρώτη φορά όμως στην ιστορία του ο άνθρωπος έφτασε τα πράγματα σε ένα τέτοιο σημείο κούρασης, που είναι έτοιμος να παραδώσει το παιχνίδι γιατί θέλει να γυρίσει σπίτι. Θέλει να φύγουν από πάνω του οι κάμερες, οι σκηνοθέτες, οι διαφημίσεις. Κουράστηκε. Μπούχτισε. Το ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο επιβίωσης τον κούρασε. Ταξίδεψε ξανά και ξανά στα ίδια μέρη. Έκανε τα ίδια πράγματα με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Προσπάθησε ξανά και ξανά να βρει το νόημα. Πίστεψε σε θεούς και μετά τους αρνήθηκε βρίζοντας. Πίστεψε σε ηγέτες και τους εκθρόνισε. Πίστεψε σε ιδέες, συστήματα  μηχανισμούς και μετά τους κατάργησε. Μέσα του.

Οι σκηνοθέτες έχουν ακόμα όρεξη για το ίδιο ηλίθιο παιχνίδι. Όμως εκατομμύρια άνθρωποι νοιώθουν πλέον πως το παιχνίδι αυτό έχει χάσει το νόημά του κι έχουν αντιληφθεί πως δεν υπάρχει κανένα βραβείο στο τέλος εκτός από την ανόητη σπατάλη των ημερών σε κανόνες και δόγματα που δεν ξέρουν ούτε από που ήρθαν ούτε ποιος τα φόρτωσε στη πλάτη τους.

Η ανθρωπότητα επανέρχεται σιγά σιγά στη ζούγκλα. Με τα γκατζετάκια της, τα ρούχα της, τα τεχνολογικά της μπιχλιμπίδια, τον όγκο γνώσης που έχει αποκτήσει, τη πείρα από αιώνες αποτυχίας στο πείραμα της ειρηνικής συμβίωσης, πετάει ένα ένα τα ρούχα και ξεγυμνώνεται. Οι ταυτότητες επιστρέφονται στο κατασκευαστή. Ο μηχανισμός προσδιορισμού μέσω των άλλων αρχίζει και ξεφτίζει. Η επιθυμία της "άνοης" αγέλης αρχίζει και μοιάζει το τελευταίο καταφύγιο πριν το χάος που θα αγκαλιάσει εκ νέου τα δημιουργήματά του.

Οι έννοιες κράτος, νόμοι, ηθική, καλό, κακό, είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως εκείνοι που τα δημιούργησαν δεν μπορούν και να τα ακυρώσουν. Οι αρχέγονες ανάγκες μας είναι που θα ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ιστορίας. Ο τρόπος θα είναι το επόμενο περιτύλιγμά μας.

Σε όλο όμως αυτό το σόου, πόσοι υπάρχουν στ' αλήθεια που βγήκαν από τη πόρτα, όρθιοι, δίνοντας επί τέλους μια ουσιαστική απάντηση στο τι συμβαίνει;
Πόσοι άνθρωποι άραγε έχουν απομείνει που να κατανοούν το αυτονόητο; Πως οτιδήποτε ονομάζουν σύστημα είναι ένα περιτύλιγμα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ, που μπορεί κάποιος να το αποδεχτεί ή να το απορρίψει ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ. Πως όλο αυτό το τερατώδες κατασκεύασμα που απειλεί και ουρλιάζει είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε παγκόσμιο, όλο αυτό το κατασκεύασμα που έχει μια φαινομενικά μεγάλη ποικιλία εκφράσεων και αποτελεσμάτων, δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκείνο το άγριο ζώο μπροστά στη σπηλιά που τελικά μπορούσε να σκοτωθεί με ένα απλό κομμάτι ξύλο...






http://www.ramnousia.com

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

Εικόνες από το Μέλλον...
Μια φορά κι ένα καιρό, ένας άνεμος της αλλαγής έσπειρε υποσχέσεις στα κεφάλια όλων των μεθυσμένων κατοίκων αυτής της χώρας. Ένας άνεμος που θα σάρωνε τα πάντα και που τελικά θα αποδεικνυόταν πως δεν ήταν αλλαγής αλλά η κάθοδος της λαίλαπας. Μια λαίλαπα που είτε σαν άνεμο την μεταφράσουμε, είτε σαν μυθολογικό τέρας, η ουσία είναι η ίδια. Πείναγε. Πείναγε πολύ.

