Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΛΑΧΝΟΙ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
 ΕΔΕΣΣΗΣ, ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ
 ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Θέμα: «Κλήρωση λαχείων»
Οι λαχνοί που κερδίζουν τα δύο κατσικάκια, έπειτα από κλήρωση που έγινε στις 31 /8/2014 και ώρα 10:00 π.μ., παρουσία πολλών ενοριτών μας είναι αυτοί με τους αριθμούς

0309

 0442

Με εκτίμηση


            Ο εφημέριος του Ναού                                                  Τα μέλη της Επιτροπής

Αιδεσιμότατος π. Γεώργιος Κούλας                                       Αποστολίδης Στυλιανός

                                                                                                    Γεωργίου Ιωάννης

                                                                                                     Δούμος Ιωάννης


                                                                                                    Τυβίκης Χρήστος

ΕΚΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑΚάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, το χωριό Αγία Ελένη Σερρών παίρνει ζωή. Εκατοντάδες επισκέπτες μαζεύονται για να συναντήσουν από κοντά τους διάσημους αναστενάρηδες, τους ανθρώπους που χορεύουν στα κάρβουνα κρατώντας εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τι συμβαίνει όμως και αυτοί οι άνθρωποι δεν καίγονται; Πώς έρχονται στην περιβόητη έκσταση ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στη φωτιά; Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να δώσουν εξήγηση στο φαινόμενο των αναστενάρηδων. Όλοι όμως έχουν αποτύχει.
Ταξιδέψαμε στην Αγία Ελένη και συναντήσαμε από κοντά τους αναστενάρηδες προκειμένου να δούμε από κοντά αυτό το "περίεργο" έθιμο. Ο σκοπός μας ήταν να χορέψουμε κι εμείς στη φωτιά, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου όπως τα είχαμε προβλέψει.
Παρουσίαση: Ηλέκτρα Κοτσώνη
Έρευνα/ Παραγωγή: Θανάσης Τρομπούκης
Κάμερα: Χρήστος Αραμπατζής
Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/gr