Αυτό που έχουμε κληθεί να σεβαστούμε, δεν είναι η διάσωση μιας χώρας αλλά η καταβρόχθιση της. Κι είμαστε ακόμα εδώ. Να το συζητάμε. Έτσι απλά να το συζητάμε. Κόπηκαν μισθοί, συντάξεις, ερήμωσαν τα ταμεία, μπήκαν απίστευτοι και παρανοϊκοί φόροι, καταλήξαμε να ζούμε μόνο με υποχρεώσεις με το οποιοδήποτε δικαίωμα διαγραμμένο, φτάσαμε στο σημείο να κοιτάμε σύνταγμα, νόμους, Κοινοβούλιο, δικαιοσύνη να μετατρέπονται σε άβουλα όργανα του θηρίου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ρίχτηκαν σαν μεζές στο στόμα του, γεμίσαμε άστεγους, συσσίτια κι αυτοκτονημένους, κι είμαστε ακόμα εδώ, θεατές ακούνητοι, αμίλητοι κι αγέλαστοι κάποιας φάρσας, πολύ πικρής.

Περιμένουμε κάτι. Αυτό το κάτι είναι τόσο συγκεκριμένο μέσα στο μυαλό μας όσο μπορεί να είναι ένα θαύμα... Ένα κάτι που δεν ξέρουμε από που θα έρθει, πότε, πως, απλά μπορεί και να συμβεί. Όπως ένας τερματικός ασθενής που ο γιατρός του είπε λυπάμαι δεν υπάρχει τίποτα να κάνω πλέον, και τελευταία ελπίδα του είναι το θαύμα.

Σε κώμα βαθύ. Η χώρα σε κώμα. Πολιτικό, οικονομικό, πνευματικό. Το μηχάνημα λειτουργεί αυτόματα. Οι πρώτες σοβαρές πληγές από τη κατάκλιση μόλις έγιναν εμφανείς. Η πρώτη βρώμα μόλις άρχισε να διαχέεται στο θάλαμο. Μας κλείνουν όλες τις πόρτες για να μην κυκλοφορούν μικρόβια. Λες κι αυτή η μπόχα μπορεί να συγκρατηθεί από το κλείσιμο μιας πόρτας.

Η μπόχα είμαστε εμείς. Τη κουβαλάμε πλέον παντού μαζί μας. Στη μιζέρια της καθημερινότητας. Βρωμάει το σπίτι μας γιατί έχουμε πάρει ένα πατσαβούρι ο καθένας και προσπαθούμε σε ένα σπίτι που έχει γίνει ερείπιο να βάλουμε μπαλώματα. Λίγα στο παράθυρο, λίγα σ'εκείνο το σοβά που έπιασε υγρασία, λίγο πιο εκεί που τρέχουν οι σωλήνες. Τη λάμπα που κάηκε. Το πόμολο που έσπασε. Το παντζούρι που δεν κλείνει..

Κάποιος μας έχει φυτέψει στο μυαλό πως αυτό το ερείπιο είναι που μας αξίζει. Αυτό το ερείπιο είναι αυτό που μας αναλογεί. ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ να ζούμε μέσα σ'αυτό το σάπιο κελί, λες και εκτίουμε μια ποινή για κάποιο έγκλημα που διαπράξαμε. Μεταξύ του τι να κάνω ο φουκαριάρης και του τι θα απογίνω, κυλάνε περήφανα οι μέρες μας.

Τότε στο μεγάλο μεθύσι, το πλήθος ακόνιζε τα νύχια για το μεγάλο γεύμα. Ένα πλήθος γεμάτο αυτοπεποίθηση, που πανηγύριζε με τα σημαιάκια του, υμνώντας τους σωτήρες του. Τώρα μια μάζα από σκυμμένα ανθρωπάκια που τρέμουν ποιο σκυλί θα τα φάει. Πότε η λαίλαπα θα κ@τουρήσει στη μούρη τους...

Ξεκίνησε κάπως έτσι.. στη συνέχεια...

Φτάσαμε στο σημείο μηδέν όπου η μόνη επιτρεπτή σκέψη θα είναι, θα είμαι υπάκουος, και θα το συνηθίσουμε κι αυτό. Γιατί όχι.. Η απόσταση μεταξύ φόβου και δουλείας είναι μια ανάσα. Η μετάβαση τελικά από τη αέρα στα πανιά μας δημοκρατία στο σκοτεινό οργουελικό καθεστώς δεν έγινε όπως έλεγε το Χόλιγουντ  Ούτε κάποιος πόλεμος που τα ερήμωσε όλα, ούτε στρατεύματα μιλίσιας που ντύθηκαν στα μαυροκόκκινα, ούτε καπνοί και γκρεμισμένα σπίτια. Έγινε ήσυχα. 

Η λαίλαπα πέρασε και απλά τα σάρωσε όλα. Σε μια νύχτα. Με τους κατοίκους να κοιμούνται ύπνο βαθύ, με ένα εθισμό να είναι κολλημένοι στην εξαπάτηση, απλά ξυπνήσαμε στον εφιάλτη. Με το μισθό να λείπει, το σπίτι να κατάσχεται, τους μπράβους να απειλούν, τα χαράτσια να κόβουν σάρκες, τη χώρα να ξεπουλιέται χωρίς καμία τσίπα, τους αρρώστους μας να χάνονται, τα παιδιά να πεινάνε, και την οποιαδήποτε μορφή ελευθερίας σκέψης, πράξης ή αντίδρασης να θεωρείται έγκλημα. Ξεκίνησε με μια εγκληματική οργάνωση, συνέχισε με άλλες κατηγορίες να θεωρούνται εγκληματικές, κατέληξε στο να είναι εγκληματικό να διαβάζεις ένα βιβλίο, ν'ακούς μουσική ή να πίνεις καφέ...

Σιγά σιγά οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν μόνο για να δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους, έμαθαν να κατοικούν σε ερείπια, έμαθαν να έχουν ανοιχτή τη τηλεόραση όλη μέρα, έμαθαν να προσέχουν να μη γεννάνε παιδιά, να μη δημιουργούν καταστάσεις που είναι ασύμφορες για το σύστημα, έμαθαν να δίνουν αναφορά για το πότε κ@τουράνε και το πότε χ@ζουν, έμαθαν να τρώνε με το δελτίο, να δίνουν καθημερινή αναφορά για το τι έκαναν την ημέρα τους. Έμαθαν να καταδίδουν τους ανυπάκουους και να παίρνουν έξτρα δελτίο στο φαΐ, έμαθαν να μη μιλάνε, να μην ανασαίνουν, παρά μόνο όταν δοθεί το σύνθημα στο δεκάλεπτο που τους αναλογεί, σε προκαθορισμένη ώρα και φυσικά υπό παρακολούθηση.

Έτσι απλά ένα πρωί ξύπνησαν κι ανακάλυψαν πως η ζωή τους είχε τοποθετηθεί σ'ενα ταμείο συλλογής χρημάτων για κάποιου είδους διεθνές τζογάρισμα που κάπου παιζόταν. Ανακάλυψαν πως η ζωή τους τιμή δεν έχει, παρά μόνο σε συνάρτηση με όποιον τα έχει. Και σώπασαν για πάντα.

Κι όσοι αντέδρασαν; Χάθηκαν. Σ' ένα στρατόπεδο φτιαγμένο για όλα τα κατάλοιπα της κοινωνίας. Όπου η έννοια κατάλοιπο έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Δεν είναι ο φονιάς, ο κλέφτης, ο βιαστής, ο παιδεραστής, ή ο κατά συρροή απατεώνας, είναι και κάποιος που αρνήθηκε να πληρώσει ένα φόρο, κάποιος άλλος που κατέβηκε σε μια πορεία, κάποιος τρίτος που διάβασε ένα περίεργο βιβλίο ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΠΛΟΓΚ...Κάποιος που έσπειρε υπονοούμενα για την ορθότητα του συστήματος. 

Υπάρχουν πλέον μέρη που φιλοξενούν μια συγκεκριμένη μερίδα πολιτών οι οποίοι δικάζονται και καταδικάζονται μέσα σε μια - δυο ώρες διαδικασία με τη κατηγορία της ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

Βρισκόμαστε κάπου στο 2040 σε ένα κράτος που λέγεται no name που βρίσκεται σε ζώνη γενικευμένης καραντίνας στα μυαλά και το σώμα των ανθρώπων. Οι παλιότεροι θυμούνται πως όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε σ' ένα μικρό νησάκι . Το κωδικοποιημένο όνομα της πυροδότησης της χρηματοπιστωτικής λαίλαπας ήταν ,,,,

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!


(οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική. Το παραπάνω κείμενο είναι ένα σενάριο φαντασίας, εμπνευσμένο από μια συρραφή γεγονότων εντελώς άσχετων μεταξύ τους, σε συνάρτηση με τη μόδα καταστροφολογίας, και ο συγγραφέας του κειμένου αποσκοπεί μόνο στη ψυχαγωγία των αναγνωστών και τίποτα περισσότερο)





ΠΗΓΗ:
Συνήθης Ύποπτος

http://www.ramnousia.com/

ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ" ΜΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ.




Αντιδράσεις για εταιρεία που κατοχύρωσε για πρώτη φορά πατέντα για δική της τεχνική DNA, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν από μια βάση δεδομένων τους «κατάλληλους» δωρητές ωαρίων και σπερματοζωαρίων.


Θέλετε το παιδί σας ξανθό, μελαχρινό, μήπως με γαλανά μάτια; Μπορείτε να το «παραγγείλετε» αναλόγως με τις επιθυμίες σας, ο κίνδυνος κάτι τέτοιο να γίνει στο εγγύς μέλλον είναι πλέον υπαρκτός.

Ο λόγος για την αμερικανική εταιρία γενετικής και βιοτεχνολογίας 23andMe, που κατοχύρωσε για πρώτη φορά πατέντα για δική της τεχνική DNA, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να επιλέξουν από μια βάση δεδομένων τους «κατάλληλους»δωρητές ωαρίων και σπερματοζωαρίων, έτσι ώστε το μελλοντικό μωρό τους να αποκτήσει συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Αν και η εταιρία έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει στην πράξη αυτή την πατέντα της, παρά μόνο για να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες της να μάθουν τι είδους γνωρίσματα το μωρό τους πιθανώς θα κληρονομήσει από τους γονείς του, εύλογα γεννήθηκαν ανησυχίες για την ανάδυση μιας νέου τύπου ευγονικής, η οποία θα συνίσταται στον εκ των προτέρων «σχεδιασμό» ενός «κατά παραγγελία» ανθρώπου.

Η εταιρία, που εδρεύει στην Καλιφόρνια και το όνομα της σημαίνει «23 χρωμοσώματα και Εγώ» (23andMe), ανέφερε πως η –μέθοδός της με την ονομασία «Family Traits Inheritor Calculator» (Υπολογιστής Κληρονόμησης Οικογενειακών Χαρακτηριστικών) μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο το μωρό να κληρονομήσει ορισμένες ασθένειες, καθώς επίσης προβλέπει γνωρίσματα όπως το ύψος, το βάρος, το χρώμα των ματιών, ακόμα και στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Η εταιρία περίγραψε την τεχνική της απλώς «ως ένα ευχάριστο τρόπο με τον οποίο οι μελλοντικοί γονείς μπορούν να πάρουν μια ιδέα από τη γενετική». Τα ζευγάρια, σύμφωνα με το BBC, το «Science» και το «New Scientist», αποστέλλουν στην εταιρία δείγμα σάλιου τους και, μέσω ανάλυσης του DNA τους, η εταιρία -υποτίθεται πως- είναι σε θέση να προβλέψει μερικά βασικά χαρακτηριστικά ενός πιθανού μελλοντικού μωρού τους.

Όμως η εν λόγω μέθοδος ανάλυσης του DNA θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε οι γονείς να επιλέγουν κατάλληλους δωρητές σπέρματος και ωαρίων, αν και η «23andMe» διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι επικριτές ανησυχούν ότι η μέθοδος, που επιτρέπει την επιλογή των επιθυμητών ή κατά παραγγελία δωρητών για εξωσωματική γονιμοποίηση, κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. «Αν και ο γενετικός έλεγχος για τυχόν ασθένειες είναι ηθικός, η χρησιμοποίηση του DNA για να επιλεγούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αγγίζει πλέον την ευγονική», δήλωσε ο Μάικλ Σαντέλ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η Μάρσι Νταρνόφσκι, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής και Κοινωνίας, δήλωσε ότι «θα ήταν άκρως ανεύθυνο εκ μέρους της «23andME» ή όποιου άλλου να προσφέρει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με βάση αυτή την πατέντα. Ισοδυναμεί με το ‘ψωνίζει' κανείς συγκεκριμένους δωρητές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σχεδιασμένα μωρά».