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Οι βιασμοί κρατουμένων στις αντρικές φυλακές είναι ένα φαινόμενο για το οποίο αυτοί που μιλούν δεν γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει κι αυτοί που γνωρίζουν, σιωπούν. Οι άγραφοι νόμοι που ισχύουν στη φυλακή καθιστούν επικίνδυνη την καταγγελία ενός βιασμού, με αποτέλεσμα και την αδυναμία καταγραφής περιστατικών. Επικρατεί ένα είδος «ομερτά», μία σιωπή γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, γι’ αυτό και μερικοί από αυτούς που θέλησαν να μου μιλήσουν, δέχτηκαν να το κάνουν ανώνυμα.
Η αφορμή για να αρχίσω να ψάχνω το θέμα στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό καταγγελίας βιασμού στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων στο Βόλο, ένα ίδρυμα ελευθέρας διαβίωσης στο οποίο στεγάζονται περίπου 45 άτομα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, δύο ανήλικα αγόρια, ηλικίας 15 και 16 χρόνων, δέχτηκαν επίθεση στις τουαλέτες από συγκρατούμενούς τους, γεγονός που αντιλήφθηκε ο νυχτερινός φύλακας. Η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να πιστοποιηθεί αν ήταν βιασμός ή απόπειρα βιασμού, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, όμως η έλλειψη προσωπικού και η ύπαρξη μόνο μίας κοινωνικής λειτουργού κι ενός μόνο φύλακα καθιστά αδύνατη την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ενδεικτικό είναι ότι ένα μήνα πριν, ανάλογο περιστατικό κακοποίησης από τρία άτομα, έναν 14χρονο, έναν 16χρονο κι έναν 17χρονο είχε καταγγείλει 14χρονος τρόφιμος του ίδιου Ιδρύματος. Κι' αν αυτά συμβαίνουν σε ένα ίδρυμα ανηλίκων, τι μπορεί να συμβαίνει σε μία μεγάλη φυλακή ενηλίκων;
Το να καταγγελθεί ένας βιασμός είναι πολύ δύσκολο ακόμα κι εκτός φυλακής. Πόσο μάλλον σε ένα σύστημα που λειτουργεί με τους δικούς του άγραφους και σκληρούς νόμους. Σύμφωνα με κοινωνική λειτουργό που έχει εργαστεί στην Ψυχιατρική Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού φαινόμενα βιασμού δεν έχουν καταγραφεί: «Εμείς δεν είχαμε αντιμετωπίσει καμία περίπτωση καταγγελίας βιασμού μέσα στις φυλακές. Τέτοια φαινόμενα ακόμα κι αν γίνονται δεν καταγγέλλονται».
Ο Μιχάλης Ξιφαράς είναι κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος του προγράμματος φυλακών στηΜονάδα Απεξάρτησης 18 ΆΝΩ κι αυτό που έχει σαν εικόνα από τις φυλακές είναι ότι βιασμοί συμβαίνουν, και συμβαίνουν με κύριο σκοπό την τιμωρία. Μία τιμωρία επί της τιμωρίας ουσιαστικά, αν σκεφτεί κανείς ότι οι κρατούμενοι έχουν ήδη τιμωρηθεί με τον εγκλεισμό τους. Μία τιμωρία με βάση όχι τον εσωτερικό κανονισμό, αλλά τους άγραφους νόμους της φυλακής: «Είναι δύσκολο να μιλήσουν και να ανοιχτούν για αυτό το φαινόμενο, είναι πράγματα που οι κρατούμενοι δεν υπάρχει περίπτωση να τα πουν. Υπάρχει όρκος σιωπής μέσα στη φυλακή. Βιασμοί γίνονται μόνο για τιμωρία και τα θύματα συνήθως είναι αυτοί που δεν υπακούουν ή που οι συγκρατούμενοί τους φοβούνται ότι συνεργάζονται με τις αρχές».
Screenshot από σειρά Oz
Πρώην κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού έχει αντίθετη άποψη κι όπως μου εξηγεί: «Αν κάποιος δεν συμμορφώνεται στους άγραφους νόμους της φυλακής η τιμωρία δεν είναι ο βιασμός. Γιατί να τον βιάσεις; Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα, όπως βλέπεις στις αμερικάνικες ταινίες. Θα του κόψεις τη γλώσσα, κάνα δάχτυλο, θα ασκήσεις άλλου είδους βία πάνω του, δεν θα τον βιάσεις. Αν στη φυλακή μαθευτεί ότι κάποιος βίασε κάποιον, θα βρεθεί κρεμασμένος ο βιαστής. Αυτό που λένε ότι "πρόσεχε στη φυλακή μη σου πέσει το σαπούνι και σκύψεις", δεν ισχύει. Δεν υπάρχει ο φόβος του βιασμού. Ήμουν πολύ καιρό μέσα, θα το είχα αντιληφθεί αν γινόντουσαν βιασμοί. Τώρα το να θέλει κάποιος να κάνεις σεξ μέσα στις αντρικές φυλακές και να βρει τον τρόπο ή να βγαίνει στην πορνεία εντός της φυλακής για να πάρει τη δόση του, ε  αυτό είναι άλλο ζήτημα».