«Το γραφείο χορήγησης ευρεσιτεχνιών έκανε σοβαρό λάθος που επέτρεψε μια πατέντα, η οποία περιλαμβάνει ένα ‘μενού' επιλογών για να διαλέξει κανείς τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού παιδιού», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κοινωνία«δεν πρέπει να ενθαρρύνει την επικίνδυνη ιδέα πως η επιστήμη θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για αναπτυχθούν ‘καλύτεροι' άνθρωποι».

Από την άλλη, πέρα από την ηθική πλευρά, αρκετοί επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο το τωρινό επίπεδο γενετικών γνώσεων καθιστά όντως εφικτή την πρόβλεψη και επιλογή συγκεκριμένων μελλοντικών βιολογικών γνωρισμάτων ενός μωρού. Αν είναι έτσι, τότε μπορεί να υπάρξει διάψευση των προσδοκιών των γονιών-πελατών και πιθανές νομικές διεκδικήσεις τους κατά της εταιρίας.

Αυτό μπορεί να εξηγεί και τη βιασύνη της «23andMe» να διευκρινίσει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την πατέντα της στην πράξη, πέρα από τον πιο αθώο «Family Traits Inheritor Calculator» (Υπολογιστή Κληρονόμησης Οικογενειακών Χαρακτηριστικών).

Όμως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον, όταν οι γενετικές γνώσεις και τεχνικές βελτιωθούν περαιτέρω.




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

"ΦΘΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΟΡΕΙΝΩΝ, ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ".

«Φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα νοικοκυριά όλων των ορεινών, παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών»

       Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών – την οποία προσυπέγραψαν 25 ακόμη Βουλευτές – κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης.
          Ζητεί:
·       Να δοθούν οι καθορισμένες και στις τέσσερις γεωγραφικές Ζώνες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (Α’ Ζώνη 3.000 λίτρα, Β’ Ζώνη 1.800 λίτρα, Γ’ Ζώνη 960 λίτρα, Δ’ Ζώνη 600 λίτρα), σε όλα τα νοικοκυριά και στις τιμές που ίσχυαν πριν την εξίσωση του φόρου με εκείνον του πετρελαίου κίνησης.
·       Να διευρυνθεί η Α΄ Γεωγραφική Ζώνη με την ένταξη σ’ αυτήν όλων των ορεινών, παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, καθώς και των Νομών που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και προβληματικοί στο σύνολό τους.
Επισυνάπτεται η Ερώτηση:
                                                     
  Αθήνα, 07 Οκτωβρίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης στις καθορισμένες ποσότητες για όλα τα νοικοκυριά»
          Στο κατώφλι του φετινού χειμώνα που, μάλιστα, προβλέπεται ιδιαίτερα βαρύς και, μπροστά στο εύλογο ερώτημα πώς η Πολιτεία θα συνδράμει τις περισσότερο πληττόμενες από το ψύχος περιοχές και τα ασθενέστερα νοικοκυριά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια περί επιδομάτων, προκαταβολών κλπ.
          Η συνταγή αυτή, έχει δοκιμαστεί και, δυστυχώς, αποδείχτηκε στην πράξη αποτυχημένη. Πέραν δε αυτού, η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, δεν απέφερε την προσδοκόμενη αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ επιβάρυνε δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συνεπώς, εκ του αποτελέσματος, το μέτρο αποδείχτηκε άστοχο.
          Επίσης, με τον διαχωρισμό της χώρας σε τέσσερις (4) γεωγραφικές ζώνες, διαπιστώνονται σοβαρές αδικίες. Για παράδειγμα η Πέλλα, αν και συνορεύει με την ευρισκόμενη στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη Φλώρινα, έχει ενταχθεί στην Β’ Ζώνη και ενώ, τα τελευταία 24ωρα τα μετεωρολογικά στοιχεία καταγράφουν στα ορεινά χωριά της Έδεσσας και της Αλμωπίας, ¨πρωτιές¨ χαμηλών θερμοκρασιών.
ΕΠΕΙΔΗ η εφαρμογή του συστήματος των επιδομάτων πέραν του ότι απέτυχε είχε και αρνητικές επιπτώσεις, όπως την καταστροφική για το περιβάλλον λαθροϋλοτομία, αλλά και την μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι όλα αυτά τα ξύλα διακινούνται χωρίς τιμολόγια…
ΕΠΕΙΔΗ εκ των πραγμάτων καθίσταται αναγκαία η διεύρυνση των γεωγραφικών κριτηρίων, δηλαδή, όλες οι ορεινές περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί είτε παραμεθόριες είτε προβληματικές (Ν. 2085/1992), καθώς και όλοι οι Νομοί που έχουν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και προβληματικοί στο σύνολό τους (Ν. 3536/2007 & ΦΕΚ 571/2007), να ενταχθούν στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη, δεδομένου ότι σ’ αυτούς καταγράφονται τα ¨ρεκόρ¨ χαμηλών θερμοκρασιών και μάλιστα με χειμώνα διάρκειας οκτώ (8) μηνών…
ΕΠΕΙΔΗ η κατάργηση του αποτυχόντος προηγούμενου συστήματος, θα επιφέρει αύξηση των δημοσίων εσόδων, τόσο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), όσο και από τον φόρο εισοδήματος…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
1.    Αν θα δοθεί πετρέλαιο στις ποσότητες που ήδη έχουν καθοριστεί σε όλα τα νοικοκυριά, με την τιμή πριν την εξίσωση του φόρου.
2.    Αν θα διευρυνθεί η Α’ Γεωγραφική Ζώνη με όλες τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί είτε παραμεθόριες είτε προβληματικές.
3.    Αν θα δοθεί εντολή για άμεση εφαρμογή του συστήματος εισροών και εκροών στη διακίνηση πετρελαίου, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή – λαθρεμπορία.

Από το Πολιτικό Γραφείο                             07/10/2013

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.

"Μαρτύριο" οι φοιτητικές εστίες στην Καβάλα!
"Δεν έχουμε ζεστό νερό να κάνουμε μπάνιο!", καταγγέλουν οι φοιτητές που κατοικούν στις φοιτητικές εστίες της Καβάλας.
Με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή, οι φοιτητές αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό.

Για το λόγο αυτό, Ιώσεις, κρυολογήματα, γαστρεντερίτιδες, γυναικολογικά και μια σειρά από άλλες ασθένειες "θερίζουν" τους φοιτητές.

Σε μία από τις καταγγελίες, μια φοιτήτρια γράγει: "Εγω οπως και εκατοντάδες ακόμα άτομα αναγκαζόμαστε από τις αρχές της νέας χρονιάς να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό. Απο τα 3 κτίρια που φιλοξενούν φοιτητές μόνο 2-3 μπάνια έχουν ζεστό νερό και αυτό με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε όπως προείπα να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό... Η θερμοκρασία στην Καβάλα έδειχνε μόλις 7 βαθμούς χθες βράδυ. Σε συνδυασμό με το κρύο νερό υπήρξαν όλες αυτές τις μέρες κρούσματα γαστρεντερίτιδας και διαφόρων ιώσεων. Επίσης γυναικολογικά προβλήματα για τις γυναίκες. Η απάντηση που λάβαμε για το πότε θα έχουμε επιτέλους ζεστό νερό από τον υπεύθυνο ήταν "Νοέμβρη και αν". Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι συνθήκες είναι απάνθρωπες για μία ομαλή διαβίωση''.

ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΛΙΡΑ;


Τις είχαν κληρονομήσει, ή τις είχαν αγοράσει σε μία άλλη, καλύτερη, εποχή ως επένδυση για το μέλλον. Τώρα, ολοένα και περισσότεροι Ελληνες αναγκάζονται να ανοίξουν τα... σεντούκια και να πουλήσουν τις χρυσές λίρες Αγγλίας προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» στον οικιακό προϋπολογισμό.
Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αποκαλύπτεται μεγάλη αύξηση από τις αρχές του 2013, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

«Χρειάστηκα χρήματα και έτσι αποφάσισα να τις δώσω», αναφέρει ο Μ.Κ. στην εφημερίδα, λίγο αφότου αποχωρίστηκε 11 χρυσές λίρες Αγγλίας. Είχε προμηθευτεί τις λίρες πριν από 15 χρόνια ως επένδυση για το μέλλον και τις προόριζε για τα παιδιά του.