Η Μαρία Μουδάτσου, δικαστική ψυχολόγος από την PRAKSIS υποστηρίζει ότι: «Δεν έχει υπάρξει περιστατικό που να έχει καταγγείλει βιασμό, οπότε δεν υπάρχει κάποια πληροφορία σχετική, καταγεγραμμένη αυτή τη στιγμή που να μπορούμε να τη δώσουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κατά καιρούς μαρτυρίες που δεν μιλάνε για βιασμό, μιλούν για βία γενικότερα μέσα στη φυλακή. Θεωρώ ότι δύσκολα αν έχει υπάρξει περιστατικό θα πάει κάποιος να το καταγγείλει. Το ότι υπάρχει βία μέσα στη φυλακή το γνωρίζουμε με βάση τις μαρτυρίες. Το αν φτάνουν στο σημείο του βιασμού, είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξέρουμε. Μπορεί να είναι μία μορφή τιμωρίας, μπορεί να είναι μία ερωτική ανάγκη, αλλά δεν ξέρουμε, και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν είναι κάποιος σε θέση να πει ότι αυτό συμβαίνει στις φυλακές ξεκάθαρα. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν ξέρω τι συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχει καταγεγραμμένη πληροφορία. Υποθέτω όμως ότι αν έχει υπάρξει βιασμός από κρατούμενο σε κρατούμενο, επειδή η φυλακή έχει τους δικούς της κανόνες, αν το καταγγείλει μετά θα είναι πολύ δύσκολη η θέση του εκεί μέσα. Και υπάρχει και στιγματισμός μετά από όλο αυτό. Εδώ δεν είναι εύκολο να καταγγελθεί ένας βιασμός κι εκτός φυλακής, πόσο μάλλον μέσα στη φυλακή».
Αν σκεφτούμε και το τι επικρατεί εκτός φυλακής για το φαινόμενο του βιασμού σε ενήλικες άντρες θα δούμε ότι ενώ υπάρχουν οργανώσεις και καμπάνιες κατά της σεξουαλικής κακοποίησης σε γυναίκες και παιδιά, στην Ελλάδα το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης σε άντρες αποτελεί ταμπού. Όπως παρατηρεί και η Μαρία: «Στις φυλακές δεν υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο. Δεν υπάρχουν αρκετοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για να απευθυνθούν οι κρατούμενοι, ούτε ανάλογα προγράμματα μέσα στις φυλακές. Οι φυλακές αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Κι έτσι φτάνουμε στο σημείο το έγκλημα να γεννάει κι άλλο έγκλημα».
Screenshot από σειρά Oz
Στις φυλακές και τα ιδρύματα ανηλίκων η εικόνα που μου μεταφέρει ψυχολόγος που έχει εργαστεί είναι αντίστοιχη, ειδικά αν σκεφτούμε ότι έχουμε να κάνουμε με άτομα που βρίσκονται στην ιδιαίτερη περίοδο της εφηβείας: «Στις φυλακές ανηλίκων τα παιδιά δεν μπορούν να αποκαλύψουν κάτι γιατί φοβούνται. Όμως έχουμε την εικόνα ότι οι βιασμοί στήνονται για καλωσόρισμα, κάπως σαν καψόνι, μέσα από τις συμμορίες και συνδέεται και με τη χρήση ουσιών. Κανείς όμως δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά ότι έτσι τους υποδέχονται στη φυλακή. Μπορεί να είναι κι ένας τρόπος να σπάσουν τον τσαμπουκά κάποιου που το παίζει μάγκας, πολλά παιδιά που είναι χρήστες μπορεί να μπαίνουν σε μια τέτοια διαδικασία για να βρουν τη δόση τους, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια γιατί κανείς δεν έχει έρθει να σου πει ότι τον βίασαν. Κι αν ρωτήσουμε κάποιο παιδί αν το έχουν βιάσει, δεν θα απαντήσει, διότι φοβάται ότι μπορεί να τον χτυπήσουν ή να τον σκοτώσουν. Όλη η φυλακή λειτουργεί με διαφορετικούς κώδικες και για να κάνεις τους ανήλικους να σου μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα πρέπει να είσαι πολύ καιρό μέσα, να μιλάς μαζί τους και να σε εμπιστευτούν. Δεν φοβούνται «τους έξω», αλλά το πώς θα τους αντιμετωπίσουν οι συγκρατούμενοί τους.
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν την τιμωρία πολύ ενοχικά. «Ε εντάξει εδώ φυλακή είναι, αυτά συμβαίνουν», λένε».
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ελάχιστοι δέχτηκαν να μου μιλήσουν επωνύμως γι' αυτό το θέμα, δείχνει ότι το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης των ανδρών παραμένει ακόμα ταμπού. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η σιωπή είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος στο έγκλημα. ΠΗΓΗ... http://www.vice.com/gr

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΕΦΗΒΟ ΓΚΕΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ

Όταν ο 16χρονος Alexander "AJ" Betts Jr. αυτοκτόνησε πέρυσι αφού έπεσε θύμα εκφοβισμού, έξι από τα όργανά του -συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς του, των πνευμόνων και των νεφρών- έγιναν δωρεά σε άλλους. Όμως επειδή ήταν γκέι, τα μάτια του δεν δόθηκαν.
Η Sheryl Moore, μητέρα του Betts μόλις το έμαθε, πάνω από ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της και είναι θυμωμένη με τον «απαρχαιωμένο και εντελώς ξεπερασμένο» κανονισμό του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), πίσω από την απόφαση. Δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης του AIDS, τη δεκαετία του 1980, και για αυτό θεωρεί μη επιλέξιμη οποιαδήποτε δωρεά από «άνδρες, οι οποίοι είχαν σε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια».
«Αντιλαμβάνομαι γιατί έφτιαξαν πριν από 30 χρόνια τον κανονισμό, αλλά δεν έχει πλέον εφαρμογή, επειδή πήραν την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τους νεφρούς του. Γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν τα μάτια του;» είπε η Moore, από το Πλέσαντ Χιλ της Άιοβα, στο VICE News.
Τα όργανα του Betts κατέστη δυνατό να γίνουν δωρεά επειδή η μεταμόσχευση αγγειακών οργάνων ρυθμίζεται από τη Διοίκηση Υγείας Πόρων και Υπηρεσιών (HRSA), που δεν εμποδίζει τους γκέι άνδρες να δωρίσουν τα όργανά τους.
Τα μάτια -όπως το δέρμα και τα οστά- ανήκουν στην κατηγορία των κυττάρων και των ιστών και για αυτό ρυθμίζονται από τον FDA. Υπάρχει πάντα μεγάλη ζήτηση για ζωτικά όργανα, οπότε «τα κριτήρια για δωρεά είναι διαφορετικά για τα όργανα από ότι για τους ιστούς, αφού η προσφορά των περισσότερων ιστών είναι πιο μεγάλη» είπε στο VICE News, η Jennifer Rodriguez  εκπρόσωπος του FDA .
Ο David Bowman, εκπρόσωπος της HRSA είπε στο VICE News ότι «πριν από τη δωρεά οργάνου, ο δότης ελέγχεται για μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους λήπτες των μεταμοσχευθέντων οργάνων».
Ωστόσο η Moore έμαθε για αυτό τον κανονισμό μόνο επειδή έτυχε να θέσει επί τάπητος το θέμα των ματιών του γιου της, όταν ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη στο Δίκτυο Δωρητών της Αïοβα, τον οργανισμό προμήθειας οργάνων μέσω του οποίου τα όργανά του δόθηκαν τον Ιούλιο του 2013.
Η μητέρα του Betts είπε ότι εύχεται να γνώριζε περισσότερα για τη διαδικασία πριν να έρθει αντιμέτωπη με την απόφαση. «Όταν πέθανε ο AJ, οι υπεύθυνοι για τη δωρεά οργάνων ήρθαν μέσα σε λίγα λεπτά και ζήτησαν να μου μιλήσουν. Και ήταν αρκετά συντριπτικό».
«Η διαδικασία έγινε πραγματικά την τελευταία στιγμή και μου ήταν πραγματικά ξένη, πότε δεν προέκυψε ποτέ να πω “ε, τι έγινε με τα μάτια του γιου μου;”».
Η Moore δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι ο γιος της δεν είχε κάνει σεξ και έτσι το προσωπικό επέλεξε την πλευρά της προσοχής, θεωρώντας τον έφηβο μη επιλέξιμο για να δωρίσει ιστούς.
«Αυτό που κάνουμε σε συνεργασία με τον FDA είναι να επιβεβαιώνουμε κάθε χρόνο ότι κάνουν την κατάλληλη έρευνα και ανάλυση όλων των πολιτικών τους ώστε να διασφαλίζεται, πρώτον, η μεγιστοποίηση του δώρου της δωρεάς» είπε στο VICE News, ο Tony Hakes διευθυντής δημόσιας προβολής του δικτύου Iowa Donor Network. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να είναι κάποιος δωρητής και να μην μπορούμε να τιμήσουμε αυτό το δώρο ή να το μεγιστοποιήσουμε. Και δεύτερο, να διασφαλίζεται η ασφάλεια του λήπτη. Όποιες κι αν είναι οι πολιτικές τους, είμαστε αναγκασμένοι να τις ακολουθήσουμε πιστά».
Ο FDA έχει επίσης απαγορεύσει, από το 1983, όλες τις δωρεές αίματος από τους γκέι άνδρες επειδή «το ιστορικό του σεξ μεταξύ ανδρών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έκθεση και μετάδοση συγκεκριμένων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV».
Αυτή η πολιτική έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο κριτικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (ΑΜΑ), που πέρυσι ψήφισε για να επιτραπεί η δωρεά αίματος από τους γκέι άνδρες.
«Η εφόρου ζωής απαγόρευση της δωρεάς αίματος για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες αποτελεί διάκριση και δεν βασίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα» είπε ο Δρ. William Kobler, μέλος του συμβουλίου της AMA.
Τώρα η Moore ελπίζει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όσο αφορά τον κανονισμό του FDA, με την ελπίδα να αλλάξει.
Είπε για τον γιο της: «Ήταν το πιο ευγενικό ανθρώπινο πλάσμα που γνώρισα ποτέ. Και πραγματικά πονάει ότι το μόνο πράγμα που ζήτησε ήταν να δωρίσει όσα περισσότερα όργανα μπορούσε, εάν κάτι του συνέβαινε, αλλά αυτό δεν τιμάται επειδή ήταν γκέι. Πραγματικά θα ήθελα η τελευταία επιθυμία του AJ να τιμηθεί».ΠΗΓΗ...http://www.vice.com/gr

Ο ΒΟΝΟ ΤΩΝ U2 ΣΕ ΠΑΤΜΟ ΚΑΙ ΜΥΚΟΝΟ

O Bono των U2 έγινε... κάτοικος Μυκόνου [εικόνα]

Μια ακόμα... υψηλή φυσιογνωμία του διεθνούς τζετ σετ αποφάσισε να περάσει φέτος τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Μπόνο, τον φημισμένο Ιρλανδό τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος U2.

Ο 54χρονος Bono, ήταν καλεσμένος του στενού φίλου του, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της Diesel, Renzo Rosso, ο οποίος κάνει κάθε χρόνο διακοπές στην Ελλάδα βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές στη Μύκονο.

Ο φωτογραφικός φακός του περιοδικού ΟΚ! απαθανάτισε τον τραγουδιστής και την -εδώ και 32 χρόνια- σύζυγό του Άλισον Χιούσον στη θαλαμηγό του 58χρονου Ιταλού επιχειρηματία στον Ορνό.

«Ο Bono, που βρισκόταν στην Πάτμο, έφτασε στη Μύκονο με δικό του σκάφος στις αρχές της εβδομάδας», αποκάλυψε πηγή στο περιοδικό.


ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ

Τρέλα των Ευρωπαίων για το ελληνικό σταφύλι -Το προτιμούν Γερμανοί, Βρετανοί και Ολλανδοί

Κάτι... καλό τρέχει με το ελληνικό σταφύλι και το κάνει αρκετά αρεστό τους βόρειους Ευρωπαίους. Ειδικά στους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Ολλανδούς. Μπορεί οι συγκεκριμένες αγορές να είναι άκρως απαιτητικές, όμως, η προηγμένη τεχνολογία συλλογής και προώθησης του προϊόντος κατατάσσουν την Ελλάδα σε προνομιακό εξαγωγέα.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, τα άκοκκα ελληνικά σταφύλια των ποικιλιών Thompson και Crimson, ιδιαίτερα αυτά που παράγονται στις ιδανικές κλιματικές συνθήκες της Κορινθίας, θεωρούνται κορυφαίας ποιότητας διεθνώς.

Οι εργαζόμενες στο διαλογιστήριο της εταιρείας Suntip –συνολικά αριθμούν περίπου 150– διαλέγουν ένα ένα τα σταφύλια. Ελέγχουν το μέγεθός του (η Asda, για παράδειγμα, πελάτις της Suntip και βρετανική θυγατρική του αμερικανικού γίγαντα που λέγεται Wal-Mart, δεν δέχεται σταφύλια με περίμετρο μικρότερη από 17 χιλιοστά), την κατάσταση του μίσχου και άλλα πολλά.

Πριν φτάσουν τα σταφύλια στο συσκευαστήριο, στελέχη της εταιρείας έχουν ήδη μεταβεί στα αμπέλια των παραγωγών για να τα ελέγξουν για τα ζάχαρα, την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν, την οξύτητά τους κ.ο.κ.

«Ενα 15% της παραγωγής απορρίπτεται και χρησιμοποιείται για ξίδι», εξηγεί στην «Κ» ο Γιάννης Ευαγγελαράς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δείχνοντας το μεταλλικό κοντέινερ όπου εναποτίθενται οι καρποί που έμειναν... μετεξεταστέοι. Και προσθέτει: «Αν φτάσει το προϊόν στον πελάτη και παρουσιάζει υπολειμματικότητα υψηλότερη από τα επιτρεπτά επίπεδα, τότε όχι μόνο δεν πληρώνεσαι, αλλά πρέπει να τον πληρώσεις για να το καταστρέψει».

Με ειδικά ψυγεία

Τα σταφύλια της Suntip –15 με 20 τόνους το ταξίδι– φτάνουν στη Βόρεια Ευρώπη με φορτηγά που διαθέτουν ειδικά ψυγεία, τα οποία τα διατηρούν στην ίδια μηδενική θερμοκρασία στην οποία αποθηκεύονται μετά τη διαλογή και τη συσκευασία τους, έως ότου παραληφθούν.

Η Ελλάδα, με κύριες περιοχές παραγωγής την Κορινθία, την Κρήτη (Ηράκλειο) και την Καβάλα, το 2012 παρήγαγε 292.700 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών (μόνο η Ιταλία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών παρήγαγε περισσότερα). Πέρυσι, 89.100 τόνοι εξήχθησαν στο εξωτερικό, αποφέροντας συνάλλαγμα 124,7 εκατ. ευρώ.

Για να βρουν κορυφαίους αγοραστές στο εξωτερικό, εταιρείες σαν τη Suntip πρέπει να έχουν ποιοτικό προϊόν. Αυτό το οφείλουν σε ανθρώπους όπως ο Παναγιώτης και η Ρούλα Γιαννακοπούλου, των οποίων το χωράφι των 60 στρεμμάτων λίγα χιλιόμετρα από το συσκευαστήριο της Suntip επίσης επισκεφθήκαμε.

«Ολα έχουν γίνει πιο ακριβά τα τελευταία χρόνια – λιπάσματα, πετρέλαιο», λέει ο 45χρονος Παναγιώτης, ενώ η Ρούλα παρομοιάζει τη διαδικασία παραγωγής με εγκυμοσύνη.

Το μέγεθος του αμπελιού των Γιαννακόπουλων είναι μεγάλο για την περιοχή. Ενα από τα κεντρικά διαρθρωτικά μειονεκτήματα των περισσότερων Ελλήνων καλλιεργητών έναντι του ξένου ανταγωνισμού είναι η μικρή έκταση των κλήρων, που οδηγεί σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα κόστους.

Παράλληλα, υπάρχει η κρατική αβελτηρία. Ενώ οι παραγωγοί υποφέρουν από χρόνια έλλειψη νερού στην περιοχή, η κατασκευή του φράγματος που θα λύσει το πρόβλημα, που εκκρεμεί εδώ και 12 χρόνια, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί (αναμένεται το 2016). Επιπλέον, το κόστος μεταφοράς επιβαρύνεται από την κακή κατάσταση που εξακολουθεί να βρίσκεται ο δρόμος για την Πάτρα.