Αποφάσισε όμως ότι είναι προτιμότερο να κλείσει αυτή την ενοχλητική τρύπα που είχε ανοίξει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. «Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα υπολογίζεις», σημειώνει. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που δοκίμασε να τις πουλήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τις προηγούμενες δύο τον είχε αποτρέψει η μεγάλη ουρά. «Γίνεται χαμός, λες και όλοι πάνε να εξαργυρώσουν το τελευταίο τους κομπόδεμα», σημειώνει.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, η ζήτηση για αγορά ή πώληση χρυσών λιρών τυπικά ακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία. Σε περιόδους κρίσης, όπως κατά την περίοδο του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων, παρατηρήθηκε αύξηση των αγορών λιρών από πολίτες, οι οποίο μετέτρεπαν τις αποταμιεύσεις τους σε χρυσό, ακόμα και εάν αυτό συνεπαγόταν απώλεια λόγω των ισοτιμιών.

Σε γενικές γραμμές, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος παρέμεναν σταθερές από τις αρχές του 2011, με σαφή αύξηση από τους πρώτους μήνες του 2013 έως σήμερα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι ενδεικτικά: το πρώτο τρίμηνο του 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος πούλησε συνολικά 9.778 χρυσές λίρες Αγγλίας (τεμάχια) και αγόρασε 33.428 λίρες (ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων ετών). Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (Ιαν. - Μαρ.) πωλήθηκαν από την ΤτΕ 39.641 λίρες Αγγλίας και αγοράστηκαν 22.556 λίρες.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 αγοράστηκαν από την ΤτΕ 25.249 λίρες Αγγλίας, περίπου όσες πωλήθηκαν από τα γκισέ της (24.986). Το 2012 είχε κλείσει με την ΤτΕ να έχει αγοράσει συνολικά 101.575 λίρες και να έχει πουλήσει 86.889 (122.686 και 146.867 αντίστοιχα).

Η διαδικασία αγοραπωλησίας

Οι λίρες ελέγχονται στον γκισέ από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθυνθούν και σε κάποιο από τα πολλά ανταλλακτήρια χρυσού, ωστόσο η ΤτΕ φαίνεται ότι δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.

Η διαδικασία είναι απλή, όταν αφορά συναλλαγές έως 10.000 ευρώ. Απαιτείται απλώς ταυτότητα και επίδειξη κάποιου δημόσιου εγγράφου (όπως εκκαθαριστικό εφορίας ή ακόμα και δίπλωμα οδήγησης) που να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.

Οι τιμές καθορίζονται από το δελτίο τιμών χρυσού και χρυσών νομισμάτων που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενδεικτικά:

Αθήνα 22/7/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΧΡΥΣΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ No. 89 α 
για συναλλαγές της Τ.Ε. με ιδιώτες έναντι Ευρώ (Π.Δ. 2456/00) 
έως το ισόποσο των Ευρώ 10.000,00
Ισχύει από 22/7/2015 (08:00) και μέχρι την έκδοση νεοτέρου

Είδος συναλλαγής ΑΓΟΡΑ ΠΩΛΗΣΗ
Α. ΧΡΥΣΟΣ
99 ΧΡΥΣΟΣ ΤΙΤΛΟΥ * 0,995 - 1,000 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ** 30,74 34,76

Β. ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΤΙΤΛΟΥ 0,9166 (ΓΡΑΜ. 7,940 - 7.988)
01 ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΟΠΗΣ 227,09 274,34
02 ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1973 & ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ 227,09 274,34
03 ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1974 & ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ 227,09 271,46
04 ΛΙΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΨΗ 220,27 266,11

Γ. ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ ή ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ
05 ΛΙΡΑ ΤΙΤΛΟΥ 0,9166 ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ (ΓΡΑΜ. 7,900-7,939) 217,01 245,43
06 ΛΙΡΑ ΤΙΤΛΟΥ 0,9166 ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ (ΓΡΑΜ. 7,500-7,899) 206,02 233,01
07 ΛΙΡΑ ΤΙΤΛΟΥ 0,9166 (ΓΡΑΜ. 7,000-7,499) 192,28 217,48
08 ΛΙΡΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΙΤΛΟΥ 0,905 209,82 237,32
09 ΛΙΡΑ ΛΙΒΑΝΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΙΤΛΟΥ 0,720 167,71 189,81