Το μαύρο «σύννεφο»

Επιπλέον, υπάρχει το ρωσικό εμπάργκο. Η Ελλάδα εξάγει μικρές ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών στη Ρωσία. Ωστόσο, από τους 142.800 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών που εξήγαγε η Ε.Ε. το 2013 σε τρίτες χώρες, 43.000 τόνοι (το 31%) είχαν προορισμό τη ρωσική αγορά.

Το εμπάργκο σημαίνει πως οι χώρες της Ε.Ε. που εξήγαγαν στη Ρωσία θα προσπαθήσουν τώρα να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή αγορά, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές.

«Προς το παρόν, υπάρχει ισχυρή ζήτηση και δεν έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα υπερπροσφοράς στις αγορές που μας ενδιαφέρουν», λέει ο κ. Ευαγγελαράς. «Αλλά φυσικά, είναι μια σημαντική ανησυχία».


ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΕ 2 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Απίστευτο: Στην Κίνα με δύο δολάρια μπορείς να... αγοράσεις εικονικό σύντροφο!

Συνήθως, στην κανονική ζωή, σύντροφο βρίσκει κανείς στο δρόμο, σε ένα μπαρ, σε μια κοινωνική μάζωξη. Τέλος πάντων, η σύνδεση ανθρώπων δεν έχει τίποτα το εικονικό. Στην Κίνα, φαίνεται, πως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Το μεγαλύτερο on line κατάστημα της Κίνας, το Taobao, προσφέρει, έναντι μόλις 2 δολαρίων την ημέρα, την εικονική συντροφιά μιας γυναίκας ή ενός άνδρα.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συντροφιά; Μια καλημέρα το πρωί, μια ζεστή καληνύχτα το βράδυ και έναν άνθρωπο να πει κανείς τα βάσανά του.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος want China Times, ο «πελάτης» μπορεί να διαλέξει τον τύπο της γυναίκας ή του άνδρα που θα «αγοράσει». Η περιέργεια ωθεί τους χρήστες να μπουν στη διαδικασία... αγοράς εικονικού συντρόφου, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια κοπέλα που ανέλαβε αυτό το ρόλο εξηγεί ότι έχασε τον ύπνο της, καθώς πρέπει να έχει το νου της στο τηλέφωνο για να ακούσει τα παράπονα και τα βάσανα όσων έχουν πληρώσει 2 δολάρια στο Taobao.ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΠΑΝΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ

Εκδίκηση από τον... άλλο κόσμο: Το απίστευτο μήνυμα στον τάφο Ισπανού φορολογούμενου προς τον υπουργό Οικονομικών

Ο Κριστομπάλ Μοντόρο έφυγε από τη ζωή θυμωμένος με την κυβέρνηση Ραχόι και τα φορολογικά μέτρα που επέβαλε στους φορολογούμενους. Ο ίδιος δεν μπορούσε ανταποκριθεί, καθώς η δουλειά του μουσικού που έκανε δεν του απέφερε τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσει και να πληρώνει συνεχώς.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο ισπανός μουσικός δεν είχε καταφέρει να πληρώσει τους φόρους του και άφησε σαφή εντολή στην γυναίκα και τα παιδιά του σχετικά με το τι ήθελε να γράψουν στην ταφόπλακά του.

Το μήνυμα διαμαρτυρίας από τον... άλλο κόσμο, στον Κριστομπάλ Μοντόρο, τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, γράφει:
«Μοντόρο, μπάσταρδε, έλα τώρα να πάρεις τα λεφτά σου» έγραψε στην ταφόπλακά του - λίγο πριν πεθάνει τον περασμένο Νοέμβριο - ο 66χρονος Χοσέ Μαρία Μπεγιαράνο Μαρτί.

Μάλιστα, η φωτογραφία του... "μηνύματος" προς τον Ισπανό υπ. Οικονομικών έγινε viral στις ισπανικές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ο δήμαρχος της περιοχής Καστίγια και Λεόν, όπου είναι θαμμένος ο Μπεγιαράνο, είπε ότι η επιγραφή έχει προκαλέσει μία «μίνι επανάσταση» στην πόλη των 533 κατοίκων.