Δ. ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
80 ΤΙΤΛΟΥ 0,900 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 27,24 30,82
81 ΤΙΤΛΟΥ 0,9166 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 27,75 31,38
83 ΛΙΠΟΒΑΡΗ ΤΙΤΛΟΥ 0,900 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 26,97 30,51
84 ΛΙΠΟΒΑΡΗ ΤΙΤΛΟΥ 0,9166 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 27,47 31,07
85 ΙΤΑΛΙΚΗΣ ή ΛΙΒΑΝΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΙΤΛΟΥ 0,900 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 26,27 29,73
86 ΛΙΒΑΝΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΙΤΛΟΥ 0,720 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 21,02 23,78
87 ΛΙΒΑΝΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΙΤΛΟΥ 0,600 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 17,51 19,82
88 ΛΙΒΑΝΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ ΤΙΤΛΟΥ 0,500 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ 14,58 16,52
*Τίτλος = Περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό 

** Προκειμένου για ράβδους ή πλάκες χρυσού που αγοράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο πελάτης καταθέτει τις ράβδους ή πλάκες χρυσού στην Τράπεζα Ελλάδος προς έλεγχο της γνησιότητας, αφού προηγουμένως συμφωνηθεί η τιμή αγοράς. Μετά τον εργαστηριακό έλεγχο, και εφόσον διαπιστωθεί η περιεκτικότητα σε καθαρό χρυσό, καταβάλλεται το αντίτιμο σε ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης επιβαρύνεται με τα έξοδα ελέγχου.


Μια τυπική χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, το πάχος είναι 1,52 χιλιοστά και η διάμετρος 22,05 χιλιοστά. Το βάρος μιας χρυσής λίρας, ανεξαρτήτως χρονολογίας κοπής, είναι 7,9881 γραμμάρια και ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον ειδικό φιλοτελιστή Μάρκο Μαρινάκη, για να βεβαιωθεί κανείς αν οι λίρες του είναι γνήσιες, πρέπει να ελέγξει εάν είναι καθαρή η ομαλή τους επιφάνεια, εάν τα περιφερειακά δόντια δεν είναι συμμετρικά και δεν έχουν το ίδιο βάθος ή ακόμα και αν η κοιλιά του Αγ. Γεωργίου είναι τελείως επίπεδη (εάν είναι κάλπικη).


ΜΗΛΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ 250 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΗΛΩΝ!!!

Μηλιά παράγει 250 διαφορετικά είδη μήλων! (Φωτογραφίες)
Παγκόσμια προτυπία αποτελεί μία μοναδική μηλιά που παράγει 250 δοαφορετικές ποικιλίες μήλων!
Ο Paul Barnett έχει στην κατοχή του ένα «οικογενειακό» κειμήλιο για πάνω από 20 χρόνια. Ο λόγος για μια απίστευτη μηλιά που φύτεψε ο προπάππους του το 1883 και παράγει πάνω από 250 διαφορετικές ποικιλίες μήλων σε ένα δέντρο! Μήλα σε όλα τα χρώματα, σχήματα και γεύσεις κρέμονται από τα κλαδιά του κάτι που οφείλεται στα μοσχεύματα με τα οποία διαρκώς ο Ρaul μπολιάζει το εν λόγω δέντρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 ποικιλίες μήλων σε όλον τον κόσμο και πάνω από 2.000 διαφορετικά είδη.

«Εργάστηκα αρκετά χρόνια σε ένα φυτώριο και έτσι γνώρισα καλύτερα τις μηλιές. Κάποια στιγμή θέλησα να δοκιμάσω να μπολιάσω τη δική μου με διαφορετικές ποικιλίες και πέτυχα αυτό που βλέπετε σήμερα», λέει ο 40χρονος. Μερικά κλαδιά του δέντρου στηρίζονται με ξύλα καθώς το βάρος είναι μεγάλο ενώ η ομορφιά της μηλιάς με διαφορετικά χρώματα καρπών είναι εντυπωσιακή. «Μερικές ποικιλίες μήλων τείνουν να εξαφανιστούν και αυτές θέλω να καλλιεργήσω», συμπληρώνει ο ίδιος.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...