Η Ισπανική κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.
ΑΠΟ ΠΟΥ "ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ" ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ;

Από πού «κατάγονται» οι Σφίγγες της Αμφίπολης  -Μια βουτιά στη μυθολογία

Με τα μάτια όλου του κόσμου στραμμένα στην Αμφίπολη και την αγωνία να κορυφώνεται μέρα με την ημέρα για τα πολυαναμενόμενα ευρήματα, πολύ συζήτηση γίνεται για τις δύο -εντυπωσιακές- Σφίγγες που φυλάσσουν την είσοδο του τάφου που ερευνάται. Όλοι γνωρίζουμε ότι η... καταγωγή της Σφίγγας είναι αιγυπτιακή, ισχύει όμως για αυτές της Αμφίπολης; είναι αιγυπτιακές ή ελληνικές;
Η τυπολογία τους δίνει την απάντηση. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Εθνος», οι Σφίγγες είναι ελληνικές Οι αιγυπτιακές Σφίγγες ήταν ξαπλωμένες και στα τέσσερα πόδια τους, ενώ οι ελληνικές στέκονταν στα δύο πισινά, σαν να ήταν σε επιφυλακή.
Οι συγκεκριμένες Σφίγγες, που βρέθηκαν από τους ανασκαφείς ακέφαλες και άπτερες, είχαν κεφαλή και φτερά ένθετα, όπως δείχνουν οι ειδικές υποδοχές (εντορμίες) στις οποίες προσαρμόζονταν. Τα φτερά εντοπίσθηκαν σε κοντινή απόσταση κατά τις περσινές ανασκαφές και οι κεφαλές αναζητούνται.
Η Σφίγγα μπορεί μεν να ήρθε από την Αίγυπτο, αυτό όμως δεν έγινε λόγω της εκστρατείας του Αλέξανδρου. Η αμφίδρομη σχέση των δύο πολιτισμών είχε αρχίσει πολλούς αιώνες πριν.
Ακόμα και η ετυμολογία της λέξης είναι πιθανόν να είναι αρχαία αιγυπτιακή. Κάποιοι θεωρούν ότι προέρχεται από την παραφθορά της αιγυπτιακής λέξης Sheshep-ankh, η οποία σημαίνει ζώσα εικόνα παρά από το ελληνικό «σφίγγω».
Στην Αίγυπτο
Στη μυθολογία των αρχαίων Αιγυπτίων αντιπροσώπευαν την ηλιακή θεότητα Ρα και αρχικά τοποθετούνταν στις εισόδους των ναών και των ανακτόρων. Παρίσταναν συμβολικά τον αγώνα του Χαρμακή, τις διαμάχες δηλαδή φωτός και του σκοταδιού, και τη νίκη του φωτός κατά του Τυφώνα, που συμβόλιζε το σκοτάδι. Οι Φαραώ του Μέσου Βασιλείου πολλαπλασίασαν τον αριθμό τους και τοποθέτησαν σειρές από Σφίγγες και στις δυο πλευρές των κυριότερων λεωφόρων που οδηγούσαν προς τους ναούς και τα ανάκτορα της Θήβας (Λούξορ). Η πιο διάσημη της οικογενείας, είναι η Σφίγγα της Γκίζας, το αρχαιότερο γνωστό άγαλμα μνημειακού τύπου. Θεωρείται ότι κτίστηκε από τους Αιγύπτιους του Αρχαίου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Χεφρήνου (2558 - 2532 π.Χ.).
Ελληνική μυθολογία
Στην ελληνική μυθολογία, η Σφίγγα, φανταστικό πλάσμα-σύμβολο του μυστηριακού, ήταν στενά συνδεδεμένη με τον μύθο των Λαβδακιδών και συγκεκριμένα του Οιδίποδα. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν κόρη της Χίμαιρας και του Ορθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Εχιδνας.
Στις ελληνικές αναπαραστάσεις απεικονίζεται ως φτερωτό λιοντάρι με κεφάλι γυναίκας (εν αντιθέσει με τη Σφίγγα της Αιγύπτου, που δεν έχει φτερά) ή ως γυναίκα με πέλματα και στήθη λιονταριού, ουρά ερπετού και φτερά πτηνού.
Η Ηρα και ο Αρης την έστειλαν στην Αρχαία Θήβα της Βοιωτίας. Είχε διδαχθεί από τις Μούσες το εξής αίνιγμα: Τι έστιν ο μεν έχων φωνήν, τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίγνεται; (τι είναι αυτό που έχει φωνή και γίνεται τετράποδο, δίποδο και τρίποδο;).
Καθόταν σ' ένα βράχο του Φικίου όρους (σημερινού Φαγά, ας προσέξουμε την ετυμολογία της αρχαίας ονομασίας και πάλι), που χωρίζει τις πεδιάδες της Θήβας και της Κωπαΐδας, και έλεγε το αίνιγμά της στους Θηβαίους περαστικούς. Επειδή δεν μπορούσαν να το λύσουν, τους σκότωνε σφίγγοντάς τους. Ο Οιδίπους έλυσε το αίνιγμα της λέγοντας πως ο άνθρωπος είναι εκείνος που περπατάει με τα τέσσερα όταν είναι βρέφος, με τα δύο όταν μεγαλώσει, και με τα τρία όταν γεράσει και αναγκάζεται να στηρίζεται σε ραβδί. Οι Θηβαίοι τον ανακήρυξαν τότε βασιλιά και η Σφίγγα γκρεμίστηκε από τους βράχους.
Διάσημη ελληνική σφίγγα ήταν η σφίγγα των Ναξίων, στημένη κοντά στον ναό του Απόλλωνα, επάνω σε έναν ψηλό κίονα με ιωνικό κιονόκρανο. Παρόμοιες σφίγγες υπήρχαν και σε άλλα ιερά, σώζονται όμως αποσπασματικά.
Η κεφαλή της Σφίγγας του 560 π.Χ. που βρέθηκε στον Κεραμεικό το 2003
Προστάτες των μνημείων
Σφίγγες συναντούμε επίσης στην κορυφή επιτύμβιων στηλών από την Αττική. Αποστολή είχαν να προστατεύουν το μνημείο, αλλά και να θυμίζουν στους περαστικούς τον σκοτεινό και φοβερό κάτω κόσμο από όπου προέρχονται... Στο μουσείο του Μαραθώνα, στην αίθουσα του Ιερού των Αιγυπτίων θεών που βρέθηκε στην Μπρεξίζα, εκτίθεται μαρμάρινη αιγυπτιάζουσα σφίγγα. Από τα πιο πρόσφατα ευρήματα με Σφίγγες, είναι του 2003 στον Κεραμεικό, οπότε εντοπίστηκε άγαλμα του 560 π.Χ. περίπου, σε δεύτερη χρήση.
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"ΕΤΣΙ ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ"

«Ετσι σκότωσα τον Τζον Λένον»: Η σοκαριστική απολογία του δολοφόνου Μαρκ Τσάπμαν

Ο άνθρωπος που σκότωσε εν ψυχρώ το διασημότερο «σκαθάρι» έξω από την πολυκατοικία του στη Νέα Υόρκη στις 8 Δεκεμβρίου 1980, έμαθε ότι απορρίφθηκε για 8η φορά η αίτηση αποφυλάκισης του. Ο 50χρονος πια Μαρκ Τσάπμαν, θεωρείται ακόμη δυνητικά επικίνδυνος για τις αρχές, ενώ πρόσφατα διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στον Βρετανικό Τύπο στοιχεία από την κατάθεση του για τη δολοφονία.
Οπως παραδέχεται ο ίδιος το έγκλημα ήταν κάτι παραπάνω από προμελετημένο: «Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό. Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Ντακότα για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα» γράφει στην κατάθεση του.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, η εξομολόγηση σοκάρει, αφού ο φανατικός θαυμαστής του Λένον, προσπάθησε να "κλέψει" λίγη από τη λάμψη του ειδώλου του, εξολοθρεύοντάς το.
«Επαθα κατάθλιψη. Επινα κι απομονώθηκα από τον εαυτό μου, την οικογένεια μου. Είχα τάσεις αυτοκτονίας κι ίσως αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος που έφτασα στην απόφαση να σκοτώσω κάποιον. Ίσως απλώς ήθελα να τελειώσουν όλα για μένα. Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Ημουν εκεί, το έκανα, θα μπορούσα να κάνω μεταβολή και να φύγω, όμως είχα κάνει την επιλογή μου. Η λάμψη της δόξας ήταν εκεί. Δεν μπόρεσα να της αντισταθώ. Η αυτοεκτίμησή μου ήταν πληγωμένη. Έψαχνα να βρω διέξοδο. Επέλεξα τη χειρότερη και ήταν τρομερό...» αναφέρει στην κατάθεση του και η ειλικρίνεια του σοκάρει: «Δεν ήταν αφελές ούτε παρορμητικό. Ήταν ένα απολύτως προσχεδιασμένο έγκλημα»
Το μοιραίο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 ο Τσαπμαν πυροβόλησε τον Τζον Λένον, έξω από την σπίτι του και ενώ ο τελευταίος επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση τραγουδιών που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
Μάλιστα, ο Τσαπμαν είχε καταφέρει να πλησιάσει τον Λένον νωρίτερα την ίδια ημέρα ζητώντας του ένα αυτόγραφο. Μετά την επιστροφή του Λένον από το στούντιο ηχογράφησης, τον πυροβόλησε πισώπλατα, τέσσερις φορές. Οι σφαίρες τον βρήκαν στο στήθος και τον αριστερό του ώμο και η μοιραία σφαίρα διαπέρασε την αορτή.
Ο Λένον μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούσβελτ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Διαβάστε την κατάθεση του Τσάπμαν εδώ
ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ ΜΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ "ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΥΠΟΥ ISIS"

Βίντεο-σοκ με παιδάκια Αράβων που παίζουν "εκτέλεση τύπου ISIS"

To ακόλουθο βίντεο προκαλεί πραγματικά σοκ 
βλέποντας παιδάκια Αράβων να παίζουν "εκτέλεση τύπου ISIS"....
ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...